Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

«Μπουρλότο» στην κυβέρνηση από την αναζήτηση των 11,5 δισ. ευρώ!!!!


«Μπουρλότο» στην κυβέρνηση από την αναζήτηση των 11,5 δισ. ευρώ

Όλο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να καταλήξουν οι τρεις πολιτικοί Αρχηγοί σε συμφωνία για τα 11,5 δισ. ευρώ, καθώς η επιχείρηση ανεύρεσης εναλλακτικών λύσεων και ισοδύναμων μέτρων έναντι του σχεδίου περικοπών που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας έχει, ειδικά από τη στιγμή που η Τρόικα δεν εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει εκ των προτέρων για ανάπτυξη των μέτρων σε βάθος 4ετίας και όχι 2ετίας, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι εάν στη νέα συνάντηση των επιτελείων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς με το οικονομικό επιτελείο, το πρωί της Δευτέρας , δεν συμπληρωθούν τα κομμάτια του παζλ, τότε είναι πολύ πιθανόν μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας, να ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να υπάρξει η τελική συμφωνία για τη δοσολογία των περικοπών σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα.
Η σημερινή ωριαία συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη όπου καθόρισαν την στάση που θα κρατήσουν στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Πως φαίνεται ο κ.Κουβέλης συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως θα πρέπει να επιδιωχθεί επιμήκυνση και να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα.
Όπως δήλωσε ο Πολ Τόμσεν στον Γιάννη Στουρνάρα, στη διάρκεια δείπνου το βράδυ της Παρασκευής, η Τρόικα είναι διατεθειμένη να περιμένει για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πάρει στα χέρια της το τελικό «πακέτο» και να κάνει το πρώτο γύρο επαφών στα υπουργεία που θα σηκώσουν το βάρος της προσαρμογής, έτσι ώστε να διαπιστώσει εάν το σχέδιο είναι υλοποιήσιμο.
Ωστόσο, τουλάχιστον από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι προκρίνεται η επιλογή του να προχωρήσουν σε πρώτη φάση οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις, να ακολουθήσει στη συνέχεια διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο- κυρίως με την Ανγκελα Μέρκελ- για τη πολυπόθητη επιμήκυνση και εν συνεχεία να ανακοινωθεί και το «πακέτο» των περικοπών, το οποίο εν τω μεταξύ θα έχει οριστικοποιηθεί, για να ξεκινήσει η εφαρμογή του αργότερα, όταν θα έχει ανακάμψει η οικονομία και θα έχουν βελτιωθεί οι δείκτες ανεργίας.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, όμως, ότι η παραμονή της Τρόικα στην Αθήνα θα λειτουργήσει θετικά σε επικοινωνιακό επίπεδο, συμπληρώνοντας ότι εάν ολοκληρωθεί τώρα η επεξεργασία του πακέτου περικοπών- που θεωρούνται αναπόφευκτες- τότε θα ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα η αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί ταχύτερα η επόμενη δόση, χωρίς να είμαστε με το πιστόλι στο κρόταφο και χωρίς να βρισκόμαστε στο στόχαστρο αναλυτών και αξιωματούχων. Όσον αφορά, δε, στο εάν μπορεί να προηγηθεί η επιμήκυνση και να ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων, η εικόνα που έχει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι όλα μπορούν να είναι υπό συζήτηση, αλλά αφού η Τρόικα πάρει απτά δείγματα γραφής.
Όσον αφορά στη... ταμπακιέρα, δηλαδή στις υπό συζήτηση περικοπές, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερες δυσκολίες για την ανεύρεση δημοσιονομικών ισοδύναμων παρατηρούνται στο σκέλος των περικοπών στις συντάξεις, καθώς αυτές θα πρέπει να προστεθούν στις μειώσεις που ήδη έχουν γίνει τη τελευταία 2ετία και αυτό είναι κάτι που έχει «μουδιάσει» τα επιτελεία των κομμάτων.
Υπολογίζεται για παράδειγμα ότι για την εξοικονόμηση 580 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τα εφάπαξ, απαιτείται η περαιτέρω μείωση τους κατά 50%, για όφελος 400 εκατομμυρίων ευρώ από το «ψαλίδι» πάνω από τα 1.400 ευρώ απαιτείται μείωση κατά 10% από το πρώτο ευρώ κι όχι μόνο στο κομμάτι της σύνταξης πλέον των 1.400 ευρώ, ενώ για να αποδώσει 400 εκατομμυρίων ευρώ το πλαφόν στις 2.300 ευρώ δεν αρκεί η εφαρμογή στη μια κύρια σύνταξη (κάτι τέτοιο θα είχε όφελος μόλις 25 εκατ. ευρώ) αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο των κύριων συντάξεων που μπορεί να εισπράττει κάποιος.
Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των κομμάτων και του οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι υπάρχει στην εισήγηση για «ψαλίδι» στις συντάξεις του ΟΓΑ και στις προνοιακές, ενώ βέτο φαίνεται ότι θέτουν τα κόμματα και στο ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά στελέχη του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου, εάν αυξάνονταν τα όρια ηλικίας, αφενός θα ανατρεπόταν πλήρως ο σχεδιασμός για τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 στο Δημόσιο, αφετέρου θα επιδεινώνονταν οι δείκτες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Λιγότερο από μια ώρα κράτησε η συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη όπου καθόρισαν την στάση που θα κρατήσουν αν γίνει τελικά η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά τα μέτρα των 11,5 δισ.
Ο κ.Κουβέλης σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε με τον κύριο Βενιζέλο ότι πρέπει να επιδιωχθεί επιμήκυνση, να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα και όσον αφορά τα σκληρά μέτρα που ακούγονται αυτο να είναι το τελευταίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου