Καταργούν αμέσως όλα τα επιδόματα στο Δημόσιο!!!!
Σε άμεση κατάργηση όλων των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας το σχέδιο να εξακολουθήσει να καταβάλλει μέρος αυτών για τα επόμενα χρόνια με το σύστημα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς και ανοίγοντας παράθυρο μόνο για τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας.
Μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν και από πλευράς τρόικας έναντι της διατήρησης ορισμένου ποσού από τα επιδόματα ως προσωπική διαφορά, στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συμφωνήθηκε να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου με βασική αρχή την άμεση καθιέρωση ίσης αμοιβής για ίδια εργασία.
«Πρέπει να σπάσουμε έναν φαύλο κύκλο. Χρόνιες αδικίες και ανισότητες, χρόνιες τυχαίες καταστάσεις, πίσω από τις οποίες κρύβονται αφανή προνόμια, τώρα πλέον φτάνουν στο τέλος τους» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Το νέο μισθολόγιο θα είναι πραγματικά ενιαίο, διαφανές και δίκαιο» πρόσθεσε και επανέλαβε πως θα υπάρξει σύνδεση του μισθολογίου με το βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή καταργείται η αυτόματη μισθολογική ωρίμανση.
Πρακτικά η απόφαση αυτή συνεπάγεται πως υπάλληλοι που ασκούν ίδια καθήκοντα ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του φορέα όπου απασχολούνται θα πρέπει να λαμβάνουν τις ίδιες βασικές αποδοχές και θα πλήξει κυρίως τα λεγόμενα ρετιρέ του Δημοσίου - όπως τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών που θα χάσουν επιδόματα τα οποία ξεπερνούν ακόμη και τα 1.500 ευρώ.
«Κάποιος δεν μπορεί να αμείβεται πιο πολύ από έναν συνάδελφό του, των ίδιων προσόντων, της ίδιας κατηγορίας, του ίδιου αντικειμένου, που έτυχε να βρίσκεται σε άλλη υπηρεσία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την καθιέρωση μπόνους ανάλογα με την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. «Η προσωπική διαφορά δεν μπορεί να διατηρηθεί, μπορεί να διατηρηθεί μόνο με την έννοια του πριμ παραγωγικότητας και αποδοτικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως θα μπορεί να το διεκδικήσει όποιος έχει θέση «με συγκεκριμένο έργο, με προδιαγραφές απασχόλησης».
Οπως περιέγραψε, εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης - διευκρινίζοντας πως δεν αναφέρεται μόνο στις περιπτώσεις προϊσταμένων - θα υπογράφουν μία μορφή σύμβασης για τους επιδιωκόμενους στόχους και εάν φέρνουν αποτέλεσμα, θα λαμβάνουν το μπόνους.
«Οποιος έχει μία θέση ευθύνης και φέρνει αποτελέσματα, υπογράφει μία σύμβαση παραγωγικότητας και ξεπερνάει τα αποτελέσματα, είτε αυτό είναι η είσπραξη δημοσίων εσόδων είτε είναι ποιότητα εκπαιδευτικής υπηρεσίας, γιατί το σχολείο αξιολογείται με πολύ καλό βαθμό, ή είναι κατάρτιση μεγάλου αριθμού περιβαλλοντικών μελετών για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, βεβαίως και θα έχει ένα μπόνους», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Πρόκειται ουσιαστικά για το μοντέλο περιγραφής θέσεων, που είχε ανακοινωθεί πως θα εφαρμοστεί σε όλους του δημόσιους φορείς και βάσει του οποίου τίθενται συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία γίνεται η μέτρηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων σε κάθε θέση.
ΓΙΑ ΤΙς ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Ειδική ρύθμιση θα υπάρξει για τις συντάξεις του Δημοσίου, καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα υπάρξει παρέμβαση στη νομοθεσία σε συνδυασμό και με αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε «να εξομαλυνθούν και να μην έχουμε άλλου τύπου αδικίες και προβλήματα».
Σχετικά με άλλες παρεμβάσεις που έχουν ήδη προωθηθεί για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις για το 2011 και μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις για τα επόμενα έτη, τη δραστική μείωση των συμβασιούχων - κατά 50% στο τρέχον έτος - και την εθελοντική πενταετή άδεια άνευ αποδοχών ή την εθελοντική απασχόληση με μειωμένο ωράριο.
«Το δημοσιονομικό όφελος από την παρέμβαση αυτή θα είναι σημαντικό, θα ξεπεράσουμε τις έως τώρα προσδοκίες» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Ο στόχος που είχε τεθεί ανέφερε εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ έως το 2015 μέσω των μέτρων για το Δημόσιο.
«Το κρίσιμο ζήτημα ενός μισθολογίου είναι οι βασικές αποδοχές. Από τη στιγμή που δεν κατοχυρώνονται μπορεί να περιοριστούν και άμεσα ή να δίνονται με προϋποθέσεις» ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος. Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, επισήμανε ειδικότερα πως δεν διευκρινίστηκε ο τρόπος διαμόρφωσης των κατώτερων μισθών και η σχέση με τους καταληκτικούς μισθούς κάθε κλάδου.
«Εκτιμούσαμε για περικοπές που θα αφορούσαν το 40% των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά τώρα δεν αποκλείεται να έχουμε μειώσεις αποδοχών στο σύνολο των εργαζομένων του Δημοσίου» είπε ο κ. Βρεττάκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου