Η ιστορία, ακόμα και η οικογενειακή όμως κάνει όμως καμιά φορά περίεργους κύκλους. Ο υπουργός ΠΕΚΑ κινδυνεύει να του σκάσει η ΔΕΗ στα χέρια, η οποία πάσχει από τρομακτική έλλειψη ρευστότητας και βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και πιθανότατα υπεύθυνη γι’ αυτό να είναι μια ιδέα που είχε ο παππούς του…
Το Μάρτιο η επιχείρηση δεν κατάφερε τελικά να αποπληρώσει χρεολύσια ύψους 700 εκατ. ευρώ που έληγαν και το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μεταφέρεται για τον Iούνιο. Για το πως η άλλοτε κραταιά επιχείρηση έφτασε σε αυτό το σημείο υπάρχουν πολλοί λόγοι, η σημαντικότερη αιτία είναι πάντως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος που έχουν φτάσει στα820 εκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά οφείλεται σύμφωνα με όσους γνωρίζουν στην οικιακή κατανάλωση.
Όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» κορυφαίο στέλεχος της επιχείρησης, «Tο πρόβλημα ξεκινάει από τον λογαριασμό ρεύματος, ο οποίος έχει φορτωθεί με πολλούς φόρους και τέλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να τον πληρώσει». Πως όμως ξεκίνησε η ΔΕΗ να εισπράττει δημοτικά τέλη και άλλους φόρους με το λογαριασμό του ρεύματος; Στα τέλη της δεκαετίας του 50 η Ελένη-Αθηνά Κλεόπα νυμφεύθηκε τον Στέλιο Παπακωνσταντίνου, αδελφό του μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.
Ο Μιχάλης έκανε ακόμα τα πρώτα του βήματα στην Πολιτική και δεν είχε εκλεγεί ακόμα βουλευτής, αυτό συνέβη για πρώτη φορά το 1961, όταν γεννήθηκε ο ανιψιός του. Αυτό που συνέδεσε τον Στέλιο και την Αθηνά δεν ήταν η πολιτική αλλά η …ΔΕΗ. Διπλωματούχος μηχανικός ο Στέλιος εργαζόταν στη ΔΕΗ στην Κοζάνη. Ο γενικός διευθυντής Βορείου Ελλάδος της επιχείρησης ονομαζόταν Κλεόπας και σωστά μαντέψατε, ήταν ο μπαμπάς της Ελένης Αθηνάς.
Ο Κλεόπας είχε τη φήμη ανθρώπου δραστήριου και αρκούντως …σπάγγου, όπως πολλοί στιβαροί οικογενειάρχες της εποχής. Η σημαντικότερη διαφορά των ανθρώπων που διοικούσαν τη χώρα τότε από αυτούς που έχουν τα αξιώματα σήμερα, ήταν ότι τότε οι άνθρωποι διαχειρίζονταν την επιχείρηση όπως το πορτοφόλι τους, ο Κλεόπας είχε συνεργεία που έκαναν τις εισπράξεις για την επιχείρηση και μισούσε να τα βλέπει να υποαπασχολούνται.
Όταν λοιπόν, τέλη δεκαετίας του 50, αρχές της δεκαετίας του 60 ήταν θα σας γελάσω τον πλησίασε ένας φίλος του δήμαρχος από το νομό Δράμας και του παραπονέθηκε, ότι δεν είχε τρόπο να εισπράξει τα δημοτικά τέλη, προθυμοποιήθηκε να ενεργοποιήσει τα συνεργεία του να κάνουν τις εισπράξεις, εννοείται έναντι προμήθειας. Το πείραμα λειτούργησε πολύ καλά και επεκτάθηκε και σε άλλους Δήμους. Η κυβέρνηση υιοθέτησε την ιδέα σε όλη τη χώρα και μερικά χρόνια αργότερα η ΔΕΗ βρέθηκε να εισπράττει τα δημοτικά τέλη και να αυγατίζει τα κέρδη της με τις προμήθειες.
Ο παππούς Κλεόπας βέβαια δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο εγγονός του θα οδηγούσε τη χώρα στο μνημόνιο. Ούτε ότι θα τριπλασίαζε το κόστος του ρεύματος με το ειδικό τέλος ακινήτων κάνοντας το απαγορευτικό για τους καταναλωτές και προκαλώντας ζημιές στην επιχείρηση. Ούτε ότι όλα αυτά θα συνέπιπταν με μια προεκλογική περίοδο στη διάρκεια της οποίας οι πολιτικοί θα απαγόρευαν στην ΔΕΗ να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς που εμπεριέχουν το Ειδικό Τέλος, φτάνοντας την στα όρια της. Η ιδέα του παππού Κλεόπα στοίχειωσε και κυνηγάει τον εγγονό του. Δικαιοσύνη…
http://newpost.gr/post/120300/Οικογενειακές-ιστορίες-για-το-χαράτσι-και-τη-ΔΕΗ…/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου