Δύο από τους 5 "βαρώνους" της φωτογραφίας πέθαναν
«Εγώ βαρόνος των ναρκωτικών… Ιντα, μωρέ, λένε αυτοί;» Αποφασισμένοι να λύσουν τις διαφορές τους με τη «Sunday Telegraph» στις δικαστικές αίθουσες είναι οι πέντε Κρητικοί, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2008 είδαν τη φωτογραφία τους να φιγουράρει στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας, δίπλα σε σχόλια και λεζάντες που μόνο συκοφαντικά και προσβλητικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν.
Στα δημοσιογραφικά σχόλια του πασίγνωστου ανταποκριτή Κόλιν Φρίμαν οι πέντε Κρητικοί από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζονται «βαρόνοι των ναρκωτικών της Κρήτης» και «εγκέφαλοι των συμμοριών», ενώ για τα Ζωνιανά -τα οποία ήταν και ο βασικός τόπος της δημοσιογραφικής έρευνάς του- έγραψε «Ζωνιανά: η Σικελία του νονού» και «ελληνική Κολομβία». Ολα αυτά τα σχόλια που συνόδευαν τη φωτογραφία με τους πέντε Κρητικούς έγιναν η αιτία ώστε εκείνοι να αντιδράσουν και να κινηθούν δικαστικά κατά της εφημερίδας και του ανταποκριτή από την πρώτη κιόλας στιγμή που τους έγινε γνωστό το δημοσίευμα αυτό.
«Αν είναι δυνατόν να μας λένε βαρόνους των ναρκωτικών και εγκέφαλους συμμοριών. Πώς να τα περιμέναμε εμείς αυτά; Σε έναν γάμο είχαμε πάει και βρεθήκαμε εκεί όλοι μαζί. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν γνωρίζαμε τίποτε για τον ξένο δημοσιογράφο, αφού δεν τον είχαμε δει ποτέ. Από τους πέντε, μόνο οι τρεις είμαστε πια εν ζωή» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» ο 77χρονος Γιώργος Παπαδάκης από τα Ζωνιανά, ο οποίος πληροφορήθηκε για το δυσφημιστικό δημοσίευμα από τα παιδιά του.
Μάλιστα, ο κ. Παπαδάκης είναι ένας από τους πέντε που υπογράφουν τη μήνυση κατά της εφημερίδας και του δημοσιογράφου, που είχε οριστεί να εκδικαστεί στις 14 Ιουνίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, αλλά αναβλήθηκε για τις 29 Ιουλίου. «Καμία σχέση δεν είχα και ούτε έχω με τα ναρκωτικά. Ντροπή στον [Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο ηρώο της πλατείας των Ζωνιανών την ημέρα ενός γάμου. Στην πρώτη σειρά με το μπλε πουκάμισο διακρίνεται ο 77χρονος Γιώργος Παπαδάκης από τα Ζωνιανά και πίσω δεξιά του ο 42χρονος Γιάννης Σταυρακάκης από τη Μεσσαρά Ηρακλείου.] ν άνθρωπο αυτό που έγραψε όλα αυτά τα άσχημα για μας. Εγώ είμαι ένας οικογενειάρχης με παιδιά και εγγόνια, που πάλεψα στη ζωή μου για να μην τους λείψει τίποτα. Δεν ήρθε τώρα ξαφνικά κάποιος να με προσβάλει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Για μια υπόληψη ζούμε και γι’ αυτήν ακόμη παλέψαμε όλα μας τα χρόνια, αφού κανείς δεν θέλαμε να έχει να πει το παραμικρό» λέει στην «Espresso της Κυριακής».
ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ
Στον γάμο στα Ζωνιανά ήταν καλεσμένα σχεδόν 2.000 άτομα, φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Ο 42χρονος Γιάννης Σταυρακάκης είναι κτηνοτρόφος από τα Τρυπητά της Μεσσαράς και επίσης είναι ένα από τα άτομα της επίμαχης φωτογραφίας που τραβήχτηκε στο ηρώο της πλατείας των Ζωνιανών την ημέρα του γάμου: «Ποιος είναι αυτός που χωρίς να με ξέρει, με μπλέκει σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση; Αυτός ο άνθρωπος δεν ήρθε ποτέ να μας συστηθεί, δεν ξέρουμε ποιος είναι. Ηδη με αυτόν τον καημό έχουν πεθάνει δύο από τους πέντε που είμαστε στη φωτογραφία. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Στις 29 Ιουλίου η δίκη θα γίνει, έρθουν, δεν έρθουν. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναβολής» καταλήγει ο Γιάννης Σταυρακάκης, ο οποίος είναι αποφασισμένος να δικαιωθεί για τον παγκόσμιο διασυρμό που αισθάνεται ότι έχει υποστεί.
ΑΓΩΓΗ 350.000 ΕΥΡΩ
Η δικηγόρος των πέντε Κρητικών είναι η κυρία Κατερίνα Χατζηδογιαννάκη από το Τυμπάκι, η οποία μετά και την τελευταία αναβολή της δίκης θεωρεί ότι τα περιθώρια στενεύουν για τους κατηγορούμενους της «Sunday Telegraph»: «Μπορεί στο δημοσίευμα να μην αναφέρονται τα ονόματα των πέντε Κρητικών, αλλά η φωτογραφία τους και όλα αυτά που γράφονται για τον τόπο και τους κατοίκους τους προσβάλλουν άμεσα, καθώς θεωρούνται και εκείνοι αναμεμειγμένοι σε αυτήν την ιστορία. Αμέσως κινηθήκαμε δικαστικά εναντίον τους, κάνοντας τους μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου. Η υπόθεση έχει φτάσει στις δικαστικές αίθουσες αλλά δεν έχουν παρουσιαστεί. Εκτός από το ποινικό δικαστήριο εμείς θα καταθέσουμε, μόλις ολοκληρωθεί αυτό, και αγωγή κατά των κατηγορούμενων προσώπων χρηματικού ύψους 350.000 ευρώ. Οι πελάτες μου αισθάνονται, όπως είναι λογικό, προσβεβλημένοι, καθώς αυτό είναι ένα ρεπορτάζ που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι μόλις πληροφορήθηκαν για τη μήνυση που τους έχουμε κάνει, αφαίρεσαν από τη σελίδα τους την επίμαχη φωτογραφία και στη θέση της έβαλαν μία με το λιμάνι του Ηρακλείου».
ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Εκτός των άλλων, ο Κόλιν Φρίμαν στο δημοσίευμά του έκανε απαξιωτικά σχόλια και για τα μαύρα πουκάμισα που φορούν συχνά οι Κρητικοί, μια συνήθεια πολλών ετών που έχει να κάνει με το διαχρονικό πένθος για τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη Ελευθέριου Βενιζέλου το 1936.
«Οι άνδρες φορούν μαύρα πουκάμισα, σύμβολα ανεξαρτησίας και απείθειας προς τον υπόλοιπο κόσμο» έγραψε ο Κόλιν Φρίμαν που σημείωσε λίγο παρακάτω στο κείμενό του: «Το αντριλίκι περισσεύει, αφού δεν πρόκειται απλώς για τη γαζωμένη με σφαίρες ταμπέλα του χωριού, πράγμα σύνηθες για ένα νησί όπου ο ένας τους τρεις οπλοφορεί».
Espressonews.gr
http://www.madata.gr/epikairotita/social/112976.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου