Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΚΙ ΕΚΕΙ....ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ!!!

Παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι. Οι Μερκοζί "έφαγαν" τους Παπασκόνι.


Παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι. Οι Μερκοζί "έφαγαν" τους Παπασκόνι 
 
 

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας υπέβαλε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Είχε προηγηθεί η έγκριση από την ιταλική Βουλή του νόμου οικονομικής σταθερότητας που περιέχει πολλές από τις παρεμβάσεις που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιοριστεί η επέκταση της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έκανε δεκτή την παραίτηση Μπερλουσκόνι. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ρώμης για να πανηγυρίσουν την αποχώρηση του «Καβαλιέρε» από την εξουσία. Πιθανή θεωρείται η συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.
Στις 9 το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους προέδρους βουλής και της γερουσίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις έξι το απόγευμα.
Η παραίτηση
Ο Μπερλουσκόνι μετέβη νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου κατέθεσε στον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την παράιτησή του, υποκύπτοντας στην πίεση από τη Βουλή, αλλά περισσότερο στην πίεση των αγορών πάνω στην ιταλική οικονομία, έπειτα από μία διετία απανωτών σεξουαλικών και άλλων σκανδάλων.
Στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Μπερλουσκόνι έφτασε στις 10 (ώρα Ελλάδας), το συγκεντρωμένο πλήθος ζητούσε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού.

Εκεί, και έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, κυριαρχούσαν συνθήματα όπως «μαφιόζοι», «παραιτήσου!», «κλόουν» ενώ υπήρχε ακόμη και μία ορχήστρα που παιάνιζε ύμνους. Δεν έλειπαν πάντως και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, αλλά ήταν συγκριτικά ελάχιστοι.
Νωρίτερα, υπέρ του νόμου οικονομικής σταθερότητας ψήφισαν 380 βουλευτές, 26 κατά και 4 διάλεξαν την αποχή. Τα μέτρα υπερψηφίστηκαν και από μεγάλο μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του «Καβαλιέρε».
Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης, είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί μόλις το κοινοβούλιο ψήφιζε το νόμο.

Ο Μόντι
Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο Μάριο Μόντι επιθυμεί να συνεργασθεί με τεχνοκράτες υπουργούς, αλλά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να θέσει συγκεκριμένους όρους για τη στήριξη, από μέρους της κεντροδεξιάς, μιας νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μόντι, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ο «Καβαλιέρε», φέρεται να αποφάσισε, μαζί με τους ιθύνοντες τους κόμματός του, "Λαός της Ελευθερίας", ότι "θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση Μόντι, μόνον αν αυτή δεν ξεπεράσει το όριο και το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που έλαβε η Ιταλία, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Οκτωβρίου.
Κάτι που σημαίνει ότι λέει "ναι" στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και σε πιο εύκολες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά "όχι" στην επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να ζητά, επίσης, την συμμετοχή του σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα, στη νέα κυβέρνηση και επιμένει ότι η κυβερνητική θητεία του Μόντι πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της νομοθετικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2013.
Μετά τις αμφιταλαντεύσεις και αμφιβολίες, το μπερλουσκονικό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας», ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της ιταλικής κεντροδεξιάς, δείχνει διατεθειμένο να στηρίξει την κυβέρνηση του Ιταλού οικονομολόγου και πρώην επιτρόπου της ΕΕ, αλλά «υπό όρους», όπως να γίνει γνωστό, εκ των προτέρων, το πρόγραμμα της νέας κυβερνητικής ομάδας και να μην συμπεριληφθούν, σε αυτό, η επιβολή φόρου επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
http://www.madata.gr/epikairotita/world/148509.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου