Ο θρυλικός ισολογισμός.
Το Katimagiko.gr σας παρουσιάζει με την βοήθεια των αριθμών τι ξόδεψε, τι εισέπραξε, αλλά και τι εξοικονόμησε ο Ολυμπιακός από το πάρε-δώσε της θερινής μεταγραφικής περιόδου.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τον φετινό ισολογισμό του Ολυμπιακού από το πάρε-δώσε του καλοκαιριού και μόνο (όχι διαρκείας, τηλεοπτικά κτλ) και να σας παρουσιάσουμε τα ποσά που δαπανήθηκαν, αλλά και εκείνα που πήρε ή εξοικονόμησε ομάδα. Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά και με την βοήθεια των αριθμών...
Η κίνηση του Θρύλου στο μεταγραφικό παζάρι
Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί το φετινό καλοκαίρι να μην έκαναν μεταγραφές εντυπωσιασμού πληρώνοντας έναν... σκασμό λεφτά σε ομάδες για να αποκτήσουν παίκτες και κινήθηκαν περισσότερο για ελεύθερους και δανεικούς ποδοσφαιριστές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι διοικούντες την ΠΑΕ την έβγαλαν στη «φτήνια», καθώς το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε (ή ακόμα καλύτερα θα δαπανηθεί) για τις 12 συνολικά μεταγραφές και τις δύο επιστροφές δανεικών, μόνο αμελητέο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για μία ελληνική ομάδα. Εξάλλου, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως οι εποχές δεν είναι ίδιες με προηγούμενα χρόνια και πλέον κάθε κίνηση που γίνεται περνάει από... κόσκινο, μια και δυο και τρεις φορές ακόμα αν χρειαστεί.
Κάπως έτσι λειτούργησαν οι Πειραιώτες το φετινό καλοκαίρι, αφού πριν προχωρήσουν στην απόκτηση ενός παίκτη εξέταζαν όλα τα δεδομένα, για να μην «πετάξουν» άδικα χρήματα ή να μην πιαστούν «κορόιδα» σε συμβόλαια, όπως είχε συμβεί σε περιπτώσεις τύπου Ντουντού, Μπράβο και όχι μόνο.
Ας ξεκινήσουμε να δούμε τι ποσά δαπάνησε την μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε για ομάδες και συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Ο Κοστάντσο ήρθε ως ελεύθερος από την Βασιλεία, με το συμβόλαιό του να του αποφέρει κάτι παραπάνω από 800.000 ευρώ. Χρήματα δεν δόθηκαν στον Εργοτέλη, ούτε για τον Σήφη Δασκαλάκη, με τον ίδιο τον πορτιέρο να παίρνει 200.000 ευρώ. Στην περίπτωση του Ιβάν Μαρκάνο χρειάστηκε οι Πειραιώτες να πληρώσουν «ενοίκιο» 300.000 ευρώ στην Βιγιαρεάλ, όπου και ανήκει ο παίκτης, αλλά και το συμβόλαιό του παίκτη ύψους 500.000.
Επόμενος ποδοσφαιριστής ο Λιούμπομιρ Φέισα, ο οποίος ήρθε από την Παρτιζάν έναντι 2,5 εκατομμυρίων, με τον ίδιο να παίρνει 500.000. Όσον αφορά τον Φραν Γέστε μπορεί να ήρθε ως ελεύθερος, όμως μόνο φτηνά δεν θα στοιχίσει, μια και η πάγια αποζημίωσή του φτάνει τα 500.000, τα οποία μπορεί να διπλασιαστούν με τα μπόνους που υπάρχουν στο συμβόλαιό του. Για τον Μακούν και την αξία του ο Ολυμπιακός πέτυχε το... λόττο, αφού η Άστον Βίλα πήρε 500.000 για να τον δανείσει και ο ίδιος ο παίκτης μόλις 900.000 ευρώ.
Κατάι και Γκριμπιτς μπορεί να μην στοίχισαν πολλά, καθώς το ποσό που απέσπασαν συνολικά Βοϊβοντίνα και Μόγκρεν, «αγγίζει» το 1 εκατομμύριο, ενώ τα συμβόλαια των δύο νεαρών δεν ξεπερνούν μαζί τις 500.000 (ο Κατάι πληρώνεται από τον ΟΦΗ). Για τους Χαβίτο και Αμπντούν δεν χρειάστηκε να πληρωθούν Άρης και Καβάλα αντίστοιχα, με τον Ισπανό να παίρνει 350.000 και τον Αλγερινό 400.000.
Συνεχίζοντας, συναντάμε την περίπτωση του Πάμπλο Ορμπάιθ που αποκτήθηκε πρόσφατα, με την Αθλέτικ Μπιλμπάο να βάζει στα ταμεία της το ποσό των 400.000 για τον δανεισμό και τον ίδιο τον Βάσκο περίπου 600.000 ευρώ. Τα χρήματα που έχει δαπανήσει ο Ολυμπιακός δεν περιορίζονται εδώ, αφού αποκτήθηκε και ο Ανδρέας Τάτος από τον Ατρόμητο, με την ομάδα του Περιστερίου να παίρνει περίπου 700.000 ευρώ για τη μεταγραφή, όμως το συμβόλαιο του παίκτη να τον πληρώνει εκείνη, μια και τον κράτησε ως δανεικό για την τρέχουσα σεζόν.
Τέλος, στο λιμάνι επέστρεψαν οι Βαλεριάνος και Παπάζογλου, οι οποίοι ήταν δανεικοί σε Θρασύβουλο και Πανσερραϊκό αντίστοιχα, όμως τα συμβόλαιά τους είναι σχετικά μικρά, με τον πρώτο να παίρνει περίπου 100.000 και τον δεύτερο σχεδόν 150.000 ευρώ.
Τα έσοδα και τα... κερδισμένα
Οι «ερυθρόλευκοι» φέτος απαλλάχθηκαν από αρκετούς ποδοσφαιριστές, άφησαν τους πολλούς ελεύθερους «σπάζοντας» συμβόλαια είτε μεγάλα είτε μικρά, παραχώρησαν άλλους με τη μορφή δανεισμού και η μοναδική περίπτωση παίκτη που δόθηκε και μπήκαν χρήματα στα ταμεία του συλλόγου ήταν εκείνη του Άλμπερτ Ριέρα. Ακόμα και με αυτές τις συνθήκες το ταμείο του Ολυμπιακού «γέμισε», αφού από εκείνους που αποχώρησαν εξοικονομήθηκαν όπως θα δούμε παρακάτω σημαντικά ποσά, καθώς με σχετικά μικροποσά έδιωξαν «βαριά» συμβόλαια.
Οι ελεύθεροι και τα «σπασμένα» συμβόλαια
Στην κατηγορία με τους παίκτες που αποχώρησαν από το λιμάνι και ενώ το συμβόλαιό τους ήταν σε ισχύ για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα ανήκει ο Γιώργος Γκαλίτσιος, ο οποίος πήρε ένα ποσό στα 100.000 ευρώ από τα 350.000 που θα έπαιρνε κανονικά αν παρέμενε στην ομάδα. Καθόλου άσχημα δηλαδή για τον σύλλογο, που ακολούθησε την ίδια τακτική και με τον Λεονάρντο γλιτώνοντας 4 κατοστάρικα (550.000 το συμβόλαιο, 100.000 αποζημίωση).
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι Ρόμενταλ, Ουρτάδο, τα συμβόλαια των οποίων προέβλεπαν 950.000 και 800.000 ευρώ αντίστοιχα, με τον Ολυμπιακό να «κερδίζοντας» ένα μεγάλο ποσό, αφού με 200.000 και 500.000 απαλλάχθηκαν από τον Δανό εξτρέμ και τον Ισπανό «κόφτη». Ο Νέμεθ επίσης «έσπασε» το συμβόλαιό του, το οποίο του απέφερε 250.000, παίρνοντας μονάχα 100 χιλιάρικα ως αποζημίωση.
Ένας ακόμα παίκτης που έμεινε ελεύθερος παρά το γεγονός ότι δεσμευόταν με συμβόλαιο ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, με τον νεαρό μέσο όμως να παίρνει χρήματα, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία του ήταν για 350.000 ετησίως. Παρελθόν όμως αποτελούν και οι πιτσιρικάδες Σοϊλέδης, Ν. Παπαδόπουλος, οι οποίοι όμως δεν πήραν συνολικά ούτε 20-30 χιλιάδες ευρώ από τις περίπου 100.000 που προβλέπονταν, αλλά και ο Ματ Ντάρμπισιρ που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Νότιγχαμ Φόρεστ, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι «ερυθρόλευκοι» για να τον αποδεσμεύσουν (900.000 συμβόλαιο), αλλά και χωρίς να πάρουν κάποιο ποσό από τη μεταγραφή, κάτι που έγινε και με τον Ντένις Επστάιν (250.000 συμβόλαιο).
«Φάκελος» δανεικοί
Αλλάζουμε όμως κατηγορία και πάμε στους παίκτες που δόθηκαν δανεικοί σε άλλους συλλόγους, με τον Ολυμπιακό να μην έχει την υποχρέωση να πληρώνει τα συμβόλαιά τους, αφού τα έχουν αναλάβει οι ομάδες για τις οποίες αγωνίζονται. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι Σουμπίνιο (150.000), Νικλητσιώτης (80.000), Μήτρογλου (250.000), Βασιλόγιαννης (50.000) και Κατάι (250.000).
Το «χρυσάφι» του Ριέρα
Υπάρχει όμως και ο Άλμπερτ Ριέρα, τον οποίο αφήσαμε για το τέλος, αφού ήταν ο άνθρωπος που έφερε «ζεστό» χρήμα στον σύλλογο, με την μεταγραφή του στην Γαλατασαράι. Συγκεκριμένα, από την πώληση του Ισπανού οι Πειραιώτες θα «καρπωθούν» 3 εκατομμύρια, τα οποία μπορούν να ξεπεράσουν και τα 4 με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, αν επιτευχθούν κάποιοι στόχοι της τουρκικής ομάδας. Δεν είναι όμως το μοναδικό κέρδος αυτό, καθώς «ξεφορτώνονται» και το ηγεμονικό συμβόλαιο του Ριέρα, που του απέφερε 2,4 «χαρτιά».
Η τελική... σούμα
Οι «ερυθρόλευκοι» αν κάνουμε την πρόσθεση για τα χρήματα που ξόδεψαν φέτος για ομάδες, συμβόλαια παικτών, αλλά και αποζημιώσεις για να αδειάσει το ρόστερ, βλέπουμε πως έδωσε ένα ποσό που «αγγίζει» τα 12.360.000 ευρώ, χρήματα τα οποία είναι αρκετά αν αναλογιστούμε και την οικονομική κρίση που υπάρχει. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός όπως και κάθε μεγάλη ομάδα, δεν μπορεί μονάχα να δίνει χρήματα και να αγοράζει παίκτες, αλλά πρέπει και να πουλάει, ώστε να είναι «υγιής» εταιρία. Έτσι, στα ταμεία του συλλόγου (έσοδα) μπήκαν τα μόλις 3 εκατομμύρια από την πώληση του Ριέρα, που όπως αναφέραμε παραπάνω μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 4. Αυτά είναι τα μοναδικά έσοδα του Ολυμπιακού από το μεταγραφικό αλισβερίσι.
Η «μαγκιά» των Πειραιωτών όμως ήταν που απαγκιστρώθηκαν από συμβόλαια παικτών που δεν υπολογιζόντουσαν και θα πληρώνονταν χωρίς να αγωνίζονται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν εκείνοι που παραχωρήθηκαν δανεικοί και αυτοί που έμειναν ελεύθεροι «σπάζοντας το συμβόλαιό τους με τον σύλλογο. Οι 16 ποδοσφαιριστές που αναφέραμε πιο πάνω θα έπρεπε να λάβουν συνολικά το ποσό των 7.680.000 ευρώ. Τεράστια επιτυχία δηλαδή από την διοίκηση του συλλόγου.
Ακόμα όμως κι αν προσθέσουμε το παραπάνω ποσό μαζί με εκείνο των εσόδων από την πώληση του Άλμπερτ Ριέρα, τότε και πάλι το τελικό νούμερο (10.780.000) δεν ξεπερνάει αυτό των εξόδων (12.360.000) του Ολυμπιακού το φετινό καλοκαίρι. Αυτή μάλιστα είναι η καλύτερη «απάντηση» για όσους κατηγορούν τον πρόεδρο των πρωταθλητών Ελλάδας πως δεν ξόδεψε λεφτά για την ενίσχυση της ομάδας.
Αναλυτικά τα ποσά:
Έξοδα: 12.360.000
Έσοδα: 3.000.000
Εξοικονόμησε: 7.680.000
http://www.katimagiko.gr/article/26609/o-thrulikos-isologismos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου