Οι Έλληνες όλη την ώρα μετράνε και το τελευταίο ευρώ!
Τα πάνω κάτω έφερε η οικονομική κρίση, ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές συνήθειες των Ελλήνων. Παγωμένοι από τις εξελίξεις και έχοντας αναθεωρήσει τον τρόπο ζωής τους, προσπαθούν πλέον να τα βγάλουν πέρα περιορίζοντας δαπάνες ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής. Ετσι, δεν ταξιδεύουν πλέον τόσο συχνά, προτιμούν να αγοράσουν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, δεν παντρεύονται με παραδοσιακό θρησκευτικό τρόπο, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που ήδη έχουν μεταναστεύσει στους τόπους καταγωγής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως έρευνα του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το 82,7% του καταναλωτικού κοινού αγοράζει πλέον φθηνότερα και λιγότερα προϊόντα, και μόλις το 17,3% των πολιτών δεν έχει αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειές του.
Οπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, για πρώτη φορά στην ιστορία του μάρκετινγκ διαπιστώνεται πως ο Ελληνας καταναλωτής δεν κοιτάει πλέον τα επώνυμα ρούχα, αλλά το ταμπέλακι με την τιμή. Στην αγορά τροφίμων σημειώνονται μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με περασμένες χρονιές. Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν πως τέσσερις στους δέκα πολίτες έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους, ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής. Πλέον, οι Ελληνες επισκέπτονται περισσότερες φορές ένα σούπερ μάρκετ, με τη διαφορά ότι αγοράζουν λιγότερα προϊόντα.
Μία άλλη σημαντική αλλαγή που διαπιστώθηκε στις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων είναι η χρήση του Διαδικτύου. Οι διαδικτυακές συναλλαγές σε online καταστήματα παρουσιάζουν άνοδο κατά 40% συγκριτικά με το 2010, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Επιμελητήριο Αρκαδίας.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ... STOP!
Ενδεικτικό της αλλαγής που έχει σημειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πως ένας στους δύο Ελληνες δεν αλλάζει τη συσκευή του κιννητού του ή τον υπολογιστή του, καθώς επίσης και ότι δεν τόλμα να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο. Η πτώση στην αγορά αυτοκινήτου ξεπέρασε το 50%, ενώ στις μοτοσικλέτες μειώθηκε κατά 21,4% (στοιχεία για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010).
Πάντως, σε αντίθεση με τις πωλήσεις των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών, τα ποδήλατα εμφάνισαν ραγδαία αύξηση σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ την πρώτη θέση κατέχει η Θεσσαλονίκη, όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη άνοδος, αγγίζοντας σχεδόν το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Παράλληλα, οι συνεχόμενες αυξήσεις τιμών στα καύσιμα σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των διοδίων ώθησαν πολλούς να ξαναθυμηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά όχι τα (ακριβά) εναέρια. Οι μετακινήσεις με αεροπλάνο έχουν μειωθεί σημαντικά εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τους πρώτους μήνες του 2011, που φαίνεται πως στις πτήσεις εσωτερικού σημειώθηκε μείωση κατά 27,4%, σε αντίθεση με τις διεθνείς πτήσεις, των οποίων οι απώλειες περιορίστηκαν στο 6,6%.
Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
Η ανεργία οδηγεί όλο και περισσότερους νέους στην επαρχία, προκειμένου να αναζητήσουν επαγγελματική στέγη. Οπως προκύπτει από έρευνες για την αύξηση του αγροτικού δυναμικού (ΠΑΣΕΓΕΣ), τα σημεία που επιλέγουν οι νέοι να αναζητήσουν την τύχη τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά και η Ηπειρος.
Τον ίδιο δρόμο φαίνεται ότι ακολουθούν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι συνήθως επιλέγουν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, όπως προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Β. Γαβαλά, Εφ. Κωστοπούλου) που καταγράφει το ρεύμα εσωτερικής μετανάστευσης των συνταξιούχων από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα. Από αυτούς που δεν παίρνουν τελικά την απόφαση να φύγουν, οι τέσσερις στους δέκα δηλώνουν σε έρευνα του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης πως αναγκάζονται να δουλέψουν ξανά για να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς.
ΗΣΑΪΑ... ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΕΙ
Η κρίση χτύπησε και τους θρησκευτικούς γάμους. Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες προτιμούν να μη χορέψουν τον χορό του Ησαΐα, επιλέγοντας την πρόχειρη λύση του δημαρχείου. Ο πολιτικός γάμος, όπως καταγράφεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, προτιμάται από το 41,9% των μελλόνυμφων. Από την άλλη, ενώ το 2009 τα διαζύγια είχαν σημειώσει αύξηση, τον τελευταίο χρόνο έχουν περιοριστεί. Οπως διαπιστώνουν οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, έχει σημειωθεί πτώση της τάξεως του 25%.
H ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Συγκρίνουν τις τιμές»
«Ολα έχουν περιοριστεί στο μισό από τις διάφορες καθημερινές μου συνήθειες… Από τον καφέ μέχρι και τις μετακινήσεις μου με το αυτοκίνητο» μας λέει ο Ηλίας Κωσταντάκης, υπάλληλος σε ταχυφαγείο στη Νέα Ιώνια: «Πλέον οι πελάτες συγκρίνουν τις τιμές σε τυρόπιτες και, εάν υπάρχει διαφορά στην τιμή έστω και 10 λεπτά, δεν την αγοράζουν. Εχουν αλλάξει οι συνήθειες όλων μας. Και κάθε μέρα περιορίζουμε τα έξοδά μας, προκείμενου να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας».
«Βγαίνω μία φορά»
Ο Αλέξανδρος Πολέμης, φοιτητής, προτιμά να μένει πιο πολλές φορές στο σπίτι, παρά να βγαίνει έξω με φίλους. «Δεν φτάνουν πια τα χρήματα… Αντε να βγω μία φορά την εβδομάδα, σε αντίθεση με το τι έκανα παλαιότερα. Και φυσικά δεν αγοράζω κάτι που δεν είναι άκρως αναγκαίο. Ολοι της ηλικίας μου το ίδιο κάνουν. Μαζευόμαστε σε σπίτια για να διασκεδάσουμε. Πού θα πάει, θα περάσει η κρίση, γιατί διαφορετικά θα μας πιάσει ψυχολογική κρίση» μας λέει χαριτολογώντας.
«Κάνω υπολογισμούς»
Η κυρία Ελένη Παπαδημητρίου μάς λέει ότι δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κόβει συνέχεια δαπάνες. «Σχεδόν κάθε μέρα κάνω υπολογισμούς για το τι πρέπει να μην κάνω, προκειμένου να μην ξοδέψω χρήματα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Και όταν αποφασίσω να κάνω κάποιο έξοδο, κάνω και δεύτερη και τρίτη σκέψη, μήπως και μπορέσω να το αποφύγω».
«Προσέχω κάθε ευρώ»
Και η μαθήτρια Νικολέτα Κλαλία κάνει περικοπές. «Μετράω και το κάθε ευρώ που έχω. Τίποτε δεν πάει πλέον χαμένο. Δεν αγοράζω όσα ρούχα έπαιρνα παλαιότερα ούτε κάνω ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ολα γίνονται με αυστηρό οικονομικό προγραμματισμό από τους γονείς μου».
«Το ταξί είναι πολυτέλεια»
Η μικρότερη αδελφή της, η Πατρίτσια Κλαλία, μας λέει: «Είναι πλέον πολυτέλεια να πάρουμε για τις μετακινήσεις μας ταξί. Οπου πάμε χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καμιά φορά πάμε και με το ποδήλατό μας».
«Χρησιμοποιώ λεωφορείο»
«Καθημερινά μετράω και τα 50 λεπτά πού θα τα ξοδέψω... Παλαιότερα είχα περισσότερη άνεση να κάνω πιο πολλά έξοδα. Χρησιμοποιώ λεωφορείο για κάθε μετακίνησή μου και μένω πιο πολλές μέρες κλεισμένη στο σπίτι» μας λέει η Κέλλυ Λομάλιου.
http://www.madata.gr/epikairotita/social/103544.html
Espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου