Ανακοινώνεται και ορκίζεται την Παρασκευή η κυβέρνηση υπό τον Λ.Παπαδήμο.
- (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Εν αναμονή της ανακοίνωσης της σύνθεσης της κυβέρνησης συνεργασίας βρίσκεται η χώρα, καθώς η ορκωμοσία των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο ποια πρόσωπα θα συνθέσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, ξεκίνησαν την Πέμπτη και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα.
Η σύνθεση της κυβέρνησης θεωρείται από πολλούς ως «άσκηση ισορροπίας», αφού εκτός από τα πρόσωπα που θα προέρχονται από τα τρία κόμματα και ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος εκτιμάται πως θα επιλέξει πρόσωπα της εμπιστοσύνης του.
Στις διαβουλεύσεις, το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται από τον στενό συνεργάτη του Γ.Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Γεωργίου.
Η ΝΔ έχει προτείνει να συμμετάσχουν τέσσερα κορυφαία στελέχη της: Οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, καθώς και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Πρόκειται κυρίως για εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Ο κ. Αβραμόπουλος θα παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας, ώστε να γίνει πράξη η αρχική δέσμευση του κ. Σαμαρά, ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με κοινοβουλευτικά της μέλη.
Σύμφωνα με το MEGA, ο Σταύρος Δήμας είναι πιθανόν να καταλάβει τη δεύτερη θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Άμυνας.
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Γεωργίου δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός «θα συμμετέχει με αρκετά στελέχη στη νέα κυβέρνηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία στα οποία αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα γίνουν αλλαγές προσώπων στην ηγεσία τους είναι το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, το Επικρατείας (στο οποίο ο οριζόμενος υπουργός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου) και, ίσως, το Εθνικής Άμυνας.
Πρόκειται κυρίως για τα λεγόμενα «εκλογικά» υπουργεία, καθώς η νέα κυβέρνηση, εκτός των άλλων καθηκόντων της, θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρας στις κάλπες.
Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Αρκετοί από τους υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης ενδέχεται να βρεθούν και πάλι σε κυβερνητικές θέσεις ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα παραμείνουν στα ίδια πόστα. Μεταξύ των ονομάτων είναι αυτά των κ.κ. Λοβέρδου, Ρέππα, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη και Ραγκούση.
Σύμφωνα με τα Νέα, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνεργάζονται σε τακτική βάση με τον πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να συγκαλούνται, όποτε εκείνος το κρίνει απαραίτητο, συσκέψεις υπό την προεδρία του. Αν προκύπτουν ενδοκυβερνητικά προβλήματα, οι πολιτικοί αρχηγοί ενδέχεται να συναντώνται και μεταξύ τους.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου