Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010

Κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.


Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο των 23 δισ. ευρώ συν τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 θα κατατεθούν στη Βουλή ώς τα μέσα Μαΐου
Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο των 23 δισ. ευρώ συν τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 θα κατατεθούν στη Βουλή ώς τα μέσα Μαΐου   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Έντονη κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξέσπασε για την οικονομία μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ.

«Η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στους στόχους της τόσο για το χρέος όσο και το έλλειμμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση των εσόδων, λόγω της φορολογικής επιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είπε και προσέθεσε ότι θα οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων για εφέτος.

«Συμπληρωματικών μέτρων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η νέα "τρύπα" στο έλλειμμα. Μέτρα τα οποία, εάν προστεθούν στα 14,3 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού και στα 3 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό περίπου στα 20 δισ. ευρώ για το 2011 (από 9,1 δισ. ευρώ στο Μνημόνιο). Περισσότερα από τα διπλάσια μέτρα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων» υποστήριξε.

Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη, σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι «οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες χωρίς αντίκρισμα» και γι' αυτό, όπως είπε, «απαιτείται αλλαγή πολιτικής».

«Προαπαιτούμενο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η κοινωνική συνοχή» αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Ν. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «το Μνημόνιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και σε λουκέτα την αγορά», επιβεβαιώνοντας, κατά τον κ. Μηταράκη, την αρχική εκτίμηση της ΝΔ.

Στον κ. Σταϊκούρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, λέγοντας ότι «η αξιοπιστία οποιασδήποτε ανακοίνωσης και κριτικής της Νέας Δημοκρατίας για το έλλειμμα είναι μηδενική. Και αυτό γιατί κρίνεται από τα ίδια της τα πρωτοφανή πεπραγμένα».

«Ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχάσει εύκολα ότι το 2009 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε προϋπολογισμό προβλέποντας έλλειμμα 2%. Τον Σεπτέμβριο πριν δραπετεύσουν στις εκλογές το εκτιμούσαν σε 6%. Τελικά αποδείχτηκε ότι έφτασε στο απίθανο ύψος του 15,4%. Σε απλά ελληνικά, το έλλειμμα τους 'ξέφυγε' 30 δισ. ευρώ. Παραπάνω από το σύνολο των μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα» είπε.

«Σε αντίθεση με αυτή την παγκοσμίως παταγώδη αποτυχία, η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε την μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην ΕΕ το 2010. Η μείωση αυτή του 5% είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης σε ένα μόλις χρόνο» προσέθεσε.

«Η παράταξη των ελλειμμάτων και της απογραφής για την οποία ακόμη εικονικά 'ερίζει' εσωτερικά, κάνει μικροπολιτική, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια. Ο κ. Σαμαράς επιμένει να αντιπολιτεύεται με στείρα κριτική και με συστηματική αμφισβήτηση των επιτευγμάτων και των θυσιών του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

«Η κυβερνητική οικονομική πολιτική της τρόικα οδηγεί στον όλεθρο. Οικονομία χωρίς κίνηση αγοράς, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς διαθέσιμα κεφάλαια είναι καταδικασμένη σε θάνατο. Ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, οι ψηφισμένοι από τον ελληνικό λαό ότι οι ευθύνες τους είναι τεράστιες από την υλοποίηση μέτρων, χωρίς προηγούμενη διύλιση και επώαση» είπε ο Κ. Αϊβαλιώτης από τον ΛΑΟΣ.

Κριτική από την Αριστερά

«Η εξέλιξη του ελλείμματος του 2010 έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τις προβλέψεις του ΚΚΕ ότι τα κλιμακούμενα βάρβαρα μέτρα του Μνημονίου δεν τα λαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση και το έλλειμμα, αλλά για να τσακίσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

«Οι διάφορες δικαιολογίες της κυβέρνησης και οι ισχυρισμοί κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι το μνημόνιο απέτυχε ή δεν εφαρμόζεται καλά είναι εντελώς ανυπόστατοι και εκ του πονηρού» προσθέτει.

«Κρύβουν τις αιτίες της κρίσης και του ελλείμματος. Ο πόλεμος στα λαϊκά δικαιώματα θα κλιμακώνεται, τα αδιέξοδα της οικονομίας θα μεγαλώνουν, όσο δεν θίγονται καίρια τα συμφέροντα των μονοπωλίων, όσο ο 'δημόσιος τομέας' συνεχίζει να υπηρετεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους, όσο η χώρα είναι ενταγμένη στην ΕΕ» εκτιμά το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του ελλείμματος για το 2010 δείχνει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και έρχεται ως αποτέλεσμα της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και του περιορισμού των εσόδων, επισημαίνει ο Συνασπισμός.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει πως «η κυβερνητική πολιτική βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανεργία και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Στόχος της δεν είναι η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά η βίαιη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου, με κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και διάλυση του κοινωνικού κράτους».

Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, χρειάζεται οριστική εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και μια νέα πολιτική με άξονες την ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου, την προστασία της εργασίας, την ενίσχυση του δημόσιου τομέα και του κοινωνικού κράτους.

«Ακριβώς ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης ελλείμματος και χρέους -αποτέλεσμα των διαχρονικών ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- τα δυο αυτά μεγέθη παραμένουν δυσθεώρητα» επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η Δημοκρατική Αριστερά, αντί των κυβερνητικών ασκήσεων επί χάρτου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2012-2015, επιμένει σταθερά ότι πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική, που θα στοχεύουν στην αντιστροφή της ύφεσης, στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και που θα εγγυώνται ότι ο έλεγχος του ελλείμματος δεν θα αντιστρατεύεται το δικαίωμα στην εργασία, αλλά αντιθέτως θα τη στηρίζει» τονίζει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου