Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Νέες δυσοίωνες προβλέψεις Κουτρουμάνη για τους μισθούς!!!!


Νέες δυσοίωνες προβλέψεις Κουτρουμάνη για τους μισθούς : Σε νέες δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των αποδοχών των εργαζομένων προχώρησε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.Ο κ. Κουτρουμάνης μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων  
 
Σε νέες δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των αποδοχών των εργαζομένων προχώρησε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εκτίμησε ότι «για το 2012 αναμένεται η μεταβολή του μισθού ανά άτομο σε σχέση με τις αποδοχές του 2011 να αγγίξει το 7,6%».

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για μεγάλη μείωση του μισθολογικού κόστους την τελευταία τριετία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το «μισθολογικό κόστος από 36 δις ευρώ που ήταν το 2009 έχει φτάσει το 2012 στα 26 δις ευρώ, δηλαδή διαπιστώνεται απώλεια σε μισθούς κατά 9,2 δισ. ευρώ που σημαίνει απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ κατά 4,2 δισ. ευρώ».

Λιγότεροι κατά μισό εκ. οι ασφαλισμένοι μέσα σε 5 χρόνια!

Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης ανεργίας οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ στο τέλος του 2012 θα είναι κατά 471.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2008. Σε ό, τι αφορά την μείωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων ο κ. Κουτρουμάνης εκτίμησε ότι «η μείωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων έχει φτάσει τα τελευταία τρία χρόνια το 8% και η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των ταμείων κατά 6,7 δισ. ευρώ το χρόνο».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό την επόμενη τριετία αναμένεται αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, οι οποίοι θα φτάσουν στους 60.000 με 70.000 ανά έτος. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουτρουμάνης:

- Για να αντιμετωπιστούν οι μειώσεις στις εισφορές, η αύξηση της ανεργίας και των συνταξιούχων το υπουργείο προχωρά σε περαιτέρω μειώσεις στις δαπάνες υγείας που θα φτάσουν το 2012 στα 3,6 δις σε σχέση με το 2009.

- Στις δαπάνες για κύρια σύνταξη ανέρχονται σε 250 εκ. ευρώ. Το συνολικό κονδύλι δεν θα μειωθεί θα μειωθούν όμως οι συντάξεις λόγω αύξησης των συνταξιούχων.

- Ο έλεγχος συντάξεων που έχει γίνει και από την απογραφή έχει οδηγήσει σε διακοπή 37.500 κύριων συντάξεων και περίπου 26.000 επικουρικών συντάξεων. Το ετήσιο όφελος από τον έλεγχο συντάξεων και την απογραφή, είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Στην εισαγγελία έχουν αποσταλεί 650 φάκελοι προκειμένου να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών και επιστροφή των χρημάτων. Προτεραιότητα όμως ήταν να διακοπεί η σύνταξη και αυτό φαίνεται να αποδίδει.

- Για το ΙΚΑ το 2011 οι αναπηρικές συντάξεις έχουν μειωθεί από 11,5% σε 10,5%.

- Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προβλέπει την καταβολή μικρών δόσεων και την προεξόφληση τρεχουσών εισφορών φάνηκε ως η πιο αποδοτική καθώς από τα 45 εκατ. ευρω έχουμε πάει στα 80 με 82 εκατ. ευρω το μήνα.

- Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, που πλέον εφαρμόζεται και για οφειλές κάτω του ενός εκ. ευρώ, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα προκειμένου να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρω  το μήνα.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπό προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Κουτρουμάνης, προωθείται παράλληλα και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10%, με τη μορφή ριμπέιτ ανα εξάμηνο, εφόσον όμως οι επιχειρήσεις πληρούν τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

1.      Χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, της οποίας η εφαρμογή
μπορεί να ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ, βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της κάρτας εργασίας.

2.      Ταυτόχρονη καταβολή από τις επιχειρήσεις μισθών, φόρου μισθωτών
υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μόνο μέσω του τραπεζικού συστήματος.

3.      Απόλυτη συνέπεια στην καταβολή εισφορών.

Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης σε μία περίοδο που για το 35% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλονται εισφορές ενώ το 17% των επιχειρήσεων δεν καταβάλλουν εισφορές.

http://www.madata.gr/epikairotita/economy/168576.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου