Συμφωνία κυρίων θα επιδιώξει μέσα στον Μάρτιο η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες, προκειμένου να υπάρξουν διευκολύνσεις αποπληρωμής ακόμη και για τους δανειολήπτες που έχουν ενήμερα δάνεια, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξόφλησή τους.
Τα υπουργεία Εργασίας (Γ.Γ. Καταναλωτή), Οικονομικών και Ανάπτυξης επιδιώκουν - σύμφωνα με πληροφορίες - να έρθουν σε μια συμφωνία - πλαίσιο με τις τράπεζες που δεν θα έχει απαραιτήτως νομοθετικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν θα εφαρμοστεί χωρίς τη δική τους συναίνεση, αφού κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την κεφαλαιακή τους βάση σε μια περίοδο που αυτή χρειάζεται στήριξη στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, η συμφωνία, εφόσον τελικά επιτευχθεί, θα ενσωματώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο όλες τις ρυθμίσεις που κάθε τράπεζα εφαρμόζεί σήμερα ξεχωριστά και θα λειτουργεί σαν «οδηγός» ακόμη και για τους ενήμερους δανειολήπτες, που αντιμετωπίζουν όμως δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους από στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες κ.λπ.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, σε μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις όπως η 5ετής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ενός δανείου ή η 2ετής περίοδος χάριτος στη διάρκεια των οποίων ο πελάτης πληρώνει μόνο τόκους. Επίσης, για να κάνει ο πελάτης μιας τράπεζας χρήση της συμφωνίας, θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια (εισοδηματικά), όπως το να έχει μειωθεί το εισόδημά του κάτω από ένα όριο ή να είναι άνεργος.
Επιφυλάξεις. Τραπεζικοί κύκλοι από την πλευρά τους δεν κρύβουν ότι είναι επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι θα αποδέχονταν ένα τέτοιο σχέδιο μόνο αν επιτευχθεί οικειοθελής συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, και όχι υποχρεωτικά με την επιβολή ρύθμισης. Σύμφωνα με τραπεζικές πάντα πηγές, η αγορά δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον θεσμική παρέμβαση, αφενός γιατί όσοι θεωρούν ότι είναι υπερχρεωμένοι μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη για να κουρέψουν τα δάνειά τους, αφετέρου γιατί από το 2009 μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περίπου ενός εκατομμυρίου δανείων, (μάλιστα η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει στοιχεία).
Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές ανάμεσα στον γ.γ. Καταναλωτή από πλευράς του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και μέσα στο προσεχές δεκαήμερο θα υπάρξει επόμενη συνάντηση, με στόχο η συμφωνία να επιτευχθεί εντός του Μαρτίου, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.
Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, παρέπεμπε σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη συμφωνηθεί με τις τράπεζες «ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα, να μην έρχονται στο κόκκινο και υποβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιό τους».
«Δεν μιλάμε για θεσμικές παρεμβάσεις», σημείωνε η ίδια πηγή. Ωστόσο, την Κυριακή ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος προανήγγειλε με τηλεοπτικές του δηλώσεις την ανακοίνωση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δανείων που έχουν πάρει από εμπορικές τράπεζες οι δανειολήπτες - ανεξάρτητα του αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή όχι. Το ζητούμενο, όπως ανέφερε, είναι ο διάλογος να οδηγήσει σε ρυθμίσεις και ενήμερων μέχρι σήμερα δανείων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα - και όχι μόνο των «κόκκινων» - επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα πρέπει να προσφέρουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις με βάση τα νέα εισοδηματικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Ακόμη όμως και να συμφωνήσουν οι τράπεζες, υπάρχουν και άλλα ζητήματα ουσίας, όπως για παράδειγμα η γνωμοδότηση που απαιτείται, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, να δώσει η ΕΚΤ.
Ο συμβιβασμός. Στο μεταξύ, στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις τράπεζες που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πριν από τη προσφυγή στο δικαστήριο, προσανατολίζεται η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Οπως λένε πηγές της, το μέτρο μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει, οι τράπεζες κωλυσιεργούν και παρατηρούνται καθυστερήσεις μηνών που δεν δικαιολογούνται από τα αποτελέσματα. Ετσι, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σκέφτεται στο εξής ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να είναι εθελοντικός και να μπορεί κανείς να προσφεύγει απευθείας στα δικαστήρια.
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/175712.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου