Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Οι αλλεργίες και οι παθήσεις του καλοκαιριού.


image


Αν το παγωτό σάς... καίει αντί να σας δροσίζει και αν, όταν κάνετε ηλιοθεραπεία, βγάζετε σπυράκια, τότε υποφέρετε από κάποια από τις αλλεργίες του καλοκαιριού.

Κάποιοι δεν είναι αλλεργικοί μόνο την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι. Συνήθως αυτή την εποχή ορισμένες αλλεργικές παθήσεις, όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα, που οφείλονται στις γύρεις ή η ατοπική δερματίτιδα βρίσκονται σε ύφεση. Ωστόσο, άλλες αλλεργίες κάνουν την εμφάνισή τους την καλοκαιρινή περίοδο. Μερικές μάλιστα μπορεί ακόμα και να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των πολύ ευαίσθητων αλλεργικών ατόμων. Μάθετε ποιες είναι.

Φωτοδερματίτιδες

Οφείλονται σε πολλά αίτια, αλλά συχνότερα για την εμφάνισή τους ευθύνονται κάποια φάρμακα ή καλλυντικά, ενώ και ορισμένες συστηματικές παθήσεις (π.χ. ερυθηματοειδής λύκος) μπορεί να συνοδεύονται από φωτοευαισθησία. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού, ενώ συνήθως για την αντιμετώπισή τους συστήνεται η χρήση τοπικών κορτικοειδών.

Δερματίτιδες
Τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε κυρίως το καλοκαίρι (αντηλιακά, τοπικά επιθέματα αδυνατίσματος κλπ.), ακόμη και τα τατουάζ (μη μόνιμα) που κάποιοι από μας συνηθίζουμε να κάνουμε στις παραλίες, μπορούν κάποιες φορές να προκαλέσουν αλλεργικές δερματίτιδες. Η αποφυγή αυτών των προϊόντων και η χρήση τοπικών κορτικοειδών είναι η σωστή αντιμετώπιση σε αυτή την περίπτωση.

Αντίδραση στο κρύο
Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους φαγούρα, ερυθρότητα (κοκκίνισμα) και οίδημα (πρήξιμο), μια κατάσταση γνωστή ως κνίδωση εκ ψύχους. Το πρόβλημα μπορεί να αφορά μόνο το σημείο του σώματος που ήρθε σε επαφή με το κρύο, π.χ. στα χέρια όταν το άτομο βγάζει κάτι παγωμένο από την κατάψυξη, ή στο στόμα και στα χείλη αν φάει παγωτό ή πιει παγωμένο αναψυκτικό. Μερικές φορές όμως μπορεί να είναι γενικευμένο σε όλο το σώμα, συνήθως αν το άτομο εκτεθεί σε κρύο περιβάλλον, όπως για παράδειγμα αν βουτήξει απότομα σε κρύα θάλασσα. Στις περιπτώσεις αυτές και ανάλογα με την ευαισθησία του καθένα μπορεί να εμφανιστούν μόνο οι «κοκκινίλες» της κνίδωσης με έντονη φαγούρα, αλλά, αν κάποιος είναι πολύ ευαίσθητος, μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ζάλη, πτώση της πίεσης, δυσφορία από το αναπνευστικό κλπ., τα οποία συνεπάγονται άμεσο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικού σοκ ή/και πνιγμού.

Ηλιακή κνίδωση
Εμφανίζεται με εξάνθημα και έντονο κνησμό στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε σύντομο χρόνο (λιγότερο από μία ώρα) και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα σαν έγκαυμα από τον ήλιο. Συνήθως υποχωρεί πλήρως σε λίγες ώρες. Αν είναι εκτεταμένο ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση, η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη, καθώς θα πρέπει να χορηγηθούν αντιισταμινικά φάρμακα ή ακόμη και κορτιζόνη ανάλογα με την ένταση του προβλήματος.

Αλλεργία σε μέλισσες ή σφήκες

Το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα προκαλεί φυσιολογικά στο σημείο που έγινε μια μικρή αντίδραση (ερυθρότητα, πόνο και ήπιο οίδημα). Στα ευαίσθητα άτομα ωστόσο μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη αντίδραση, π.χ. να πρηστεί όλο το χέρι, ενώ το τσίμπημα μπορεί να είναι στο δάχτυλο, να εμφανιστεί κνίδωση σε όλο το σώμα ή ακόμα και αλλεργικό σοκ (καθολική κνίδωση, δύσπνοια, βρόγχος φωνής, πτώση της πίεσης, απώλεια των αισθήσεων κλπ.). Γι’ αυτό τα άτομα με γνωστή ευαισθησία στο δηλητήριο των υμενοπτέρων πρέπει να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό αλλεργικό σοκ και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

Τροφική αλλεργία
Οι τροφές που συνήθως ενοχοποιούνται είναι τα θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή) και από τα φρούτα κυρίως το ροδάκινο, το σταφύλι και τα σύκα, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλα. Η κατανάλωσή τους από αλλεργικά άτομα μπορεί να προκαλέσει από απλή φαγούρα στο στόμα και τα χείλη μέχρι αλλεργικό σοκ. Για την τροφική αλλεργία ωστόσο η μόνη αγωγή είναι η πρόληψη, αφού βεβαίως διαπιστωθεί η ένοχη τροφή. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι αν κάποιος έχει εμφανίσει αλλεργία σε κάποια τροφή την οποία έχει αποφύγει για χρόνια, απαγορεύεται να δοκιμάσει να την καταναλώσει ξανά μόνος του.

Πηγή: myworld


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου