Το σίριαλ για την εξεύρεση ενός πρωθυπουργού!!!!!!
Τελειώνει, κατά τα φαινόμενα, σήμερα, πριν από το μεσημέρι, το θρίλερ που παίχθηκε όλη τη χθεσινή ημέρα σχετικά με τη συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ολη την ημέρα χθες έπαιζαν τα ονόματα των Λουκά Παπαδήμου και Νικηφόρου Διαμαντούρου, ενώ το βράδυ κυκλοφόρησε και το όνομα του πρώην υπουργού και εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Πάντως αργά το βράδυ, ο Αντώνης Σαμαράς ερωτηθείς από δημοσιογράφους άφησε με ένα νεύμα του να εννοηθεί ότι δεν συζητείται η περίπτωση του Π. Ρουμελιώτη.
Οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές των Παπανδρέου και Σαμαρά φαίνεται να κατέληξαν σε αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας και αφού είχε προηγηθεί σειρά διαρροών από τα επιτελεία των δυο πολιτικών αρχηγών που έθεσαν σε αμφισβήτηση ακόμη και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και έφεραν στο προσκήνιο μέχρι και την πιθανότητα... πρόωρων εκλογών, σε τρεις εβδομάδες!
Ενισχυτικό της εκτίμησης ότι το σίριαλ της εξεύρεσης νέου πρωθυπουργού, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου, βαίνει προς το τέλος του είναι το γεγονός ότι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκε η σύγκληση για τις 12 το μεσημέρι του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεδομένου ότι δεν ορίστηκε ημερήσια διάταξη, γίνεται φανερό ότι θα πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Κατά τα ειωθότα, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών και ο ίδιος θα μεταβεί αργότερα εντός της ημέρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υποβάλει και επισήμως την παραίτησή του.
Το σκηνικό της ρήξης, που κράτησε σε εγρήγορση το πολιτικό προσωπικό της χώρας ολόκληρη την ημέρα, συνέθεσαν τόσο το «κάψιμο» ονομάτων που φέρονταν για τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης όσο και η επίμονη άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει στη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στην κυβέρνηση, την ψήφιση και του νέου Μνημονίου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και πιθανή διεύρυνση του χρόνου ζωής της μεταβατικής κυβέρνησης.
Παρά το γεγονός ότι αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι οι τηλεφωνικές επαφές των δυο πολιτικών αρχηγών έγιναν με «θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού», το ακριβές είναι ότι οι αρχικές συνομιλίες ήταν εντελώς τυπικές, δεν είχαν μεγάλη διάρκεια και έγιναν μάλλον σε ψυχρό κλίμα.
ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η κατάσταση βελτιώθηκε αργότερα, προς το βράδυ, όταν έγινε φανερό ότι η ρήξη ήταν ορατή και στις Βρυξέλλες, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν και πάλι οι πιέσεις από το εξωτερικό, και ειδικά από την ευρωζώνη που δεν ξεμπλόκαρε την 6η δόση του δανείου απαιτώντας άμεσα τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης και ανάληψη από αυτή της διακυβέρνησης της χώρας.
Αυτό σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις να συνυπογράψουν τα κόμματα, και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, έγγραφη δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου (η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζει αρνητικά το αίτημα) συνετέλεσαν αποφασιστικά να αρθούν τα εμπόδια και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας συμφωνίας Παπανδρέου - Σαμαρά για το όνομα του πρωθυπουργού - και σε δεύτερο στάδιο, των μελών της νέας κυβέρνησης.
Χωρίς να έχει διευκρινισθεί αν έχει επέλθει συμφωνία και στα ονόματα που θα στελεχώσουν τα λεγόμενα «εκλογικά» υπουργεία ή αν έχει γίνει αποδεκτό από πλευράς Νέας Δημοκρατίας να δείξει ενός είδους ευελιξία στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών, φαίνεται πως οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς έθεσαν αυτό το θέμα σε δεύτερη μοίρα μπροστά στον κίνδυνο να ναυαγήσει οριστικά η προσπάθεια για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου