Μαύρη Δευτέρα ήταν όμως και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αρχική ευφορία που προκάλεσε στο άνοιγμα η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι τελικά επηρέασε θετικά μόνο την αγορά ομολόγων, καθώς επέφερε μείωση των spread για τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, τα Χρηματιστήρια ωστόσο κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTS Eurofirst 300 έκλεισε με πτώση 3,4%, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου 3,39%, η Φραγκφούρτη 5,02%, το Παρίσι 4,68%, το Μιλάνο 2,35% και η Μαδρίτη 2,44%.
Με βουτιά έκλεισε και η Wall Street, καθώς οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν κατακόρυφη πτώση. Ο δείκτης Dow Jones, υποχώρησε κάτω από τις 11.000 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση κατά 5,55% ή 634,76 μονάδες.Το κλίμα του 2008 επέστρεψε στις αμερικάνικες αγορές οι οποίες κατέγραψαν μεγάλη πτώση, παρά το διάγγελμα Ομπάμα πριν από το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, με τον με τον Dοw Jones να χάνει 628,1 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 5,49%, και να υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 11.000 μονάδων, στις 10.816,51.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση για τους άλλους βασικούς δείκτες στη Νέα Υόρκη: Ο Nasdaq έκανε «βουτιά» 6,90% στις 2.357,69 μονάδες και ο S&P500 κατέγραψε πτώση 6,66% στις 1.119,66 μονάδες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση των δεικτών από το Νοέμβριο του 2008.
Οι τραπεζικές μετοχές ήταν από τις πρωταγωνίστριες της πτώσης, όπως εκείνες της Bank of America (-18%), Citigroup (-15,2%), Morgan Stanley (-13,6%), Goldman Sachs (-6%).
Το κλίμα στη Γουόλ Στριτ δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν οι καθησυχαστικοί τόνοι του διαγγέλματος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
«Ό,τι και αν πει κάποιος οίκος αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητά μας, πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε μία χώρα ΑΑΑ», διαμήνυσε ο Ομπάμα στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s.
Μετά το διάγγελμα, ο Dοw Jones είχε βρεθεί στις 10.958,30 μονάδες με -4,25%, ενώ ιδιαίτερα στον ευρύτερο S&P500 ούτε μία μετοχή δεν ήταν στο πράσινο.
Νωρίτερα ισχυρή υποχώρηση και μαζικό sell-off υπήρξε και στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μεγάλες απώλειες κατέγραψε ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, που έπεσε κάτω από τις 6.000 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,02%. Βουτιά 4,65% έκανε ο CAC 40 στο Παρίσι ενώ στο κόκκινο με 3,4% έκλεισε ο FTSE100 στο Λονδίνο.
Αντιμετωπο με το χάος είναι πλέον το
Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης του οποίου βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από τις 1.000 μονάδες, την ώρα που κορυφώνονται διεθνώς οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.
Παρά τις προσπάθειες να διασωθεί ο τετραψήφιος αριθμός, στη συνεδρίαση της Δευτέρας αυτό δεν κατέστη τελικά δυνατό και έτσι ο δείκτης γύρισε 14 χρόνια πίσω και διαμορφώθηκε στις 998,24 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 6%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ (short selling), γεγονός που σημαίνει ότι για οποιαδήποτε αγορά μετοχών θα απαιτείται η αυθημερόν καταβολή του ποσού. Ως αιτία της απόφασης αναφέρονται οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην κεφαλαιαγορά τις τελευταίες ημέρες. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 9 Αυγούστου και θα έχει διάρκεια δύο μήνες.
O υπουργός Οικονομικών εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ το Υπουργείο και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν στενά την κατάσταση.