Καταθέσεις στο εξωτερικό: αγωνία για φόρο 15%
Αναστάτωση στους καταθέτες του εξωτερικού, καθώς ετοιμάζεται φόρος 10-15% επί του κεφαλαίου. Ποιοι θα πληρώσουν φόρο 15% επί των καταθέσεων τους;
Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/07/katatheseis-exoteriko-foros/#ixzz1T996MeL8
Το υπουργείο Οικονομικών με όπλο την άρση του τραπεζικού απορρήτου καταρτίζει λίστες με όσους έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό πάνω από 150.000 ευρώ την τελευταία τριετία.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη κάνει μια χαρτογράφηση των καταθετών εξωτερικού εντοπίζοντας περίπου 72.000 καταθέτες σε 42 χώρες. Μετά από επανειλημμένες αλλά και αποτυχημένες εκ του αποτελέσματος, προσπάθειες επαναπατρισμού κεφαλαίων, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει πλέον άλλες μεθόδους. Αρχικά δίνει μία ακόμη ευκαιρία. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, το μη δηλωθέν εισόδημα από τόκους μπορεί να καταχωρηθεί σε συμπληρωματική δήλωση και να υποβληθεί στις φορολογικές αρχές, χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβολής προστίμου.
Η δυνατότητα αυτή δεν θα παρέχεται για πάντα. Για όσους δεν ανταποκριθούν άμεσα, έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι ή εναλλακτικά τσουχτεροί φόροι. Στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών έχει τεθεί πρόταση για επιβολή φόρου για όσους έβγαλαν τις καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν έχουν «καθαρές σχέσεις» με την εφορία, ύψους 10% έως 15% επί του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει –αν περάσει η πρόταση- ότι μεγαλοκαταθέτης με 500.000 ευρώ στο εξωτερικό θα κληθεί να πληρώσει φόρο 75.000 ευρώ. Αν όχι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πόθεν έσχες και αναδρομικούς φόρους οι οποίοι ενδεχομένως να του στοιχίσουν ακόμα περισσότερα.
Από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Έτσι, η δεξαμενή των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες που έφτανε τα 237,341 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περιορίστηκε στα 191,814 δισ. ευρώ στα τέλη Μαϊου, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, σημειώθηκαν και νέα κρούσματα απόσυρσης καταθέσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα απηύθυνε προσκλητήριο επιστροφής των κεφαλαίων της αλλοδαπής στις ελληνικές τράπεζες.
Στη φάκα της εφορίας οι κάτοχοι «offshore» πιστωτικών καρτών
Στο υπουργείο Οικονομικών χτύπησε πριν από μερικούς μήνες καμπανάκι όταν συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για πραγματοποίηση χιλιάδων συναλλαγών μεγάλης αξίας με πιστωτικές κάρτες οι οποίες είχαν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού που εδρεύουν σε υπεράκτια τραπεζικά κέντρα και χώρες που φημίζονται για την σκληρότητα της νομοθεσίας περί τραπεζικού απορρήτου (π.χ. Κέιμαν, Λουξεμβούργο). Από τα στοιχεία τραπεζικών συναλλαγών που πήρε το υπουργείο προέκυψε ότι Έλληνες κάτοικοι είχαν στην κατοχή τους τις ξένες πιστωτικές κάρτες και πραγματοποιούσαν αναλήψεις μεγάλων ποσών από αυτές καθώς και καθημερινές συναλλαγές και συναλλαγές μεγάλης αξίας (π.χ. αγορά ταξιδιωτικών πακέτων, χρήση σε σούπερ μάρκετ, αγορά καυσίμων).
Η κατοχή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί σε offshore χώρες, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί σοβαρή ένδειξη για φοροδιαφυγή η οποία πρέπει να ελεγχθεί. ΄Οπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, με την ψήφιση στις αρχές Αυγούστου της διάταξης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που επιτρέπει την πλήρη και με συνοπτικές διαδικασίες άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών θα ξεκινήσει έλεγχος πόθεν έσχες στις κραυγαλέες περιπτώσεις χρήσης πιστωτικών καρτών εξωτερικού. Συγκεκριμένα, θα ελεγχθεί αν οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών έχουν μεταφέρει με εμβάσματα χρήματα στις offshore χώρες καθώς και αν τα χρήματα αυτά μαζί με τις εγχώριες καταθέσεις τους και τις δαπάνες μέσω των πιστωτικών καρτών δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει.
Πηγή: http://www.fimes.gr/2011/07/katatheseis-exoteriko-foros/#ixzz1T98rpwwd
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου