Συνεχίζεται το μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της κυβέρνησης της χώρας μας.
Η Wall Street Journal, σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση», υποστηρίζει ότι μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση χρέους είναι καλύτερη για την Ελλάδα από το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε νέα Lehman Βrothers!
«Εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της -κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό- καλύτερα να το κάνει με συντεταγμένο τρόπο, παρά να περιμένει μέχρι να αναγκαστεί να το κάνει»,αναφέρει η εφημερίδα.
Το «σκληρό» δημοσίευμα χαρακτηρίζει κωμική την άρνηση της Ε.Ε. να αναγνωρίσει το ενδεχόμενο αθέτησης του ελληνικού χρέους, ενώ υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που συμφωνήθηκαν, θα επιβαρυνθεί με ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο και η αναδιάρθρωση των οφειλών θα καταστεί αναπόφευκτη.
Τέλος, τις επίσημες διαψεύσεις η Wall Street Journal τις αποδίδει στην πεποίθηση ότι η αθέτηση υποχρέωσης ή ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα βλάψει τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς που θα χρειάζονται με τη σειρά τους διάσωση. Αλλά κατά την εφημερίδα η αγορά έχει ήδη τιμολογήσει την πιθανότητα να μην αποπληρώσει η Ελλάδα στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και είναι πιο λογικό η ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει φορολογούμενους, επενδυτές και κυβερνήσεις για τα ανοίγματα και τους κίνδυνους.
Το ενδεχόμενο να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο προσκήνιο και για την Γερμανία με τον σύμβουλο της Μέρκελ, Λαρς Φελντ, να δηλώνει ότι «η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της και η επαναγορά ομολόγων είναι μια ενδεχόμενη λύση». «Μια αναδιάρθρωση έχει νόημα αν συμμετέχουν σε αυτήν και οι ιδιώτες πιστωτές», τόνισε ωστόσο, ενώ εξήγησε ότι «η επαναγορά μετοχών μέσω ενός ευρωπαϊκού θεσμού δεν συνιστά χρεοκοπία».
Το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών στην Ελλάδα απέκλεισε πάντως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Υβ Μερς. «Στις ενδιαφερόμενες χώρες υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Τυχόν αποτυχία αναγνώρισης της επιθυμίας των χωρών αυτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, είναι άδικη προκατάληψη», είπε συγκεκριμένα, ενώ κριτική σε όσους μιλούν για αναδιάρθρωση άσκησε και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ν. Ρέιντερς.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ερωτηθείς αν η αναδιάρθρωση είναι λύση για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, απάντησε «όχι».
«Το καλό βήμα είναι ακριβώς το αντίθετο: Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να βρει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι πολλοί κερδοσκόποι ωθούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και βοηθούνται από συγκεκριμένες δηλώσεις», ξεκαθάρισε.
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/101774.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου