Διαστάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα παίρνει το κίνημα για την εξασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διάθεση στην αγορά φθηνών τροφίμων. Ομάδες εθελοντών αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να παραμεριστούν οι μεσάζοντες, οι οποίοι επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τιμές των αγαθών, σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση οδηγεί τα νοικοκυριά σε δεινή θέση
Ενώ η Ομάδα ετοιμάζεται να διαθέσει το ερχόμενο Σάββατο στην Κατερίνη άλλους 75 τόνους πατάτες, που θα μεταφέρουν τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι και θα τις παραδώσουν σε 1.100 (!) πολίτες οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή, τη σκυτάλη παίρνουν και άλλες ομάδες εθελοντών στη Βέροια, στον Βόλο και στη Δράμα αλλά και στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
Παλιές και νέες ομάδες εθελοντών που στήνονται τώρα αναλαμβάνουν δράση και όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Ομάδας της Πιερίας στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πανελλαδική πρωτοβουλία-κίνηση που θα συντονίζει τη δράση.
Εκτός από τις πατάτες, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι λάδι από την Κρήτη, κάτι που επέλεξαν οι ίδιοι οι καταναλωτές της Πιερίας με ποσοστό 52%, παίρνοντας μέρος σε ψηφοφορία στη σελίδα της Ομάδας στο διαδίκτυο καθώς και φασόλια από τις Πρέσπες.
Επίσης ψηλά στην ιεράρχηση έρχονται και το αλεύρι, το ρύζι καθώς και τα μακαρόνια.
Στον Βόλο την πρωτοβουλία πήρε μια νεοσύστατη ομάδα με τον τίτλο «Ανωση - Εθελοντές Βόλου». Ξεκίνησε αρχικά από το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου, αλλά πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα όριά του και βρήκε ευρύτερη ανταπόκριση.
Πολίτες, δήμοι ακόμη και μοναστήρια τηλεφωνούν ήδη για να δώσουν παραγγελίες, ενώ πολλοί φορείς όπως η Ενωση Κταναλωτών Βόλου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου κ.ά. συμπαρίστανται και στηρίζουν την πρωτοβουλία.
Στήριξη
Οπως λέει η πρόεδρος του σωματείου Γαρυφαλλιά Τσιώμου, που είναι και η ψυχή της προσπάθειας των εθελοντών, στόχος τους είναι σε μια περίοδο που μειώνονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι τελευταίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση να προμηθευτούν αγροτικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και στηρίζοντας συγχρόνως τους ίδιους τους παραγωγούς.
Επίσης έχουν γίνει επαφές και με αγρότες των Σερρών για να τους προμηθεύσουν ρύζι καθώς και με αγρότες της Καστοριάς για την προμήθεια φασολιών και περιμένουν τις προσφορές τους.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Συμμετοχή 1.100 πολιτών
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δηλώσουν συμβολικά συμμετοχή και να στηρίξουν την όλη προσπάθεια, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης στη σημερινή κρίση ζητώντας να γίνει πράξη το χτύπημα των μεσαζόντων.
25 ΤΟΝΟΙ ΠΑΤΑΤΑΣ
Σπάει και στη Βέροια το κύκλωμα διακίνησης
Στην Ημαθία τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας γνωρίζουν από πρώτο χέρι πολύ καλά όλο το κύκλωμα της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, αφού η περιοχή τους είναι από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας και οι αγρότες δίνουν συνεχώς μάχη με τους μεσάζοντες, όπως λέει ο εκπρόσωπος της ομάδας Νίκος Ασλάνογλου.
Στην περιοχή παράγονται ροδάκινα, μήλα, αχλάδια και πολλά άλλα προϊόντα, και οι αγρότες βρίσκονται συχνά στη δυσάρεστη θέση ακόμη και να αφήσουν να σαπίσει η παραγωγή τους στο χωράφι αφού οι τιμές των μεσαζόντων είναι εξευτελιστικές, όπως αναφέρει.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κατερίνης και με πυρήνα τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας, δημιουργήθηκε και στη Βέροια μια διευρυμένη ομάδα εθελοντών που ως κίνηση πρωτοβουλίας ανέλαβε να βοηθήσει ώστε να διοχετευτούν και στην περιοχή απευθείας από τους παραγωγούς και σε χαμηλές τιμές μια σειρά προϊόντων.
«Ακολουθούμε την ''τεχνογνωσία'' της Εθελοντικής Ομάδας Ν. Πιερίας και στοχεύουμε στο να βοηθήσουμε ώστε να παραμεριστούν οι μεσάζοντες» λέει ο Ν. Ασλάνογλου.
«Με το που ανακοινώσαμε την πρωτοβουλία συγκεντρώθηκαν παραγγελίες άνω των 10 τόνων πατάτας. Η πρώτη παραγγελία θα είναι για 25 τόνους και η παράδοση θα γίνει από έναν παραγωγό του Νευροκοπίου απευθείας στους καταναλωτές στο κέντρο της Βέροιας, το μεθεπόμενο Σάββατο στις 10 Μαρτίου».
Και οι εθελοντές της Βέροιας ετοιμάζουν τη σχετική φόρμα ώστε να δέχονται τις παραγγελίες για τις πατάτες μέσω του Διαδικτύου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Οργανώνονται και οι Κρητικοί
Στη ρότα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου ετοιμάζονται να κινηθούν και οι αγρότες της Κρήτης με το λάδι, τη σταφίδα, τα κηπευτικά και τα άλλα προϊόντα του νησιού. Παραγωγοί και αγροτικά στελέχη της Κρήτης μιλώντας στο «Εθνος» χαρακτήρισαν «επανάσταση» το επίτευγμα των συναδέλφων τους στο Νευροκόπι.
Παράλληλα, επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει πανελλαδική αντίδραση κατά των κερδοσκόπων και ότι οι ίδιοι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση στο Ηράκλειο για τον συντονισμό των δράσεων, που θα ακολουθήσουν.
«Υπάρχει στην Κρήτη μεγάλο ενδιαφέρον για κάτι ανάλογο με το Νευροκόπι. Εξετάζουμε με ενδιαφέρον και προσοχή το θέμα, ώστε ό,τι γίνει να είναι οργανωμένο και παράλληλα αποτελεσματικό και μόνιμο», δήλωσαν στο «Εθνος» ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Γιώργος Τζωρτζάκης και Γιώργος Ντισπυράκης.
«Εγώ όπως και άλλοι παραγωγοί θέλουμε να πουλάμε τα προϊόντα μας από το χωράφι. Δεν ανεχόμαστε άλλο να μας πίνουν το αίμα οι μεσάζοντες. Με σωστή οργάνωση και θέληση, αγρότες, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών θα νικήσουμε. Εδώ από το Διαδίκτυο έπεσαν πρόσφατα αυταρχικά καθεστώτα στη βόρεια Αφρική, οι μεσάζοντες δεν θα πέσουν;», επισημαίνει ο αγροτοσυνεταιριστής Μιχάλης Χαιρέτης.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης, εκτιμά ότι το εγχείρημα μπορεί να ξεκινήσει σε πρώτη φάση με το ελαιόλαδο και τη σταφίδα, που μπορούν να αποθηκευτούν.
«Η λύση είναι οι παραγωγοί με τη βοήθεια των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών να κλείνουν απευθείας μέσω Διαδικτύου παραγγελίες σε σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα να είναι τυποποιημένα. Τέρμα το χύμα λάδι. Τέρμα οι μεγάλες αγορές των χονδρεμπόρων», λέει με έμφαση ο Γ. Ντισπυράκης και προσθέτει «Είναι παραλογισμός το λάδι να έχει τιμή στα πολυκαταστήματα 10 ευρώ το λίτρο και ο ελαιοπαραγωγός να το πληρώνεται από τον έμπορο 1.70 το κιλό!».
Μανόλης Κοκολάκης
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Στο παιχνίδι και ο δήμος της Παλλήνης
«Πράξη αλληλεγγύης» προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και των καταναλωτών χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή της Παλλήνης την πρωτοβουλία να έρθει σε απευθείας συνεννόηση με παραγωγούς από το Νευροκόπι, ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους πολίτες σε χαμηλές τιμές.
Χωρίς την παρέμβαση των μεσαζόντων, που οδηγεί τις τιμές στα ύψη, οι κάτοικοι του δήμου Παλλήνης θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πατάτες προς 28 λεπτά το κιλό, δηλαδή περίπου 50% φθηνότερα σε σχέση με το σούπερ μάρκετ.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές μέχρι τις 8 Μαρτίου είναι να συμπληρώσουν ένα έντυπο με τα στοιχεία και την ποσότητα που επιθυμούν να αγοράσουν ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν την ποσότητα του προϊόντος που θα μεταφέρουν στην Αθήνα.
Οπως λέει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής ήταν εντυπωσιακή από την πρώτη μέρα.«Μόνο την πρώτη μέρα δεχτήκαμε 50 αιτήσεις. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πρωτοβουλία μας, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στους Ελληνες αγρότες», λέει ο κ. Ζούτσος «ότι τους στηρίζουμε. Ηρθε η ώρα να καταλάβουν οι μεσάζοντες ότι ειδικά αυτή την περίοδο δεν μπορούν να κερδοσκοπούν σε βάρος όλων. Θεωρούμε απαράδεκτο να πωλούν πάμφθηνα οι αγρότες και το προϊόν να φτάνει πανάκριβο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, είναι κρίμα να εισάγουμε προϊόντα τα οποία μπορούμε να έχουμε σε πολύ καλές τιμές από Ελληνες παραγωγούς».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις τιμές
Τέλος εποχής... για τους χονδρεμπόρους των αγροτικών προϊόντων σηματοδοτούν οι κινήσεις οργανωμένων ομάδων πολιτών να αγοράζουν κηπευτικά και άλλα τρόφιμα απευθείας από τους παραγωγούς.
Αυτό υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου αγρότες θα δημοσιοποιούν τις τιμές πώλησης και τις διαθέσιμες ποσότητες των προϊόντων τους και έμποροι αλλά και καταναλωτές από την άλλη πλευρά θα προχωρούν σε απευθείας αγορές αγαθών.
Στο ίδιο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο θα υπάρχει και βάση δεδομένων με ιδιοκτήτες φορτηγών, στους οποίους οι συναλλασσόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται για τη μεταφορά των εμπορευμάτων τους. Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα προκηρυχθεί τον Μάρτιο και έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση από την «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63623776
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου