Προβόπουλος: Τα δισ. έφευγαν έξω σαν... χαλάζι!!!!
«Πρόκειται για δύο πάρα πολύ κακούς μήνες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και των εκκρεμοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
Μάλιστα ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε αυτό το δίμηνο «το χειρότερο από το ξεκίνημα της κρίσης που πλήττει τη χώρα μας», πρόσθεσε ότι η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, ενώ εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος λέγοντας: «Ευτυχώς τις τελευταίες 15 ημέρες, με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, διαπιστώνεται όχι σταθεροποίηση, αλλά μια δειλή επανάκαμψη στο σύστημα με την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό».
Παρ’ όλα αυτά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι για την ώρα «το σκηνικό είναι πολύ ευάλωτο», πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» και ότι «το μείζον είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία, να νιώσει ο έλληνας πολίτης σχετική σιγουριά και ότι ελέγχεται η κατάσταση».
Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, έφυγαν στο εξωτερικό από το 2010 περίπου 60 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα – όπως είπε – εκείνη τη χρονιά σημειώθηκε μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 28 δισ. ευρώ, το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2011 περίπου κατά 26,2 δισ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι γύρω στα 2,5-3 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό εξαιτίας «της τότε φήμης για τη φορολόγηση των καταθέσεων».
Εξάλλου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μη απορροφητικότητα κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ, για την οποία είπε ότι φθάνει περίπου στο 25% – «υπάρχουν 15 δισ. ευρώ που λιμνάζουν και μας περιμένουν» – και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η ολοκλήρωσή του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων παραδέχθηκε ότι «όλοι κάναμε λάθη» στην εφαρμογή του Μνημονίου, το οποίο – όπως τόνισε – «εφαρμόστηκε αποσπασματικά», ωστόσο έσπευσε να σημειώσει με νόημα: «Θέλω να πιστεύω ότι τα λάθη που κάναμε θα μας διδάξουν και θα τα αποφύγουμε στο μέλλον».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίστηκε αντίθετος με το κούρεμα του χρέους, λέγοντας ότι ακόμη και σήμερα «καλύτερα να το αποφεύγαμε γιατί έχει μεγάλο κόστος», και υπενθύμισε ότι και ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε ανάλογη άποψη. Εξάλλου, αναφερόμενος στα ασφαλιστικά ταμεία δήλωσε: «Αν έμπαιναν στο κούρεμα, θα είχαν απώλειες ύψους περίπου 11,5-12 δισ. ευρώ, αντί των 23-24 δισ. ευρώ που έχουν σε ομόλογα, με συνέπεια το κράτος να βρει τρόπο να τις αντικαταστήσει».
Κύκλοι ωστόσο της ΤτΕ τόνιζαν αργότερα ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/153057.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου