Τελεσίγραφο Παπαδήμου: "Νέα σκληρά μέτρα ή χρεοκοπία"!!!
Το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου απευθύνθηκε στους κοινωνικούς εταίρους κατά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων την Τετάρτη και παίρνει τη μορφή ενός σκληρού διλήμματος, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και αμφισβητήσεων: αν δεν αποφασίσουμε τώρα να χάσουμε κάτι από το εισόδημα και το βιοτικό μας επίπεδο, η τρόικα δεν θα εγκρίνει το νέο δάνειο, η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη, και τελικά θα χάσουμε πολλά περισσότερα.
Ο νέος γύρος περικοπών οδηγεί αναπόφευκτα την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και αυτό αναγνωρίζεται ακόμη και από την τρόικα. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ), «η τρόικα γνωρίζει πως αν καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός, η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση. Θέλουν όμως με την πίεση αυτή να δουν ότι οι Ελληνες έχουν σοβαρευτεί και βλέπουν πλέον τα προβλήματα».
Αυτό που είναι σαφές πάντως είναι ότι η κυβέρνηση καλείται μέχρι το τέλος του μήνα να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις για τρία καυτά θέματα, που αγγίζουν τα εισοδήματα και την καθημερινότητα των περισσότερων πολιτών:
Για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα η κατεύθυνση της τρόικας είναι να μειωθούν δραστικά και φέρεται να απαιτεί, αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε τέτοια συμφφωνία με συλλογική διαπραγμάτευση, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση που ουσιαστικά θα καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι ακόλουθες προτάσεις: α) κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας (13ος και 14ος μισθός) με ενσωμάτωσή τους στις τακτικές αποδοχές, β) αναστολή των αυξήσεων που προβλέπει η συλλογική σύμβαση, γ) «πάγωμα» της ωρίμασης, δηλαδή της αύξησης των αποδοχών για κάθε τριετία που συμπληρώνει ο εργαζόμενος στον ίδιο εργοδότη. Το πιο καυτό θέμα όμως είναι το αν θα υπάρξει παρέμβαση και για τη μείωση του βασικού μισθού, που σήμερα είναι 751 ευρώ (μικτά). Η ΓΣΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν το συζητά, ενώ ακόμη και οι εργοδότες αποκρούουν αυτή την πρόταση.
Για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια και είχαν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (δικαστικοί, γιατροί, πανεπιστημιακοί κ.ά.) έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία ρύθμισης, με την οποία θα ενταχθούν και αυτοί στο ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, γι’ αυτές τις κατηγορίες προσωπικού θα προβλέπεται μείωση αποδοχών κατά 35% από τα επίπεδα του 2009, ενώ θα καταργηθούν ειδικά επιδόματα που καταβάλλονται.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ
Για τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης (φωτ. 2) παρουσίασε χθες αναλυτικά το σχέδιό του, που προβλέπει την ενοποίηση των πέντε επικουρικών ταμείων, τα οποία καλύπτουν τους μισθωτούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ). Οι μειώσεις συντάξεων θα γίνουν με βασικό κριτήριο την οικονομική κατάσταση κάθε ταμείου και το επίπεδο των παροχών του, και θα είναι μεγαλύτερες στα ταμεία με τις υψηλότερες συντάξεις και τη χειρότερη οικονομική κατάσταση.
Δεν θα γίνουν μειώσεις σε συντάξεις που δεν υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών και στις συντάξεις των ασφαλισμένων μετά το 1993. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι οι περικοπές θα φτάσουν το 15%. Επιπλέον το υπουργείο εγγυάται ότι τα ταμεία που θα ενταχθούν στην ενοποίηση θα λάβουν κρατική ενίσχυση για να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών τους από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου