Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου προς εφαρμογή του μνημονίου μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Σε σύνολο 283 βουλευτών ναι επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 202 βουλευτές, όχι 80 ενώ ένας βουλευτής ψήφισε παρών. Επί των άρθρων 1, και 6 υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές, κατά 80 ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών. Στο άρθρο 2 ναι ψήφισαν επίσης 202 βουλευτές, 80 όχι ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών. Επί της τροπολογίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπέρ τάχθηκαν 202 βουλευτές, όχι 80 βουλευτές και ένας δήλωσε παρών. Την τροπολογία για την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για τα στατιστικά στοιχεία υπερψήφισαν 202 βουλευτές, 80 καταψήφισαν και ένας δήλωσε παρών. Από τους διαγραφέντες της Νέας Δημοκρατίας «ναι» ψήφισαν οι Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Αναστάσιος Καριπίδης, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Από τους πρόσφατα 23 διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της νέας δανειακής σύμβασης κατά την πρόσφατη ψηφοφορία, μόνον ο Χρ. Μαγκούφης άλλαξε την τοποθέτησή του ψηφίζοντας «ναι». Οι υπόλοιποι ψήφισαν «κατά» και στη σημερινή ψηφοφορία ενώ απόντες ήταν ο Γ. Παπαμανώλης και ο Σπ. Κουβέλης. Από τους πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πέντε ψήφισαν «ναι» αλλάζοντας τοποθέτηση, έξι επέμειναν στο αρχικό «όχι», ενώ δέκα ήταν απόντες από την ψηφοφορία.
Με αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και των κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου, ο οποίο περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και την αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού. Αφορμή της έντασης στάθηκε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, αλλά και οι αντιδράσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που προσέδωσε η κυ βέρνηση στο νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 73 του Συντάγματος που αφορά τις συντάξεις και ακόμη ότι δεν υπάρχει απολογισμός του εκτελεσθέντος προϋπολογισμού.
Ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε και τα δύο επικαλούμενος για το πρώτο διαφορετική αιτιολόγηση του Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ για το δεύτερο τόνιε πως δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση.
Απαντώντας σε ανάλογα επιχειρήματα κατά της συνταγματικότητας του σχεδίου νόμου που προέβαλαν ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ και ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος από το ΛΑΟΣ, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να μην επιχειρούν κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και να μείνουν στην ουσία του ζητήματος, αναλογιζόμενοι ότι ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη καταστροφή.
«Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και ο ΛΑΟΣ, προτείνουν το αδιέξοδο και δεν πρέπει απλώς να απορριφθεί η πρόταση για αντισυνταγματικότητα, αλλά πρέπει να απορριφθεί η ανεύθυνη και αντιλαϊκή πολιτική που προτείνουν στον ελληνικό λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Πάντως, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχέδιου και στα σημαντικότερα άρθρα του.
«Άχαρη και ατελέσφορη προσπάθεια συνεχούς διαφοροποίησης που δεν οδηγεί πουθενά, μόνο σε παλαιοκομματικό και δημαγωγικό λόγο» καταλόγισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, αμέσως μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ζοφερή» την «πρόταση» της Αριστεράς και απευθύνθηκε προς τους πολίτες για να πει ότι εκείνοι είναι που ακούν, αξιολογούν και επιλέγουν, και οι οποίοι, αν και ταλαιπωρημένοι, θα επιλέξουν σωστά.
Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον κ. Σαμαρά ότι είναι ο «βασικός εκπρόσωπος της αμφιθυμίας» αιτιολογώντας πως έκανε δύο αλλαγές στη στρατηγική του, «υιοθέτησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τώρα στρέφεται, επιτέλους, προς την Αριστερά με την
οποία συνέπλεε στην μυωπική κριτική του κατά του μνημονίου».
«Δεν πείθει ο πρόεδρος της ΝΔ. Η βαθύτερη αιτία που είναι δύσπιστοι οι εταίροι μας είναι γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που λέει ο κ. Σαμαρας και η ΝΔ. Η συνεχής παλινωδία, η αβεβαιότητα και η αλλαγή στρατηγικής δεν μπορεί να διασφαλίσει την πορεία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Θέλουν μια εθνική στρατηγική» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να ζητήσει «ας συνεννοηθούμε επιτέλους, χρειάζεται να λέμε την αλήθεια και να κοιτάμε τον λαό στα μάτια».
Ο κ. Βενιζέλος αντέστρεψε την κριτική που άσκησε ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση Παπανδρέου αναφέροντας πως από το 2008 έχει αρχίσει η ύφεση τότε που κυβερνούσε η ΝΔ και προσθέτοντας πως αν υπήρχε στοιχειώδης διορατικότητα και αίσθηση
ευθύνης με λίγες κινήσεις η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει την ζώνη που αναγκαστήκαμε να μπούμε από το 2010 και μετά.
Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην ιστορική διαχρονική ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και, όπως είπε, έγιναν λάθη και τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Σαμαράς να κρατήσει την όρεξή του γιατί - όπως είπε - το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το ποιος θα κυβερνήσει, καταλογίζοντάς του «παραδοσιακή, παλαιοκομματική και αδιέξοδη ματαιοδοξία». Ανέφερε δε πως το θέμα της αυτοδυναμίας που έθιξε ο κ. Σαμαράς δεν εναρμονίζεται με τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα. Τέλος ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι τα πράγματα είναι και θα είναι δύσκολα.
«Τώρα αποκτούμε μεν ένα ασφαλές πλαίσιο αλλά θέλει δουλειά, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αλήθεια και συναίνεση» είπε, προσθέτοντας «αλίμονο αν η χώρα ξανακυλήσει στον αδιέξοδο δρόμο της κλασικής παλαιοκομματικής προσέγγισης».
Γ. Καρατζαφέρης: «Αυτό που ψηφίζετε θα το βρείτε στην κάλπη»
Επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα αλλά κυρίως στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής.
«Αυτό που ψηφίζετε σήμερα θα το βρείτε στην κάλπη. Το βράδυ των εκλογών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα αναγκαστούν να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι με το νέο μνημόνιο, που είναι προϊόν εκβιασμού και συσχετισμού δυνάμεων, όπως είπε, θα επιβληθούν τον Ιούνιο πρόσθετα μέτρα ύψους 5 δισ., ικανοποιώντας έτσι την απόλυτη κυριαρχία της κ. Μέρκελ.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι το περιεχόμενο και το ύφος των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου έδειξαν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ότι υπάρχει «σημαντική ύφεση αξιοπιστίας».
«Υπάρχουν τριών ειδών ομιλητές. Αυτός που μιλάει με σημειώσεις, αυτός από στήθους και αυτός που μιλάει από στήθους και διαβάζει από κείμενο. Αυτή ήταν η περίπτωση του κ. Σαμαρά σήμερα. Δεν πίστευε αυτά που έλεγε. Έπρεπε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέκρινε παράλληλα τον κ. Σαμαρά γιατί όπως είπε, «βρήκε λάθος μέρα, την μόνη μέρα που δεν έπρεπε, να επιτεθεί ξαφνικά στο ΚΚΕ, επειδή ο γιος του βουλευτή Σπύρου Χαλβατζή, έγραψε κατά του κόμματος στο οποίο υπήρξε μέλος».
Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κ. Καρατζαφέρης, έκανε λόγο για προσπάθεια των Μέσων Ενημέρωσης να επιβάλλουν ως μονόδρομο μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να αποδράσει από αυτό το σάπιο σύστημα
http://www.madata.gr/epikairotita/politics/175758.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου