Είναι ώρα για λήψη σημαντικών αποφάσεων επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, αφού σημειώνοντας ότι «σαν χώρα έχουμε φτάσει στα όρια της επίσημης χρεοκοπίας».
Για το θέμα των μισθών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσκρούσει σε τοίχο και σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα», το οποίο «μπορεί να έχει και δύσκολες αποφάσεις».«Όταν θα φτάσουμε δεν θα είναι χωρίς πόνο και κόστος η συμφωνία», υπογράμμισε ο κ. Καψής, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι τυχόν μείωση των μισθών μπορεί να έχει πολύ αρνητικές παρενέργειες. «Στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα τηρήσουμε τις κόκκινες γραμμές ή θέλουμε το δάνειο. Αν πούμε ''όχι'' στη συμφωνία θα πρέπει να πούμε μετά πώς θα προχωρήσουμε» συμπλήρωσε.
Οπως αναφέρει το Εθνος στο σημερινό του φύλλο, (ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη) η νέα σύσκεψη των αρχηγών, θα αποδειχθεί το «διαβατήριο» για την τελική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού και του Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Είναι πασιφανές ότι αν οι αρχηγοί δεν ξεκαθαρίσουν απολύτως τη στάση τους σχετικά με τα στάδια της στήριξης που χρειάζεται η κυβέρνηση κατά τις προσεχείς «κολασμένες» εβδομάδες, τότε θα υπάρξει «εμπλοκή» στο «παρά ένα» της συμφωνίας.
Εγκυρες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικων που έχει την κύρια ευθύνη των διαπραγματεύσεων σ' αυτή τη «λεπτή» φάση, καταγράφει σημαντική πρόοδο, ενώ, όπως διεφάνη και από τη συνέντευξη του κ. Τόμσεν στην «Καθημερινή», το ΔΝΤ δεν εμμένει στην πλέον σκληρή και απόλυτη γραμμή για περαιτέρω θυσίες των Ελλήνων πολιτών, όπως είναι η πρόταση για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
«Υπάρχει ελπίδα διάσωσης σημαντικών κεκτημένων, αλλά ουδείς μπορεί να μιλά εκ των προτέρων με αισιοδοξία», επισημαίνει έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, που ταυτόχρονα «θυμίζει» ότι οι επί των φορολογικών αναφορές του κ. Τόμσεν δεν είναι στο νυν «πακέτο» διαβούλευσης.
Το σίγουρο είναι ότι κατά τη σύσκεψη των αρχηγών θα συζητηθούν όλα τα μέτρα, ένα ένα και αναλυτικά, τα ισοδύναμα και τα περιθώρια για «κόκκινες γραμμές». Θα εξεταστούν δηλαδή οι εναλλακτικές και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου θα τονιστεί η ανάγκη για τη ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης και της εξασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. «Νομίζω ότι είναι κρίσιμο στοιχείο και η συνάντηση των αρχηγών», είπε χθες ο Π. Καψής, επαναλαμβάνοντας ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να λάβουν πολύ ουσιαστικές αποφάσεις.
http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=128941469&mmid=41868894#videotop
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου