"Κάρτα" στον Σαμαρά απο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Με μια ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΚ έσπευσε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή, να εκφράσει "βαθύτατη λύπη" για το γεγονός ότι η ΝΔ, ως μέλος του ΕΛΚ, δεν υπερψήφισε το πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Με μια ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΚ έσπευσε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή, να εκφράσει "βαθύτατη λύπη" για το γεγονός ότι η ΝΔ, ως μέλος του ΕΛΚ, δεν υπερψήφισε το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε, μάλιστα, ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις 23 Ιουνίου "οι περισσότεροι ηγέτες από την πολιτική μας οικογένεια" κάλεσαν μετ' επιτάσεως τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να μη διακινδυνεύσει την επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη"."Η σημερινή κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα και υπευθυνότητα από τους πολιτικούς, ανέφερε ο Β. Μαρτένς, ο οποίος υπογράμμισε ότι "θα συνεχίσουμε τον στενό διάλογο με τη ΝΔ σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία για στήριξη της μεταρρυθμιστικής ατζέντας".
Σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης οδηγούνται πλέον οι σχέσεις της ΝΔ με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αφορμή τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ψηφοφορίες για το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο.
Στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς εκφράζεται απογοήτευση αλλά και δυσαρέσκεια για τις άκαμπτες θέσεις του κ. Σαμαρά, ο οποίος "δείχνει να μην έχει λάβει το μήνυμα" της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις Βρυξέλλες. Μέσα σε αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα η δυσφορία του ΕΛΚ μεταφράζεται επισήμως και κομψά σε "βαθύτατη λύπη" για το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία, ως μέλος του ΕΛΚ, δεν υπερψήφισε το πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που αντέδρασε μετά την υπερψήφιση του Εφαρμοστικού Νόμου, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της δήλωσής του στην πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Απομονωμένος από τους ομοϊδεάτες του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες ασφυκτικές πιέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηγετών του ΕΛΚ, οι οποίοι τον καλούν μετ' επιτάσεως να στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να μη διακινδυνεύσει την επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Αυστηρό μήνυμα
Αυτό που καθιστούν σαφές στο Λαϊκό Κόμμα είναι ότι η σημερινή κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα και υπευθυνότητα από τους πολιτικούς σε μια υπόθεση που είναι πάνω απ' όλα εθνική και δεν επιδέχεται μικροκομματικές διαφορές. Με αυστηρό μήνυμά του προς της Συγγρού το ΕΛΚ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο ο "στενός διάλογος" με τη Νέα Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ή όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία για στήριξη της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι προς το παρόν οι παραινέσεις του ΕΛΚ προς τον πρόεδρο της ΝΔ για να δώσει εξηγήσεις δεν βρίσκουν αντίκρισμα.
Σαφείς αιχμές κατά της στάσης της Νέας Δημοκρατίας αφήνει και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή Ζοζέφ Ντολ, ο οποίος είναι ενδεικτικό ότι πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας του Μεσοπρόθεσμου είχε "προτρέψει" τη Νέα Δημοκρατία, "σε πνεύμα αλληλεγγύης με ολόκληρη την Ευρώπη, να εγκρίνει το πακέτο μεταρρυθμίσεων".
Εντονο ήταν το παρασκήνιο σε ό,τι αφορά την έκδοση του σχετικού δελτίου Τύπου, καθώς, όπως έγινε γνωστό, υπήρξε παρέμβαση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μετριαστεί το ύφος της σκληρής δήλωσης του κ. Ντολ, με αποτέλεσμα η αρχική διατύπωση "καλεί" να αντικατασταθεί από το "προτρέπει", που θεωρείται λιγότερο δεσμευτικό.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο το ΕΛΚ, διά του εκπροσώπου του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του προγράμματος, χωρίς όμως νέες ανακοινώσεις και αποφεύγοντας το καυτό θέμα της στάσης της ΝΔ.
Ωστόσο, παρά την κλιμάκωση αυτών των ευρωπιέσεων προς τον κ. Σαμαρά για συναίνεση, δεν διαφαίνεται να είναι στις προθέσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να δώσει εξηγήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, όπως, εμμέσως πλην σαφώς, του έχει ζητηθεί είτε αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο είτε αμέσως μετά στις Βρυξέλλες, πριν δηλαδή διακόψει η Ευρωβουλή τις επίσημες εργασίες της για τις θερινές διακοπές.
"Κρυφτούλι"
Στη Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμούν να βρεθεί ενώπιος ενωπίω ο κ. Σαμαράς με την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς η τάση που διαμορφώνεται είναι "να τον καλέσουν να απολογηθεί". Πάντως, η τακτική "πετάμε την μπάλα στην κερκίδα και από Σεπτέμβριο βλέπουμε" ελάχιστα πείθει, σε αυτήν την τόσο λεπτή φάση, στις τάξεις της ισχυρότερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου