Δημοψήφισμα: Τι σημαίνει ένα "ναι" και τι ένα "όχι".
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο, να λάβει την σχετική απόφαση και να ζητηθεί η υπερψήφιση της πρότασης από την πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές. Αμέσως μετά ακολουθεί η (τυπική) έκδοση του διατάγματος από τον κ. Παπούλια. Από το Σύνταγμα δεν ορίζεται συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, οπότε αυτήν την στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε την ημερομηνία (αν και στελέχη της κυβέρνησης το προσδιόρισαν για τον Ιανουάριο).
Στο ερώτημα για το δημοψήφισμα οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με ένα ναι ή ένα όχι. Όπως σημειώνει στο Έθνος ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το δημοψήφισμα για να αποτελεί αυθεντική έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας θα πρέπει το σχετικό ερώτημα να είναι συγκεκριμένο, εύληπτο, εύλογο και κυρίως να μην αναφέρεται σε πολυσύνθετα θέματα με πολλές, διαφορετικές και ανομοιογενείς απόψεις.
Η τελευταία φορά που είχαμε δημοψήφισμα στην χώρα μας ήταν το 1974 για το πολιτειακό, με την επικράτηση της προεδρευομένης επί της βασιλευομένης δημοκρατίας.
Βάσει του Συντάγματος δεν επιτρέπεται δημοψήφισμα για ψηφισμένα νομοσχέδια που αφορούν δημοσιονομικά θέματα, πχ φορολογικού χαρακτήρα. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί πρώτα να επικυρωθεί από την Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση και να έρθει μετά σε δημοψήφισμα. Πρέπει κατευθείαν να τεθεί εκεί. Για αυτό μπορεί να είναι δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα κατά το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. Α' του Συντάγματος. Σε αυτήν την περίπτωση το αποτέλεσμά του είναι δεσμευτικό αν σε αυτό συμμετέχει τουλάχιστον το 40% του εγγεγραμμένου εκλογικού σώματος.
Εάν ωστόσο ψηφιστεί από τη Βουλή πρώτα η νέα δανειακή σύμβαση και τεθεί προς επικύρωση σε δημοψήφισμα παρακάμπτοντας το γεγονός ότι θα ρυθμίζει δημοσιονομικού χαρακτήρα θέματα, θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία από την απλή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, της ψήφισης από την Βουλή με 151 ψήφους.
Συγκεκριμένα, βάσει του Συντάγματος, "δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου". Για να συμβεί αυτό ωστόσο, θα πρέπει ουσιαστικά να συμφωνήσει και η αντιπολίτευση, αφού απαιτούνται 180 ψήφοι για να περάσει η πρόταση για δημοψήφισμα επί ψηφισμένου νομοσχεδίου.
Ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρίνισε τι θα γίνει εάν ο ελληνικός λαός πει «όχι» στο δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε. Ερώτημα είναι ακόμα εάν οι δανειστές μας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ενήμεροι για αυτό που έσκασε σαν βόμβα από τον πρωθυπουργό, δηλαδή εάν ήξεραν ότι τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες θα τεθούν σε δημοψήφισμα προς τον ελληνικό λαό...
http://www.madata.gr/epikairotita/politics/145286.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου