Λίστα με όσους ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ αμοιβή.
Λίστα με τα ονόματα των στελεχών των οποίων οι ετήσιες αμοιβές ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ θα υποχρεωθούν να καταρτίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι πληροφορίες θα αφορούν τόσο τον ονομαστικό μισθό των στελεχών όσο και τα μπόνους, τις μακροπρόθεσμες επιπλέον αμοιβές και τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα. Αλλωστε, εννέα από τα 15 πιο ακριβοπληρωμένα τραπεζικά στελέχη παγκοσμίως είναι επικεφαλής ευρωπαϊκών τραπεζών.
Πρόκειται για πρόταση, όπως αναφέρουν οι «Financial Times», που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο για την εφαρμογή των νέων κατευθυντήριων γραμμών της Βασιλείας ΙΙΙ, την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και αφορά κυρίως την ενίσχυση των τραπεζών με κεφάλαια ύψους 460 δισ. ευρώ προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις, ενώ περιλαμβάνει ακόμη αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα.
Η Κομισιόν προτείνει η συγκέντρωση των στοιχείων για τα τραπεζικά στελέχη να γίνεται από τις αρμόδιες αρχές των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία θα μεταβιβάζονται στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή που θα τα κοινοποιεί συνολικά σε έναν ενιαίο κατάλογο για τα 27 μέλη.
Αύξηση 36%. Οι αμοιβές των επικεφαλής αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 36% την περασμένη χρονιά, καθώς ο μέσος μισθός έφτασε τα 9,7 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των «Financial Times».
Στην κορυφή των πιο ακριβοπληρωμένων τραπεζικών στελεχών βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, με αμοιβή σχεδόν 21 εκατ. δολαρίων το 2010. Αμέσως μετά ο Τζον Σταμπφ, επικεφαλής της Wells Fargo, με 17,5 εκατ. δολάρια και ακολουθούν ο Τζέιμς Γκόρμαν της Morgan Stanley με 14,8 εκατ. δολάρια και ο Λόιντ Μπλανκφέιν της Goldman Sachs με 14,1 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, η περυσινή αμοιβή των Ντάιμον και Μπλανκφέιν ήταν 15 φορές μεγαλύτερη από ό,τι το 2009.
Στην πέμπτη θέση της λίστας βρίσκεται ο επικεφαλής της ελβετινής Credit Suisse Group Μπρέιντι Ντάγκαν με 11,8 εκατ. δολάρια, ενώ στην όγδοη ο Τζόσεφ Ακερμαν της Deutsche Bank με αμοιβή 8,5 εκατ. δολάρια το 2010. Πάντως οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν τόσο από τα κράτη - μέλη όσο και από το Ευρωκοινοβούλιο.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου