Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πολιτικοί τριγμοί από την δίωξη Καπελέρη!!!!!

Οι νευραλγικές θέσεις που κατείχε μέχρι και χθες ο Γ. Καπελέρης σε συνδυασμό με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του, για την μη είσπραξη εσόδων από πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε βενζινοπώλες για λαθρεμπόριο καυσίμων, έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.

Δεν είναι λίγο άλλωστε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ να κατηγορείται για ζημία του ελληνικού δημοσίου η οποία ξεπερνάει τα 15 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης, «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Οι αποστάσεις του Βενιζέλου
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων εναντίον του Γ. Καπελέρη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείουοικονομικών

«Ο Υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γ. Πεπόνη – να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών.

Επί Παπακωνσταντίνου οι διορισμοί Σπινέλλη και Καπελέρη
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη όταν δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Διομήδη Σπινέλλη από την θέση γ.γ πληροφοριακών συστημάτων, έκαναν λόγο για ύπαρξη «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε - μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ωστόσο τόσο ο Δ. Σπινέλλης όσο και Γ. Καπελέρης διορίστηκαν επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου. Αρχικά ο Καπελέρης είχε αναλάβει επικεφαλής της δίωξης οικονομικού εγκλήματος και στην συνέχεια αναβαθμίστηκε μετά την παραίτηση του Δ. Γεωργακόπουλου.

Ο Καπελέρης «κάρφωσε» Σπινέλλη
Ο πρώην γενικός γραμματέας τελωνειακών και φορολογικών υποθέσεων δεν έκρυψε την έκπληξή του για την απόφαση της δικαιοσύνης και αναρωτήθηκε αν οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις ενός συστήματος αποτελούν λαθρεμπορικές πράξεις, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Διομίδη Σπινέλλη, τον οποίο φέρεται πως θεωρεί ως τον κύριο υπεύθυνο για το άνοιγμα αυτής της υπόθεσης.



Μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ, ο Γ. Καπελέρης επανέλαβε την θέση του ότι «κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε και σε καμία περίπτωση οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο παρουσίαζε προβλήματα, δεν σημαίνουν λαθρεμπορική πράξη».

Ο παραιτηθείς γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών απέδωσε τις εκπρόθεσμες ενημερώσεις σε προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ενώ υποστήριξε ότι τα πρόστιμα αφορούσαν εκπρόθεσμες εγγραφές, χιλιάδων πρατηρίων και πως θα προωθείτο νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος, η οποία καθυστέρησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Ενεργό κομματικό στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής
Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να εκλεγεί βουλευτής στην Λακωνία το 2004 και το 2007 ο Γ. Καπελέρης τοποθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Από το 1987 είναι υπάλληλος του υπουργείο οικονομικών, ήταν Πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ Οικονομολόγων και γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας εφοριακών υπαλλήλων. Τον Μάρτιο του 2011 ο Γιάννης Καπελέρης ορίσθηκε Γενικός Γραμματέας τελωνειακών και φορολογικών υποθέσεων και παραιτήθηκε μετά από περίπου 8 μήνες.

Διαβάστε τις αντιδράσεις των κομμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου