Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Λίστα οφειλετών στο Δημόσιο: Κλειστές επιχειρήσεις και νεκροί!!!!

Λίστα οφειλετών στο Δημόσιο: Κλειστές επιχειρήσεις και νεκροί 
 
Στη φόρα έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία έξι χιλιάδων επιχειρήσεων, με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρέη προς το Δημόσιο 30 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων όμως θεωρούνται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Ενδεικτικό είναι ότι στη μαύρη λίστα περιλαμβάνονται εταιρείες οι οποίες εδώ και δεκαετίες έχουν κατεβάσει ρολά και έχουν κηρύξει πτώχευση ή οι ιδιοκτήτες τους έχουν πεθάνει.
Στην κορυφή της μαύρης λίστας, φιγουράρει ο ΟΣΕ με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,262 δισ. ευρώ, δηλαδή ο μεγαλύτερος οφειλέτης και ο χειρότερος κακοπληρωτής του Δημοσίου είναι μια άλλη όψη του ίδιου του Δημοσίου, ενώ μόνο οι πρώτες 19 εταιρείες, με οφειλές μεγαλύτερες από 100 εκατ. ευρώ, χρωστούν περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια. Μεταξύ αυτών η Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων Ανω Λιοσίων με οφειλές 341,1 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με 163,5 εκατ. ευρώ, η Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες ΑΕ με 152 εκατ. ευρώ, η Νεώριον Ναυπηγεία Σύρου με 146 εκατ. ευρώ, η ασφαλιστική εταιρεία Εγνατία η οποία, παρότι έχει κατεβάσει ρολά, εμφανίζεται ως μια εκ των μεγαλύτερων οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 132 εκατ. ευρώ αλλά και η ΑΕΚ με συνολικά χρέη 103 εκατ. ευρώ.

Ψηλά στη λίστα άλλωστε βρίσκονται εταιρείες οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή δεν υπάρχουν πια, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης η οποία οφείλει 158,1 εκατ. ευρώ αλλά και τη Γραμμή ΑΕ του Γ. Κοσκωτά η οποία χρωστά 77,9 εκατ. ευρώ. Μόνο και μόνο από τις δύο αυτές επιχειρήσεις εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, το Δημόσιο έχει «μπει μέσα» 236 εκατ. ευρώ και ακόμα χειρότερα, δεν φαίνεται να υπάρχει και προοπτική να τα εισπράξει. Αυτό είναι και το αδύναμο σημείο της χθεσινής μαύρης λίστας, το γεγονός δηλαδή ότι ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης είτε γιατί οι οφειλέτες έχουν αποβιώσει είτε διότι έχουν χρεοκοπήσει και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν για να εισπραχθούν τα οφειλόμενα.
Στο παρελθόν, το υπουργείο Οικονομικών αρκετές φορές διά των υπουργών και υφυπουργών που έχουν θητεύσει στην Καραγεώργη Σερβίας έχει αναγνωρίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ανεπίδεκτο είσπραξης. Μάλιστα κατά καιρούς έχει εκφραστεί η εκτίμηση ότι από τα 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών (όσες ήταν μέχρι πέρυσι γιατί πλέον έχουν εκτοξευτεί στα 42 δισ. ευρώ) μόνο 8 με 10 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε προωθήσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή την περασμένη άνοιξη για το «ξεσκαρτάρισμα» της μαύρης λίστας μεταξύ των οφειλών που μπορούν να εισπραχθούν και αυτών που κρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως αδύνατο να εισπραχθούν, αλλά μετά από θύελλα αντιδράσεων στο Κοινοβούλιο, η ρύθμιση αποσύρθηκε. Ετσι, πτωχευμένοι και πεθαμένοι περιλαμβάνονται τελικά στη χθεσινή λίστα.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προαναγγείλει την ανάθεση σε ελεγκτικές εταιρείες του ελέγχου των οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ - συμπεριλαμβανομένων των φυσικών προσώπων που δεν ανακοινώθηκαν χθες - προκειμένου να διαπιστωθεί ποια από τα χρέη αυτά είναι εισπράξιμα.
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες και οι ομάδες μπάσκετ αποτελούν σημαντικό τμήμα της λίστας, με ληξιπρόθεσμες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εξέχουσα θέση κατέχουν και οι εκδοτικές επιχειρήσεις (Γραμμή ΑΕ, Νέο Κανάλι, Τέταρτη Εξουσία) ή κατασκευαστικές, όπως άλλωστε και πληθώρα ασφαλιστικών επιχειρήσεων οι περισσότερες από τις οποίες έχουν κλείσει. Πέραν της ΑΕΚ που αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη της κατηγορίας «ομάδες», στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα ο Πανιώνιος Ποδοσφαιρική ΑΕ (21,8 εκατ. ευρώ), ο Αθηναϊκός (15,9 εκατ. ευρώ), η ΑΕ Λάρισας (6,7 εκατ. ευρώ), η ΚΑΕ Πανιώνιος (12,2 εκατ. ευρώ), η Καβάλα ΠΑΕ ΑΟΚ (10 εκατ. ευρώ), η Προοδευτική (5,4 εκατ. ευρώ), ο Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου (4,7 εκατ. ευρώ), η Νήαρ Ηστ ΚΑΕ (3,3 εκατ. ευρώ), ο Εδεσσαϊκός, η Καλαμάτα και ο Ακράτητος με οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ο Εθνικός (1,8 εκατ. ευρώ) και η ΤΑΚ Αρης (1,5 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών συνεπάγεται την αδυναμία έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, η έκδοση του οποίου ξεμπλοκάρεται όταν ο οφειλέτης μπει σε ρύθμιση. Ομως η υπαγωγή σε ρύθμιση αποτελεί στοιχείο εξαίρεσης του οφειλέτη από τον κατάλογο, επομένως ή ορισμένες ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν μπει κατά λάθος στη λίστα καθώς θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί εξαιτίας ενεργού ρύθμισης της οφειλής τους ή δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και άρα δεν έχουν στα χέρια τους φορολογική ενημερότητα.

Στην ανακοίνωσή του πάντως το υπουργείο Οικονομικών αφήνει περιθώριο λανθασμένων αποτυπώσεων καθώς αναφέρεται ότι «τα στοιχεία των καταστάσεων αντλήθηκαν με ημερομηνία εξαγωγής στοιχείων 5 Σεπτεμβρίου 2010 και δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής και οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση». Στην ίδια ανακοίνωση όμως αναφέρεται επίσης ότι «σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των πληροφοριακών συστημάτων Taxis των εφοριών και Icis των τελωνείων, κατά την ημέρα άντλησης, δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλουμένων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών». Αν κάποιος οφειλέτης θεωρεί ότι αδίκως συμπεριελήφθη στη λίστα αφού έχει ρυθμίσει τις οφειλές του ή έχει στα χέρια του αναστολή πληρωμής με δικαστική απόφαση, θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία ή στο τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές του και να ζητήσει διόρθωση.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τη δημοσιοποίηση και νέας λίστας φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, εφόσον η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ανάψει το πράσινο φως.
n Ολόκληρη τη λίστα με τους 6.000 οφειλέτες μπορείτε να τη βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών: http://link.minfin.gr/ofeilesNP
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/131662.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου