Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Πανικός στη Ρώμη μετά την πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό.

.
Πανικός στη Ρώμη μετά την πρόβλεψη για μεγάλο σεισμό 
 

Πανικό έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Ρώμης, η πρόβλεψη ότι σήμερα,11 Μαΐου, αναμένεται μεγάλος σεισμός στην πόλη! Με νωπές ακόμα τις δυσάρεστες μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό της Λ’ Ακουίλα, οι κάτοικοι της πόλης είναι όπου φύγει φύγει.

Μάταια η δημόσια τηλεόραση Rai μέσω ρεπορτάζ προσπαθεί να καθησυχάσει τα πλήθη με την Πολιτική Προστασία να συμβουλεύει τους πολίτες να αποφύγουν τον πανικό.

Οι Ιταλοί πολίτες είναι αποφασισμένοι να πάρουν τα μέτρα τους και να είναι έτοιμοι! Άλλωστε κρατάει μήνες αυτή η… «κολόνια» των προβλέψεων,  με το Reuters, sites στο Ίντερνετ ακόμα και groups στο Facebook, να υπενθυμίζουν ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ραφαέλε Μπεντάντι (γνωστού και ως «προφήτη των σεισμών»), η καταστροφή έρχεται.

Ο Μπεντάντι που συνήθιζε όσο ήταν εν ζωή να κάνει τέτοιου είδους προβλέψεις, άφησε αυτόν τον κόσμο το 1979 σε ηλικία 86 ετών. Τριανταδύο χρόνια μετά όμως, συνεχίζει  να αναστατώνει μετά θάνατον τους Ιταλούς που τρέχουν για να γλυτώσουν!
Star.gr
http://www.madata.gr/epikairotita/world/105393.html

Απογραφή Πληθυσμού 2011: Έντυπο και οδηγίες.


Απογραφή Πληθυσμού 2011: Έντυπο και οδηγίες!

Η απογραφή ξεκίνησε από εχθές 10 Μαϊου! Σε εσάς ήρθαν; Το έντυπο το είδατε;
Μην ξεχνάτε ότι όσοι δεν απογραφούν θα πληρώσουν… αδρά, αφού τα πρόστιμα ξεκινούν από 10.000 και φτάνουν μέχρι 200.000 ευρώ.
Έως τις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2011.
Η συνέντευξη διαρκεί το πολύ 25 λεπτά και οι ερωτήσεις αφορούν την κατοικία και το… ποιόν των ατόμων που διαμένουν σε αυτή (ηλικία, επάγγελμα, επίπεδο εκπαίδευσης κλπ).Σε κάθε σπίτι καταγράφονται όλα τα μέλη που διαμένουν μόνιμα σε αυτό, ακόμα και αν απουσιάζουν για σπουδές ή στρατιωτικό, συμπεριλαμβανομένης και της οικιακής βοηθού.

Αν δεν σας βρουν τηλεφωνήστε τους Και μην χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία ότι δεν σας βρήκαν, γιατί σε περίπτωση που δεν βρουν κάποιον αφήνουν σημείωμα με ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, προκειμένου να τους τηλεφωνήσετε και να κλείσετε ραντεβού!

Για την ασφάλεια σας Οι απογραφείς φορούν μια χαρακτηριστική κονκάρδα με ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δίπλα αναφέρονται τα ονόματά τους. Σε περίπτωση που αμφιβάλετε για κάποιον καλέστε στο 213 135 2138-40.
Επισυναπτόμενα Αρχεία
- http://www.madata.gr/epikairotita/social/105406.html

«Υπό προετοιμασία» νέο σχέδιο για την Ελλάδα, δηλώνει ο Όλι Ρεν.



Ο Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο: «Προηγείται η αξιολόγηση και έπονται οι συζητήσεις» λέει ο Φινλανδός επίτροπος
Ο Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο: «Προηγείται η αξιολόγηση και έπονται οι συζητήσεις» λέει ο Φινλανδός επίτροπος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται ένα νέο σχέδιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2012, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν, ο οποίος σημειώνει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συζητηθούν και καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι πολύ νωρίς να εξειδικεύσουμε οποιοδήποτε ποσό αφορά στις ανάγκες χρηματοδότησης ή αναχρηματοδότησης της Ελλάδας το 2012» δήλωσε ο κ. Ρεν.

«Για την ακρίβεια, είναι ακριβώς το καθήκον της αποστολής της ΕΕ που βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Αθήνα να εξειδικεύσει και να καθορίσει τις ανάγκες του επόμενου έτους.

»Εμείς θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα και θα έχουμε μία εμπεριστατωμένη συζήτηση -και πιστεύω τις σχετικές αποφάσεις- για αυτό το ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο Φινλανδός επίτροπος.

«Όλα αυτά είναι τώρα στο στάδιο της προετοιμασίας από την Κομισιόν και τα μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα επιστρέψουμε σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες στο Ecofin» επανέλαβε ο Όλι Ρεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αντικείμενο των εκπροσώπων της τρόικας, υποστήριξε ο Όλι Ρεν, είναι διπλό: «Να αξιολογήσει αφ' ενός την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να εξεταστεί ποιες προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν, και αφ' ετέρου να διεξαχθεί μία επικαιροποιημένη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μαζί με τις ανάγκες επαναχρηματοδότησής του».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση για το τι είδους πρόσθετη ενίσχυση θα χρειαστεί η Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως μετά την αξιολόγηση της τρόικας «θα μπορούμε σε μερικές εβδομάδες να κάνουμε μία συζήτηση με γνώση των δεδομένων για τα επόμενα βήματα».

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κινούμενος στη γραμμή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε στους βουλευτές του κόμματός του πως δεν θα ληφθεί απόφαση για περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα πριν την αξιολόγηση της τρόικας.

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων στήριξης και μείωση των επιτοκίων» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως δεν θα υπήρχε χειρότερο ενδεχόμενο από έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Από την πλευρά της, και η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «στηρίζουμε την Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Newsroom ΔΟΛ

Γενική 24ωρη απεργία κατά των οικονομικών μέτρων.



  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχουν κηρύξει για την Τετάρτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, καλώντας σε «μαζική και αγωνιστική συμμετοχή για την απόκρουση των νέων αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων που επιβάλλουν τρόικα και κυβέρνηση».

Στην απεργία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το προσωπικό των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι εργαζόμενοι σε τράπεζες, οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων, οι εργαζόμενοι στον Τύπο καθώς και το προσωπικό των ΟΤΑ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας, υπηρεσίες του ΙΚΑ, της Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, μετά την απόφαση των εργαζομένων να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

Από τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης και για 24 ώρες δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις λόγω της συμμετοχής των δημοσιογράφων στην απεργία.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Σοβαρές αλλαγές στο πτητικό τους πρόγραμμα, με ματαιώσεις δεκάδων πτήσεων, ανακοίνωσαν οι δύο μεγάλες ελληνικές αεροπορικές εταιρίες, λόγω στάσης εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231107780

Η Ελλάδα βιώνει κραχ ανεργίας, λέει ο Σάββας Ρομπόλης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ


 
  (Φωτογραφία:  Icon )
Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι απασχολούμενοι στη χώρα είναι λιγότεροι από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό συνθήκη που συνιστά «κραχ ανεργίας» εξηγεί o Σάββας Ρομπόλης καθηγητής Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο in.gr.
Λίγες ημέρες μετά την Πρωτομαγιά και ώρες πριν την νέα γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τονίζει ότι φέτος το βασικό μήνυμα για σταθερή δουλειά με εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπές εισόδημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και για την ποιότητα της όποιας απασχόλησης τα επόμενα χρόνια να είναι εφιαλτικές.
Ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός διευθυντής στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Με την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης «σ' ένα πρότυπο καπιταλισμού ασιατικού τύπου» θα αυξάνεται, όπως υποστηρίζει, ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν σε συνθήκες φτώχειας παρά το γεγονός ότι θα έχουν εργασία, ενώ προειδοποιεί ότι στην αύξηση των φτωχών θα συμβάλλει και η επικείμενη σύνδεση των επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εισάγει ακόμη την έννοια της «άνεργης ανάκαμψης» εξηγώντας ότι με την ακολουθούμενη οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, οπότε η όποια -έστω μικρή- ανάκαμψη όποτε και αν αυτή έρθει δεν θα συνδυαστεί με ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

Δεδομένων των παραπάνω, οργή προκαλεί ότι ακόμη και τώρα που η ύφεση έχει χτυπήσει κόκκινο και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πραγματική ανεργία 22% στο τέλος του έτους, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι δεν θα έχουν δουλειά, το επίσημο κράτος δεν φαίνεται να αξιοποιεί τα εργαλεία που έχει στα χέρια του προκειμένου να αναδιοργανώσει και να αξιοποιήσει καλύτερα την παραγωγική βάση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, συνθήκες ανάπτυξης και αναδιανομής του εισοδήματος.

Όπως επιβεβαιώνει ο κ. Ρομπόλης, οι κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν ποτέ τις εξειδικευμένες πάνω σε αυτά τα θέματα μελέτες και προτάσεις του Ινστιτούτου. Σοκάροντας δε ακόμη περισσότερο προσθέτει: «οι μόνοι που δείχνουν ενδιαφέρον και μιλούν για υλικό που πρέπει να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί είναι οι διεθνείς οργανισμοί και οι δανειστές μας».

Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μνημονίου η ελληνική αγορά εργασίας γύρισε 20 χρόνια πίσω λέει χαρακτηριστικά, απαριθμώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις που ήδη χάθηκαν ή κινδυνεύουν να καταπατηθούν.

«Όλα αυτά η Ελλάδα από άποψη ποιότητας και παραγωγικότητας θα τα πληρώσει πολύ ακριβά στο μέλλον», προειδοποιεί και εξηγεί ότι πέραν των άλλων κρίσιμων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, η χώρα κινδυνεύει να μείνει μόνο με χαμηλής εξειδίκευσης εργαζόμενους με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την οικονομία.

Εξηγεί γιατί οι συνταγές του μνημονίου και της τρόικας είναι εκ προοιμίου καταδικασμένες στην αποτυχία, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «μεθοδολογικά αντιμετωπίζουν τη χώρα ως επιχείρηση, υπολογίζοντας μόνο έσοδα-δαπάνες, αλλά η οικονομία δεν λειτουργεί μόνο με έσοδα και δαπάνες».

Παραθέτει δε συγκεκριμένα στοιχεία και μελέτες που αποδεικνύουν ότι όσο και αν εξαθλιωθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι, ο στόχος για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Γιατί απλούστατα, όπως τονίζει με έμφαση, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα δεν οφείλεται στο κόστος εργασίας.

Η μόνη λύση που μπορεί να εξασφαλίσει διέξοδο από την κρίση είναι η ανασύσταση της παραγωγικής βάσης και η δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος υποστηρίζει ο κ. Ρομπόλης και αναλύει την άποψή του για μετάβαση από την οικονομία της αγοράς στην οικονομία της αλληλεγγύης, κατεύθυνση που -όπως λέει- πρέπει να ακολουθηθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την ανεργία να έχει πλήξει ήδη 23 εκατ. εργαζόμενους κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ήσυχος, τονίζει.

«Στην ουσία έχουμε στην ΕΕ ένα 28ο κράτος-μέλος, διπλάσιο σε πληθυσμό από την Ελλάδα, το ‘κράτος των ανέργων’».

Τέλος ο Σάββας Ρομπόλης στην συνέντευξή του, που αποτελεί αξονική τομογραφία της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας που βιώνουμε, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις μια αναδιάρθρωσης -έστω και ήπιας- στην περιουσία των ήδη ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων.

Αργυρώ Π.Τσατσούλη

Δείτε την συνέντευξη του Σάββα Ρομπόλη σε ενότητες:



Newsroom ΔΟΛ