Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Εργασιακό και κοινωνικό κάτεργο η Ελλάδα!




Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.Πρόσχημα η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας,όπως ακριβώς συμβαίνει στη γειτονική Βουλγαρία..
ΝΕΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ 15% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ (2012-2014), ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και σε αυτό το πλαίσιο το κόστος εργασίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 15% την περίοδο 2012-2014, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση 41 σελίδων που θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να μειώσει το ονομαστικό μοναδιαίο κόστος εργασίας (σ.σ. κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) κατά 15% το 2012-2014».

 Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι περισσότερα από τα μισά των 20 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις στους τομείς της ανάπτυξης δικτύων μεταφορών, του τουρισμού και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τα εμπόδια που η Κομισιόν θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι οι επιπρόθετες περικοπές των δαπανών, η εφαρμογή των ρυθμίσεων που έχουν ψηφισθεί στην αγορά εργασίας και η παρουσίαση ενός «χρονοδιαγράμματος για την αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το σύστημα καθορισμού των μισθών έως τα τέλη Ιουλίου 2012».

Στην έκθεση, την οποία η Κομισιόν παρουσιάζει ως πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη, υπογραμμίζεται ότι η τρόικα πιστεύει πως δεν θα χρειασθεί ένα νέο νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, πέρα απ' αυτό που υιοθετήθηκε πρόσφατα, και καλείται η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές να το εφαρμόσει όπως έχει συμφωνηθεί.

Ακόμα επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2013 και το 2014, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση του δημοσίου χρέους στο 117% του ΑΕΠ ώς το 2020.

Συνολικά, τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί (και θα διατεθούν), μαζί με τα δύο πακέτα στήριξης και τους κοινοτικούς πόρους, ανέρχονται κατά την Κομισιόν σε 380 δισ. ευρώ, αν και το νούμερο αυτό δεν στοιχειοθετείται και μοιάζει μάλλον αυθαίρετο!

Σύμφωνα με το Reuters, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρέπει να απελευθερώσει την αγορά εργασίας και το επιχειρηματικό της περιβάλλον, ενώ παράλληλα να επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά της και στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, εάν θέλει να παρουσιάσει βελτίωση η οικονομία της από εφέτος.

Η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη ικανότητας να εφαρμόσει τις πολιτικές, να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της, να συλλέξει φόρους, να ανοίξει τις αγορές στον ανταγωνισμό, να καταστήσει πιο αποτελεσματικό και καινοτόμο τον μηχανισμό προμηθειών του δημοσίου, να πληρώνει τους προμηθευτές ή να παρέχει έγκαιρο δικαστικό έλεγχο, αναφέρει το έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Παράλληλα, η Κομισιόν επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας.

«Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις δυνάμεις της-τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τα πανεπιστήμια της και γενικά το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό της, καθώς επίσης και να εκμεταλλευτεί την τοποθεσία της για να λειτουργήσει ως κέντρο logistics και ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη», σημειώνεται.

Ωστόσο, πριν η Ελλάδα επιστρέψει στην ανάπτυξη, θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της, εκτιμά η Κομισιόν.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην περικοπή των δαπανών παρά στην αύξηση των φόρων, για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Ζωτικής σημασίας για την Κομισιόν θεωρείται επίσης η βελτίωση της απόδοσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.


πηγη  iskra.gr

http://www.stopcartel.info/2012/04/20/ΠΟΛΙΤΙΚΗ/Εργασιακό_και_κοινωνικό_κάτεργο_η_Ελλάδα!/7720.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου