Οι γενικοί δείκτες σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι πέρασαν και πάλι στο «κόκκινο» μετά από δύο ημέρες αμφιταλαντεύσεων.
Αρνητικό το πρόσημο και στια ασιατικές αγορές, ενώ κάθετη πτώση σημείωσε και η Wall Street. Στην Αθήνα το χρηματιστήριο σημείωσε και νέα βουτιά.
Μεγάλη πίεση δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και Αμερική. Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως, αν δεν αλλάξει κάτι και δεν αντιστραφεί το κλίμα και διατηρηθεί αυτή η πτωτική τάση για μια περίοδο μιας εβδομάδας με δέκα ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει γενικευμένο κραχ, το δεύτερο από το 2008, όταν ξέσπασε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, μετά και την κατάρρευση της «Lehman Brothers»
Οι αγορές δεν πείθονται ούτε από τις λεκτικές εξαγγελίες του προέδρου των Η.Π.Α., Barack Obama, ούτε από τις άσφαιρες εν πολλοίς μεταρρυθμιστικές προθέσεις του γαλλογερμανικού άξονα εντός της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, ορισμένες αμφιλεγόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. με τις οποίες αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών τραπεζών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, επέτειναν την πτώση των δεικτών.
Μόνον οι απώλειες της Bank Of America η οποία είδε την μετοχή της να πέφτει κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για την εν γένει συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στα δυτικά χρηματιστήρια.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και ο τραπεζικός «κολοσσός» της Γαλλία, η BNP Paris-Bas να καταγράφει απώλειες άνω του 10%.
Το χρονικό της κρίσης
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης, όταν η Fed ζήτησε από θυγατρικές τραπεζών αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το εάν έχουν πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια για την καθημερινή τους λειτουργία.
Αυτό προκάλεσε πανικό στους επενδυτές, καθώς άρχισε να διαφαίνεται μια σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ της Fed και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Αμέσως παρατηρήθηκαν υψηλές ρευστοποιήσεις σε τραπεζικούς τίτλους τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη.
Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με απώλειες κατά 4,49% στις 5.092,23 μονάδες, ενώ κάθετη πτώση κατά 5,82% παρουσίασε η αγορά της Φρανκφούρτης, με το δείκτη DAX-30, να υποχωρεί στις 5.602,80 μονάδες.
Μεγάλη πτώση και υψηλές ρευστοποιήσεις και στο Παρίσι, όπου ο δείκτης CAC-40 συρρικνώθηκε στο -5,48% στις 3.076,04 μονάδες.
Στην Αθήνα, το Χρηματιστήριο έκλεισε κάτω από τις 1.000 μονάδες (976,62), υποχωρώντας κατά 3,38%.
Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 3,77%, διαμορφούμενος στις 10.976,96 μονάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου