ΓΡΑΨΕΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ, ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ Ή ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!!!
Σάββατο 9 Ιουλίου 2011
ΤΕΣΤ: ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΡΟΪΔΗ;
ΠΕΡΙ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΟΔΟΥΛΩΝ.
Θα ηκούσατε ποτέ βεβαίως, εάν δεν ανέγνωτε, το χωρίον εκείνο του Ευαγγελίου, εν ω Ιησούς κατηγορείται υπό των Φαρισαίων ως εσθίων και πίνων μετά πορνών και αμαρτωλών. Εάν και τον τελευταίον θεολόγον ερωτήσητε, διατί ο μέγας του Χριστιανισμού ιδρυτής εγείνετο τοιουτοτρόπως σκάνδαλον εν τη κοινωνία, εν η έζη και της οποίας την ηθικήν αναμόρφωσιν και διά του λόγου και διά των έργων και διά του θανάτου του επεδίωξε, θα μάθητε ότι τούτο έπραττε μόνον ίνα σώση τας ψυχάς των απερριμμένων τούτων όντων, μόνον ίνα δείξη την σωστικήν ικανότητα αυτού εκεί ένθα το έργον ακανθωδέστερον παρίστατο. Αλλ’ εγώ προθύμως εις τον διάβολον πέμπων όλους τους θεολόγους, τους επί μιας φράσεως σχολαστικώς αναρτωμένους, ουδέποτε δε εις το πνεύμα του Ευαγγελίου εμβαθύνοντας και τον κοινόν νουν επικαλούμενος, τον μόνον δυνάμενον να αντιληφθή της τοσούτον απλής διδασκαλίας του Ιησού, φρονώ ότι ο μέγας κατά την καρδίαν ηθικολόγος ούτος περισσοτέρας θα εύρισκεν αρετάς και ευπλαστοτέραν ζύμην εν τω προσώπω των υπό της αγυρτικής κοινωνίας ως καθαρμάτων θεωρουμένων, παρά εν εκείνω των κομπαζόντων επί τη ηθική αυτών υπεροχή, ή κεραυνοβολούντων την διαφθοράν, εν τω κρυπτώ δε περιβαλλομένων προθύμως το ρυπαρόν αυτής ένδυμα. Ναι, την ηθικήν ταύτην διαφοράν διακρίνων αυτός μόνος εν μέσω της πονηράς εκείνης ιουδαϊκής κοινωνίας, ήτις αναζή δυστυχώς κατά καιρούς, απήντα μετά παρρησίας απαραμίλλου προς τους κατηγόρους του «αι πόρναι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού».
Τους λόγους τούτους αναπολήσας εν τη μνήμη μου επί της κλίνης εταίρας και μετά τα γεγονότα, άτινα κατωτέρω εκτίθενται, ηδυνήθην να εκτιμήσω το πνεύμα αυτών, και τας κοινωνικάς προλήψεις οικτείρων, να θαυμάσω το παράδειγμα του Ιησού, όπερ ούτε κατά τα κινούντα αίτια ούτε κατά τον τελικόν σκοπόν ωμοίαζε βεβαίως τω εμώ. Εάν ο μέγας Ιουδαίος ηθικολόγος επλησίαζε τας εταίρας, διότι εν τη καρδία των διέκρινεν ηθικά στοιχεία άξια ενθαρρύνσεως, εγώ τους φυσικούς νόμους επίσης ισχυρούς όσον τους ηθικούς νομίζων, τας πλησιάζω μόνον ίνα τρυφήσω μετ’ αυτών. Αλλά και εκ των ξηροτέρων θεμάτων και εκ των απλουστέρων πραγμάτων οπόσα ενίοτε διδάσκεται τις, οπόσας υψηλάς και αληθείς σκέψεις αντλεί!
Δεκάτην πρωινήν ώραν εδείκνυε το επί της μικράς τραπέζης ιστάμενον ωρολόγιον, ότε ηνέωξα τους οφθαλμούς εν τω δωματίω του ύπνου και επί της κλίνης της ξανθής Ιωάννας. Μετά νύκτα πλήρη ηδονών ανέκφραστων, καθ’ ην επανειλημμένως η Αφροδίτη μοι απέδειξε την αλήθειαν του φιλοσοφικού εκείνου της πραγματικής σχολής αξιώματος, καθ’ ο αι εξωτερικαί εντυπώσεις εισί πάντοτε περισσότερον ζωηραί και μάλλον ευχάριστοι των εσωτερικών, μετά νύκτα ερωτικήν ακολουθήσασαν κραιπάλην, ης την πραγματικότητα και αυτός ο του Ζολά κάλαμος θα εμείου εν τη περιγραφή, ησθανόμην εμαυτόν κατάκοπον και ψυχρόν προ της θέας του αλαβαστρίνου στήθους, των λευκών και τρυφηλών ωλενών και των ωραίων γλαυκών οφθαλμών της Ιωάννας, ουδένα δε κνισμόν έρωτος μοι διήγειρον τα κοράλλινα και υγρά αυτής χείλη και τα προσψαύοντά με κανονικώτατα του προπατορικού αμαρτήματος μήλα. Διάβολε! εσκεπτόμην, πόσον αβροφρονέστερος ήμην άλλοτε εις τοιούτου είδους προκλήσεις! Δεν είχον ανάγκην να αγαπώμαι, δεν απήτουν αφοσίωσιν, μοι ήρκει η θέα της γυναικός ίνα αποδώσω αυτή τας αυτάς θωπείας. Α! Lucifer! φρόντισον περί του μέλλοντος, εάν δεν σε φοβίζη το παρόν.
Αλλ’ η Ιωάννα με ηγάπα! Ναι, με ηγάπα. Διατί γελάς γλυκεία μου αναγνώστρια; Νομίζεις άραγε και συ μετά τοσούτων άλλων ότι η εταίρα δεν έχει καρδίαν, δεν δύναται να έχη τοιαύτην ή ότι το αγαπάν είναι προνόμιον μόνον ολίγων νεανίδων ή πολλών έγγαμων κυριών δυναμένων υπό την αιγίδα του γάμου να αλλάσσωσι ως παλαιά ενδύματα τους εραστάς αυτών; Η Ιωάννα λοιπόν, λέγω, με ηγάπα και η θέρμη του αισθήματός της κατώρθωσε να υπερίσχυση της ψυχρότητος και νάρκης μου…
Αλλά μετ’ ολίγον επί του προς στιγμήν χαροποιού προσώπου της γλυκείας ταύτης κόρης ανεφαίνετο και πάλιν η συνήθης αυτώ μελαγχολία, ην μάτην επί μακρόν χρόνον από της ημέρας αφ’ ης εγνωρίσθημεν επεχείρουν να διαλύσω, και το αίτιον της οποίας ουδεμία μέχρι της στιγμής εκείνης παράκλησής μου είχεν ισχύσει να μοι αποκάλυψη.
- Ιωάννα, τη είπον, πειρώμενος να ανοίξω τους εκ της κοπώσεως κλειομένους οφθαλμούς μου, εάν σήμερον δεν μοι εξήγησης το μυστήριον των συνεχών στεναγμών σου, θα υποθέσω δικαίως ότι εγώ ειμί η αιτία τούτου και θα ζητήσω να σοι παράσχω το φάρμακον διά της απομακρύνσεώς μου.
- Εάν ζητής αφορμήν διαρρήξεως των σχέσεών μας, μοι απήντησε πικρώς αύτη, είπε τούτο ειλικρινώς. Διατί επιβαρύνεις έτι μάλλον την δυστυχίαν μου δι’ υποθέσεως, ην βεβαίως δεν πιστεύεις; Ειθισμένος να περιφρονής ως η λοιπή κοινωνία τας κοινάς γυναίκας, δεν δύνασαι, ουχί να αγαπήσης αλλ’ ουδέ να πιστεύσης εις τα αισθήματα μιας τοιαύτης. Αλλ’ έστω· εις σε θα ανοίξω σήμερον την καρδίαν μου, εις σε τον οποίον αγαπώ, θα είπω ό,τι υπέφερα, ό,τι υποφέρω, ό,τι γεννά τήν συνήθη μου μελαγχολίαν, ό,τι εάν έλεγον εις πάντα άλλον θα ενόμιζον ότι θα εκίνουν τον γέλωτα ή την χλεύην!…
Πόσον ωραία, μοι εφάνη, εκφράζουσα μετά πικρίας τας λέξεις ταύτας! Δι’ ελαφράς και ταχύτατης κινήσεως καταβάσα της κλίνης και περιβληθείσα την πρωινήν αυτής κυανήν μακράν εσθήτα, ης τα επί του στήθους κομβία πολλάκις είχον αποκόψει, ερρίφθη επί του ανακλίντρου και εκείθεν διά φωνής πολλάκις υπό των δακρύων και λυγμών της διακοπείσης μοι δίηγήθη εκτενώς και εν τη γλώσση αυτής ό,τι συντόμως σήμερον και εν τη υπό του «Ραμπαγά» απαιτουμένη γλώσση, εκθέτω.
— Δεκατέσσαρα ηρίθμουν έτη ότε έσχον την φοβεράν ατυχίαν να ίδω νεκράν την μητέρα μου, από πολλού πάσχουσαν εκ του οδυνηρού του καρκίνου νοσήματος. Μετά τον θάνατον αυτής η μικρά μου αδελφή και εγώ εστερημέναι πάσης γυναικείας επιβλέψεως αφέθημεν εις τας φροντίδας πατρός αγαθού μεν εκ φύσεως, αλλ’ έκδοτου δυστυχώς εις την μέθην και το χαρτοπαίγνιον, επί της τραπέζης του οποίου έβλεπεν ολίγον κατ’ ολίγον μεταβαίνον εις ετέρας χείρας το αντίτιμον της καθ’ εκάστην εκποιούμενης μικράς ημών περιουσίας. Αι επανειλημμέναι αύται απώλειαι και ο θάνατος της δυστυχούς ημών μητρός αύξησαν το πάθος της μέθης, εν η εζήτει ανακούφισιν και λήθην, και τούτο πάλιν μετ’ εκείνων διέφθειραν την καλήν του φύσιν, απέσβεσαν παν ηθικόν αυτού αίσθημα και κατέπνιξαν την ιδέαν του καθήκοντος. Έκτοτε καταστάς σκληρός προς ημάς έπαυσε πάσαν περί της αγωγής ημών μέριμναν και εις τοιούτο σημείον ακηδίας εξέπεσεν, ώστε όταν μήνας τινάς μετά τον θάνατον της μητρός μου η δυστυχής μου αδελφή προσβληθείσα εκ τυφοειδούς πυρετού εφλέγετο επί της κλίνης του θανάτου, αυτός καίτοι επανειλημμένως υπό των γειτόνων προσκληθείς, ίνα προφθάση τας τελευταίας αυτής στιγμάς, δεν ηδυνήθη να υπερίσχυση του πάθους του και εγκαταλείψη την τράπεζαν του χαρτοπαιγνίου, αλλ’ επέστρεψε τρεις αργότερον ώρας άπελπις εκ της απωλείας μάλλον του αργυρίου του ή του τέκνου του, ίνα επιθέση επί του ψυχρού πλέον αυτού μετώπου τον τελευταίον ασπασμόν!…
Από της ημέρας εκείνης ενόμισα ότι ετάφην ζώσα εν τη πενθίμω οικία, ης εκάστη γωνία μοι επανέφερε την ανάμνησιν των απολεσθέντων προσφιλέστατων μοι όντων. Ο πατήρ μου αφίνων μοι μίαν δραχμήν καθ’ εκάστην πρωίαν και έχων ήσυχον ούτω την συνείδησιν ότι εξετέλει τελείως το πατρικόν του καθήκον, επανήρχετο μόλις την δευτέραν πρωινήν ώραν ουδόλως μεριμνών, εάν η τιμή της δεκαπενταετούς θυγατρός του ήτο ασφαλής αφιεμένη εις την προστασίαν και επίβλεψιν επταετούς τίνος αυθαδεστάτης θεραπαινίδος. Ω! ποσάκις μοι επήλθεν η ιδέα να συντρίψω την κεφαλήν μου επί του τοίχου, εφ’ ου είχε προσπέσει η τελευταία της μητρόs μου και αδελφής μου πνοή και ποσάκις πάλιν του ενστίκτου της αυτοσυντηρησίας υπερισχύοντος, εν ηλικία μάλιστα, καθ’ ην τα πάντα συνήθως μειδιώσι και η ελπίς ανεξαντλήτους ψιθυρίζει εις το ους υποσχέσεις, προετίμησα την ζωήν ευρίσκουσα καλλιτέραν την απόφασιν να εγκαταλείψω την πατρικήν στέγην και ζητήσω άσυλον οπουδήποτε θα απήντων φιλάνθρωπον καρδίαν! Την τελευταίαν ταύτην απόφασιν θα επραγματοποίουν βεβαίως, εάν δεν εβλεπον πρωίαν τινά εισερχομένην μετά της μητρός της εις την οικίαν μου την ως άλλην μου αδελφήν αγαπητήν μου φίλην Ζωήν, μεθ’ ης καίτοι μεγαλειτέρας κατά την ηλικίαν, είχον στενώς συνδεθή επί τριετίαν εν τω Παρθεναγωγείω και της οποίας μετά λύπης απερίγραπτου είχον αποχωρισθή ολίγους προ του θανάτου της μητρός μου μήνας, ότε ανεχώρησεν εις Αλεξάνδρειαν, ένθα είχε κληθή υπό της μητρός της, ίνα συζευχθή πλούσιον τινά νέον περιπαθώς ερώμενον αυτής. Η απροσδόκητος αύτη επίσκεψις της στενής μου φίλης, οι παραμυθητικοί λόγοι και αι συμβουλαί της όντως σεβασμίας μητρός της, το χαρίεν μειδίαμα και η εκ των γλαυκών οφθαλμών της Ζωής εκπεμπόμενη αενάως απερίγραπτος ζωηρότης, ενέχυσαν εις την καρδίαν μου παρηγορίαν, ειρήνην, ελπίδα και ίσως χαράν· μοί ενέπνευσαν δε θάρρος ικανόν και την απόφασιν να πολεμήσω επιμόνως κατά της ειμαρμένης. Ήτο αγαθού, ήτο κακού πρόξενος η επίσκεψις αύτη; Τα μετέπειτα συμβάντα πείθουσι μάλλον περί του δευτέρου. Εν τούτοις μετά την συνομιλίαν, ην προεκάλεσαν τα πρόσφατα δυστυχήματά μου, ζητήσασα συγγνώμην, ως μη ερωτήσασα ταχύτερον τα κατά την Ζωήν, έμαθον μετά χαράς παρ’ αυτής ότι το συνοικέσιόν της είχε τελειώσει· ότι προ τεσσάρων μηνών είχεν υπανδρευθή, ότι ήτο πολύ ευτυχής μετά του συζύγου της, όστις ειθισμένος εις τον αγγλικόν βίον την άφινεν ελευθέραν να ταξιδεύη, και ότι είχεν αφιχθή άνευ αυτού εις Αθήνας, ένθα επρόκειτο να αποκαταστώσιν οριστικώς. Η τελευταία αύτη είδησις, ήτις άλλως τε δι’ εμέ ατομικώς ήτο ευχάριστος· μοι έφάνη, συνδυαζόμενη μετά της προφανούς χαράς της Ζωής επί τη ελευθερία της και της γνωστής μοι ζωηρότητος, ελαφρότητος και φιλαρέσκειάς της, ως μέλαν εν τω ορίζοντι του βίου της νέφος απειλούν ταχείαν καταιγίδα. Μετά δύο ώρας αι επισκέπτριαί μου εγκατέλιπον την οικίαν μου, αφού επανειλημμένως με ηνάγκασαν να ταις υποσχεθώ ότι την επιούσαν θα μετέβαινον εις το ξενοδοχείον, ίνα διέλθω ολόκληρον την ημέραν μετ’ αυτών.
Από της ημέρας εκείνης αι μετά της Ζωής επισκέψεις μου κατέστησαν συνεχείς, πλην δυστυχώς δεν ήμην η μόνη σύντροφος αυτής. Από της εγκαταστάσεώς της τουτέστιν εν τω νέω της οίκω και μετά την άφιξιν ακόμη του συζύγου της, συνήντων πάντοτε πλησίον της τον νέον Τ…, ευειδή, ευχάριστον, επιτήδειον κατακτητήν της γυναικείας καρδίας, αλλά κούφον και παντός κοινωνικού έλκους μεστόν. Μάτην διακρίνουσα εν ταις καθημεριναίς ταύταις επισκέψεσι τα πρώτα σημεία του κινδύνου, επεχείρησα να συμβουλεύσω την Ζωήν ως αδελφή! Εις πάντα μου λόγον, εις πάσαν μου συμβουλήν, μη δυναμένη πλέον να αρνηθή την ενοχήν της, μοι επανελάμβανε στερεοτύπως και βλακωδώς, ούτως ειπείν, η λίαν άλλως τε ευφυής αύτη γυνή, ότι τον αγαπά, διότι είναι ωραίος, ευγενής και καλός, αλλ’ ότι η αγάπη της δεν προβαίνει μέχρι της λήθης των συζυγικών της καθηκόντων! Γελοία παραγνώρισις της ανθρωπίνης φύσεως! Μετά τινάς ημέρας η Ζωή ήτο μοιχαλίς, και το πρώτον τούτο έγκλημα μετ’ ανθρώπου ανάνδρως εκθέσαντος αυτήν, δεν υπήρξε δυστυχώς ικανόν μάθημα. Τεσσάρας εν διαστήματι ενός έτους αλλάξασα εραστάς, ους αλληλοδιαδόχους εν τω ρωμαντικώ αυτής πνεύματι παρίστα διά των ωραιοτέρων χρωμάτων, τοσούτον εσυνείθισεν εις την ιδέαν της παρεκτροπής, τοσούτον εγυμνάσθη εις την τέχνην του πείθειν περί των ειλικρινών αυτής αισθημάτων και της φυσικής προς το καθήκον λατρείας της, ώστε έκαστος των εραστών της μετά πεποιθήσεως παραδόξου επί καιρόν εφρόνει, ότι εις τα έκτακτα αύτου προσόντα και την εύνοιαν της τύχης έπρεπε να αποδοθή η θυσία της εναρέτου ταύτης γυναικός. Και τις ηδύνατο να μη την πιστεύση ούτως υποκρινομένην! Ω! εάν έβλεπες και ήκουες, μοι διηγείτο κατόπιν εις των εραστών της, μετά πόσης ορμής, αφίνουσα ταυτοχρόνως να ρέωσιν αφθόνως τα δάκρυά της επί τών ωχρών της παρειών, απέκρουε κατ’ αρχάς τας προτάσεις μου καταδικάζουσα μετ’ άγανακτήσεως τας απίστους συζύγους ή τας έλαφράς εν γένει γυναίκας, φιλοσοφούσα επί του πάθους της κωμικώς και υποστηρίζουσα ότι, εάν, αδυνατούσα να αντιστή εις την απροσμάχητον ισχύν του ιδανικού έρωτος, αναγκάζεται να με αγαπά, μισεί ουχ ήττον πάσαν πλησιεστέραν κοινωνίαν έστω και την διά των χειλέων. Εννοείται ότι ολίγος μοι εχρειάσθη χρόνος ίνα πεισθώ, ότι ετροποποιούντο υπερμέτρως αι γελοίαι αρχαί της και έτι αλιγώτερος δι’ αυτήν, ίνα με αντικαταστήση χάριν ποικιλίας.
Κατ’ αυτό το διάστημα, καθ’ ο το μεν όνομα του νεαρού της συζύγου εγείνετο αντικείμενον σαρκασμού και γελώτων, η δε υπόληψίς της διεσύρετο υπό προσώπων κούφων, ησθανόμην μετά λύπης ότι η καθημερινή μετά της γυναικάς ταύτης σχέσις μου δεν ήτο στείρα δι’ εμέ κακής επιρροίας. Εάν η αρετή φύεται εκ των ηθικών σπερμάτων, άτινα υπό αγαθής πατρός, μητρός, διδασκάλων ή άλλου τινός ρίπτονται χειρός εις την απαλήν ημών καρδίαν, το άνθος αυτής ευκόλως μαραίνεται όταν εντός μεμολυσμένης τύχη ατμοσφαίρας. Υποχωρούσα ολίγον κατ’ ολίγον εις τας παρακλήσεις της Ζωής, κατήντησα τέλος συνένοχος του εγκλήματός της, είτε παρακαλούσα τον σύζυγόν της ίνα με συνοδεύση εις τον περίπατον, οσάκις αύτη υποκρινομένη αδιαθεσίαν εδέχετο τον εραστήν της, είτε παρέχουσα αύτοίς τον οίκον μου ως τόπον εκτελέσεως των κακοηθών αυτών σκοπών.
Έν τούτοις, καίτοι συναισθανόμενη τα ηθικά μου ταύτα σφάλματα, εξηκολούθουν συναναστρεφομένη την Ζωήν, διότι εν αυτή εύρισκον καρδίαν αγαθήν και συμπαθούσαν με, εις αυτήν δε ηδυνάμην σνοίγουσα την ιδικήν μου να χύσω μετά των δακρύων μου την εξομολόγησιν των απεριγράπτων δεινών, άτινα καθ’ εκάστην υφιστάμην υπό του πατρός μου. Ημέρα τη ημέρα καθιστάμενος ούτος μάλλον εις τα πάθη του έκδοτος, σκληρός δε και απότομος προς εμέ, προσέθηκε τέλος εις τας βάναυσους ύβρεις του, τα ραπίσματα και την άτιμον απαίτησιν να εύρω εραστήν δυνάμενον να μας βοηθή χρηματικώς.
— «Ιδέ τας θυγατέρας του Δ…», μοι έλεγεν, «αίτινες νοούσαι το γελοίον του κέρδους, το οποίον συ και αι λοιπαί βλάκες, ως συ, ζητείτε διά των εργοχείρων, ευρίσκουσι νέους εύπορους και καλούς ως έραστάς, ου μόνον αυταί ούτως ευ ζώσαι, αλλά και τον πατέρα των εις ζηλωτήν κατάστασιν διατηρούσαι. Διαμαρτύρεσαι και κλαίεις και ερυθριάς. Περιττή η υποκρισία αύτη· εάν και συ δεν έχης εραστήν και εραστήν τοιούτον, τούτο πρέπει να αποδοθή εις την ανικανότητά σου και ουχί εις την ιδέαν της αρετής. Φρόντισον να συνδεθής μετά καλού και ευπόρου τινός νέου, ον να αναγκάζης να δαπανά και πρός ον να παρέχης τα πάντα, πλην της τιμής, συμβιβάζουσα ούτω το συμφέρον μετά της φιλοτιμίας μου».
H διαγωγή και αι τοιαύται άτιμοι του πατρός μου απαιτήσεις, τα έμμεσα εκ των παραδειγμάτων της Ζωής μαθήματα και τα αλλεπάλληλα από του θανάτου της μητρός μου δεινά, σκληρύνοντα καθ’ εκάστην την καρδίαν μου και διαφθείροντα την φύσιν μου εξήγειραν τέλος εν εμοί παραφοράν κατά της Προνοίας, μίσος κατά της κοινωνίας, σμφιβολίαν περί της αξίας και των καλών καρπών της αρετής. Εν τοιαύτη ψυχική καταστάσει εν μόνον υπελείπετο βήμα, μία μόνη εχρειάζετο ώθησις, ίνα πέσω εις το προ εμού ανοιγόμενον βάραθρον και εις το βήμα τούτο με ηνάγκασε και την ώθησιν ταύτην μοι έδωκεν η έντιμος κοινωνία!
Πρωίαν τουτέστιν τινά δικαστικός τις κλητήρ, ον θα ενθυμούμαι πάντοτε ως τον νεκροθάπτην της παρθενικής μου αγνότητος, εισελθών αποτόμως εις την οικίαν μου και επιδεικνύων τω πατρί μου απόφασιν εντελλομένην την φυλάκισίν του δια την μη απότισιν πολιτικού χρέους, προσεκάλεσεν αυτόν εν ονόματι του νόμου να τον σκολουθήση εις τσς φύλακας·
Έμπλεως τότε ούτος θηριώδους οργής ερρίφθη κατ’ έμου, ως εάν εγώ ήμην η αιτία του δυστυχήματός του τούτου, και αρπάζων με από της κόμης ανέκραξε, πειρώμενος να συντρίψη την κεφαλήν μου επί του εδάφους: «Ιδού τα αποτελέσματα της ισχυρογνωμοσύνης και ανικανότητός σου. Ω! εάν είχον το πρόσωπόν σου αθλία, υποκρίτρια, βεβαίως δεν θα άφινον τον πατέρα μου να συρθή εις τας φύλακας!».
Κλαίουσα και τρέμουσα εκ λύπης, φόβου και απελπισίας εξήλθον ως παράφρων εις την οδόν και εκεί επί του πρώτου ριπτομένη διαβάτου: «Ω! είπε μοι εις την ζωήν της μητρός σου, εις ό,τι έχεις εν τω κόσμω προσφιλές, τι δύναται να πράξη τις ίνα σώση τον πατέρα του από της φυλακής δι’ αίτίαν χρέους;».
Ο αγαθός ούτος άνθρωπος ιδών την ταραχήν μου και οικτείρων την θέσιν μου, μοι απέτεινεν ενθαρρυντικούς τινας λόγους και μοι συνέστησε να ζητήσω αυτοπροσώπως αναστολήν παρά του προέδρου των Πρωτοδικών. Μετά ημίσειαν ώραν, αφού μεταβάσα εις την οικίαν του προέδρου έμαθον ότι ευρίσκετο μακράν επ’ αδεία, κλαίουσα και γονυκλινής εζήτουν ματαίως παρά του προεδρεύοντος δικαστού την προσωρινήν του πατρός μου σωτηρίαν.
Άκαμπτος εις τας παρακλήσεις μου, ψυχρός εις τα δάκρυά μου εφαίνετο μάλλον εξετάζων πονηρώς το σώμα μου και το πρόσωπόν μου ή ακούων την έκθεσιν της δυστυχίας μου, ότε δε σείουσα άπελπις και μετά λυγμών τα γόνατα μου ηρώτησα τι μοι υπελείπετο να πράξω, εγείρας με ο άθλιος και σύρας με εις τας αγκάλας του μοι προέτεινε την πλήρωσιν των άτιμων επιθυμιών του ως αντίτιμον της ζητουμένης αναστολής!…
Αγνοώ τι θα απεφαίνοντο οι ηθικολόγοι εν τοιαύτη περιστάσει, τι θα έπραττον αι έντιμοι σύζυγοι ή ετέρα κόρη μη υποστάσα ό,τι είχον υποστή μέχρι της στιγμής εκείνης, μη ταραχθείσα υπό της συνωμοσίας τοσούτων δεινών εν ταις ηθικαίς αυτής αρχαίς και τη ιδέα του καθήκοντος!… Το επ’ έμοί λυσίκομος, αδύνατος, κατησχυμένη και άσπονδον του λοιπού κατά της κοινωνίας μίσος φέρουσα εν τη καρδία, εξήλθον μετά μίαν ώραν της επαράτου εκείνης οικίας, κομίζουσα προς τον πατέρα μου την αναστολήν, ην είχον αγοράσει διά της τιμής μου παρά του εντεταλμένου την απονομήν της δικαιοσύνης!…
Ενταύθα η δυστυχής Ιωάννα κατεπνίγη υπό λυγμών, oίτινες δεν θα είχον ίσως την δύναμιν να ταράξωσι τον διαφθορέα της, αλλ’ οι οποίοι εκίνησαν τα δάκρυα εμού του μη όντος προεδρεύοντος δικαστού και ουδέν επομένως δικαίωμα έχοντος εις αναστολήν τούτων.
Από της ημέρας εκείνης, εξηκολούθησεν, ουδέν έχουσα πλέον να απολέσω, υπείκον ευκόλως εις τας απαιτήσεις του πατρός μου και παρείχον ούτω ανέτως αυτώ τα μέσα της μέθης και του χαρτοπαιγνίου. Ημέρα τη ημέρα κατασιγώσα την εγειρομένην συνείδησίν μου, εις τοιαύτην λήθην της συμφοράς μου και των ηθικών μου παρεκτροπών περιήλθον, ώστε μετ’ ολίγον καιρόν κατήντησα να μη νοώ πλέον την ηθικήν μου έκπτωσιν και να νομίζω ωσεί φυσικην την κατάστασιν εν η διετέλουν.
Τότε δε μόνον ενόησα και πάλιν οποίον μεσότοιχον είχε παρεμβληθή μεταξύ έμου και των ενάρετων γυναικών, όταν ημέραν τινά κρούσασα την θύραν του οίκου τής φίλης μου Ζωής, απεδιώχθην υπό των υπηρετών, λεγόντων κατά παραγγελίαν της κυρίας των ότι «γυναίκες κοιναί» δεν δύνανται να εισέρχωνται εις τον οίκον «τιμίων οικογενειών»!…
Διάβολε, ανέκραξα, ανυψών την κεφαλήν. Που λοιπόν ζώμεν και πως αμοιβαίως εμπαιζόμεθα! Εγώ αυτός ποσάκις δεν εξήλθον με υψηλόν τό μέτωπον, με γαύρον το βλέμμα, με εγωιστικόν το μειδίαμα εις τα χείλη προσφέρων τον βραχίονα μου εις μοιχαλίδα, ης επεθύμουν να ήμην ή ενομιζόμην εραστής, άνευ ουδεμιάς συνειδήσεως ότι προσέβαλλον ούτω τα ήθη της κοινωνίας, και ποσάκις πάλιν τυχών πλησίον εταίρας δεν απεμακρύνθην άναυδος, καταπόρφυρος εξ αιδούς και παν προς τα οπίσω βλέμμα αποφεύγων εις την πρώτην μακρόθεν εμφάνισιν γνωστού προσώπου, ίνα μη εκτεθώ, ίνα μη δειχθώ περιφρονών ούτω τας κοινωνικάς συνθήκας; Ω! βλακώδης διαγωγή, εις ην μας υποβάλλουσι καθ’ εκάστην αι κοινωνικαί προλήψεις, αι εξ αμνημονεύτων χρόνων καθιστώσαι γελοίαν την ανθρωπότητα και σκοτίζουσαι την κρίσιν και αποτυφλούσαι τον κοινόν νουν!
Ουδείς βεβαίως είναι τοσούτον μωρός, ώστε να ισχυρισθή ότι η εταίρα δύναται ακινδύνως να συγχρωτισθή εν μια κοινωνία μετά γυναικών τιμίων ή ότι είναι δίκαιον και του πολιτισμού πόρισμα το ούδεμίαν μεταξύ τούτων και εκείνων ποιείσθαι διάκρισιν. Όσον είναι αληθές ότι, είτε ως εκ της ανθρωπίνης φύσεως, είτε ως εκ των κοινωνικών ελλείψεων, υπήρξαν πανταχού και πάντοτε και θα υπάρχωσιν εταίραι, τοσούτον είναι ορθόν ότι μεταξύ τούτων και των εντίμων γυναικών είναι αναγκαίον το μεσότοιχον, το χωρίζον την αρετήν και εγκράτειαν από της ακολασίας. Αλλά του μεσοτοίχου τούτου υπάρχοντος εν πάση συνειδήσει ακεραίου και ακλόνητου, πάσα περαιτέρω κατά των εταιρών απαίτησις καθίσταται γελοία. Εάν γυνή τις δεν έσχε την δύναμιν, αδιάφορον τίνος ένεκα, να διατήρηση άμωμον τον στέφανον της παρθενικής της αγνότητος, εάν αντί να συνδεθή νομίμως μεθ’ ενός ανδρός, απεφάσισε να δοθή εις περισσοτέρους, χωρίς να συνδεθή μετ’ ουδενός και αναγκάση επανειλημμένως ικανά κρονόληρα γερόντια και εύρωστους νέους να ζητήσωσι την αρωγήν της οξείας κνίδας, εάν αντί των γλυκύτατων ηδονών του εντίμου οικογενειακού βίου προτίμησε τας αγωνίας, την κόπωσιν, την μέθην, την εγκατάλειψιν και τα λοιπά του της εταίρας βίου βάσανα, εάν διά πάντα ταύτα είναι αξιοκατάκριτος και δυστυχής ή μόνον αξία οίκτου, δεν έπεται ότι δεν είναι αγαθή, ευφυής, ευχάριστος εν συναναστροφή μετ’ ανδρών, ότι δεν δύναται να ομιλήση ή έξέλθη τις μετ’ αυτής χωρίς να προσβάλη την κοινωνίαν ή βλάψη τα χρηστά αυτής ήθη.
Εάν η θέα των εταιρών μετά των κατ’ ανάγκην ωφελουμένων εκ του ηθικού αυτών δυστυχήματος είναι ικανή να διαφθείρη την αρετήν των εντίμων προσώπων, διά πολύ πλείονα λόγον η θέα των διαφθορέων, των ψευστών, των χαρτοπαικτών, των μέθυσων, των καταχραστών ή τίνος άλλου δύναται να επενέγκη το αυτό αποτέλεσμα.
Αλλά κοινωνία τοσούτον ασθενείς βάσεις της αρετής έχουσα, ώστε η «θέα μόνη της κακίας» να τας κλονίζη ή τας ανατρέπη, είναι κοινωνία αξία οίκτου, κοινωνία δε πάλιν ως η ημετέρα πάσαν τιμήν απονέμουσα και ελευθέραν συνάφειαν μετά των ενάρετων γυναικών επιτρέπουσα εις τας μοιχαλίδας, όλην δε την αυστηρότητα αυτής εξασκούσα κατά των εταιρών είναι κοινωνία αβδηριτική, εάν ουχί αχαρακτήριστος.
Πως! φθείρομεν τα ήθη, λέγετε, των συζύγων, αδελφών, θυγατέρων και λοιπών συγγενών σας εξερχόμενοι ασυστόλως εις τας οδούς της πόλεως μεθ’ εταιρών ή πλησιάζοντες ταύτας εν δημοσίαις συναθροίσεσι! Γελοίοι! αλλ’ εάν τα θηλυκά σας ταύτα όντα εκ της γυναικείας κινούμενα περιέργειας ερωτήσωσι και μάθωσι παρ’ υμών τίνες αι γυναίκες αύται, θα νοήσωσιν αμέσως ότι εισί διεφθαρμένα και δυστυχή όντα, υπηρετούντα τας φυσικάς ημών ανάγκας και σώζοντα ίσως εμμέσως την ειρήνην πλείστων οικογενειών, θ’ απέλθωσι δ’ ουδέν εντεύθεν κακόν αντλούντα μάθημα, διότι ο της εταίρας βίος δεν είναι αξιόζηλος, διότι γυνή ατίμως σχίζουσα εν τω κρύπτω το συνάλλαγμα του γάμου, απατώσα τον σύζυγόν της, παραβαίνουσα τους όρκους της, εισάγουσα εις την οικογένειαν ξένα σπέρματα, δεν μιμείται την έταίραν, ης γνωρίζει τον άθλιον βίον, αλλά τας γυναίκας τας καλουμένας «μοιχαλίδας», ας ελευθέρως πλησιάζει, μεθ’ ων εν τη αυτή κοινωνική τάξει καθ’ εκάστην συναναστρέφεται και τον βίον των οποίων πάντοτε έχει προ οφθαλμών.
Και όντως ισχυράν λίαν πρέπει να έχη την ιδέαν του καθήκοντος η νεαρά ενάρετος σύζυγος, ίνα μη σκανδαλισθή εκ του παραδείγματος των ουχί περιφρονουμένων, αλλά τουναντίον υπό πάντων σχεδόν τιμωμένων, θεραπευομένων και ίσως θαυμαζομένων «γνωστών μοιχαλίδων», προ των οποίων πάσα θύρα από του οίκου του μεγαλειτέρου άρχοντος μέχρις εκείνου, ον καταδέχονται να εγγράψωσιν εν τω καταλόγω των σχέσεών των, μετά σπουδής ανοίγεται, πας άνθρωπος του κόσμου καλούμενος μετά προθυμίας και ωσεί θεωρών εαυτόν τετιμημένον διά τούτο υποκλίνεται, πας πίλος εδαφιαίως καταβιβάζεται, πάσα άλλη ομιλία, διακόπτεται και ψιθυρισμοί θαυμασμού επί τω πλούτω της περιβολής ή τη διηγήσει των μεγάλων αυτών σχέσεων ή της πληθύος των κατακτήσεων των ακούονται. Γνωρίζετε αρκούντως την τάξιν ταύτην των μοιχαλίδων, αίτινες ως επάρατον δέλεαρ της τιμής τοσούτων ενάρετων συζύγων προτείνονται εν τη αβδηριτική ημών κοινωνία! Ειθισμέναι εις το έγκλημα, αι μεν μετά κυνικής αναιδείας επιδεικνύουσι πανταχού πλησίον αυτών τον εραστήν των ταξειδεύουσαι, περιπατούσαι, χορεύουσαι, δεχόμεναι ή αποδίδουσαι επισκέψεις, αι δε κακοηθέστεραι ίσως τούτων αλλάσσουσιν ως υποκάμισον τους «μοιχούς», σκέπτονται καθ’ εκάστην που δύνανται καλλίτερον να ρίψωσι τα δίκτυα των ή εις ποίον προθυμότερον να αφεθώσι και νομίζουσαι ότι τιμώσι τους συζύγους αυτών διδόμεναι εις ξένους και μάλιστα διπλωμάτας, υφίστανται μετά πολλής χαράς και προθυμίας συναγωνισμόν, καθ’ ον και αι προς καιρόν αποτυγχάνουσαι ελπίζουσι πάντοτε εις την επιείκειαν των νέων τούτων Πάριδων.
Εάν οι ευτυχείς ούτοι θνητοί ήναι νέοι, μέσης ηλικίας ή γέροντες, εάν έχωσιν υψηλόν, μέτριον ή μικρόν το ανάστημα, μαύρους γλαυκούς ή ερυθρούς και κεκλεισμένους τους οφθαλμούς, εάν δεικνύωσιν ευφυίαν ή ελαφρότητα μόνον μετά αγυρτικής πολυλογίας, ουδόλως εξετάζεται, διότι το κινούν ελατήριον δεν είναι στιγμιαία τις αδυναμία, αλλά προμεμελετημένος σκοπός κουφότητος, συνεργούσης της διαφθοράς και της κυνικής αναίδειας. Ευτυχείς οι ωφελούμενοι της τοιαύτης προόδου εν κοινωνία μάλιστα πασχούση έλλειψιν εταιρών, εάν λαμβάνωσιν υπ’ όψιν ότι αι τοιαύται γυναίκες αναπληρούσι ταύτας και ίσως μάλιστα επιτυχέστερον ως εκ της μεγάλης πείρας, δυστυχείς όμως οι μεταχειριζόμενοι αυτάς άλλως, οι πιστεύοντες εις τα αισθήματά των ή γινόμενοι θύματα έρωτος σοβαρού.
Και όμως αι γυναίκες αύται, ων οι σύζυγοι ειθισμένοι εις το δυστύχημά των δεικνύουσιν είδος τι ευχαριστήσεως και μακαριότητος, βλέποντες αύτάς ερειδομένας επί του βραχίονος του εραστού των, έστιν ότε δε και καυχήματος, οσάκις ο βραχίων ούτος ανήκη εις μεγαλόσχημόν τίνα διπλωμάτην, οργίζονται, κατά της δήθεν ακολασίας των νέων και των εταιρών, των ανηθίκων και αθλίων, κατ’ αυτάς, τούτων όντων, ως ελκυουσών ενίοτε τους εραστάς των ή και τους συζύγους των, ους θέλουσι θεατάς μεν της διαγωγής των έστω και μέχρι της προσψαύσεως του απηγορευμένου καρπού, ουδέποτε όμως μιμητάς του παραδείγματός των. Μετά εκπληκτικής δε και απιστεύτου θρασύτητος εξυμνούσαι τας ίδιας ανύπαρκτους αρετάς επί παρουσία πολλάκις των συζύγων των, σιωπώντων κατ’ αρχήν ή εξ ανάγκης ως συλληφθέντων και τούτων υπό των ζωηρών, ελαφρών ή παρατόλμων κυριών των προ των ποδών εταίρας, κεραυνοβολούσι την διαφθοράν, ομιλούσι μετά στόμφου και αυστηρότητος περί «ηθικής» εν αγνοία βεβαίως του ρητού του Πλάτωνος και Βύρωνος, εν γνώσει δε του παραδείγματος όλων των ιεροκηρύκων της σήμερον, μέμφονται αναιδώς τας εντίμους γυναίκας ως διεφθαρμένας, και αι μη ευτυχήσασαι εξ αυτών να δοθώσιν εις ξένους, τας ευτυχεστέρας συναδέλφους των, εν τω εγκλήματι ως εστερημένας πατριωτικού αισθήματος.
Και η κοινωνία, εν η τοιαύτα συμβαίνουσιν,ουχί μόνον δεν εκπλήττεται, ουχί μόνον δεν τιμωρεί διά περιφρονήσεως, αφού επαγγέλλεται την ηθικήν και ηθικολόγον, αλλά τουναντίον διά της αδιαφορίας της και των τιμών, ας προθύμως παρέχει εις τα παντός κοινωνικού έλκους μεστά ταύτα αγγεία, ωθεί νέας υπάρξεις εις το ηθικόν τούτο σφαγείον και εις τοσαύτην μωρίαν και αποτύφλωσιν προβαίνει, ώστε τον μεν τα άτιμα επί του μετώπου εξογκώματα φέροντα εκουσίως σύζυγον ή την εις την γέννησιν τοιούτων λίαν γόνιμον «μοιχαλίδα» θαυμάζει και περιποιείται διά των «μεγαλειτέρων πολλάκις αυτής αντιπροσώπων», τον δε τας εταίρας πλησιάζοντα αποκαλεί διεφθαρμένον.
Τις αγνοεί οτι οι πατέρες και μητέρες, μανθάνοντες τας αθέμιτους των υιών των σχέσεις μετά των κυριών Α ή Β, δεν αισθάνονται προφανή τίνα πολλάκις ευχαρίστησιν και πάντοτε ανάπαυσιν ψυχικήν επί τη ηθική αυτών τάξει, και τις δεν γνωρίζει οτι οι αυτοί φρίττουσι και ανησυχουσι και λυπούνται και απελπίζονται επί τη ειδήσει ότι οι υιοί των εθεάθησαν εισερχόμενοι εις οικίαν εταίρας; Εννοείται οτι την αντίθεσιν ταύτην αναφερών δεν θίγω το ζήτημα των δαπανών, όπερ θα εδικαιολόγει ολίγον τους γονείς τούτους, αλλ’ απλώς την διαφοράν της ηθικής εντυπώσεως.
Αλλα τι να είπη τις και πως να χαρακτηρίση τους γονείς εκείνους οίτινες, προκειμένου περί της αποκαταστάσεως των θυγατέρων των, μετά δισταγμού και δειλίας παρέχουσι την χείρα τούτων εις τους δαπανήσαντας μέρος των νεανικών αυτών δυνάμεων εις εταίρας, προθύμως δε και ευχαρίστως τουναντίον εις τους βοηθήσαντας δι’ αυτών «μακάρας» τινάς «συζύγους»;… Γέροντες βλάκες, πως δεν νοείτε ότι αι μεν «εταίραι» παρέρχονται, αι δε «μοιχαλίδες» απαντώνται πάντοτε εν τη αυτή κοινωνική τάξει μετά των γαμβρών σας προς αιωνίαν απειλήν της ειρήνης των τέκνων σας!…
Πολλοί οπαδοί της θεωρίας του συμφέροντος διατείνονται, ότι οσάκις η κοινωνία άπασα μεθύη, συμφέρει ίνα και ο νήφων διά του αυτού μεθυσθή οίνου, εάν δεν επιθυμή αυτός μόνος να υποληφθή οινοβαρής παρά των άλλων. Εις τον διάβολον τοιαύτη γνώμη ου μόνον πάσαν ηθικήν βάσιν ανατρέπουσα, αλλά και αυτό το αληθές συμφέρον παραγνωρίζουσα, αφού με παρακινή να κλέψω, διότι οι άλλοι κλέπτουσιν, ή να ανεχθώ επί του μετώπου τας αυτάς των άλλων εξοχάς. Εάν η κοινωνία ήναι άδικος, εάν μεθύη, εάν παραλογίζηται, εάν ασχημονή υπάρχουσιν ουχ ήττον πάντοτε τίνες εν αυτή μη αποσβέσαντες εντελώς την λαμπάδα του ορθού λόγου.
Η κρίσις τούτων μοι αρκεί. Ναι, θα λέγω ό,τι φρονώ αληθές, θα πράττω ό,τι το λογικόν μου μοι υποδεικνύει ως ορθόν και εάν πρόκηται να ελκύσω διά τούτο επ’ εμού την κατάκρισιν των υπό το βάρος των κοινωνικών προλήψεων κυπτόντων, γελών θα αποδώσω διά της περιφρονήσεως το ράπισμα αυτοίς.
- Τί έπαθες, Lucifer; μοι είπε γελώσα γλυκεία τις φωνή.
Εστράφην και είδον πλησίον μου επί της κλίνης την Ιωάνναν. Πως! εσκέφθην τινασσόμενος και τρίβων τους οφθαλμούς, ολόκληρος λοιπόν η διήγησις αυτής και άπασαι εκείναι αι λογικαί σκέψεις μετά της κατά των κοινωνικών προλήψεων δημηγορίας μου ήσαν όνειρον;
Ναι, όνειρον διαρκέσαν επί μακρόν και αρξάμενον από της στιγμής, αφ’ ης κατάκοπος έκλεισα τους οφθαλμούς την δεκάτην πρωινήν ώραν επί του στήθους της Ιωάννας.
Ουδέν λοιπόν εξ όσων μοι διηγήθη ήτο αληθές και ο λόγος της συνήθους αυτή κατ’ άλλας ημέρας μελαγχολίας, δεν ήτο ο εν τω ονείρω εκτεθείς;
Ουδέν δύναμαι να βεβαιώσω, ουδέν δύναμαι να αρνηθώ. Εάν τα γεγονότα ταύτα δεν εφαρμόζονται και επί του βίου της Ιωάννας, εισίν ουχ’ ήττον αληθή και είναι αναντίρρητον, ως εκ τοσούτων δείκνυται παραδειγμάτων, ότι εις πολλάς εταίρας η κοινωνία εγένετο μαστρωπός, ότι πολλαί τούτων εισί θύματα των γονέων των, των συγγενών των ή των αναλαβόντων την αγωγήν αυτών και ότι άπασαι ανεξαιρέτως εισίν ήττον ηθικώς έκπτωτοι των μοιχαλίδων.
Αλλά τις ει συ ο ερχόμενος να ελέγξη σήμερον την κοινωνίαν και επί τίνων ηθικών τίτλων και αγώνων στηρίζεις την τοσούτω κατ’ αυτής πικράν παραφοράν σου; ήθελε τις ίσως με ερωτήσει.
Ω! συγγνώμην! μακράν απ’ εμού τοιαύτη παρεξήγησις. Δεν επαγγέλλομαι τον ηθικολόγον και δεν διστάζω να ομολογήσω ότι εάν, ευχαρίστως ή δυσαρέστως αδιάφορον, διέρχωμαι νύκτα ολόκληρον πλησίον εταίρας, μετά πολλής χαράς και άνευ ουδεμίας τύψεως της συνειδήσεως πατών επί του συμβολαίου του γάμου, δύναμαι να παρηγορήσω νεαράν σύζυγον διά την έλλειψιν του συζύγου της εν τω ιδιαιτέρω της θαλάμω. Αλλά δεν πρόκειται περί εμού, ουδένα συνήθως κρίνοντος, πρόκειται περί των αδίκων και υπούλων εκείνων κριτών της διαγωγής των άλλων, εις ους πλήρεις ηθικών ελκών δύναται τις δικαίως να απάντηση: «Υποκριταί, εκβάλετε πρώτον την δοκόν εκ του οφθαλμού σας και τότε διαβλέψετε εκβαλείν το κάρφος εκ του οφθαλμού του αδελφού σας»· πρόκειται περί της περισσοτέρας μερίδος εκείνης της κοινωνίας, ήτις ασχημονούσα έχει την θρασύτητα να κατακρίνη τους άλλους, πρόκειται περί των ανθρώπων εκείνων οίτινες σκιαμαχούντες ως άλλοι δον Κισσώτοι υπέρ της ηθικής, δεν βλέπουσι που υφίσταται το κακόν, που είναι αναγκαία η θεραπεία, που υπάρχει το έγκλημα, ούτινος διά της ακηδίας και της ασυγγνώστου επιεικείας των γίνονται καθ’ εκάστην συνένοχοι.
Χωρίς να επιδιώκω, χωρίς να ελπίζω την ηθικήν της κοινωνίας ημών αναμόρφωσιν, επεχείρησα μόνον να δείξω εν μέρος, μίαν φάσιν των τοσούτων κοινωνικών προλήψεων και παραλογισμών, αφίνων εις ετέρους την θεραπείαν, εδοκίμασα να εκτείνω επί τίνων κοινωνικών φαινομένων την άλήθειαν δύο μαθηματικών και λογικών αξιωμάτων ήτοι ότι «εν τω πλείονι περιέχεται το έλαττον» και ότι «μεγαλείτερος κύκλος δεν χωρεί εντός μικροτέρου», εν άλλοις λόγοις ότι: «H μοιχαλίς είναι ΕΤΑΙΡΑ, ενώ η εταίρα δεν είναι ΜΟΙΧΑΛΙΣ»!…
Εάν η γνώμη αύτη θεωρηθή αποκλειστικώς έμή, δέχομαι την τιμήν της πρωτοτυπίας μεθ’ απασών των συνεπειών αυτής, ων μία έσται αναμφιβόλως και η επί εξυβρίσει μήνυσις κατ’ εμού των μοιχαλίδων, εάν δ’ ουχί, χαίρω ότι και άλλο προ εμού την αλήθειαν ταύτην εξήνεγκον και αναιδέστερος κατά τι των κλεπτών του ταμείου των Θηβών ή των τοσούτων παρ’ ημίν στιχοκλόπων, ομολογώ εμαυτόν κλέπτην της αληθείας, αφού και ο υιός του ανθρώπου παρελλήλισεν εαυτόν «κλέπτη διορύττοντι εν νυκτί τον οίκον του οικοδεσπότου»!
Διαβάστε περισσότερα: http://www.pare-dose.net/?p=3978#ixzz1RdcMXZUd
ΠΕΡΙ....ΦΤΩΧΕΙΑΣ......
- Είσαι φτωχός όταν ξέρεις ακριβώς πόσο κοστίζει το κάθε τι.
- Είσαι φτωχός, όταν θυμώνεις με τα παιδιά σου, όταν σου ζητούν όλες τις αηδίες που βλέπουν στην τηλεόραση.
- Είσαι φτωχός, όταν ελπίζεις πως θα σου περάσει ο πονόδοντος.
- Είσαι φτωχός, όταν τα παιδιά σου πηγαίνουν στα σπίτια των φίλων τους, αλλά ποτέ δεν έρχονται στο δικό σου.
- Είσαι φτωχός, όταν έχεις θέρμανση, η δροσιά, μόνο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού σου.
- Είσαι φτωχός, όταν θεωρείς ότι 8 ευρώ την ώρα είναι πολύ καλή πληρωμή.
- Είσαι φτωχός, όταν βασίζεσαι σε ανθρώπους που δεν δίνουν δεκάρα για σένα.
- Είσαι φτωχός, όταν ελπίζεις πως θα πάρεις αύξηση 50 λεπτά.
- Είσαι φτωχός, όταν πρέπει να περιμένεις 6 ώρες στα επείγοντα με το άρρωστο παιδί στην αγκαλιά σου.
- Είσαι φτωχός, όταν πιστεύεις πως μια αληθινή σχέση βασίζεται στο ότι ένας από τους δύο έχει ένα σπίτι.
- Είσαι φτωχός, όταν βλέπεις πόσες λίγες ευκαιρίες έχεις.
- Είσαι φτωχός, όταν μπορείς να συνεχίσεις τον κατάλογο αυτόν…
Πηγή: dkaravasilis.gr
Διαβάστε περισσότερα: http://www.pare-dose.net/?p=4320#ixzz1RdYKrENA
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011
ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ...ΠΑΝΔ(Η)ΩΡΑΣ!!!!
Ο Ντέμης Νικολαΐδης αποκαλύπτει για τα στημένα.
Το κουβάρι των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα κληθεί να ξετυλίξει ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο οποίος αναμένεται να κληθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, που διεξάγει την έρευνα για τα στημένα, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε στη χθεσινοβραδυνή εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας».
Ο πρόεδρος της ΑΕΚ αναφέρθηκε στην περίοδο 1996-2003, όταν ακόμη ήταν ποδοσφαιριστής και μίλησε για τη συνάντησή του με τον άνθρωπο που ήταν πολύ διάσημος στο κύκλωμα της «παράγκας 1» και έστηνε τους αγώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου:
«Ακουγα τον τύπο που εκπροσωπούσε τότε το σύστημα και με έκλεβε. Εμένα, με έκλεβε, όχι απλά χρήματα, τα συναισθήματά μου, τον κόσμο, όλους. Και δεν μπορούσα να κάνω και τίποτα. Είχα δώσει τον λόγο μου ότι αυτό είναι off the record» δήλωσε στην εκπομπή της ΝΕΤ, αλλά απέφυγε να κατονομάσει το πρόσωπο με το οποίο συναντήθηκε.
Οι αποκαλύψεις του αναμένεται ωστόσο να προκαλέσουν τη νέα αντίδραση της Πόπης Παπανδρέου, η οποία αναμένεται να τον καλέσει για να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση, γιατί, όπως έγινε χθες γνωστό, ο Ντέμης Νικολαΐδης έχει ήδη καταθέσει από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αλλωστε ήταν ένα από τα πρόσωπα που κάλεσε η εισαγγελέας για να τη βοηθήσουν στην έρευνα για τα στημένα, την οποία μόλις ξεκινούσε. Σε αυτή τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΑΕΚ της εξήγησε ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει, γιατί είχε ήδη αποχωρήσει από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εν τούτοις αναφέρθηκε στις δικές του εμπειρίες με την προηγούμενη «παράγκα» και την ενημέρωσε για την συνάντηση που είχε με έναν από τους πρωτεργάτες της.
Μάλιστα σε αυτή την κατάθεση ο Νικολαΐδης υποστήριξε ότι είχε απευθυνθεί εκείνη την εποχή σε ερευνητικό γραφείο στο Λονδίνο για να ελέγξει όσα γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αντί του πποσού των 80.000 ευρώ. Η έρευνα σταμάτησε όμως μόλις η βρετανική εταιρεία αξίωσε 1.000.000 ευρώ για να φτάσει την έρευνα μέχρι το τέλος.
Στο μεταξύ, ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος, ένα από τα πολύ έμπιστα πρόσωπα του Νικολαΐδη, έδωσε χθες νέα διάσταση για την εξέλιξη της έρευνας: «Καλώς να τον καλέσει ο εισαγγελέας και είμαι σίγουρος πως θα πάει. Ισως είναι η κατάλληλη στιγμή όσα στοιχεία υπάρχουν να βγουν στο φως. Αν δεν έχουν παραγραφεί αυτά τα αδικήματα είναι στο όριο να παραγραφούν».
Οσον αφορά τη χρονική περίοδο που επέλεξε ο Ντέμης για να κάνει τις αποκαλύψεις, ο Οικονομόπουλος δήλωσε: «Το έκανε τώρα, γιατί τώρα ρωτήθηκε και γιατί θεωρεί πως μπορεί να ξετυλιχθεί το κουβάρι και να αποκαλυφθεί η “παράγκα”. Μπορεί να έχει κάτι στο μυαλό του ή κάποια στοιχεία που εγώ δεν γνωρίζω».
ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΟΥΕΦΑ
Το μπαλάκι στην ΟΥΕΦΑ πέταξε ο Σοφοκλής Πιλάβιος για το θέμα της συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων.
«Το Δίκαιο της ΟΥΕΦΑ επιτρέπει τα πάντα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο φίλαθλος κόσμος μπορεί να περιμένει αποτελέσματα: «Αν δεν καταλαβαίνει ο κόσμος πως κάτι άλλαξε, λυπάμαι, αλλά πρέπει να το επικοινωνήσουμε καλύτερα. Πρέπει να το πιστέψει ο κόσμος. Εγώ είμαι αισιόδοξος και ο κόσμος μπορεί να περιμένει ότι κάτι θα γίνει. Στην Ελλάδα η καταστροφολογία και η υπερβολή είναι στο μάξιμουμ». Για το γεγονός ότι παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα και ζήτησε να σταματήσει η δημοσιοποίηση των διαλόγων τόνισε:
«Πρέπει να δείτε τον πρόεδρο της ΕΠΟ ως άτομο με ευθύνες. Εγινε για να προστατευτούν κάποιοι άνθρωποι». Ο Σοφοκλής Πιλάβιος υπεραμύνθηκε της απόφασης που πήρε να κλείσουν τα γραφεία της ομοσπονδίας λέγοντας τα εξής: «Λύθηκαν πολλά προβλήματα. Ενα παράδειγμα είναι η συνδρομή της πολιτείας για τις πλαστές ενημερότητες. Δεν ξέρω αν αποδείχθηκε σημαντική. Ηταν μια σημειολογική κίνηση. Ενα μήνυμα, μια κραυγή αγωνίας».
Οσον αφορά τις αδειοδοτήσεις των ομάδων και γιατί δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, σημείωσε: «Τα μέλη του δικού μου συμβουλίου δεν μου το ζήτησαν ποτέ! Στη Βουλή το ζήτησαν, αλλά οι φάκελοι δεν μπορούν να δοθούν λόγω εμπιστευτικότητας».
- Να προχωρήσει γρήγορα η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που απάντησε σε έντονο ύφος στη δήλωση του Σοφοκλή Πιλάβιου πως βουλευτής τον πήρε τηλέφωνο για ένα πέναλτι: «Φταίνε οι πολιτικοί για τα στημένα; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Η κάθαρση στο ποδόσφαιρο πρέπει να προχωρήσει αμέσως. Αυτό που απαιτεί ο ελληνικός λαός είναι οι εισαγγελείς να το κάνουν γρήγορα και με ευθυκρισία. Αυτό τους παρακαλώ και εγώ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη φυλακή ο πρόεδρος της Φενέρ
Στη φυλακή και τυπικά ο Αζίζ Γιλντιρίμ. Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε φυλακίστηκε μαζί με άλλους δεκατέσσερις εμπλεκόμενους στην υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και κορυφαίοι παράγοντες άλλων ομάδων. Ο Γιλντιρίμ θα παραμείνει πίσω από τα κάγκελα μέχρι να διεξαχθεί η δίκη αφού χθες το δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι ένοχοι για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε νοσηλευόταν σε νοσοκομείο με προβλήματα υγείας μετά τη σύλληψή του, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να προφυλακιστεί μέχρι να βγει η τελεσίδικη απόφαση για την υπόθεση. Ο Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν, πρόεδρος της Μπεσίκτας, κλήθηκε επίσης χθες να καταθέσει για τα στημένα αφού και η ομάδα του θεωρείται εμπλεκόμενη.
- Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών βρέθηκαν χθες ο πρόεδρος του Λεβαδειακού Γιάννης Κομπότης και ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων, οι οποίοι ζήτησαν να αρθεί η απόφαση για απαγόρευση εξόδου τους από την Ελλάδα. Ανάλογο αίτημα, μέσω των δικηγόρων τους, κατέθεσαν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης Γιώργος Μποροβήλος.
Γερουλάνος: Θα αποβάλουμε μόνοι μας τις ομάδες
Ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής βρέθηκαν χθες ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής. Στην κατάθεσή του για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο κ. Γερουλάνος επανέλαβε όσα είπε και στην ΚΤΕ Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ: «Αν διαπιστωθούν προσπάθειες κουκουλώματος είτε από την ΕΠΟ είτε από την UEFA, τότε θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε και δεν θα διστάσουμε να αποκλείσουμε μόνοι μας τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη ή και να αναβάλουμε την έναρξη του πρωταθλήματος πέραν του Σεπτεμβρίου».
Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα ανασταλεί η λειτουργία των συνδέσμων μέσω του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του καλοκαιριού και θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο. «Το νομοσχέδιο προβλέπει νέες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των συνδέσμων. Πλέον θα ορίζεται πλαίσιο συνεργασίας των ομάδων με εταιρείες φύλαξης των γηπέδων και θα καθοριστεί ως κακούργημα η πράξη των στημένων αγώνων» τόνισε χαρακτηριστικά.
http://www.madata.gr/athletic/117343.html
ΚΑΘΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ .....ΚΑΗΜΟΣ!!!!
Επικαιροποιημένο Μνημόνιο: Νέοι φόροι, μισθοί, συντάξεις.
Το πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τις αυξήσεις φόρων, τις μειώσεις συντάξεων και τις νέες περικοπές σε μισθούς περιλαμβάνει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, με τη μορφή ανεπίσημης μετάφρασης από τα Αγγλικά. ΤΑ ΝΕΑ Online παρουσιάζουν ολόκληρο το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Σύμφωνα με το κείμενο, η Κυβέρνηση αποκρατικοποιεί περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 390 εκατ. ευρώ και υιοθετεί ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, και τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.
Επιπλέον, ιδρύεται φορέας αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων. Συστήνεται Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των ακινήτων, την απαλλαγή τους από τυχόν βάρη και την προετοιμασία τους για αποκρατικοποίηση.
Το πλεονάζον προσωπικό που δεν μπορεί να μεταταχθεί σύμφωνα με τον κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις (1 προς 10 για το 2011) θα αντιμετωπιστεί με μη εθελοντικές αποχωρήσεις και μέσω της δημιουργίας εργασιακής εφεδρείας (απόθεμα εργατικού δυναμικού).
Ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται χωρίς κλαδικές εξαιρέσεις και ισχύει και για το προσωπικό που μετατάσσεται από δημόσιες επιχειρήσεις σε άλλους φορείς της κυβέρνησης μετά την εξέταση των επαγγελματικών του προσόντων από τον ΑΣΕΠ με βάση τα τακτικά του κριτήρια.
Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους (εξαιρούνται οι υπερωρίες και άλλες επιπρόσθετες αμοιβές) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 12 μήνες, κατόπιν του οποίου θα αποχωρούν.
Στο 4ο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται ακόμη ότι «οι τιμές των εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕ καθώς και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25%».
Ηη κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συγχώνευση, μεταφορά αρμοδιοτήτων και κατάργηση 200 τοπικών ΔΟΥ που εκτιμήθηκαν ως ανεπαρκείς αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον, ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αναθεωρείται και η κάλυψή του μειώνεται σε κατά μέγιστο 10 τοις εκατό της απασχόλησης.
Ο νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (Νόμος 3863/2010) εφαρμόζεται με ισχύ από 1ης Αυγούστου 2011 σε όλους τους υπάρχοντες και τους μελλοντικούς εργαζόμενους.
Το μνημόνιο προβλέπει αυξήσεις στους φόρους κατά τουλάχιστον 2017 εκατ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 3678 εκατ. ευρώ το 2012, 156 εκατ. ευρώ το 2013 και 685 εκατ. ευρώ το 2014 μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στα εστιατόρια και στα μπαρ από 13% σε 23% από το Σεπτέμβριο του 2011, της αύξησης στους φόρους ακίνητης περιουσίας, της μείωσης του αφορολόγητου στα 8000 ευρώ και της υιοθέτησης μίας προοδευτικής εισφοράς αλληλεγγύης, της αύξησης στην φορολόγηση με τεκμήρια εισοδήματος και τελών στους ελεύθερους εισοδηματίες, της μείωσης στις απαλλαγές φόρων/δαπανών, των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για προϊόντα καπνού με πιο γρήγορη την πληρωμή του ειδικού φόρου και αλλαγών στη φορολογική διάρθρωση, μέσω του ειδικού φόρου στα αναψυκτικά, των ειδικών φόρων στο φυσικό αέριο και το υγροποιημένο αέριο, της κατάργησης του φορολογικού πλεονεκτήματος για το πετρέλαιο θέρμανσης (για τις επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο 2011 και ύστερα, και για τα νοικοκυριά σταδιακά από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Οκτώβριο 2013), της αύξησης στα τέλη κυκλοφορίας, των έκτακτων εισφορών σε αυτοκίνητα, μηχανές και πισίνες, της αύξησης των προστίμων για αυθαίρετα κτίσματα και της τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων, της φορολόγησης σκαφών και γιοτ, της ειδικής εισφοράς πάνω σε ακίνητα μεγάλης αξίας, της ειδικής εισφοράς για τους χώρους καπνιζόντων.
ΤΑ ΝΕΑ
Επισυναπτόμενα Αρχεία
ΕΔΩ ΠΑΠΑΣ, ΕΚΕΙ ΠΑΠΑΣ.....
Πάει μία κοπέλα για εξομολόγηση στον παπά του χωριού και του λέει: - Παπά μου, έχω κάνει πολλές αμαρτίες! - Όλοι μας τέκων μου... - Ξέρεις, πάτερ, έχω πάει με πολλούς άντρες... - Θα προσεφχηθούμε και για αυτό τέκνων μου. Να... Πήγα και με τον παπά του διπλανού χωριού... - Με τον παπά του διπανού χωριού; Όχι, αυτό δεν μπορω να σου το συχωρέσω! Να ανέβεις στο καμπαναριό και να πέσεις! - Μα πάτερ μου, αν πέσω από το καμπαναρίο θα σκοτωθώ! - Να σκοτωθείς! Κομμάτια να γίνεις! Παπά δεν είχε το χωριό σου; |
http://www.filaki.gr/jokes_index.php?start=2&len=2&orderby=insertdate
ΑΡΓΗΣΑΝ ΟΙ....ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ!!!!
«Καθαρός» ο Μπουρούσης.
(Σας το προαναγγείλαμε.......ΠΡΩΤΟΙ!!!!)Υπενθυμίζεται πως ο διάλογος των δύο ανδρών είχε καταγραφεί στις 17 Απριλίου του 2011.
Μετά από την εξέλιξη αυτή ο 27χρονος άσος αναμένεται να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην Αρμάνι Τζινς Μιλάνο (έχει συμφωνήσει για διετές συμβόλαιο), ενώ θα κληθεί και στην Εθνική ομάδα για το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.
Παράλληλα, παρότι έχει αντιμετωπίσει ποινική δίωξη για παραβάσεις περί ντόπινγκ είναι μάλλον απίθανο να αντιμετωπίσει ποινικές ή αθλητικές κυρώσεις.
http://www.sport-fm.gr/article/486751
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
ΑΠΟ ΠΟΡΕΙΑ, ΣΕ.....ΠΟΡΕΙΑ!!!!!
Μια μαούνα που βυθίζεται!
Η λύση του Πρωτοδικείου είναι μια πραγματικότητα για τον Παναθηναϊκό καθώς ουδείς από τους ...πρώην πολυμετοχικούς δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να αναλάβει μια μαούνα που μπάζει νερά! Ο Τζίγκερ άφησε ξανά αιχμές για τους Πατέρα - Βγενόπουλο και ζήτησε ενοίκιο για την Παιανία, ενώ ο Γόντικας μίλησε για εξαιρετικό κλίμα και ενότητα!
Στην λύση του Πρωτοδικείου είναι πολύ πιθανό να καταφύγει ο Παναθηναϊκός προκειμένου να οριστεί ένα Δ.Σ., το οποίο θα έχει την ευθύνη να "τρέξει" την ομάδα.
Μιλάμε για πράγματα που συμβαίνουν σε ερασιτεχνικό επίπεδο! Κανείς από τους ...πρώην πολυμετοχικούς δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει την καθοδήγηση μιας μαούνας που μπάζει νερά! Στο Δ.Σ. που έγινε την Πέμπτη (7/7) στο Sofitel, ο Τζίγκερ άφησε ξανά αιχμές για τους Πατέρα - Βγενόπουλο και ζήτησε ενοίκιο για την Παιανία (!), ενώ ο Γόντικας μίλησε για εξαιρετικό κλίμα και ενότητα! Και αυτοί οι άνθρωποι, αντί να κοιτάνε την κακομοιριά και την κατάντια τους, ασχολούνται με το να προτρέπουν τον Πιλάβιο να στείλει τον Ολυμπιακό στη Β' Εθνική!
Οι Πατέρας και Βγενόπουλος δεν μπαίνουν καν στον κόπο να απαντήσουν στην επίθεση του Γιάννη Βαρδινογιάννη αφού δεν τους απασχολεί καθόλου το ενδεχόμενο να εμπλακούν με τα διοικητικά του ΠΑΟ. Οι Γιαννακόπουλοι είναι και αυτοί εξαφανισμένοι και δεν τίθεται θέμα να δώσουν ούτε μισό ευρώ στην αγαπημένη τους ομάδα. Αφήστε τους όμως γιατί έρχονται κάτι φουρτούνες και για αυτούς, πρώτης τάξεως...
Το "τριφύλλι" βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση από αυτή που παρουσιάζουν τα γνωστά αντικειμενικά ΜΜΕ. Φαντάζεστε να ήταν στη θέση των πρασίνων ο Ολυμπιακός; Πάρτι θα έκαναν! Αλλά όλοι αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για το πως θα γράψουν ένα υπονοούμενο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, προκειμένου να πουλήσουν κανένα φύλλο παραπάνω. Το μόνο που θα κερδίζουν είναι πως τους έχει πάρει χαμπάρι όλος ο κόσμος και του ξεφωνίζει.
Ο Παναθηναϊκός βυθίζεται. Έτσι απλά. Όλοι αυτοί οι σωτήρες της Πανάθας, δεν φτάνουν ούτε στο μικρό δαχτυλάκι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Βάλτε πρώτα το χέρι στην τσέπη και μετά να μιλάτε για αυτόν που το βάζει και μάλιστα πολύ ...βαθιά. Δείτε τον Ολυμπιακό να παίζει στο Champions League και κλαυτείτε στον "ψηλό Σισέ". Παρακολουθείστε τον Θρύλο να καταπίνει και το επόμενο πρωτάθλημα και παλέψτε γενναία με τους συνοδοιπόρους σας, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη για την δεύτερη θέση!
Ένα καράβι, παλιό, σαπιοκάραβο...
http://www.redplanet.gr/podosfairo/mia-maouna-poy-vythizetai.1178371.html
Οι Πατέρας και Βγενόπουλος δεν μπαίνουν καν στον κόπο να απαντήσουν στην επίθεση του Γιάννη Βαρδινογιάννη αφού δεν τους απασχολεί καθόλου το ενδεχόμενο να εμπλακούν με τα διοικητικά του ΠΑΟ. Οι Γιαννακόπουλοι είναι και αυτοί εξαφανισμένοι και δεν τίθεται θέμα να δώσουν ούτε μισό ευρώ στην αγαπημένη τους ομάδα. Αφήστε τους όμως γιατί έρχονται κάτι φουρτούνες και για αυτούς, πρώτης τάξεως...
Το "τριφύλλι" βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση από αυτή που παρουσιάζουν τα γνωστά αντικειμενικά ΜΜΕ. Φαντάζεστε να ήταν στη θέση των πρασίνων ο Ολυμπιακός; Πάρτι θα έκαναν! Αλλά όλοι αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για το πως θα γράψουν ένα υπονοούμενο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, προκειμένου να πουλήσουν κανένα φύλλο παραπάνω. Το μόνο που θα κερδίζουν είναι πως τους έχει πάρει χαμπάρι όλος ο κόσμος και του ξεφωνίζει.
Ο Παναθηναϊκός βυθίζεται. Έτσι απλά. Όλοι αυτοί οι σωτήρες της Πανάθας, δεν φτάνουν ούτε στο μικρό δαχτυλάκι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Βάλτε πρώτα το χέρι στην τσέπη και μετά να μιλάτε για αυτόν που το βάζει και μάλιστα πολύ ...βαθιά. Δείτε τον Ολυμπιακό να παίζει στο Champions League και κλαυτείτε στον "ψηλό Σισέ". Παρακολουθείστε τον Θρύλο να καταπίνει και το επόμενο πρωτάθλημα και παλέψτε γενναία με τους συνοδοιπόρους σας, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη για την δεύτερη θέση!
Ένα καράβι, παλιό, σαπιοκάραβο...
http://www.redplanet.gr/podosfairo/mia-maouna-poy-vythizetai.1178371.html
ΠΑΛΙ....ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ, ΟΙ ....ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΙ!!!!
Έναρξη κυνηγετικής περιόδου.
Το κυνήγι της Ζέλας ξεκινά και επισήμως σήμερα το απόγευμα! Οι απανταχού αγανακτισμένοι δευτερότριτοι οργανώνουν συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της πρώην ροζ ΠΑΕ την ώρα του ΔΣ, όμως αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι δεν θα βρουν κανέναν…
Στην επίσημη Ζέλα έχουν αντιληφθεί ότι το κυνήγι και το ξύλο είναι κοντά. Το σανό έχει τελειώσει, τα πρόβατα πεινάνε, το παραμύθι με την αδικία έχει στερέψει από δράκους, οπότε τα πράγματα είναι σκούρα.
Έμαθαν λοιπόν, που λέτε, οι διοικούντες αντιπρόεδροι και οι προεδρεύοντες υποδιοικητές, πως οι αγανακτισμένοι δευτερότριτοι ετοιμάζουν συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ, την ώρα που θα συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το ανύπαρκτο ΔΣ τους. Ανύπαρκτο στην κυριολεξία, αφού κανείς από τους αμετόχους δεν θα είναι εκεί, παρά μόνο δικηγόροι και παρατρεχάμενοι.
Γιατί η αγαπημένη μας Ζέλα μπορεί να είναι ολοκληρωτικά άχρηστη, αλλά τουλάχιστον έχει προηγμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης. Από τη στιγμή λοιπόν που κατάλαβε ότι άρχισε η… κυνηγετική περίοδος, αποφάσισε να αλλάξει λημέρια.
Έτσι, αντί να πραγματοποιηθεί το ΔΣ στα γραφεία της ΠΑΕ, θα γίνει σε ξενοδοχείο μακριά από κέντρο της Αθήνας. Μπράβο αντανακλαστικά!
Και μετά σου λέει ο Γκοβού μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους ότι έφυγε από τη Ζέλα για να πάει σε μια ομάδα που συμπεριφέρεται επαγγελματικά και έχει πλάνο (σ.σ. ναι, ναι την διάσημη Εβιάν εννοεί). Δηλαδή ρε συ Σίντνεϊ, αν δεν είναι δείγμα επαγγελματισμού και ύπαρξης πλάνου το να γλιτώσει η διοίκηση ενός συλλόγου το ξύλο και να ζήσει ακόμη μια μέρα για να πει την ιστορία, τότε τι είναι;
Στην επίσημη Ζέλα έχουν αντιληφθεί ότι το κυνήγι και το ξύλο είναι κοντά. Το σανό έχει τελειώσει, τα πρόβατα πεινάνε, το παραμύθι με την αδικία έχει στερέψει από δράκους, οπότε τα πράγματα είναι σκούρα.
Έμαθαν λοιπόν, που λέτε, οι διοικούντες αντιπρόεδροι και οι προεδρεύοντες υποδιοικητές, πως οι αγανακτισμένοι δευτερότριτοι ετοιμάζουν συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ, την ώρα που θα συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το ανύπαρκτο ΔΣ τους. Ανύπαρκτο στην κυριολεξία, αφού κανείς από τους αμετόχους δεν θα είναι εκεί, παρά μόνο δικηγόροι και παρατρεχάμενοι.
Γιατί η αγαπημένη μας Ζέλα μπορεί να είναι ολοκληρωτικά άχρηστη, αλλά τουλάχιστον έχει προηγμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης. Από τη στιγμή λοιπόν που κατάλαβε ότι άρχισε η… κυνηγετική περίοδος, αποφάσισε να αλλάξει λημέρια.
Έτσι, αντί να πραγματοποιηθεί το ΔΣ στα γραφεία της ΠΑΕ, θα γίνει σε ξενοδοχείο μακριά από κέντρο της Αθήνας. Μπράβο αντανακλαστικά!
Και μετά σου λέει ο Γκοβού μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους ότι έφυγε από τη Ζέλα για να πάει σε μια ομάδα που συμπεριφέρεται επαγγελματικά και έχει πλάνο (σ.σ. ναι, ναι την διάσημη Εβιάν εννοεί). Δηλαδή ρε συ Σίντνεϊ, αν δεν είναι δείγμα επαγγελματισμού και ύπαρξης πλάνου το να γλιτώσει η διοίκηση ενός συλλόγου το ξύλο και να ζήσει ακόμη μια μέρα για να πει την ιστορία, τότε τι είναι;
Συντάκτης: Kαμικάζι
ΔΩΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΥΣ....ΕΒΡΑΙΟΥΣ!!!!!!
Ο Τρισέ αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια του ευρώ.
Σε αύξηση των επιτοκίων προχώρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα πρέπει να συγκρατηθούν.
Η απόφαση αυτή φέρνει το ευρωπαϊκό επιτόκιο στο 1,5%, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα πιέσουν τους δανειολήπτες, αλλά και την οικονομία των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Εν τω μεταξύ, αμετάβλητα όπως αναμενόταν άφησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκιά της, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,5%, ενώ η Τράπεζα διατηρεί αμετάβλητο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 200 δισ. στερλινών.
http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/65773.html
Στην δημοσιότητα το μεσοπρόθεσμο.
Δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το επικαιροποιημένο μνημόνιο στην ελληνική γλώσσα, το οποίο έχει εγκριθεί από το Eurogroup και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο Σάββατο.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των δεκάδων μέτρων (νομοσχέδια , κ.λπ.), τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους.
Μεταξύ αυτών, είναι η θέσπιση της "εργασιακής εφεδρείας" στο Δημόσιο έως 12 μήνες και η "αποχώρηση" στη συνέχεια των υπαλλήλων, οι οικονομικοί ελεγκτές στα υπουργεία, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο (θα αφορά και στις ΔΕΚΟ) που θα είναι σε αρμονία με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι αυξήσεις (τουλάχιστον 25%) των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η περαιτέρω μείωση των ταμείων και η περικοπή επικουρικών συντάξεων, το όριο στις φοροαπαλλαγές, η "στοχοποίηση" μεγάλων εισοδημάτων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθώς και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/117193.html
Το ένα ντου μετά το άλλο στο γραφείο του Ραγκούση.
Ούτε οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του γραφείου του υπουργού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση δεν πίστευαν αυτό που τους συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης. Το ένα ντου μετά το άλλο γινόταν στο γραφείο του υπουργού, πρώτα από τους μηχανικούς που ήθελαν να δουν τον υπουργό, μετά από τον πρόεδρο των αυτοκινητιστών ταξί που ήθελε να δει τον υπουργό… Τελικά, όλοι βρέθηκαν στο γραφείο του υπουργού, εκτός από τον… υπουργό!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Νωρίς το πρωί της Πέμπτης (07/07), ομάδα υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μετατάξεις τους προς στην περιφέρεια Αττικής, πηγαίνει στο υπουργείο, ζητώντας συνάντηση με τον κο Ραγκούση. Από το γραφείο του υπουργού τους ενημερώνουν ότι εκείνος δεν μπορεί να τους δεχθεί πριν τις τέσσερις το απόγευμα, όμως εκείνοι παραμένουν στο γραφείο του, ζητώντας να τον δουν.
Λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο εκδίδει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι το υπουργείο βρίσκεται υπό κατάληψη και πως ακυρώνονται όλες οι συναντήσεις του. Εντωμεταξύ, ο κος Ραγκούσης ζητά από τον γενικό γραμματέα να κινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον όσων έχουν καταλάβει το γραφείο του.
Λίγο μετά την μία και μισή το μεσημέρι, ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών, που περιμένει και αυτός να δει τον υπουργό, ανεβαίνει στον πρώτο όροφο ζητώντας άμεση συνάντηση με τον κο Ραγκούση. Μάλιστα, ανοίγει την πόρτα του γραφείου του υπουργού, μπαίνει μέσα και δευτερόλεπτα αργότερα εμφανίζονται δεκάδες οδηγοί ταξί.
Αυτοκινητιστές και μηχανικοί σχεδόν έρχονται στα χέρια για το ποιος θα πρωτοδει τον υπουργό. Αυτό το σκηνικό διαρκεί πάνω από μισή ώρα, μέχρι που τελικά ΠΙΣΩ κάνουν οι μηχανικοί.
Οι αυτοκινητιστές περιμένουν συνάντηση με τον κο Ραγκούση, η οποία είναι άγνωστο εάν θα γίνει…
Star.gr
http://www.madata.gr/epikairotita/politics/117097.html
ΝΕΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΚΤΙΟ....ΠΙΝΕΤΕ!!!
Οι καταναλωτές σταμάτησαν να πίνουν μπύρες - Πτώση σε Amstel & Heineken
Η μείωση της κατανάλωσης έπληξε και τα μεγέθη του leader της μπύρας στην Ελλάδα. Τα κέρδη προ φόρων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κατήλθαν το 2010 στα 78,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 23,1%. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 54,5% στα 29,5 εκατ. ευρώ λόγω και της έκτακτης εισφοράς. Οι πωλήσεις του ομίλου σημείωσαν μικρότερη πτώση κατά 1,7% και διαμορφώθηκαν στα 440,8 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι πωλήσεις στο σύνολο του κλάδου στα super market καταγράφουν πτώση 12%, καθώς εκτός από τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης δεν βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες αφού Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο η μέση θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιόδους. Για το σύνολο της χρήσης βαρόμετρο για την πορεία του κλάδου θα είναι οι επιδόσεις του τουρισμού και βεβαίως το πόσο θερμό θα είναι το Καλοκαίρι.
Η διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας πάντως παραμένει επικεντρωμένη στους μακροπρόθεσμους στόχους της επιχειρηματικότητας και της στρατηγικής της ανάπτυξης. Αυτοί είναι η ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας, η συνέχιση του επενδυτικού της πλάνου και η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της με νέα προϊόντα.
Επίσης, σε συνάντηση της διοίκησης με δημοσιογράφους για μία ακόμη φορά τα στελέχη της πολυεθνικής δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση των 4 παραγωγικών μονάδων στην Ελλάδα με παράλληλη διασφάλιση των 1.120 θέσεων εργασίας.
Αυτό προκύπτει και από την επιθετική πολιτική που ακολουθεί ο όμιλος στον τομέα των επενδύσεων. Για το 2011 η εταιρεία θα επενδύσει 25 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2010. «Τα τελευταία δέκα χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 278 εκατ. ευρώ στη βελτίωση και την ανανέωση του εξοπλισμού, ενώ την πενταετία 2006-2010 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεισέφερε στα έσοδα του κράτος μέσω φόρων, τελών και εισφορών συνολικά 945 εκατ. ευρώ», αναφέρουν τα στελέχη της.
Ο κ. Ν. Ζέρβας, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Ολοι εμείς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εδώ και 46 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική αγορά, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να αποτελούμε μοχλό ανάπτυξης και σταθερότητας στην ελληνική οικονομία. Ολα αυτά τα χρόνια επενδύουμε σταθερά στην ελληνική αγορά, διασφαλίζουμε και δημιουργούμε νέες θέσεις απασχόλησης, ενισχύουμε την αγροτική ανάπτυξη, συμβάλουμε στην ανάπτυξη της αγοράς με μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Πιστεύουμε ότι με συλλογική προσπάθεια όλων των δυνάμεων της οικονο μίας και της κοινωνίας θα διανύσουμε τη δύσκολη διαδρομή και θα γυρίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης».
Οπως προαναφέρθηκε, στόχος της διοίκησης είναι η ενίσχυση των εξαγωγών από 8% επί του τζίρου που είναι σήμερα στο 12% την επόμενη διετία.
Η εταιρεία εξάγει σήμερα τα προϊόντα της σε 30 χώρες και διευρύνει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, όπως για παράδειγμα με το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος με 0% αλκοόλ. Παράλληλα επεκτείνει την παρουσίας της σε νέες αγορές όπως Μέση Ανατολή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αφρική.
Στην Ελλάδα το 2011 λανσαρίστηκαν η BIOS 5, η πρώτη μπίρα στον κόσμο που παράγεται από τη ζυθοποίηση 5 δημητριακών (κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι και ρύζι), η Amstel Premium Pils και η Sol, ενώ η Heineken κυκλοφόρησε στη νέα ανανεωμένη συσκευασία K2.
Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011
M 7.8 - KERMADEC ISLANDS REGION - 2011-07-06 19:03 UTC
|
GFZ Potsdam - Earthquake Bulletin
F-E Region: | Kermadec Islands Region | Mw 7.4 |
Time: | 2011-07-06 19:03:19.8 UTC | |
Magnitude: | 7.4 (Mw) | |
Epicenter: | 176.18°W 29.33°S | |
Depth: | 20 km | |
Status: | M - manually revised |
Πέντε ελληνικές τράπεζες στη μαύρη λίστα
Τη λίστα με τις 26 τράπεζες που κατά την εκτίμησή της απέτυχαν στα τεστ αντοχής δημοσιοποίησε η Moody's. Διαβάστε ποιες ελληνικές βρίσκονται στον κατάλογο (Pic)
Πέντε ελληνικές τράπεζες φιγουράρουν στη μαύρη λίστα του οίκου αξιολόγησης Moody's, ως υποψήφιες να αποτύχουν στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Σύμφωνα με την Moody's αυτές είναι η Αγροτική Τράπεζα, η Eurobank, Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank.
Στη λίστα της Moody's περιλαμβάνονται 26 τράπεζες, που θεωρείται ότι θα αποτύχουν στα τεστ ή θα χρειαστούν στο μέλλον άμεση βοήθεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) αναμένεται να ανακοινώσει ότι (σύμφωνα με εκτιμήσεις) 10 με 15 τράπεζες από τις 91 που ελέγχονται έχουν αποτύχει στα τεστ αντοχής
Στόχος των τεστ ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο αντέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σε ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες και πιστωτικά γεγονότα.
Στην ίδια μοίρα με τις ελληνικές, βρίσκονται τρεις τράπεζες από την Ιρλανδία και τρεις από την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν ήδη λαβει μεγάλη εξωτερική βοήθεια, μέσω κεφαλαίων.
Σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ελέγχων των τραπεζών, η EBA, η οποία διεξάγει τους ελέγχους, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που καθορίζει τα μακροοικονομικά σενάρια, πιέζουν να αποτύχουν περισσότερες τράπεζες στα τεστ αντοχής σε σχέση με τις 7 που απέτυχαν πέρυσι.
"Πόσες αναμένουμε να αποτύχουν; Θα έλεγα 10 με 15", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Η EBA επιθυμεί ο αριθμός των τραπεζών που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής να κυμαίνεται σε αυτό το ποσοστό για να αποδείξει ότι οι έλεγχοι είναι σοβαροί, επεσήμανε μία άλλη πηγή, προσθέτοντας ότι η Αρχή δεν θέλει να πιέσει για την αποτυχία περισσότερων τραπεζών φοβούμενη ότι ενδέχεται να σπείρει τον πανικό και να εντείνει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/article1176876.ece/BINARY/original/market.jpg
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!!
Ανοίγουν οι λογαριασμοί 83 εμπλεκομένων στους στημένους αγώνες.
Διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων, που μπαίνουν στο «στόχαστρο» του ανακριτή, ο οποίος διερευνά την υπόθεση των στημένων αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 9ος τακτικός ανακριτής, Γιώργος Κασίμης αναμένεται να ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων ατόμων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των 83 ονομάτων, που αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες για τους στημένους αγώνες.
Παράλληλα, με έγγραφο του θα ζητήσει εκ νέου την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους 83 εμπλεκόμενους, ενέργεια ωστόσο που προκαλεί ερωτηματικά καθώς ήδη έχει αναλάβει τη διενέργεια της σχετικής έρευνας το ΣΔΟΕ.
Εν τω μεταξύ, στο απολογητικό του υπόμνημα ο προφυλακισμένος Αχιλλέας Μπέος χαρακτηρίζει αόριστες και αποσπασματικές τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε σφαλερά συμπεράσματα.
Υποστηρίζει πως οι περισσότερες μάλιστα συνομιλίες είναι μεταξύ προσώπων, αγνώστων προς εκείνον, και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους συγκεκριμένους αγώνες του Ολυμπιακού Βόλου
Αρνείται ότι εκβίασε ή απείλησε κάποιον και μόνο για τη συνομιλία του με το Αθ. Κανελλόπουλο υποστηρίζει: «Ειλικρινώς, το μόνο που προσπαθώ εκεί είναι να προστατέψω την ομάδα μου από μία (πιθανώς!) κακή διαιτησία».
Δεν παραλείπει πάντως να επιτεθεί σε βάρος των ΜΜΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά «Η δικογραφία που έχετε ενώπιον Σας, εισάγεται προς κρίση μέσα σε ένα κλίμα εξαιρετικά δυσάρεστο (αν όχι «εχθρικό») για μένα, τον κατηγορούμενο.
Ειλικρινώς, τις τελευταίες ημέρες τα ΜΜΕ, διάφοροι θεσμικοί και μη παράγοντες, σχετικοί και άσχετοι, αναφέρονται στο πρόσωπό μου, με υποτιμητικούς, τουλάχιστον, χαρακτηρισμούς, χαρακτηρίζοντάς με ως ένοχο, ως κακούργο, ως εγκληματία, ως την λαίλαπα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Εγώ, όμως, είμαι πεπεισμένος (γιατί γνωρίζω την Αλήθεια) να παλέψω με παρρησία, για το δίκιο μου και έχω εμπιστοσύνη ότι, στο τέλος, θα το βρω!».
Ο bookmaker Βασίλης Καρακούλιας ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης κεντρικού γραφείου παράνομου στοιχήματος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή σε στημένους αγώνες αλλά και πληροφόρηση για αυτούς πριν τη διεξαγωγή τους.
Υποστηρίζει πως ο ίδιος δεν ασχολείται καθόλου με το ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι οι αγώνες στους οποίους στοιχημάτισε ήταν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Αναλύει με λεπτομέρειες τις προϋποθέσεις του… πετυχημένου στοιχήματος, που ο ίδιος ακολούθησε πιστά, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα μεγάλα κέρδη απ’ αυτό που αποκάλυψε η έρευνα.
Όσον αφορά τους διαλόγους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, υποστηρίζει πως πρόκειται για «απλές στοιχηματικές επικοινωνίες της καθημερινότητας, με φίλους που αφορούν είτε σε επιλογές στοιχήματος είτε σε εξόφληση χρεωπιστωτικών λογαριασμών».
Zougla.gr
http://www.madata.gr/athletic/116879.html
ΧΩΡΙΣ....ΣΧΟΛΙΑ!!!!!
Αγαπητή Άννα, πώς άφησες τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ;
Στην Ελλάδα δύο πράγματα δεν ευδοκιμούν : Η λογική και το αυτονόητο, για να παραφράσω τον Αζίζ Νεσίν που έλεγε ότι στην Τουρκία δεν ευδοκιμούν ο καφές και η Δημοκρατία. Και μπορεί στη γειτονική χώρα να μη μας είπε ο διάσημος συγγραφέας τι ευδοκιμεί, στην Ελλάδα όμως και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν την επιτυχία που έχει η λέξη “αλλαγή”, η οποία φύεται σαν τα αγριόχορτα, ακόμη και στις σχισμές των βράχων.
Αλλαγή στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, τα κόμματα, τις ιδέες, τα όνειρα.
Είναι η λέξη που η έννοιά της “διονυσιάζει” τους ΄Ελληνες. Πανάκεια και καταφυγή.
Στο χώρο της Παιδείας όμως, η λέξη έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ που, μερικές φορές, φαίνεται σαν να μην έχει νόημα. Κι αυτός είναι ο λόγος ετούτου του σημειώματος. Γιατί 30 και παραπάνω χρόνια τώρα, ακούω τη λέξη αυτή, απ΄τα χείλη αρκετών υπουργών που πέρασαν απ΄την “ηλεκτρική” καρέκλα της Παιδείας, και δεν έμειναν στη μνήμη μας για τα έργα τους, αλλά, κυρίως για τις αποτυχημένες προσπάθειες να διασώσουν τα στοιχειώδη και αυτονόητα.
Δεν είναι τυχαίο πως θυμόμαστε μόνο τα ονόματα του Γεωργίου Παπανδρέου (του Γέρου της Δημοκρατίας), του Παπανούτσου, και του Ράλλη, γιατί πραγματικά έκαναν ριζικές αλλαγές που μέχρι σήμερα πάνω τους βασίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα. Φτάνει να θυμίσω τη δωρεάν Παιδεία και τη γλωσσική μεταρρύθμιση.
Η Αννα Διαμαντοπούλου, ανέλαβε το υπουργείο σε κρίσιμη, αλλά και γεμάτη ελπίδες εποχή: Όλα ήταν ώριμα για, επιτέλους πραγματικές αλλαγές. Η κοινωνία ήταν έτοιμη, και για πρώτη φορά, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που ασφυκτιούσε στις παρωχημένες πρακτικές, εμφανίστηκε αποφασισμένο να συμβάλει σε μια βαθιά μεταρρύθμιση.
Μια νέα γενιά Πανεπιστημιακών (που έχει και την επιστημονική εμπειρία σπουδαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού), ήταν διατεθειμένη να σταθεί δίπλα στην υπουργό και να αλλάξουν μαζί όσα μπορούσαν να αλλάξουν. Δίαυλοι επικοινωνίας υπήρχαν και ήταν πεντακάθαροι. Οι προθέσεις όλων αγαθές. Η βούληση για αληθινή αλλαγή ήταν αδιαμφισβήτητη. Το μόνο που έλλειπε -αν και το κυριότερο- ήταν τα κονδύλια. Η οικονομική κρίση, φέρνοντας τα πάνω-κάτω, διέλυσε πολλά όνειρα και προσδοκίες. Όμως, πολλά μπορούσαν να διορθωθούν, αν οι συμμαχίες ήταν γνήσιες και γερές.
Πώς έγινε, λοιπόν, και απεμπολήθηκε η εμπιστοσύνη, ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων, μόλις τον τελευταίο ενάμισι χρόνο;
Πώς και γιατί ανατινάχτηκαν και σωριάστηκαν οι γέφυρες που υπήρχαν και φτάσαμε στο σημείο ν΄ακούν οι Πανεπιστημιακοί τη λέξη “αλλαγή” σε συνδυασμό με το όνομα Αννα Διαμαντοπούλου και να τρέχουν μακρυά;
Η “magna carta” των αλλαγών της υπουργού, δεν μπόρεσε να “συγκινήσει” παρά ελάχιστους Πανεπιστημιακούς, καθώς η πλειοψηφία τους αρνείται πλέον να μπει ακόμη και στη διαδικασία της απόρριψης.
Είναι, άραγε, τόσο σκληρές γι΄αυτούς οι αλλαγές; Είναι τόσο άτοπες, αναχρονιστικές, ανεφάρμοστες και παράλογες ; Δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν και να βρεθεί κοινός τόπος ;
“Πώς θα γίνει αυτό”, μου έλεγε φίλη μου καθηγήτρια, “όταν τους τελευταίους μήνες το μόνο που ακούγαμε απ΄το υπουργείο ήταν αντιφατικές εντολές, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, συγκροτήσεις επιτροπών σοφών, απ΄τα πέρατα του πλανήτη, κι εμείς να είμαστε αποδιωγμένοι στον τόπο μας, όταν αρκετοί από εμάς ήρθαν στην πατρίδα μετά από πολλά χρόνια σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, πιστεύοντας σ΄ένα καλύτερο αύριο;”.
Όχι, βέβαια, πως δεν υπάρχουν μέσα στα Πανεπιστήμια κι εκείνοι που συγκροτούν ομάδες κι ομαδούλες. Οχι ότι δεν ευνοήθηκαν “καθηγητές” και συγγενείς τους. Όχι πως δεν υπάρχουν εγκληματικές αντιζηλίες και ακραίες συμπεριφορές. Όχι πως δεν υπάρχουν συντεχνίες κλεισμένες στο μικρόκοσμο τους, αρνούμενες να δουν πως καταρρέουν τα πάντα γύρω τους.
Μα και για να τους αντιμετωπίσει κάποιος αυτούς, χρειάζεται συμμάχους μέσα στο Πανεπιστήμιο. Κι αυτοί οι σύμμαχοι υπήρχαν αλλά χάθηκαν. Χωρίς, άραγε, να το αντιληφθεί η Αννα; Ετσι την έλεγαν οι Πανεπιστημιακοί πριν από μήνες… Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε: Στο μη παρέκει. Και βλέπουμε ότι αρχίζει πάλι να ξετυλίγεται το ίδιο έργο: Αναταραχή, αντιδράσεις, αρνήσεις και καταστροφές. Καλείται η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να περιφρουρήσει τα Ιδρύματα και το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Λέξεις, λέξεις, λέξεις… Μα οι καιροί ου μενετοί. Η ζωή, όπως εξελίσσεται, δεν αφήνει πλέον περιθώρια. Κι ίσως αυτές τις μέρες που το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια οδεύει στη Βουλή να είναι η τελευταία φορά που έχουμε ένα ελάχιστο περιθώριο για συνεννόηση και συμφωνία -με όποιο κόστος και τίμημα.
Γιατί, διαφορετικά, όλοι μαζί θα έχουν πάρει στο λαιμό τους, την τωρινή και όλες τις επόμενες γενιές. Γιατί θα έχουν αφήσει να γλιστρήσει απ΄τα χέρια τους η τελευταία, ίσως, ευκαιρία που έχουμε για να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους Εκπαίδευσης. Κι αυτό ισχύει και για το υπουργείο και για τους Πανεπιστημιακούς.
Αλλαγή στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, τα κόμματα, τις ιδέες, τα όνειρα.
Είναι η λέξη που η έννοιά της “διονυσιάζει” τους ΄Ελληνες. Πανάκεια και καταφυγή.
Στο χώρο της Παιδείας όμως, η λέξη έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ που, μερικές φορές, φαίνεται σαν να μην έχει νόημα. Κι αυτός είναι ο λόγος ετούτου του σημειώματος. Γιατί 30 και παραπάνω χρόνια τώρα, ακούω τη λέξη αυτή, απ΄τα χείλη αρκετών υπουργών που πέρασαν απ΄την “ηλεκτρική” καρέκλα της Παιδείας, και δεν έμειναν στη μνήμη μας για τα έργα τους, αλλά, κυρίως για τις αποτυχημένες προσπάθειες να διασώσουν τα στοιχειώδη και αυτονόητα.
Δεν είναι τυχαίο πως θυμόμαστε μόνο τα ονόματα του Γεωργίου Παπανδρέου (του Γέρου της Δημοκρατίας), του Παπανούτσου, και του Ράλλη, γιατί πραγματικά έκαναν ριζικές αλλαγές που μέχρι σήμερα πάνω τους βασίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα. Φτάνει να θυμίσω τη δωρεάν Παιδεία και τη γλωσσική μεταρρύθμιση.
Η Αννα Διαμαντοπούλου, ανέλαβε το υπουργείο σε κρίσιμη, αλλά και γεμάτη ελπίδες εποχή: Όλα ήταν ώριμα για, επιτέλους πραγματικές αλλαγές. Η κοινωνία ήταν έτοιμη, και για πρώτη φορά, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που ασφυκτιούσε στις παρωχημένες πρακτικές, εμφανίστηκε αποφασισμένο να συμβάλει σε μια βαθιά μεταρρύθμιση.
Μια νέα γενιά Πανεπιστημιακών (που έχει και την επιστημονική εμπειρία σπουδαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού), ήταν διατεθειμένη να σταθεί δίπλα στην υπουργό και να αλλάξουν μαζί όσα μπορούσαν να αλλάξουν. Δίαυλοι επικοινωνίας υπήρχαν και ήταν πεντακάθαροι. Οι προθέσεις όλων αγαθές. Η βούληση για αληθινή αλλαγή ήταν αδιαμφισβήτητη. Το μόνο που έλλειπε -αν και το κυριότερο- ήταν τα κονδύλια. Η οικονομική κρίση, φέρνοντας τα πάνω-κάτω, διέλυσε πολλά όνειρα και προσδοκίες. Όμως, πολλά μπορούσαν να διορθωθούν, αν οι συμμαχίες ήταν γνήσιες και γερές.
Πώς έγινε, λοιπόν, και απεμπολήθηκε η εμπιστοσύνη, ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων, μόλις τον τελευταίο ενάμισι χρόνο;
Πώς και γιατί ανατινάχτηκαν και σωριάστηκαν οι γέφυρες που υπήρχαν και φτάσαμε στο σημείο ν΄ακούν οι Πανεπιστημιακοί τη λέξη “αλλαγή” σε συνδυασμό με το όνομα Αννα Διαμαντοπούλου και να τρέχουν μακρυά;
Η “magna carta” των αλλαγών της υπουργού, δεν μπόρεσε να “συγκινήσει” παρά ελάχιστους Πανεπιστημιακούς, καθώς η πλειοψηφία τους αρνείται πλέον να μπει ακόμη και στη διαδικασία της απόρριψης.
Είναι, άραγε, τόσο σκληρές γι΄αυτούς οι αλλαγές; Είναι τόσο άτοπες, αναχρονιστικές, ανεφάρμοστες και παράλογες ; Δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν και να βρεθεί κοινός τόπος ;
“Πώς θα γίνει αυτό”, μου έλεγε φίλη μου καθηγήτρια, “όταν τους τελευταίους μήνες το μόνο που ακούγαμε απ΄το υπουργείο ήταν αντιφατικές εντολές, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, συγκροτήσεις επιτροπών σοφών, απ΄τα πέρατα του πλανήτη, κι εμείς να είμαστε αποδιωγμένοι στον τόπο μας, όταν αρκετοί από εμάς ήρθαν στην πατρίδα μετά από πολλά χρόνια σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, πιστεύοντας σ΄ένα καλύτερο αύριο;”.
Όχι, βέβαια, πως δεν υπάρχουν μέσα στα Πανεπιστήμια κι εκείνοι που συγκροτούν ομάδες κι ομαδούλες. Οχι ότι δεν ευνοήθηκαν “καθηγητές” και συγγενείς τους. Όχι πως δεν υπάρχουν εγκληματικές αντιζηλίες και ακραίες συμπεριφορές. Όχι πως δεν υπάρχουν συντεχνίες κλεισμένες στο μικρόκοσμο τους, αρνούμενες να δουν πως καταρρέουν τα πάντα γύρω τους.
Μα και για να τους αντιμετωπίσει κάποιος αυτούς, χρειάζεται συμμάχους μέσα στο Πανεπιστήμιο. Κι αυτοί οι σύμμαχοι υπήρχαν αλλά χάθηκαν. Χωρίς, άραγε, να το αντιληφθεί η Αννα; Ετσι την έλεγαν οι Πανεπιστημιακοί πριν από μήνες… Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε: Στο μη παρέκει. Και βλέπουμε ότι αρχίζει πάλι να ξετυλίγεται το ίδιο έργο: Αναταραχή, αντιδράσεις, αρνήσεις και καταστροφές. Καλείται η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να περιφρουρήσει τα Ιδρύματα και το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Λέξεις, λέξεις, λέξεις… Μα οι καιροί ου μενετοί. Η ζωή, όπως εξελίσσεται, δεν αφήνει πλέον περιθώρια. Κι ίσως αυτές τις μέρες που το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια οδεύει στη Βουλή να είναι η τελευταία φορά που έχουμε ένα ελάχιστο περιθώριο για συνεννόηση και συμφωνία -με όποιο κόστος και τίμημα.
Γιατί, διαφορετικά, όλοι μαζί θα έχουν πάρει στο λαιμό τους, την τωρινή και όλες τις επόμενες γενιές. Γιατί θα έχουν αφήσει να γλιστρήσει απ΄τα χέρια τους η τελευταία, ίσως, ευκαιρία που έχουμε για να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους Εκπαίδευσης. Κι αυτό ισχύει και για το υπουργείο και για τους Πανεπιστημιακούς.
http://www.aixmi.gr/index.php/agaphth-anna-pragmata-ftasoun-wsedw/
ΜΕΡΕΣ.......... 1965-1967!!!!
Μανώλης Κυπραίου: Πρόλαβα να ακούσω πριν πέσω: "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία"
Πραγματικά συγκλονίζει η μαρτυρία του Μανώλη Κυπραίου στον Εξάντα, του δημοσιογράφου που έμεινε ανάπηρος, από την ωμή βία που ασκήθηκε εναντίον του από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, ενώ κάλυπτε την απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Ιουνίου.
Όπως περιγράφει ο ίδιος, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που κάνουν τον κάθε ένα από εμάς να απορεί και να αναρωτιέται γιατί τόση πολλές φορές αναίτια βία, άνδρας των ΜΑΤ πέταξε στοχευμένα μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης σε απόσταση αναπνοής από το κεφάλι του.
Αυτό έγινε μάλιστα αφού ο ίδιος είχε δηλώσει τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του και στα δύο αυτιά!
«Ήταν κάπου 9 το πρωί στις 15 Ιουνίου, όταν έφτασα με το μετρό στο Σύνταγμα. Αποφάσισα να μη βγω στον κεντρικό χώρο της πλατείας αλλά στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας. Βγαίνοντας στο πεζοδρόμιο, είδα στη Βασιλίσσης Σοφίας κάτι που με «πάγωσε».
Ένα σιδερένιο τείχος. Ένα τείχος που όμοιό του είχα δει να στήνουν οι πάνοπλοι ισραηλινοί στρατιώτες απέναντι από τους άοπλους Παλαιστινίους αμάχους.
Αμέσως ένα προαίσθημα ανησυχία και ενδόμυχα ένας φόβος αν θέλεις με κυρίεψε. Αυτοί τη φορά ήταν αποφασισμένοι για όλα είπα μέσα μου.
Αυτό με έκανε να είμαι πιο προσεκτικός και πιο επιφυλακτικός. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να ξεσπάσει η «φωτιά».
Οι απλοί έλληνες πολίτες που βρίσκονταν εκεί, ήταν και αυτοί προβληματισμένοι με τους αστυνομικούς «ρόμποκοπ» όπως τους ονόμαζαν κοροϊδευτικά, λόγω των ειδικά ενισχυμένων στολών που φορούσαν.
Η ώρα περνούσε όταν ξαφνικά βρισκόμενος στο τέλος της πλατείας Συντάγματος, άρχισε ομοβροντία χημικών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μαζική και χωρίς στόχευση. Ο κόσμος πανικόβλητος έτρεχε να κρυφτεί. Και εγώ μαζί τους σε μια γωνιά Μητροπόλεως και Φιλελλήνων. Με το ένα το κινητό για να μεταδίδω με την άλλη η φωτογραφική μηχανή. Τα λεπτά ατελείωτα και μαζί το κλάμα και η δυσφορία στην αναπνοή. «Θα αντέξεις» έλεγα στον εαυτό μου δίνοντας κουράγιο. Βλέπω μέσα από την στοά του υπουργείου Οικονομικών πίσω από τα ΜΑΤ να βγαίνουν κουκουλοφόροι με καδρόνια στα χέρια. «Πάγωσα».
Αυτό δεν πρέπει να το χάσω είπα.
Μα ξαφνικά μπροστά μου σωριάζεται ένας ηλικιωμένος. Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Μαζί με κάποιους άλλους συμπολίτες μας, τον σηκώσαμε και τον πήγαμε στο πρόχειρο ιατρείο στην πλατεία.
Βλέποντας, θυμήθηκα τα πρόχειρα νοσοκομεία εκστρατείας που είχα δει στο Κόσοβο. Πραγματικά πεδίο μάχης μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μου. Της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Συνέχισα. Αυτή τη φορά τα επεισόδια γίνονταν Φιλελλήνων και Ξενοφώντος. Με μεγαλύτερη ένταση. Χωρίς κουκουλοφόρους. Τα ΜΑΤ έριχναν αδιάκριτα και αναίτια χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά. Το ίδιο σκηνικό. Κανένα έλεος σε κανέναν. Τα ΜΑΤ χτυπούσαν με τα κλομπ ό,τι κινιόταν. Μια φρενίτιδα οργής και βίας. Σαν κοπάδι καρχαριών.
Αυτό με έκανε να μπω στις αρχές μιας στοάς επί της Φιλελλήνων, να μεταδίδω και να τραβώ φωτογραφίες από εκεί.
Αυτό ήταν το μοιραίο λάθος μου.
Οπισθοχωρώντας μια ομάδα των ΜΑΤ, ο διμοιρίτης με ρωτάει γιατί τραβάω φωτογραφίες.
Και ξέροντας τη διαδικασία του λέω είμαι δημοσιογράφος και του δείχνω την ταυτότητα της Ενώσεως Συντακτών. Μάταια. Αυτό τον εξόργισε.
Αφού με στόλισε σε «άψογα γαλλικά», με δείχνει με το δάκτυλο σε έναν από την ομάδα του. Κατάλαβα πως κάτι θα γινόταν. Αλλά πίστευα πως το πολύ-πολύ να εισέπραττα καμία «βουρδουλιά».
Όχι. Ο ευτραφής άνδρας των ΜΑΤ σε κλάσματα δευτερολέπτων πετάει μπροστά μου μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης.
Όταν η προβλεπόμενη απόσταση έκρηξης είναι 50 μέτρα, καταλαβαίνετε τι έπαθα όταν η έκρηξη έγινε στους 50 πόντους.
Ένιωσα όλο το σώμα μου να τινάζεται, πέφτω μέσα στην στοά και για δευτερόλεπτα νόμιζα πως ήμουν νεκρός.
Λίγο μετά ένιωσα χέρια να με σηκώνουν και θολά να προσπαθώ να τους δω. Δεν μπορούσα όμως να τους ακούσω.
Ήταν ο Γιώργος, ο Τάκης, η Μαρία, η Κωνσταντίνα, ο Νίκος και ο Πρόδρομος, όπως έμαθα μετά. Ζαλισμένος και λουσμένος με λίτρα νερού, προσπαθούσα να συνέλθω.
«Πρέπει να φύγεις να πας στο νοσοκομείο» μου έλεγαν με νοήματα.
Κατάλαβα πως έπρεπε να το κάνω αμέσως.
Με δυσκολία άρχισα να ανεβαίνω την Φιλελλήνων. Για να κατευθυνθώ προς το Ζάππειο και μετά στον Ευαγγελισμό, πεζός.
Μαζί και δεκάδες άλλοι απλοί πολίτες, κάποιοι από αυτούς με τα παιδιά τους που προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Εκεί όμως μας περίμενε μια δεύτερη μεγάλη έκπληξη.
Μια ομάδα δειλών (ας μου επιτραπεί η έκφραση) της «Ομάδας Δέλτα» με μηχανές μας περικυκλώνει, όπως οι Ινδιάνοι τη μονάδα του στρατηγού Κάστερ.
Άρχισαν να μας βρίζουν και να μας χτυπούν. Προσπαθώντας να καλύψω έναν άγουρο έφηβο, ήταν δεν ήταν 15 ετών, δέχθηκα απανωτά χτυπήματα στη μέση και τα πόδια, με τις μηχανές να έρχονται επάνω μας με φόρα και μερικά μέτρα πριν από εμάς οι οδηγοί τους να φρενάρουν απότομα.
Κανονικός τραμπουκισμός και «νόμιμη» βία.
Χωρίς ακοή, χτυπημένος και να σφαδάζω από τους πόνους έφτασα στον «Ευαγγελισμό». Όμως δεν εφημέρευε και έπρεπε να πάω στον «Ερυθρό».Στην κατάσταση που ήμουν, ούτε ένα ασθενοφόρο δεν υπήρχε να με μεταφέρει…
Έφτασα με μεγάλη δυσκολία στον Ερυθρό. Οι γιατροί και το προσωπικό της κλινικής ΩΡΛ και οι παθολόγοι ήταν το λιγότερο άψογοι.
Πέρασα δέκα εφιαλτικές ημέρες προσπαθώντας να σώσουν οι γιατροί την ακοή στο δεξί αυτί, πρωτοστατούντος του καθηγητή κ. Βαθυλάκη. Δυστυχώς όμως η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη.
Είχε επέλθει πλήρης κώφωση και στα δύο αυτιά. Είχε καταστραφεί πλήρως το βασικό όργανο ακοής ο κοχλίας και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.
Ήμουν κωφός…
Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους. Άφησαν ανάπηρο έναν πολίτη. Και αυτός ήμουν εγώ.
Ο ευαίσθητος και δημοκράτης υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσής δεν καταδέχθηκε ούτε μια συγνώμη να ζητήσει. Ούτε φυσικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λ. Οικονόμου.
Θα σκέφτηκαν πως ανήκω στις «παράπλευρες απώλειες». Και στα ολιγαρχικά καθεστώτα δεν υπάρχει «συγνώμη» αλλά το: «καλά να πάθεις».
Νομίζω όμως πως ακόμα το πολίτευμά μας ονομάζεται Δημοκρατία.
Τώρα καλούμαι να ζήσω διαφορετικά. Μια διαφορετική ζωή, χωρίς ακοή, με κατεστραμμένα το μέλλον και τα όνειρά μου από τη μανιακή βία των ΜΑΤ, που ένας Θεός ξέρει τι εντολές είχαν.
Τουλάχιστον πρόλαβα να ακούσω πριν πέσω, το: «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»…»
Star.gr
http://www.madata.gr/epikairotita/social/116920.html
Τρίτη 5 Ιουλίου 2011
Ο λαός υποφέρει, οι βουλευτές απολαμβάνουν!!!!
Ταξίδια χλιδής εξακολουθούν να πραγματοποιούν βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο Real Fm. Αναλυτικά η λίστα της σπατάλης.
Μίκα Κοντορούση Δημοσιεύτηκε: Ιούλιος 05 2011 14:49 Ενημερώθηκε: Ιούλιος 05 2011 14:52
Προτίμηση στα κυβερνητικά αεροσκάφη δείχνουν οι υπουργοί της κυβέρνησης για τα ταξίδια τους, ακόμα και σε κοντινούς προορισμούς, γεγονός που κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο... 5,8 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία, για ένα μονοήμερο ταξίδι του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Απρίλιο του 2010, σπαταλήθηκαν 145.000 ευρώ, ενώ για ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στις Βρυξέλλες χρειαστήκαν πάνω από 60.000 ευρώ, όταν το ακριβότερο εισιτήριο με αεροπλάνο της γραμμής δεν ξεπερνούσε μόλις τα 500 ευρώ.
Μιλώντας στον Real fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας, όπου επανέφερε το θέμα στη δημοσιότητα, σημείωσε ότι τα VIP ταξίδια υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης έχουν κοστίσει στον ελληνικό λαό, αρκετές χιλιάδες ευρώ και μάλιστα άσκοπα.
Αναρωτήθηκε μάλιστα δημοσίως "τί θα είχε πάθει ο κ. Παπακωνσταντίνου αν διανυκτέρευε στην Ουάσιγκτον και επέστρεφε την επόμενη μέρα; Το ταξίδι του κόστισε 145.000 ευρώ".
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι στα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, αναφέρεται και η μετακίνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης σε χωριό της Ξάνθης με ελικόπτερο, το οποίο κόστισε 16.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Τζίμας, "το χωριό απέχει 30 χιλιόμετρα. Μισή ώρα με το αυτοκίνητο".
Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι τα ταξίδια γίνονται, ενώ υπάρχουν τρεις και τέσσερις πτήσεις κάθε ημέρα προς αυτούς τους προορισμούς και παραθέτει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που καίνε την τσέπη Ελλήνων πολιτών.
Ενδεικτικά, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευαγ. Βενιζέλος για πτήση στο Λουξεμβούργο ξόδεψε 47.749 ευρώ, ενώ για ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Μπεγλίτη το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνθηκε με 47.700 ευρώ.
Στις πολυτελείς πτήσεις, συγκαταλέγεται το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Πεταλωτή στη Δαμασκό, με κόστος 84.966 ευρώ.
Δείτε αναλυτικά εδώ τον πίνακα με τα ταξίδια της χλιδής:
Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία, για ένα μονοήμερο ταξίδι του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Απρίλιο του 2010, σπαταλήθηκαν 145.000 ευρώ, ενώ για ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στις Βρυξέλλες χρειαστήκαν πάνω από 60.000 ευρώ, όταν το ακριβότερο εισιτήριο με αεροπλάνο της γραμμής δεν ξεπερνούσε μόλις τα 500 ευρώ.
Μιλώντας στον Real fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας, όπου επανέφερε το θέμα στη δημοσιότητα, σημείωσε ότι τα VIP ταξίδια υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης έχουν κοστίσει στον ελληνικό λαό, αρκετές χιλιάδες ευρώ και μάλιστα άσκοπα.
Αναρωτήθηκε μάλιστα δημοσίως "τί θα είχε πάθει ο κ. Παπακωνσταντίνου αν διανυκτέρευε στην Ουάσιγκτον και επέστρεφε την επόμενη μέρα; Το ταξίδι του κόστισε 145.000 ευρώ".
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι στα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, αναφέρεται και η μετακίνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης σε χωριό της Ξάνθης με ελικόπτερο, το οποίο κόστισε 16.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Τζίμας, "το χωριό απέχει 30 χιλιόμετρα. Μισή ώρα με το αυτοκίνητο".
Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι τα ταξίδια γίνονται, ενώ υπάρχουν τρεις και τέσσερις πτήσεις κάθε ημέρα προς αυτούς τους προορισμούς και παραθέτει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που καίνε την τσέπη Ελλήνων πολιτών.
Ενδεικτικά, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευαγ. Βενιζέλος για πτήση στο Λουξεμβούργο ξόδεψε 47.749 ευρώ, ενώ για ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Μπεγλίτη το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνθηκε με 47.700 ευρώ.
Στις πολυτελείς πτήσεις, συγκαταλέγεται το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Πεταλωτή στη Δαμασκό, με κόστος 84.966 ευρώ.
Δείτε αναλυτικά εδώ τον πίνακα με τα ταξίδια της χλιδής:
Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου
Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4461 δολάρια.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,4477 δολάρια από το επίπεδο των 1,4529 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Το ευρώ «έσπασε σήμερα το ανοδικό σερί» της τελευταίας εβδομάδας μετά την ανακοίνωση της Moody's αναφορικά με το Γαλλικό Σχέδιο επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων. Ο οίκος αξιολόγησης σε σημερινή του ανάλυση εκτιμά ότι το σχέδιο μπορεί να προκαλέσει απώλειες στους επενδυτές των ομολόγων, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και αυτός σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας στην περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο.
Στο μεταξύ προβληματισμό στους επενδυτές προκαλεί και η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, αν το σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών χαρακτηριστεί ως «πιστωτικό γεγονός».
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ τo σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2 εκατ. ευρω, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.
Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20/08/14 με 2 εκατ. ευρω.
Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε οριακά στο 13,16% από 13,11% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19/06/20) να διαμορφώνεται στο 16,17% από 16,11% χθες, έναντι 3,01% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.
Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,18% στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,99% από 1,98%, στο εξάμηνο αυξήθηκε στο 1,81% από 1,80%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,56%, ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,33%.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=85771&catid=13
ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ....ΜΑΣΤΟΡΑ ΤΗΣ.
Βαλιανάτος για την Κανέλλη: "Κάποτε έπρεπε να πληρώσει"
05 Ιουλίου 2011, 14:30
Πυρ και μανία έγινε ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλιανάτος όταν η παρουσιάστρια της εκπομπής «Πολύ Μπλα Μπλα» αναφέρθηκε στο γιαούρτωμα της Λιάνας Κανέλλη: «Αν η Λιάνα Κανέλλη που ψήφισε όχι στο μεσοπρόθεσμο πέφτει θύμα γιαουρτώματος τότε νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε πως έχουν ξεφύγει τα πράγματα» είπε η παρουσιάστρια.
Τι τις ήθελε αυτές τις δηλώσεις ; Ποιος είδε το Βαλιανάτο και δεν τον φοβήθηκε: «Γιατί να μην πέσει η Κανέλλη θύμα γιαουρτώματος; Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Τόσο καιρό μας λέει αδιανόητα πράγματα» τόνισε και συμπλήρωσε:«Κάποτε πρέπει να πληρώσει για όσα λέει» επισήμανε.
Ο Γρηγόρης άστραψε και βρόντηξε κατά της βουλευτού του ΚΚΕ. Ήταν να μην την πιάσει στο στόμα του. Μπορεί όπως είπε να ψήφισε όχι στο Μεσοπρόθεσμο αλλά αυτό δε σημαίνει πως το ΚΚΕ είναι σοβαρό κόμμα:« έχει πρόταση το συγκεκριμένο κόμμα; Θέλει να γίνουμε Βόρεια Κορέα;» είπε φανερά εκνευρισμένος.
Ο δημοσιογράφος τόνισε βέβαια πως είναι κατά στο να γιαουρτώνεται κάποιος και πως το καλύτερο είναι ο κόσμος να παραθέτει τα επιχειρήματά του.
Star.gr
http://www.madata.gr/diafora/showbiz/116562.html
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)