Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Προσοχή στον καφέ, το σεξ και το δυνατό φύσημα της μύτης!


Προσοχή στον καφέ, το σεξ και το δυνατό φύσημα της μύτης!

Καφές, σεξ, θυμός και δυνατό φύσημα της μύτης μπορεί να προκαλέσουν την ρήξη ενός ανευρύσματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε σοβαρή αιμορραγία, προειδοποιούν ερευνητές από την Ολλανδία.
Αναλύοντας τα αιμορραγικά εγκεφαλικά 250 ασθενών, εντόπισαν οκτώ απρόσμενους παράγοντες που προηγήθηκαν της πλειονότητας από αυτά (επιστημονικά αποκαλούνται εκλυτικοί παράγοντες).
Όλοι αυξάνουν την πίεση του αίματος – και η αύξηση αυτή μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να «εκραγούν», γράφουν στην επιθεώρηση «Stroke».
Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι η λιγότερη συχνή αλλά και πιο σοβαρή μορφή εγκεφαλικού.
Υπολογίζεται ότι το 15-20% των εγκεφαλικών οφείλονται σε αιμορραγία, ενώ τα υπόλοιπα οφείλονται σε ισχαιμία (δηλαδή σε απόφραξη κάποιου αγγείου του εγκεφάλου, που έχει ως επακόλουθο να μην αιματώνεται καλά κάποιο τμήμα του εγκεφάλου).
Η αιμορραγία συμβαίνει όταν επέρχεται ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου που έχει λέπτυνση σε κάποιο σημείο του τοιχώματός του – μια διαταραχή γνωστή ως ανεύρυσμα.
Τα ανευρύσματα μπορεί να εκδηλωθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά στον εγκέφαλο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, διότι η διαρροή του αίματος σε αυτόν τού προκαλεί ανήκεστες βλάβες και συνήθως συνοδεύεται από σοβαρές αναπηρίες.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, οι οποίοι ρώτησαν τους ασθενείς για την έκθεσή τους σε 30 διαφορετικούς εκλυτικούς παράγοντες, πριν από την ρήξη του ανευρύσματός τους.
Το συμπέρασμά τους ήταν πως ο καφές ευθυνόταν για περισσότερες από μία στις δέκα ρήξεις εγκεφαλικών ανευρυσμάτων (για το 10,6%), ενώ η έντονη γυμναστική για σχεδόν οκτώ στις εκατό (7,9%) και το σεξ για το 4,3%.
Το φύσημα της μύτης ευθυνόταν για το 5,4% των εγκεφαλικών, η υπερπροσπάθεια αφόδευσης λόγω δυσκοιλιότητας για το 3,6%, η κατανάλωση αναψυκτικών με καφεΐνη για το 3,5%, το ξάφνιασμα για το 2,7% και η έκρηξη θυμού για το 1,3%.
Αύξηση κινδύνου
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως όποιος πίνει καφέ ή γυμνάζεται κινδυνεύει να πάθει αιμορραγικό εγκεφαλικό. Σημαίνει απλώς πως στους ανθρώπους με ανευρύσματα εγκεφάλου, η ρήξη είναι πιο πιθανή έπειτα από την κατανάλωση καφέ ή έπειτα από την έντονη άσκηση, επειδή αυτός αυξάνει απότομα και για λίγο την αρτηριακή πίεση – και το ίδιο ισχύει για όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες.
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε έναν από αυτούς; Το ξάφνιασμα διαπιστώθηκε ότι είναι το πιο απειλητικό καθώς 23πλασίαζε τον κίνδυνο, παρ’ ότι τελικά ευθυνόταν για λίγες περιπτώσεις (ίσως διότι δεν συμβαίνει συχνά να μας… κοψοχολιάζει στον υπερθετικό βαθμό κάτι ή κάποιος).
Αντίστοιχα, το σεξ αύξανε τον κίνδυνο ρήξης κατά 11 φορές, η υπερπροσπάθεια αφόδευσης τον αύξανε κατά 7 φορές, ο θυμός κατά 6, η κατανάλωση αναψυκτικών με καφεΐνη κατά 3 φορές, ενώ καφές, φύσημα της μύτης και έντονη γυμναστική τον αύξαναν κατά 2 φορές.
2% έχουν ανεύρυσμα
Όπως εξηγούν η νευρολόγος δρ Μονίκ Βλακ και οι συνεργάτες της, το περίπου 2% του γενικού πληθυσμού έχει ανευρύσματα εγκεφάλου, τα οποία συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και είναι αβλαβή.
«Πιστεύουμε ότι τα περισσότερα ανευρύσματα δεν “σπάνε” ποτέ», εξήγησε η δρ Βλακ. «Τα περισσότερα γίνονται αντιληπτά τυχαία, διότι σχεδόν ποτέ δεν προκαλούν συμπτώματα πριν από την ρήξη τους».
Εάν τα ανευρύσματα προκαλέσουν συμπτώματα, «αυτά συνήθως είναι διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά) ή ένας απίστευτα δυνατός πονοκέφαλος που φτάνει στο μέγιστο της έντασής του μέσα σε 1 λεπτό», πρόσθεσε. «Αυτός συνήθως οφείλεται σε μικρή διαρροή αίματος από το ανεύρυσμα, που αποκαλείται “προειδοποιητική διαφυγή”».
Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Πως, «αν κάποιος ξέρει ότι έχει ανεύρυσμα εγκεφάλου, πρέπει να αποφεύγει τον καφέ και γενικότερα την καφεΐνη, και να φροντίσει να παίρνει καθαρτικά, εάν έχει δυσκοιλιότητα», απάντησε η δρ Βλακ.
«Θα πρέπει επίσης να μάθει να ελέγχει τα νεύρα του και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός με τους υπόλοιπους εκλυτικούς παράγοντες που εντοπίσαμε».
ΤΑ ΝΕΑ
http://www.madata.gr/diafora/health/104652.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου