Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ήρθε η ώρα της Αριστερής διακυβέρνησης; Σενάρια και φόβοι.



Ήρθε η ώρα της Αριστερής διακυβέρνησης; Σενάρια και φόβοι : Ο λαός έστειλε σαφές μήνυμα! Τιμώρησε τον δικομματισμό και έδωσε πλειοψηφία σε κόμματα αντιμνημονιακά.
Όλα στην ουσία ξεκινούν το μεσημέρι, στις 14:00 οπότε και ο Αλέξης

Ο λαός έστειλε σαφές μήνυμα! Τιμώρησε τον δικομματισμό και έδωσε πλειοψηφία σε κόμματα αντιμνημονιακά.
Όλα στην ουσία ξεκινούν το μεσημέρι, στις 14:00 οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης...
Η Αριστερά έχει ένα από τα κόμματά της δεύτερο σε δύναμη στη Βουλή.
Η φωτογραφία του άρθρου ήταν η πρώτη αντίδραση του Τσίπρας μέσω facebook για τα υψηλά ποσοστά του κόμματος του στις εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας ανήρτησε μια φωτογραφία από οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούν πλακάτ τα οποία σχηματίζουν τις λέξεις «Κυβέρνηση Αριστεράς», δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα τις προθέσεις του και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί και μετεκλογικά…
Τα σενάρια
Το πρώτο σενάριο "θέλει" σχηματισμό κυβέρνησης τώρα με την ανοχή ΠΑΣΟΚ και την έμμεση ανοχή της ΝΔ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη μίλησε ξεκάθαρα για ανοχή σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς χωρίς μάλιστα τη διεκδίκηση συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Την ίδια ώρα ο Φώτης Κουβέλης απάντά πως περιμένει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση με δεδομένη την πλειοψηφία της Ν.Δ. θα είναι Κυβέρνηση μειοψηφίας. Έτσι έχουμε το ένα δεδομένο την έμμεση ή άμεση ανοχή της Ν.Δ. σε αυτό το σχήμα.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η μίνιμουμ συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τουλάχιστον ένα ακόμη κόμμα. Ως προς αυτό όλοι δείχνουν την Δημοκρατική Αριστερά, ειδικά μετά τις δηλώσεις Κουβέλη που απέκλεισε μόνο τη συνεργασία σε ένα σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Έτσι έρχεται το σενάριο της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜ.ΑΡ. και μάλιστα για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ανοχής στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη.

Μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής του προτεινόμενου Κυβερνητικού σχήματος τον Φώτη Κουβέλη “προσφέρεται” για την ανοχή ή και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό είναι ένα ακόμη δεδομένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, στα πρόσωπα που η Ιπποκράτους φαίνεται να μην αποκλείει για την πρωθυπουργία συγκαταλέγονται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και επί δεκαετίες ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο επικεφαλής του Επικρατείας Μανόλης Γλέζος και ο βουλευτής της Β’ Αθήνας Δημήτρης Παπαδημούλης που επίσης θήτευσε ως ευρωβουλευτής.

Βάσει Συντάγματος το όποιο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να συγκεντρώνει είτε 151 ψήφους, είτε 120 ψήφους επί των παρόντων βουλευτών.

Το σενάριο των 120 βουλευτών γίνεται υπαρκτό με τη στήριξη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ, αλλά προϋποθέτει την απουσία από τη βουλή την ώρα της ψηφοφορίας των βουλευτών της Ν.Δ. ώστε επί των παρόντων να υπάρχει πλειοψηφία.

Χρειάζεται δηλαδή την έμμεση ανοχή της Ν.Δ.
Το δεύτερο σενάριο θέλει νέες εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες στοχεύει σε επαφές όχι μόνο με κόμματα της Βουλής που ανήκουν στην Αριστερά αλλά και στον ευρύτερο χώρο.

Οι επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιοριστούν στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή αλλά και σε κόμματα όπως Οικολόγοι Πράσινοι και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο ακόμη και τη σύμπραξη στις επερχόμενες εκλογές ώστε ένας ευρύτερος συνασπισμός δυνάμεων να διεκδικήσει την πρωτιά στην κάλπη.

Το αποτέλεσμα άλλωστε των εκλογών και η βραχεία κεφαλή της Ν.Δ. έδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Μια συσπείρωση γύρω γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μπόνους των 50 εδρών και να δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στην επόμενη βουλή.
Ήδη «παράθυρο» συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις άνοιξε, μιλώντας στο Ράδιο 9, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη.

«Ως Κοινωνική Συμφωνία θέλουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Ο κ. Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, είμαστε στη διάθεσή του» είπε η κα Κατσέλη και πρόσθεσε: «Μετά το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, είναι ώρα της αποφασιστικής δράσης».
Το σενάριο εγκλωβισμού της Αριστεράς από τον δικομματισμό
Οι ζυμώσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με επίκεντρο το νικητή των εκλογών, δηλ. τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως άρχισαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με αποτέλεσμα αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας να οργιάζει το παρασκήνιο στους διαδρόμους των πολιτικών γραφείων του παραπαίοντος δικομματισμού.

Τα σενάρια με σκοπό την παγίδευση της Αριστεράς είχαν ωστόσο αρχίσει μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, όταν από τις κυλιόμενες δημοκοπήσεις είχε φανεί η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στις μεγάλες αστικές περιοχές.

Ανώτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ομολογούσε στη zougla.gr δύο ημέρες πριν τις εκλογές πως «έφθασε ο καιρός να πέσουν οι μύθοι ώστε να συμπληρωθεί ο κύκλος της Μεταπολίτευσης. Για να γίνει αυτό πρέπει η Αριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση, να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να καταδειχθεί ότι δεν μπορούν να γίνουν θαύματα και πως η πραγματικότητα είναι ανελέητη».

Ένα εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο της κάλπης και μετά την, για αυτονόητους λόγους, αποτυχημένη διερευνητική προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά, ο δικομματισμός φαίνεται να έβαλε μπροστά το βαρύ πυροβολικό του. Στα πλαίσια αυτής της τακτικής θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ να σχηματίσουν κυβέρνηση υπό τον μοναδικό όρο της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Στην κυβέρνηση αυτή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Το σενάριο αυτό, το οποίο αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν ήταν ένα πόνημα σεναριογράφου αλλά μία συνειδητή επιχείρηση εγκλωβισμού της Αριστεράς, έχει δύο στόχους:

Α. Να αναγκάσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που το πρωί της Τρίτης θα λάβει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, να αποδεχθεί το εγχείρημα αλλιώς και τα δύο κόμματα του δικομματισμού θα τον εξέθεταν στους ψηφοφόρους, καταγγέλλοντάς τον σε περίπτωση άρνησής του πως σύρει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές. Σε μία τέτοια περίπτωση ΝΔ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ στοχεύουν στην επαναφορά των ψηφοφόρων στους κόλπους τους, αφού θα είχε εν τω μεταξύ καταδειχθεί η επιπολαιότητα και η αδυναμία της Αριστεράς να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Β. Σε περίπτωση αποδοχής εκ μέρους των κ.κ. Τσίπρα και Κουβέλη του εγχειρήματος αυτού, η Αριστερά θα εγκλωβιστεί -θέλει δεν θέλει- στον κυκεώνα της διαχείρισης της οικονομικής πραγματικότητας και των σχέσεων με τους δανειστές. Σε αυτή την περίπτωση η φθορά της «αριστερής εναλλακτικής λύσης» μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, οπότε τους καρπούς της φθοράς αυτής θα θερίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εκλογές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά, ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να στηρίξει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θέτοντας πέντε όρους. Ο πρώτος όρος αφορούσε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μία τέτοια κυβέρνηση και ο δεύτερος την τοποθέτηση ως πρωθυπουργού προσώπου ευρύτατης αποδοχής ο οποίος να εκφράζει την βούληση της λαϊκής ψήφου της 6ης Μαΐου. Τουτέστιν, μεθερμηνευόμενον, ένα πρόσωπο αριστερής-προοδευτικής προέλευσης το οποίο να ενσαρκώνει αντιμνημονιακό χαρακτήρα αλλά με ευρωπαϊκή διάσταση. Δηλαδή και στο ευρώ αλλά και συνολική αναδιαπραγμάτευση της δανειακής συμφωνίας.

Με λίγα λόγια ο κ. Βενιζέλος, περιέγραψε το σενάριο που προαναφέρθηκε χωρίς βεβαίως να προδώσει τις μύχιες σκέψεις τις δικές του ενδεχομένως και του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να αισθάνεται εξαιρετικά ευάλωτος, δεδομένου ότι δεν διαθέτει οδούς διαφυγής. Για τον δε Φώτη Κουβέλη, τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά, διότι ή ούτως ή άλλως έχει αποδεχτεί και έχει θέσει ως όρο συμμετοχής του σε συγκυβέρνηση την παραμονή της χώρας στο ευρώ, οπότε, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί συμμετοχή σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Zougla.gr http://www.madata.gr/epikairotita/politics/193214.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου