Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ!!!!! ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!!!!!!

Φουντώνουν τα απλήρωτα δάνεια.


Φουντώνουν τα απλήρωτα δάνεια 
Περισσότεροι από ένας στους δέκα οφειλέτες δεν θα μπορέσουν μέχρι τα τέλη του χρόνου να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου που παρέχει περισσότερες δυνατότητες εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή. Ο κ. Ράπανος - που τάχθηκε έστω και με επιφυλάξεις υπέρ του σχεδίου νόμου - υποστήριξε ότι ενώ την προηγούμενη χρονιά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν το 10%, μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό.

Από αυτά, την πρώτη θέση κατέχουν τα καταναλωτικά δάνεια και ακολουθούν τα στεγαστικά.

Από την άλλη, έσπευσε να χαρακτηρίσει θετικό το γεγονός ότι οι καταθέσεις τον περασμένο Αύγουστο αυξήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ μολονότι αναγνώρισε πως από τις αρχές της οικονομικής κρίσης έως τον Ιούλιο του 2011 οι ελληνικές τράπεζες «έχασαν περίπου 48 δισ. ευρώ». Επίσης διευκρίνισε πως πολλά από τα χρήματα αυτά πήγαν στο εξωτερικό, ενώ άλλα τοποθετήθηκαν σε θυρίδες ή κρατούνται ως μετρητά.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών επέμεινε στη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, δήλωσε ότι η πιστωτική επέκταση δεν ακολούθησε ανάλογα τη μείωση του ΑΕΠ, γεγονός που - κατά την άποψή του - δείχνει πως οι τράπεζες έριξαν ρευστότητα στην αγορά, ενώ αναγνώρισε πως η ζήτηση των δανείων μειώθηκε κατά 50% και το απέδωσε στο ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Εντούτοις ο κ. Ράπανος έκανε γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες από τις αρχές του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2011 προχώρησαν συνολικά σε ρυθμίσεις περίπου 689.000 δανείων για ποσό που ξεπερνούσε τα 20 δισ. ευρώ, από τα οποία - όπως εξήγησε - τα 126.000 ήταν στεγαστικά, τα 495.000 καταναλωτικά και τα 68.000 επιχειρηματικά.

Νωρίτερα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παπαδάκης εκτίμησε πως εάν αυξηθούν τους ερχόμενους μήνες τα θετικά μηνύματα για την οικονομία θα αποκατασταθούν ταχύτερα και οι καταθέσεις στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έκανε γνωστό ότι η έκθεση της BlackRock θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2012.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός για το σχέδιο νόμου, διατύπωσε την άποψη ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις όσο υπάρχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και απέδωσε τη φυγή στο εξωτερικό χρημάτων ελλήνων καταθετών στην ανασφάλειά τους μήπως η χώρα μας επιστρέψει στη δραχμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου