Αποκρατικοποιήσεις - Άρον - άρον ιδιωτικά ο ΟΠΑΠ και το Ελ. Βενιζέλος!!!!!
Ως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση οι πρώτες κινήσεις στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. Ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι τη Δευτέρα ότι επίκεινται ανακοινώσεις για τις νέες συμβάσεις παραχώρησης για τον ΟΠΑΠ και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
Οι δύο αυτές ενέργειες αναμένεται ότι θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό το στόχο της κυβένρησης για την είσπραξη 1,3 δισ. ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο οποίος μετατίθεται για τον Οκτώβριο μόνο για την ολοκλήρωση του τυπικού μέρους των συμφωνιών. Ο κ. Χριστοδουλάκης κατέβασε πάντως το στόχο του υπουργείου Οικονομικών για εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις ως το τέλος του έτους στα 4 δισ. ευρώ, αντί για 5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική δέσμευση της κυβένρησης.
Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ πρόκειται για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλαιών παιχνιδιών και την πώληση νέων αδειών για 35.000 φρουτάκια (μηχανές βιντεολότο - VLT). Και από τις δύο αυτές συμβάσεις το Δημόσιο αναμένει εισπράξεις άνω το 900 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση του «Ελ Βενιζέλος» αναμένεται η ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης στην εταιρεία λειτουργίας του αεροδρομίου, την γερμανική Hochtief. Το Δημόσιο αναμένει έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, δόθηκε στη Δημοσιότητα με καθυστέρηση δύο εβδομάδων η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Παραχωρήθηκαν ήδη το 35,47% των Ελληνικών Πετρελαίων, το 55,19% της ΛΑΡΚΟ, τις μετοχές της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, το 30% (από το 55% του Δημοσίου) στην εταιρεία ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ και το 100% του οργανισμού ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ).
Βάσει νόμου, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περνούν από το Δημόσιο στο Ταμείο οδεύουν οριστικά και αμετάκλητα προς πώληση ή αξιοποίηση. Δυνατότητα επιστροφής στο Δημόσιο δεν υπάρχει.
Παραχωρούνται επίσης στο ΤΑΙΠΕΔ οι άδειες εκμετάλλευσης ραδιοσυχνοτήτων για το σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, το δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος», το δικαίωμα παραχώρησης για τις άδειες του ΟΠΑΠ και τα δικαιώματα διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων.
Ο σχεδιασμός του 2011
Στο πλάνο των αποκρατικοποιήσεων ως το τέλος του έτους εντάσσεται η παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας (αντί για το δ' τρίμηνο του 2012) με στόχο έσοδα 300 εκατ. ευρώ και η αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων. Περιλαμβάνεται επίσης η πώληση του 55% (από 65%) που κατέχει το δημόσιο της ΔΕΠΑ (με στόχο 450 εκατ. ευρώ).
Η αρχική λίστα φέρνει «μπροστά» την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ αντί για το γ' τρίμηνο του 2012. Η περίπτωση είναι σύνθετη εφόσον η χρηματιστηριακή αξία του 35,5% που κατέχει το Δημόσιο είναι σήμερα πολύ χαμηλή. Η κυβέρνηση θα προκηρύξει μέσω συμβούλων διεθνή διαγωνισμό με σκοπό την υποβολή προσφορών που θα ξεπερνούν κατά πολύ τη χρηματιστηριακή αξία του μεριδίου που κατέχει.
«Πωλείται» το υπουργείο Εξωτερικών
Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει με τη μέθοδο «sale and lease back στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Πρόκειται σε πρώτη φάση για 39 αστικά ακίνητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Εκτός από το Ελληνικό, το οποίο αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο, στη λίστα περιλαμβάνονται πασίγνωστα ακίνητα της Αθήνας, όπως τα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι από τη Βουλή (Βασ. Σοφίας). Υπό παραχώρηση είναι και τα κτήρια που στεγάζουν τα περισσότερα υπουργεία και μεγάλες κρατικές υπηρεσίες, όπως αυτά του Υπουργείο Πολιτισμού (Λ. Θηβών), της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Πειραιώς), τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας στο Μαρούσι και το Αρχηγείο της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη (Μοναστηρίου). Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι σύμβουλοι θα ενεργοποιήσουν τις διαγωνίστηκες διαδικασίες ως το τέλος του έτους, ενώ οι εκτιμήσεις για τα έσοδα αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου