Ελληνική οικονομία σε ασφυκτικό κλοιό.
Σε ασφυκτικό κλοιό βρέθηκε την Παρασκευή η ελληνική οικονομία με την Fitch να προχωρά σε νέα υποβάθμιση, μόλις δέκα ημέρες μετά την S&P, αλλά και την επικρατέστερη διάδοχο του Στρος Καν, την Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, να χτυπά καμπάνες χρεωκοπίας αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα στήριξης.
Στην ανακοίνωση του ο οίκος Fitch υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες από ΒΒ+ σε Β+ και σημειώνει ότι αυτό «αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος μετά και τις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού».
Τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά πολιτικά και τεχνικά εμπόδια για την επίτευξη του στόχου συγκέντρωσης 50δισ. € από ιδιωτικοποιήσεις και ότι η εμμονή σε αυτό αυξάνει το ρίσκο της καθυστέρησης της χρηματοδότησης στην Αθήνα.
Απαντώντας το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία που κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο». Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η απόφαση αυτή «παραβλέπει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος».
Σχεδόν ταυτόχρονα με την Fitch, η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ, χτυπούσε καμπάνες για την Ελλάδα τονίζοντας ότι κινδυνεύει με χρεωκοπία, αν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τόνισε μάλιστα ότι χωρίς απτά αποτελέσματα δεν θα υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κουραστεί από την ανικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Οι δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ φέρνουν στο προσκήνιο όλες τις ενστάσεις της τρόικας για την αποτελεσματικότητα της Αθήνας στην υλοποίηση των όρων του Μνημονίου και κυρίως για τις καθυστερήσεις σε ό, τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το ΧΑ έκανε βουτιά 1,88% και ο Γενικός Δείκτης έπεσε κάτω από τις 1300 μονάδες, ενώ το spreadτου ελληνικού δεκαετούς ομολόγου εκτινάχτηκε μέχρι και τις 1392 μονάδες.
Star.gr
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/107310.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου