Τι σημαίνει το νέο Σχέδιο για την τσέπη μας.
Οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού 109 δισ. ευρώ (45 δισ. το υπόλοιπο από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ), πλέον της ιδιωτικής συμμετοχής 50 δισ. (καθαρά 37 δισ. ευρώ). Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ και ιδιώτες συμφώνησαν στη μετακύλιση μέρους του χρέους, την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης, την ανταλλαγή ομολόγων με 30ετή, με υψηλά επιτόκια δανεισμού μέχρι και 5%, που συνιστά τοκογλυφία.
Σταθερή όμως είναι η ενίσχυση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα δέχθηκε όλους τους όρους της συμφωνίας και επιπλέον δεσμεύτηκε για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων. Το νέο πακέτο «βοήθειας» συνοδεύεται από νέα μνημόνια και νέα μέτρα για τους φορολογουμένους, ενώ αναμένεται να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.
Σε αντίθεση με το πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, κάποιοι εταίροι απαιτούν «εγγυήσεις» για τη βοήθεια που θα παράσχουν. Οι εγγυήσεις αυτές μπορεί να είναι είτε εμπράγματες είτε από τη λίστα προς ιδιωτικοποίηση που έχει δημοσιοποιήσει το ελληνικό κράτος.
Ολη η συμφωνία θα «κλειδωθεί» με μια νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και διεθνούς παράγοντα - ένα νέο Μνημόνιο, που θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο - και το οποίο αναμένεται να είναι πιο σκληρό από το πρώτο.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, βγαίνει κερδισμένη από το νέο σχέδιο, το οποίο σε γενικές γραμμές προβλέπει νέο πακέτο στήριξης 109 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 37 θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω ενός φιλόδοξου σχεδίου «Μάρσαλ». Η βοήθεια θα δοθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΔΝΤ, μόνο που η συμμετοχή του Ταμείου θα κυμανθεί περίπου στα 5,5 δις ευρώ.
Με το σχέδιο:
- διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους
- διασφαλίζεται οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020
-διπλασιάζεται ο χρόνος αποπληρωμής του συνόλου του ελληνικού δημόσιου χρέους
-μειώνεται το επιτόκιο στο 3,5%
-δίνεται η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF
-γίνεται με ασφαλή τρόπο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του
-δεν κινδυνεύει η ρευστότητα των τραπεζών και οι καταθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου