Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Φρανσουά Ολάντ:Ανάχωμα για την Συντηρητική Ευρώπη;



                                                                                           Γράφει ο Λευτέρης Φράτης

Ο όρος ΄΄σοσιαλισμός΄΄ σήμερα μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από παρωχημένος ως ιδεολογική συμπεριφορά αλλά ίσως αποτελεί το φάντασμα μιας συντηρητικής Ευρώπης.Είναι κατά κάποιο τρόπο ο αδικημένος που καιροφυλαχτεί προκειμένου να πάρει την ρεβάνς.Και εννοούμε μια δίκαιη νίκη έναντι του συντηρητισμού και του άκρατου καπιταλισμού που καταδυνάστευσαν και καταδίκασαν μια συλλογική και ενωμένη Ευρώπη μετατρέποντας την άρδην σε Ένωση κοινωνικής ανισότητας με μεγάλες κοινωνικές αποκλίσεις.Όταν ο καπιταλισμός έθεσε ως πυρήνα το χρήμα η δημιουργική και αλληλέγγυη Ευρώπη έπαψε να υφίσταται. Βέβαια υπήρξε ποτέ αλληλέγγυη η Ευρώπη ακόμη και με Σοσιαλιστικές ηγεσίες ;Σίγουρα όχι αλλά η σημερινή συντηρητική ηγεμονία της ,την καταδίκασε σε κάτι χειρότερο: να γίνει έρμαιο των αγορών.Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του με τίτλο:Να αλλάξουμε το πεπρωμένο λέει χαρακτηριστικά: Σήμερα η αυτοκρατορία του χρήματος τίθεται ξανά στο εδώλιο. Το χρήμα κυριαρχεί. Ήταν εργαλείο, έγινε αφεντικό. Ενώ το χρήμα θα έπρεπε να υπηρετεί την πραγματική οικονομία, ανάγεται σε μέτρο των πάντων, σε κριτήριο της ανθρώπινης ζωής. Έχετε χρήμα; Έχετε τα πάντα. Δεν έχετε; Δεν αξίζετε τίποτα.Απόλυτα ακριβής και σωστή παρατήρηση του Ολάντ.Aυτή είναι η φρικτή πραγματικότητα.Το χρήμα είναι το κυριότερο μέσο αξιολόγησης των ανθρώπων. Αυτό ευθύνεται για τον αμοραλισμό που διαθέτουν σήμερα οι άνθρωποι.Την ρήξη με το ανθρώπινο πρόσωπο. Την έλλειψη του ουμανισμού.Αρκεί όμως μόνο θέληση για ρήξη; Όση επιρροή και δύναμη να διαθέτει ένας ηγέτης δεν μπορεί να αλλάξει έμφυτες  πεποιθήσεις και αντιλήψεις των ανθρώπων.
    Η νίκη του Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρω των Προεδρικών εκλογών στην Γαλλία είναι η αφετηρία για την αλλαγή στην Ευρώπη.Η άτυπη αλλά πολύ συγκεκριμένη πολιτική συμμαχία μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί αηδίασε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό λαό ο οποίος θεωρεί τον Ολάντ ως Μεσσία που θα λυτρώσει και θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στον συντηρητικό κατήφορο της Ευρώπης που διχάζει τους λαούς και τους υποχρεώνει σε επώδυνες και  αορίστου χρόνου θυσίες οι οποίες έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων των ανά την υφήλιο τοκογλύφων.Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γάλλος σοσιαλιστής  υπογράμμισε ότι εφόσον εκλεγεί θα ελαφρύνει τα βάρη των Ελλήνων. Επίσης επέκρινε την ηγεμονική στάση της Γερμανίας έναντι των άλλων κρατών λέγοντας ότι δεν μπορεί η Γερμανία να αποφασίζει για την υπόλοιπη Ευρώπη.Ο Φρανσουά Ολάντ δεν είναι ο άνθρωπος ο έχει ως στόχο να αλλάξει μόνο την Γαλλία. Είναι αυτός που θα επιδιώξει να σταθεί απέναντι στις κατάφορες αδικίες που υφίσταται σήμερα κάθε αδύναμος εταίρος.
    Ο Νικολά Σαρκοζί από την άλλη  επέλεξε να συμπορευτεί με τις αγορές και όχι με τον Γαλλικό λαό και αυτό θα του κοστίσει την Προεδρία. Ήδη ο πολιτικός κατακερματισμός του επιβεβαιώθηκε με τις εκλογές του πρώτου γύρου. Πριν από δύο μήνες τουλάχιστον στον Α’ γύρο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κέρδιζε οριακά .Κάτι που όμως δεν έγινε. Ο βασικός πυρήνας με τον οποίο πολιτεύτηκε ήταν η προσέγγιση των ακροδεξιών ψηφοφόρων και με ότι αυτό συνεπάγεται. Χρησιμοποίησε ακροδεξιά πολιτική ρητορεία η οποία του κόστισε.Πρόσφατα ο Ντομινίκ Στρος-Καν άφησε σε δηλώσεις του σαφείς αιχμές για σκευωρία και οργανωμένη πολιτική του εξόντωση από τον Νικολά Σαρκοζί όσον αφορά το σκάνδαλο με τον βιασμό της καμαριέρας. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο Στρος Καν προαλειφόταν για ηγέτης των Σοσιαλιστών πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο το οποίο τον δολοφόνησε πολιτικά.
  Μένει να δούμε τι θα πράξει ο Φρανσουά Ολάντ μετά την νίκη του στις εκλογές.Θα αλλάξει πράγματι το ρου της Ευρώπης;Θα συγκρουστεί με τις αγορέςΑς ελπίσουμε βέβαια ότι  το Γαλλικό  σοσιαλιστικό μοντέλο δεν θα  αποδειχθεί ψευδεπίγραφο όπως το αντίστοιχο Ελληνικό και Ισπανικό.

http://lefterisfratis.blogspot.com/2012/04/blog-post_28.html

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 2-1 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ....!!!!

http://wwitv.com/tv_channels/b3439.htm

ΠΑΣΟΚ: Σενάρια για σύλληψη πρώην υπουργού!



Οργιάζουν τις τελευταίες μέρες οι φήμες για νέα σύλληψη πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ μετά από αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου.

ΠΑΣΟΚ: Σενάρια για σύλληψη πρώην υπουργού!


Συγκεκριμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν διαρροές, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ιπποκράτους, ότι επίκεινται προφυλάκιση πρώην υπουργού, του οποίου το όνομα είχε απασχολήσει πριν από τρία χρόνια αρνητικά την επικαιρότητα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται και σύλληψη πρώην δημάρχου μεγάλης πόλης.

http://www.newsbomb.gr/ekloges-2012/pasok/story/131363/pasok-senaria-gia-syllipsi-proin-ypoyrgoy

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ..


ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ...

Συντάχθηκε απο τον/την ypsistos Στις .

 gallop
Την πρώτη ολοκληρωμένη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη την Αττική έχει στη διάθεση του το makeleio...
Το γκάλοπ έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί το πραγματοποίησε ανεξάρτητος φορέας και μάλιστα σε πολύ μεγάλο δείγμα ψηφοφόρων- 3000  άτομα, όταν τα περισσότερα γκάλοπ διενεργούνται με δείγμα 1000 ατόμων...Τα αποτελέσματα όπως είδατε στην παραπάνω κάρτα είναι πραγμαγματικά τραγικά τόσο για Πασοκ και Νεα Δημοκρατία όσο και για τον Καρατζαφέρη που φαίνεται να μην μπαίνει στη Βουλή... Απο την άλλη τα αντιμνημονιακά κόμματα προελαυνουν στην κυριολεξία ενώ πολυ υψηλά ποσοστα καταγράφει και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ... Ο "ρουφιάνος" που εξασφάλισε για το makeleio το γκάλοπ έκανε πολύ καλή δουλειά αφού η δημοσκόπηση έχει ποσοστά για όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής... Στη μεγαλύτερη περιφέρεια αυτή της 'Β ΑΘΗΝΩΝ το Πασόκ έρχεται τέταρτο ένω ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ χτυπάνε στα ίσια την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας... Αναλύτικα τα ποσοστά των κομμάτων στη Β ΑΘΗΝΩΝ είναι:
ΠΑΣΟΚ    9,5%
Ν Δ 14%
ΚΚΕ   8,3%
ΛΑΟΣ 1,8%
ΣΥΡΙΖΑ 13,7 %
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 11,3 %
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 5,0%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,7%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,6%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1,4 %
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 8%
Η δημοσκόπηση περιέχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ποια είναι τα μεγαλυτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε..
Στη Δεύτερη περιφέρεια τη Αθήνας τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ανεργία με 28% η διαφθορά με 25% και η φτώχεια με 20%...
Στην Α Αθηνών τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής...
ΠΑΣΟΚ 13%
Ν Δ 13%
ΚΚΕ 7,6 %
ΛΑΟΣ 1,8 %
ΣΥΡΙΖΑ 12,3 %
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 11,3 %
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 7%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9,5%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2,2%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 7%
Στην Α Αθηνών το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι η διαφθορά σε ποσοστό 28%
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΑΣΟΚ 5,7%
ΝΔ 12,3 %
ΚΚΕ 4,8 %
ΛΑΟΣ 2,0%
ΣΥΡΙΖΑ 21,1 %
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 12,7 %
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 3,6 %
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 4,8 %
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9,6 %
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 0,9 %
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 9%

Α ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΑΣΟΚ 8,5 %
ΝΔ 12,0 %
ΚΚΕ 10,7 %
ΛΑΟΣ 1,0 %
ΣΥΡΙΖΑ 13,4 %
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 13,8 %
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 6,1 %
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 5,2 %
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,5 %
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1,4 %
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 3,0 %
Β ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΑΣΟΚ 7,6 %
ΝΔ 8,1 %
ΚΚΕ 12,0%
ΛΑΟΣ 1,8 %
ΣΥΡΙΖΑ 15,4 %
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 13,7 %
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 6,4 %
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,3 %
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,7 %
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1,1 %
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 4%
Σε όσους βιάζονται να αθροίσουν τα νούμερα για να επαληθεύσουν ο "ρουφιάνος" μας είπε ότι δεν έχουν μετρηθεί μικρότερα κόμματα ακύρα και λέυκα!!!

http://www.makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1166:2012-04-27-14-02-17&catid=5:2012-02-11-12-50-12&Itemid=60

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Λίγη άγνωστη Ιστορία!



Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, 27 Απριλίου 1941, η πρώτη τους δουλειά ήταν να στείλουν ένα...
απόσπασμα υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς για να κατεβάσει τη Γαλανόλευκη από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και να υψώσει τη σβάστικα.

Δεξιά ο Παρθενώνας, αριστερά οι Καρυάτιδες. Από την ελιά τής Αθηνάς οι Γερμανοί αντικρίζουν στο ακραίο σημείο τού βράχου τής Ακρόπολης πού δεσπόζει τής πόλης, την γαλανόλευκη σημαία
πού θ' αντικατασταθεί από τον αγκυλωτό σταυρό. 

Η εθνική Σημαία με το μεγάλο σταυρό στην μέση λάμπει και τα χρώματά της τονίζουν και τονίζονται από τον Παρθενώνα που στέκει αγέρωχος και όμορφος όπως πάντα.

Εκεί στην θέση Καλλιθέα, στο ανατολικό σημείο του Ιερού Βράχου ο επικεφαλής του αποσπάσματος ζήτησε από τον εύζωνο που φρουρούσε τη σημαία μας να την κατεβάσει και να την παραδώσει.

Ο απλός αυτός φαντάρος, όταν στις 8:45 το πρωί έφθασαν μπροστά του οι κατακτητές της χώρας μας
και με το δάκτυλο στην σκανδάλη των πολυβόλων
τους, τον διέταξαν να κατεβάσει το Εθνικό μας σύμβολο, δεν έδειξε κανένα συναίσθημα. Δεν πρόδωσε την τρικυμία της ψυχής του. Ψυχρός, άτεγκτος και αποφασισμένος.. απλά αρνήθηκε! Οι ώρες της περισυλλογής, που μόνος του είχε περάσει δίπλα στην σημαία, τον είχαν οδηγήσει στη μεγάλη απόφαση. 
"ΟΧΙ"!
Αυτό μονάχα πρόφερε και τίποτε άλλο. Μια απλή λέξη, με πόση όμως τεράστια σημασία και αξία. Η Ελληνική μεγαλοσύνη σε όλη την απλή μεγαλοπρέπειά της κλεισμένη μέσα σε δύο συλλαβές! Ξέρουν απ' αυτά οι Έλληνες..

Ο λοχαγός Γιάκομπι διέταξε έναν Γερμανό στρατιώτη να το πράξει. Ο στρατιώτης την κατέβασε κι αφού με τη βοήθεια ενός συναδέλφου του την δίπλωσε πολύ προσεκτικά, την παρέδωσε στα χέρια του Έλληνα φρουρού. Ο εύζωνας κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα με κατεβασμένο κεφάλι το διπλωμένο γαλανόλευκο πανί πάνω στα χέρια του. Κι ύστερα τυλίχτηκε με τη σημαία, έτρεξε ως την άκρη του Ιερού Βράχου και μπρος στα μάτια των
εμβρόντητων Γερμανών ρίχτηκε μ' ένα σάλτο στον
γκρεμό, βάφοντας το εθνικό μας σύμβολο με το τίμιο αίμα του.

Οι Γερμανοί σκύβουν πάνω από το κενό: 60 μέτρα πιο κάτω, κείτεται ο Εύζωνας, νεκρός πάνω στον βράχο, σκεπασμένος με το σάβανο πού διάλεξε. 

Οι δύο Γερμανοί αξιωματικοί, πού είναι επί κεφαλής των εμπροσθοφυλακών, ο αρχηγός ιππικού Γιάκομπι και ο λοχαγός Έλσνιτς τής 6ης ορεινής μεραρχίας, χρησιμοποιούν
τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών για να στείλουν μήνυμα στον Χίτλερ:

«Μάϊν Φύρερ, στις 27 Απριλίου, στις 8 και 10, εισήλθαμε εις τας Αθήνας, επί κεφαλής των πρώτων γερμανικών τμημάτων στρατού, και στις 8 και 45, υψώσαμε την σημαία τού Ράϊχ πάνω στην Ακρόπολη και στο Δημαρχείο. Χάϊλ, μάϊν Φύρερ». 

Η γερμανική στρατιωτική διοίκηση Αθηνών υποχρέωσε την προδοτική κυβέρνηση Τσολάκογλου να δημοσιεύσει στον Τύπο ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο φρουρός της σημαίας μας, υπέστη έμφραγμα από την συγκίνηση όταν του ζητήθηκε να την παραδώσει. Όμως οι στρατιώτες κι οι επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος είχαν συγκλονιστεί
απ' αυτό που είδαν και δεν κράτησαν το στόμα τους κλειστό. Στις 9 Ιουνίου η είδηση δημοσιεύθηκε στην DAILY MAIL με τίτλο: "A Greek carries his flag to the death" (Ένας Έλληνας φέρει την σημαία του έως τον θάνατο).

Η θυσία του Έλληνα στρατιώτη έγινε αιτία να εκδοθεί
διαταγή από τον Γερμανό φρούραρχο να υψώνεται και η ελληνική σημαία δίπλα στη γερμανική.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εκεί στα Αναφιώτικα κάτω από τον Ιερό Βράχο, ζούσαν ακόμα αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν το παλικάρι να γκρεμοτσακίζεται μπροστά στα μάτια τους τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη. Και κάθε χρόνο, στο μνημόσυνό του στις 27 Απριλίου, άφηναν τα δάκρυά τους να κυλήσουν στη μνήμη του. Ουδείς ενδιαφέρθηκε ποτέ να καταγράψει την μαρτυρία τους.

Κωνσταντίνος Κουκίδης
είναι τ' όνομα του ευζώνου (κατά μια άλλη άποψη ήταν 17χρονος νέος της Εθνικής Οργανώσεως Νέων αλλά τι σημασία έχει;).
Κωνσταντίνος Κουκίδης είναι τ' όνομα αυτού του ΕΛΛΗΝΑ και στολή του η Σημαία μας. 
Μας τον έχουν κρύψει, μας τον έχουν κλέψει. Κλείστε κι αυτόν τον εθνομάρτυρα στην ψυχή σας κοντά στους άλλους. Απαιτείστε να γραφτεί τ' όνομά του στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας. Ψιθυρίστε το, έστω και βουβά, μέσα σας,
κάθε φορά που αντικρίζετε τη σημαία μας.
Πείτε στα παιδιά σας ότι αυτή η σημαία, έχει βυζάξει
ποταμούς ελληνικού αίματος, για να μπορεί αγέρωχη να κυματίζει την τιμή και την αξιοπρέπειά μας.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ZOYGLA.GR ΣΗΜΕΡΑ!!!!!!


Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό




Σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται από την τρίτη κατά σειρά Ανοικτή Ψηφοφορία κατά την προεκλογική περίοδο που διεξήχθη από την zougla.gr. Η μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος του οποίου τα αποτελέσματα δημοσιεύονται αφορά την μέτρηση με δείγμα 1089 ψηφοφόρων χρηστών του Διαδικτύου, που εντάσσονται στην Τράπεζα Δεδομένων της ηλεκτρονικής εφημερίδας, συμμετέχοντας εθελοντικά σε αυτήν την δεξαμενή που αποτελείται από 8.000 άτομα.
Το δεύτερο σκέλος της έρευνας αφορά εκείνους τους χρήστες του διαδικτύου που ελεύθερα εισήλθαν στην zougla.gr και ψήφισαν απαντώντας στο ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δημοσιευθούν εντός των επομένων ωρών.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης σε δείγμα 1089 ατόμων


Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση της Ανοικτής Ψηφοφορίας οι πολίτες ξεκαθαρίζουν για μία ακόμη φορά πως αυτό που θα επιθυμούσαν την επομένη των εκλογών θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης από δύο ή περισσότερα κόμματα. Η προτίμηση αυτή προηγείται με απόλυτη πλειοψηφία και με ποσοστό που φθάνει το 63%. Μόνον το 33% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών όπως καταδεικνύει και το γράφημα που ακολουθεί.


Παραμένοντας στην ίδια ενότητα ερωτήσεων οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσδιορίσουν τον συνδυασμό κομμάτων που κατά τη γνώμη τους θα ήταν ο καλύτερος για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πίνακας που ακολουθεί ταξινομεί αυτές τις επιλογές.


Έτσι λοιπόν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων και με ποσοστό της τάξης του 16,9% έρχεται ο συνδυασμός Ανεξάρτητοι Έλληνες – ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μία ετερόκλητη πολιτικά συγκυβέρνηση ενός κόμματος που προέρχεται από τα σπλάχνα της Δεξιάς και καθορίζεται από τα στοιχεία της ιστορικής Λαϊκής Δεξιάς και ενός κόμματος που ανήκει παραδοσιακά στην Αριστερά. Κοινό τους σημείο η αντιμνημονιακή τους στάση. Ήδη έχουν σχολιαστεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα διάφορες κινήσεις, ιδιαίτερα εκ μέρους του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άφηνε την Πέμπτη το βράδυ να εννοηθεί πως η όποια στήριξη κυβερνητικού σχήματος στο οποίο θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, θα ήταν αποδεκτή.

Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων έρχεται ο ακραιφνής αριστερός συνδυασμός ο οποίος προβλέπει συγκυβέρνηση μεταξύ του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην τρίτη θέση έρχεται το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ενώ μόλις στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων ανιχνεύεται ο συνδυασμός συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αρχίζει δηλαδή και εγκαθίσταται στο συλλογικό υποσυνείδητο η διαφορά μεταξύ δύο ομογάλακτων πολιτικών δομών, η διαφορά ωστόσο των οποίων αφορά το μείζον ζήτημα του Μνημονίου.

Ικανότερος για να διοικήσει την χώρα


Στον πίνακα που ακολουθεί οι χρήστες του διαδικτύου επιλέγουν τα πρόσωπα που κατά την γνώμη τους είναι ικανά για να κυβερνήσουν την χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες.


Προηγείται ο Πάνος Καμμένος με 14,5% ακολουθούμενος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στην συνέχεια, στην τρίτη θέση, τον Αντώνη Σαμαρά. Πολύ ισχνά ποσοστά λαμβάνουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λαμβάνει ένα 5,7% των προτιμήσεων και προηγείται πολιτικών προσωπικοτήτων όπως της Αλέκας Παπαρήγα ή της Ντόρας Μπακογιάννη ή του Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος περιορίζεται στο εξαιρετικά ασθενικό ποσοστό του 1,2%.
Αξίζει να σημειωθεί το κατά αναλογία υψηλό ποσοστό που λαμβάνει ο αρχηγός της Ακροδεξιάς Οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ν. Μιχαλολιάκος, ένα 4,5% , ποσοστό που καταδεικνύει την επιρροή της Ακροδεξιάς στη δεξαμενή των ψηφοφόρων.

Παράσταση Νίκης

Οι ψηφοφόροι αυθόρμητα απαντώντας και με βάση τα ακούσματα και τα ερεθίσματα που έχουν, υποστηρίζουν σε ένα μεγάλο ποσοστό πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αυτήν την Κυριακή. Είναι η λεγόμενη παράσταση νίκης.


Με ένα 52,1% οι συμμετέχοντες στην Ανοικτή Ψηφοφορία θεωρούν πώς η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Με ένα ποσοστό της τάξης του 10,1% θεωρούν πως πρώτο κόμμα θα είναι αυτό του Πάνου Καμμένου, ενώ μόλις το 6,5% καταλήγει πώς το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Αποχή – Συμμετοχή στις εκλογές


Επιβεβαιώνεται η άποψη πως σε αυτές τις εκλογές οι μετακινούμενοι ψηφοφόροι κατά κύριο λόγο έχουν επιλέξει να συμμετέχουν και μάλιστα μαζικά στην εκλογική διαδικασία. Ο πίνακας που ακολουθεί δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τις προθέσεις των ψηφοφόρων.


Το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών, ένα 88,6% δηλαδή, έχει αποφασίσει να προσέλθει στις κάλπες. Το 7,8% δηλώνει αναποφάσιστο ενώ μόλις το 3,6 % δηλώνει πως θα απέχει.

Κριτήρια επιλογής


Στην επόμενη ερώτηση οι συμμετέχοντες στην μέτρηση της zougla.gr κλήθηκαν να τοποθετηθούν έναντι των κριτηρίων βάσει των οποίων θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το γράφημα που ακολουθεί, το 55% των ψηφοφόρων επιθυμεί παραμονή στο Ευρώ και την Ευρωζώνη αλλά υπό τον όρο της αναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου. Μόνον το 9% επιθυμεί αποχώρηση από το Ευρώ, ενώ το 20% τάσσεται υπέρ της άνευ όρων παραμονής στο ευρωπαϊκό νόμισμα και την ΟΝΕ.


Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό της τάξης του 14% το οποίο αναφέρεται σε ένα «άλλο σκεπτικό», που δεν έχει σχέση με τα τρία κυρίαρχα σκεπτικά που προαναφέρθηκαν.

Αντιμνημονιακοί κατά Μνημονιακών


Μοιρασμένη φαίνεται να είναι η ελληνική κοινωνία ως προς το επιπρόσθετο κριτήριο που αφορά την μνημονιακή ή την αντιμνημονιακή στάση των πολιτικών κομμάτων.

Έτσι λοιπόν το 43% εξαρτά την εκλογική του συμπεριφορά από το εάν το κόμματα έχουν ταχθεί κατά του Μνημονίου.


Το 12%, ένα πολύ περιορισμένο ποσοστό, εξαρτά την τελική επιλογή του στη κάλπη από την μνημονιακή στάση των κομμάτων ενώ ένα εντυπωσιακό 45% δεν εξαρτά την τελική εκλογική του επιλογή από το εάν τα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ ή κατά του Μνημονίου.

Τεχνοκράτες ή πολιτικοί;


Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη και ως προς το εάν θα έπρεπε να τεθεί επικεφαλής ενός σχήματος συγκυβέρνησης ένας τεχνοκράτης ή ένας πολιτικός.


Το 51% των ψηφοφόρων επιθυμεί πολιτικό πρόσωπο ως πρωθυπουργό ενώ το 46% τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης τεχνοκράτη στοπ Μαξίμου.

Πρόθεση ψήφου



Πρώτο κόμμα κατά τους συμμετέχοντες στην μέτρηση της zougla.gr είναι αυτό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 18,9% σημειώνοντας νέα άνοδο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης παρατίθεται παρακάτω ο συγκριτικός πίνακας μεταξύ των τριών τελευταίων μετρήσεων, από τα τέλη Μαρτίου έως και σήμερα όπου καταγράφεται η εναλλαγή των ποσοστών των κομμάτων.


Παρατηρούμε λοιπόν ότι σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση το μεν κόμμα του Πάνου Καμμένου ανέρχεται από το 16,8% στο 18,9% αυξάνοντας την επιρροή του στο εκλογικό σώμα εντυπωσιακά ενώ παράλληλα, μεγάλη αύξηση του ποσοστού του πετυχαίνει το ΠΑΣΟΚ το οποίο από 11.1% λαμβάνει 14,3%.

Το εντυπωσιακότερο ωστόσο εύρημα αυτής της Ανοικτής Ψηφοφορίας είναι η περεταίρω καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία είναι τρίτο κόμμα με 11% σημειώνοντας περεταίρω πτώση.

Το ΚΚΕ βλέπει τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται και φθάνει το 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στην Αριστερά με 11% και είναι και αυτός στην τρίτη θέση με την Νέα Δημοκρατία, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά 7,1% διεκδικεί με αξιώσεις μία καλή παρουσία στο Κοινοβούλιο. Εντός Κοινοβουλίου και η Χρυσή Αυγή με 6,9% της οποίας η πορεία είναι καθοδική σε σχέση με τις τρείς προηγούμενες μετρήσεις.

Εκτός Βουλής τα κόμματα του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, της Δράσης του Στέφανου Μάνου, της Κοινωνικής Συμφωνίας των Κατσέλη – Καστανίδη. Ανιχνεύεται πάντως το κόμμα της Αριστεράς ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με 1,1% ενώ οι Οικολόγοι – Πράσινοι αγωνίζονται για την είσοδο τους στη Βουλή πετυχαίνοντας ένα 2.3%.

Συσπειρώσεις


Τα δύο διαγράμματα που ακολουθούν ανιχνεύουν τις διαρροές από τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Η συσπείρωση του σκληρού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές να είναι εξαιρετικά χαμηλός, στο 29,4% με απώλειες, αν όχι αιμορραγία, προς την Δημοκρατική Αριστερά με μετακινούμενες ψήφους της τάξης του 15,6%. Μεγάλη απώλεια παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ και ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ένα 14,8% των ψηφοφόρων του μετακινούνται προς το κόμμα της Αριστεράς.
Ένα 11,2% μεταβαίνει προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα 4,8% προς το ΚΚΕ αλλά και ένα 3,7% προς την Χρυσή Αυγή, στοιχείο αξιοσημείωτο.

Περίπου την ίδια συσπείρωση με το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει και η Νέα Δημοκρατία. Ο ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 29,6%, στοιχείο πρωτόγνωρο (όπως και για το ΠΑΣΟΚ) για κόμμα εξουσίας.
Οι διαρροές – αιμορραγία της ΝΔ προσδιορίζονται ως εξής: Χέουσα πληγή αποτελεί η μετακίνηση του 30,3% των ψηφοφόρων της προς του Ανεξάρτητους Έλληνες. Η δεύτερη αιμορραγία αφορά την μετακίνηση του 11,2% των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων προς την Ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή. Το 2,9% εξακολουθεί νε μετακινείται προς την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.



Ταυτότητα Έρευνας


Η μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει η zougla.gr διεξήχθη την 25η Απριλίου έως την 27η του ιδίου μηνός. Στην έρευνα αυτή ψήφισαν 1089 χρήστες του διαδικτύου άνω των 18 ετών, οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν στην Βάση Δεδομένων της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας και συμπεριλαμβάνονται σε ένα δείγμα 8.000 ατόμων. Την μέτρηση επεξεργάστηκε και στάθμισε η επιστημονική ομάδα η οποία συνεργάζεται με τη zougla.gr.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, 22:17

http://www.zougla.gr/politiki/article/apotelesmata-psifoforia

Σύνταγμα του Κράτους.



MEPOΣ TETAPTO - Eιδικές τελικές και μεταβατικές διατάξεις
   TMHMA Δ΄ - Aκροτελεύτια διάταξη
     'Αρθρο 120 - (Ακροτελεύτια διάταξη)
  
1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.
2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Αθήνα, 18 Aπριλίου 2001

O ΠΡOΕΔΡOΣ ΤΗΣ ΒOΥΛΗΣ
ΑΠOΣΤOΛOΣ XΡ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

http://www.ekloges.gr/syntagmaDetails.asp?pageid=3&langid=1&ArthroID=124

18 δις τώρα σε 4 εμπορικές τράπεζες και τα επόμενα μετά τις εκλογές!!!!!




Μποναμάς ..πριν τις εκλογές δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 μεγάλες εμπορικές τράπεζες, ως πρώτο κομμάτι για την ανακεφαλαιοποίηση.

Έτσι, αποφασίστηκε η “γέφυρα” δίνοντας 18 δις ευρώ μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και για τα υπόλοιπα θα αποφασίσει εκ νέου το Υπουργικό είτε πριν τις εκλογές είτε με το νέο σχήμα μετά.

Πάντως, πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης (DJ Newswires, Reuters) αναφέρουν ότι η τελική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά προς το τέλος του 2012.


http://olympia.gr/2012/04/27/18-%ce%b4%ce%b9%cf%82-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%83%ce%b5-4-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%ac%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1/

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ “ΣΤΡΑΤΗΓΟ” ΓΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ “ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ”!


ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΙΤΡ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ… Πάλι όμως τους χαλάμε τα σχέδια.

Προχθές το βράδυ το επικοινωνιακό επιτελείο του Βενιζέλου πραγματοποίησε σύσκεψη πανικόβλητο από τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες που δείχνουν την ελάχιστη συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ παρά την “αλλαγή”.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, γνωστός μας και λατρεμένος δημοσιογράφος του ΔΟΛ (μιλάμε για τρελλό έρωτα που του έχουμε), υψηλόβαθμο στέλεχος του Mega (μιλάμε για ΠΟΛΥ υψηλόβαθμο), ένας πιο “μετροπαθής” από τον “Βασικό Μέτοχο” και συντόνιζε ποιός λέτε;

Μα ο Στρατηγός Τσουκάτος! Το καμάρι της Γερμανίας! Ο άνθρωπος που προσέφερε τα μέγιστα στην σωτήρια επέμβαση των Γερμανών για να εξυγιάνουν τους μιαρούς Έλληνες!

Στην σύσκεψη έγιναν γνωστά δύο τρανταχτά στοιχεία που θα καθορίσουν την στρατηγική επικοινωνίας:

1. Το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται ο κύριος λόγος για την αποσυσπείρωση του κόμματος.

2. Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες απώλειες προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πολύ μεγαλύτερες από όσες φανταζόντουσαν.

Η εντολή που δόθηκε ήταν σαφής:

1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

2. ΑΝΑΔΕΙΞΗ “ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ” ΚΑΙ “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ” ΠΡΟΦΙΛ ΓΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟ για να αναχαιτίσει τους “προοδευτικούς”

Ενδεικτικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ. Είπαμε, μαιτρ του είδους. Κανείς άλλος δεν περιέγραφε τις σφαγές πατριωτών και την ηρωϊσμό του Ράιχ όπως αυτοί.

Τους περιμένουν πάντως δυσάρεστες εκπλήξεις, τόσο από τον Τσίπρα όσο και από τον Καμμένο. Ειδικά ο τελευταίος που αναμένεται να εξαπολύσει την επικοινωνιακή του επίθεση την ερχόμενη εβδομάδα, επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ…

Διαβάστε με προσοχή ένα ιστορικό πρωτοσέλιδο. Κλικ για μεγένθυση:

http://olympia.gr/2012/04/27/tsoukatos/

ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ........ΠΙΣΙΝΟ!!!!!!


Η Ελλάδα μάς κατέβαλε 300 εκατ. εγγύηση, επιβεβαιώνει Φινλανδός αξιωματούχος........


H Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Ούτα Ουρπιλάινεν φέρεται να δήλωσε ότι καταβλήθηκαν τα χρήματα

H Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Ούτα Ουρπιλάινεν φέρεται να δήλωσε ότι καταβλήθηκαν τα χρήματα   (Φωτογραφία:  Reuters

Οι ελληνικές τράπεζες κατέβαλαν 300 εκατ. ευρώ στην Φινλανδία ως εγγύηση για την συνεισφορά της χώρας στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, επιβεβαίωσε την Παρασκευή αξιωματούχος της φινλανδικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Reuters.

Νωρίτερα, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Ούτα Ουρπιλάινεν φέρεται να δήλωσε ότι καταβλήθηκαν τα χρήματα, που αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις ελληνικές τράπεζες για παροχή εγγυήσεων συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι απόρρητες, αν και η φινλανδική κυβέρνηση έχει πει ότι ίσως να δημοσιεύσει κάποια μέρη.

Πηγή δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι η καταβολή των εγγυήσεων έγινε μέσω της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank.
Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231193395

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ: ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΚΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΡΙΜΑ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ: ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΚΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΡΙΜΑ

ΕΜΕΙΣ ΠΡΩΤΟΓΡΑΨΑΜΕ ΓΙΑ .....ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!!!!!!!


Ο Νίκος Παπανδρέου επικρίνει τον αδερφό του για το ΔΝΤ !


Επανήλθε ο Ν. Παπανδρέου και αυτή τη φορά με ευθεία βολή κατά του ίδιου του του αδελφού αφού μιλά για στρατηγικά λάθη και λάθος απαντήσεις απέναντι στην τρόικα.

Ο Νίκος Παπανδρέου σε άρθρο του με τίτλο “η τρόικα στέλνει οικονομολόγους, εμείς απαντάμε με δικηγόρους”, στην “Οικονομική Επιθεώρηση” του Μαΐου είναι αρκετά επικριτικός για τα στελέχη που επέλεξε ο αδελφός του στην Κυβέρνηση και έτσι εμμέσως πλην σαφώς είναι επικριτικός έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.

“Δεν υπήρξαν οι άνθρωποι εκείνοι που θα μπορούν να απαντούν με στοιχεία και να αντιπαρατίθενται, όταν προκύπτει η ανάγκη, προς τις ξένες ομάδες οικονομολόγων από το ΔΝΤ και την Ευρώπη, που μας ``επισκέπτονται'', αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας “γιατί άραγε να μη διαθέτουν και τα δικά μας υπουργεία Έλληνες οικονομολόγους από το ΔΝΤ;, Έτσι ώστε όταν οι ξένες οικονομικές αποστολές επισκέπτονται τη χώρα να βρίσκουν μπροστά τους ``τους δικούς μας'' που θα μιλάνε την ίδια γλώσσα και που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται καλύτερα στις πιέσεις που μας ασκούνται έξωθεν;”.

Όπως λέει μάλιστα ο Νίκος Παπανδρέου αυτό είναι μια στρατηγική ασυμμετρία, τονίζοντας μάλιστα πως “αυτό το στρατηγικό λάθος διορθώνεται με μιαν απόφαση”.

Μια απόφαση που δεν πάρθηκε από τον αδελφό του όσο είχε την πρωθυπουργία και έτσι κατά Νίκο Παπανδρέου η χώρα δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί .

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=136272&catid=9

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ. ΣΗΜΕΡΑ 26/4/12




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΓΩΝΗ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ;


Μεγάλο συλλαλητήριο για την Πρωτομαγιά οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.....



Από παλαιότερο συλλαλητήριο για την Πρωτομαγιά

Από παλαιότερο συλλαλητήριο για την Πρωτομαγιά   (Φωτογραφία:  Eurokinissi ) 

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κοτζιά, καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας για την απεργία της Πρωτομαγιάς.
Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι η φετινή πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση αποκτά ιδιαίτερα αγωνιστικά χαρακτηριστικά μετά τα συνεχή σκληρά, άδικα, αντικοινωνικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχουν επιβληθεί από τρόικα και κυβέρνηση.

«Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται με δεδομένο το γεγονός ότι συνεχίζονται οι προκλητικές απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών, την ώρα που έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανοχής και αντοχής από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

» Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα είναι σε θέση μάχης, ώστε να αποκρούσουν την αποτυχημένη συνταγή των μνημονίων της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, της υποταγής της χώρας στα θέλω και στις απαιτήσεις των αγορών και των τραπεζιτών».
Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231193155

Πόρισμα κόλαφος για τα σούπερ μάρκετ Καρφούρ Μαρινόπουλος!!!!

Πόρισμα κόλαφος για τα σούπερ μάρκετ Καρφούρ Μαρινόπουλος : Σαν βόμβα έσκασαν οι κατηγορίες σοκ για την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, το Καρφούρ Μαρινόπουλος.Κατηγορείται λοιπόν σύμφωνα με πόρισμα-καταπέλτη του ΣΔΟΕ για συμμετοχή

Σαν βόμβα έσκασαν οι κατηγορίες σοκ για την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, το Καρφούρ Μαρινόπουλος.

Κατηγορείται λοιπόν σύμφωνα με πόρισμα-καταπέλτη του ΣΔΟΕ για συμμετοχή σε κύκλωμα Καρουζέλ ώστε με την έκδοση εικονικών τιμολογίων να μην αποδίδει ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο για την χρήση των ετών 2007-2008.

Σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα αποκαλύπτεται ένα πολυδαίδαλο σύστημα αποφυγής ακαταβολής του ΦΠΑ , με φερόμενη ως πρωταγωνίστρια την εταιρία Orbicom , η οποία
εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε φοροδιαφυγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα αναφέρεται σε απάτη τύπου Καρουζέλ , η οποία αφορά συναλλαγές μέσα σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. (στις οποίες χρεώνεται ο ΦΠΑ) που συνδυάζονται με εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές (στις οποίες δεν χρεώνεται ΦΠΑ μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών). Ως μια από τις εταιρίες στις οποίες καταλήγει η έρευνα εμφανίζεται στο πόρισμα η Καρφούρ Μαρινόπουλος για την οποία το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μια από τις επιχειρήσεις προς τις οποίες εξέδιδε η <<Ορμπικομ Αε>> τα εν λόγω εικονικά τιμολόγια είναι και η Καρφουρ Μαρινόπουλος στις χρήσεις 2007-2008 με συνολικές πωλήσεις καθαρής αξίας 894.421,81 ευρώ πλέον ΦΠΑ 169.940,28 ευρώ....

Από την επεξεργασία των κατασχεθέντων στοιχείων και την συσχέτιση τους με την πόλη υπόθεση Καρουζέλ , όπως αυτό έχει καταγραφεί με την παρούσα έκθεση, διαπιστώνεται ότι όλα τα φορολογικά στοιχεία διακίνησης και αξίας που έλαβε η Καρφουρ Μαρινόπουλος από την Ορμπικομ για τη φερόμενη αγορά εμπορευμάτων που η συγκεκριμένη εταιρία φέρεται να έχει αγοράσει από τις εταιρίες (παρατίθενται οι επωνυμίες 4 εταιριών) ...είναι εικονικά κατά την έννοια του άρθρου 19 παρ.4 του ν.2523/97, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ανύπαρκτες πωλήσεις αφού η «Ορμπικομ»
ποτέ δεν είχε τα εμπορεύματα αυτά ώστε στη συνέχεια να τα διαθέσει σε άλλες επιχειρήσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Καρφούρ Μαρινόπουλος».

Καρφούρ Μαρινόπουλος: «Οι συναλλαγές έγιναν δεν υπάρχει κανένα αδίκημα

Στις έγγραφες εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει η εταιρία Καρφούρ ανταποκρίθηκε άμεσα και μάλιστα ανέλυσε ένα προς ένα τα 41 φερόμενα ως εικονικά τιμολόγια.
Με κάθετο τρόπο δεν  απορρ/ίπτει τις αιτιάσεις του ΣΔΟΕ υποστηρίζοντας πώς και οι συναλλαγές έγιναν και ο προμηθευτής πληρώθηκε με δίγραμμες επιταγές σε τράπεζα και τα ηλεκτρικά είδη πουλήθηκαν λιανικά σε πελάτες. Αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία: «Ο ετήσιος τζίρος της εταιρίας για καθένα από τα έτη 2007 και 2008 ανήλθε
σε ποσό ευρώ μεγαλύτερο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε το σύνολο της αξίας των υπό έλεγχο τιμολογίων (και συναλλαγών) , εκ ποσού 1
εκατομμυρίου ευρώ να ανέρχεται μόλις σε ποσοστό 0,5 τοις χιλίοις επι του συνόλου των ετήσιων αποτελεσμάτων μας....Το ύψος του συνολικού ποσού των ληφθέντων από την εταιρία μας τιμολογίων σε σύγκριση με τον ετήσιο τζίρο μας, αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδεμία ανάμειξη θα μπορούσε να έχει αλλά και ουδεμία γνώση , ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που ήθελε κριθεί ότι τα εν λόγω τιμολόγια ήταν εικονικά ως προς το πρόσωπο του εκδότη, το οποίο και σε αυτό το σημείο αρνούμαστε πλήρως».

http://www.madata.gr/epikairotita/social/190219.html

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ 1/1/12!!!!! ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!!!!!

Εγκύκλιος του ΙΚΑ για περικοπή συντάξεων...
 

Οδηγίες για την μείωση των κύριων συντάξεων από 1.300 ευρώ, που θα ξεκινήσει αναδρομικά από 1.1.2012 και θα εφαρμοστεί από την σύνταξη Ιουνίου, παρέχει εγκύκλιος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Όπως αναφέρεται αφορά περικοπές επί του ποσού των μηνιαίων κύριων συντάξεων που χορηγούνται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από 1.1.2012 και μετά.

Έτσι, τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, μειώνονται κατά 12% από 1.1.2012. Τα ανωτέρω έχουν ανάλογη εφαρμογή και για όσους συνταξιοδοτούνται από 01/01/2012 και μετά. Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το κατά την 1.1.2012 ακαθάριστο ποσό (πριν την αφαίρεση της κράτησης ασθενείας και του φόρου) της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρθρο 38 του Ν.3863/2010, όπως ισχύει) και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 11 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011, καθώς και των μειώσεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του Ν.4024/2011.

Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά και την παραπάνω μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.

Σε περίπτωση που στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις: i) από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ή ii) από ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ή iii) ασφαλιστικό φορέα αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ν.Α.Τ., εφαρμόζεται η περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.4051/2012 σύμφωνα με την οποία στις ανωτέρω περιπτώσεις ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα των συντάξεων αυτών. Η μείωση γίνεται από το φορέα (Δημόσιο ή ασφαλιστικό φορέα) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.

Παραδείγματα:
i) Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ (800,00 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (605,00 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1300,00 ευρώ, δηλαδή επί του ποσού των 105,00 ευρώ. Άρα, 105,00 ευρώ Χ 12% = 12,60 ευρώ μείωση, η οποία θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του ΟΑΕΕ.

ii) Συνταξιούχος του Δημοσίου (1200 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (800,00 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1300,00 ευρώ, δηλαδή επί του ποσού των 700,00 ευρώ. Άρα, 700,00 ευρώ Χ 12% = 84,00 ευρώ μείωση, η οποία θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του Δημοσίου. Όπου ως άνω αναφέρεται το Δημόσιο ως φορέας καταβολής κύριας σύνταξης, ισχύουν τα ανάλογα και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε τους οικείους φορείς, καθώς και για το προσωπικό του ΟΣΕ και των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955.
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ του συνολικού ποσού της σύνταξης, μειώνεται κατά το ως άνω ποσοστό. Το εναπομείναν ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά τα ποσοστά των δικαιοδόχων.

Εξαιρέσεις
Εξαιρούνται από την εν λόγω μείωση:

α) οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας, οι οποίοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθ. 42 του Ν.1140/81 (ΦΕΚ 68, Α΄) και του άρθ. 30 του Ν.2084/1992 (ΦΕΚ 165, Α΄), (Ν.Β. 097, 038, 119)

β) τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και οι ορφανικές οικογένειες αυτών

γ) οι συνταξιούχοι του άρθ. 5 του Ν.3232/2004 (ΦΕΚ 48, Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δηλαδή οι αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι από συμπαγή όργανα, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οι συνταξιούχοι που παίρνουν το εξωιδρυματικό επίδομα και πάσχουν από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και σύζυγοι αναπήρων καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες (Ν.Β. 147, 155, 156, 157, 158, 159, 161, 162, 163, 164)

δ) οι συνταξιούχοι της παρ. 3 του άρθ. 16 του Ν.2227/1994 (ΦΕΚ 129, Α΄), οι οποίοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και λαμβάνουν σύνταξη με τις διατάξεις του Ν.612/77 (Ν.Β. 135).

ε) οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν.3232/2004, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με άλλες διατάξεις, καθώς και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, των οποίων αποδεδειγμένα η αναπηρία, όπως αυτή προσδιορίζεται στο Ν.612/77 και στο άρθρο 42 του Ν.1140/81, όπως αυτοί έχουν συμπληρωθεί, τροποποιηθεί και ισχύουν, επήλθε μετά τη συνταξιοδότησή τους (άρθρο 25 παρ. 1 του Ν.4038/2012).

Να σημειωθεί ότι οι αναδρομικές μειώσεις που αφορούν τις συντάξεις Ιανουαρίου μέχρι και Μάιο του 2012 θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τη σύνταξη Ιουνίου.

Για τις περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ευνόητο είναι ότι μπορούν να υλοποιηθούν τα όσα αναφέρονται ανωτέρω, στις περιπτώσεις όμως διπλοσυνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλων φορέων, δηλαδή ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και Δημοσίου, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ κτλ. καθώς και διπλοσυνταξιούχων των εντασσόμενων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ταμείων που λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη από άλλο φορέα ή το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα υπάρξει νεότερη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=141518&catID=2

Πώς υπολογίζεται η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα;


 

Ο προσδιορισμός της γιορτής του Πάσχα είναι ένα απλό αστρονομικό-μαθηματικό πρόβλημα, που καθορίζεται από τον κύκλο της Σελήνης. Το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτόν τον προσδιορισμό.
Το μεν Ιουλιανό ημερολόγιο καθόρισε το έτος ίσο προς 365,25 ημέρες, που όμως είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό κατά 0,0078 της ημέρας. Μέσα στα 400 χρόνια από την εφαρμογή του, το λάθος είχε φτάσει τις τρεις περίπου μέρες με αποτέλεσμα το 325 μ.Χ η εαρινή ισημερία να μετατοπίζεται συνεχώς.
Το 1572 τη χρονιά του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ΄, οπότε καθιερώθηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η 5η Οκτωβρίου 1852 ονομάστηκε 15η Οκτωβρίου για να διορθωθεί το λάθος των 10 ημερών, που είχαν συσσωρευτεί τους προηγούμενους 11 αιώνες και να επιστρέψει η ισημερία την 21 Μαρτίου. Με τροποποιήσεις καθορίστηκε ότι κάθε 400 χρόνια έχουμε 97 δίσεκτα έτη, ενώ το Ιουλιανό έλεγε ότι έχουμε 100.
Η Ελληνική πολιτεία αντικατέστησε το Ιουλιανό ημερολόγιο με το Γρηγοριανό και όρισε ως έναρξη της εφαρμογής του τη 16η Φλεβάρη 1923 που την ονόμασε 1η Μαρτίου. Η εκκλησία όμως διατήρησε το Ιουλιανό, αλλά μετά από αντιδράσεις το 1924 αποδέχτηκε κι αυτή το Γρηγοριανό για τις ακίνητες γιορτές. Όμως χρησιμοποιεί το Ιουλιανό για το προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα.
Αποτέλεσμα αυτών το Δυτικό Πάσχα γιορτάζεται μεταξύ 22ης Μαρτίου και 25ης Απριλίου, ενώ το Ορθόδοξο γιορτάζεται μεταξύ 4ης Απριλίου και 8ης Μαίου.
Υπολογισμός του Πάσχα με απλές αριθμητικές πράξεις
1. Από τον αριθμό του έτους, για το οποίο γίνεται ο προσδιορισμός, αφαιρούμε τον αριθμό 2.
2. Το υπόλοιπο το διαιρούμε με τον αριθμό 19.
3. Το υπόλοιπο της διαίρεσης το πολλαπλασιάζουμε με τον αριθμό 11.
4. Το γινόμενο του πολλαπλασιασμού το διαιρούμε με τον αριθμό 30. Το υπόλοιπο της διαίρεσης λέγεται επακτή και συμβολίζεται με το γράμμα ''Ε''
5. Τέλος αφαιρούμε το ''Ε'' από τον αριθμό 44.
6 α. Αν το ''Ε'' είναι μεγαλύτερο από 23, το υπόλοιπο της αφαίρεσης ''44-Ε'' μας δίνει την ημερομηνία της Πασχαλινής Πανσελήνου το μήνα Απρίλιο του Ιουλιανού Ημερολογίου.
β. Εάν το ''Ε'' είναι μικρότερο ή ίσο με το 23, τότε το υπόλοιπο της αφαίρεσης ''44-Ε'' μας δίνει την ημερομηνία της Πασχαλινής Πανσελήνου το μήνα Μάρτιο του Ιουλιανού Ημερολογίου.
7. Στην ημερομηνία που βρήκαμε στο 6α ή στο 6β προσθέτουμε 13 ημέρες και βρίσκουμε την ημέρα της Πασχαλινής Πανσελήνου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε σήμερα.
8. Την αμέσως επόμενη Κυριακή της ημερομηνίας που βρίσκουμε γιορτάζεται το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα.
Παράδειγμα για το έτος 2010
1) 2010 - 2 = 2008
2) 2008 : 19 = 105, υπόλοιπο 13
3) 13 * 11 = 143
4) 143 : 30 = 4 υπόλοιπο 23
5) ''Ε'' = 23 οπότε 44 - 23 = 21
6) 21 Μαρτίου
7) 21 Μαρτίου + 13 ημέρες = 3 Απριλίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου (που είναι Σάββατο)
8) Η αμέσως επόμενη Κυριακή είναι 4 Απριλίου, οπότε γιορτάζουμε το Πάσχα του 2010.
Επομένως Πάσχα 2010 στις 4 Απριλίου.

Υ.Γ. Σήμερα ο υπολογισμός της ημερομηνίας του Πάσχα γίνεται με έτοιμο πρόγραμμα του Η/Υ στο οποίο βάζεις σε ένα κελί το έτος και με ένα «κλίκ» σου βγάζει την ημερομηνία όχι μόνο του Πάσχα αλλά και όλων των κινητών γιορτών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρ. Διεύθυνση: http://www.eortologio.gr/arthra/pasxa.php


http://vagia-gr.blogspot.com/2009/04/blog-post_6290.html

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ!!!!!

ΟΟΣΑ: Υψηλότατη η φορολογία στις αποδοχές των εργαζομένων!!!!
Την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των αποδοχών των εργαζομένων (που συντηρούν μόνοι τους όλη την οικογένεια) σε σχέση με όσα ισχύουν στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ επισημαίνει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού...
που δημοσιοποιήθηκε χθες και δείχνει ότι η φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων την περίοδο 2000 - 2011 αυξήθηκε σε 26 από τα 34 κράτη-μέλη και υποχώρησε σε 7.

Στην Ελλάδα η συνολική επιβάρυνση επί του εργατικού κόστους (μισθός+φόροι+ασφαλιστικές εισφορές) για εργαζόμενο που συντηρεί όλη την οικογένεια διαμορφώνεται στο 37,8% των αποδοχών από 35,3% το 2000, τη στιγμή που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ υποχώρησε το 2011 στο 25,4% από 27,5%.

Για έναν ανύπαντρο γονιό που λαμβάνει μισθό της τάξης του 67% του μέσου όρου αμοιβών της χώρας, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 35,6% της μικτής αμοιβής το 2011 από 34,3% το 2000, τη στιγμή που ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 31,7% το 2011 από 33,3% το 2000.

Για έναν εργαζόμενο χωρίς παιδιά η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε το 2011 στο 38% του μισθού, από το 35,2% το 2010.

Για έναν γονιό με δύο παιδιά που λαμβάνει μισθό της τάξης του 67% του μέσου όρου αμοιβών της χώρας, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 35% της μικτής αμοιβής το 2011 από 34,3% το 2000, τη στιγμή που ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 16,2% το 2011 από 18,7% το 2000.

«Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των ποσοστών φορολογικής επιβάρυνσης οφείλεται κυρίως στους υψηλότερους φόρους εισοδημάτων. Αυτός ήταν και ο κύριος παράγοντας για τις 18 από τις χώρες που ανακοίνωσαν συνολικά αύξηση», αναφέρει το report του ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ακόμη ότι η μεγαλύτερη αύξηση των φόρων επί των εισοδημάτων ως ποσοστό του εργατικού κόστους σημειώθηκε στην Ιρλανδία (κατά 3,82%), η οποία προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Δεύτερη είναι η Ουγγαρία, μια ακόμη χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, με αύξηση κατά 2,4%.

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ακόμη ότι οι φόροι στην απασχόληση είναι επιζήμιοι για την ανάπτυξη, καθώς και ότι οι κυβερνήσεις που χρειάζεται να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα θα πρέπει να επικεντρώνονται στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών για θέματα όπως οι συνταξιοδοτικές εισφορές και οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, καθώς και οι εξαιρέσεις από φόρους επί των πωλήσεων, οι οποίες είναι λιγότερο επιβλαβείς.


26/04/2012
Πηγή: http://www.express.gr/

http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=120119

Είκοσι νοσοκομεία απειλούνται με λουκέτο.


Διαβάστε τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της Υγείας. Γιατί θα κλείσουν νοσοκομεία το 2013. Δήλωση που θα συζητηθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο
Σήμα κινδύνου για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για το επόμενο έτος εξέπεμψε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε ''Για το 2012 υπάρχουν χρήματα, αλλά ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την επιβίωση των Νοσοκομείων το 2013, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανάπτυξη της χώρας''.
Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργού, από τα 132 Νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν αποκλείεται το 2013 να κλείσει το 20%.
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις του στα Νοσοκομεία. Αυτά θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν νοσήλια από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως θα αδυνατεί να τα καταβάλλει.
''Το ΕΣΥ δεν είναι για πέταμα''
''Ξέρω όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας από πάνω μέχρι κάτω. Και πήγα παντού και δέχθηκα παντού και το καλό και το κακό. Δεν είναι για πέταμα το ΕΣΥ, δεν είναι για τα σκουπίδια, δεν ήταν ποτέ για τα σκουπίδια. Είναι ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας'' είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Τέλος ανέφερε ότι ''αν δεν πάρουμε από τώρα τα μέτρα, όχι μέτρα περιοριστικά, αλλά  αναπτυξιακά που θα δώσουν λεφτά στους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων, δηλαδή στον ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση δεν θα αλλάξει και τα νοσοκομεία θα πηγαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών να ζητάνε λεφτά''.
Το υπουργείο Υγείας έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να συζητήσουν τρόπους εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). Πρόκειται για τον τρόπο τιμολόγησης της νοσηλείας των νοσηλευόμενων ασθενών και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι του γερμανικού υπουργείου Υγείας θα επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες το ΚΑΤ και το Νοσοκομείο ''Έλενα Βενιζέλου''.
Τα δύο Νοσοκομεία τους τα υπέδειξαν οι αρμόδιοι του ελληνικού υπουργείου Υγείας, καθώς οι ορθοπεδικές και γυναικολογικές επεμβάσεις είναι καλύτερα κοστολογημένες.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/20_nosokomeia_apeilountai_me_loyketo_to_2013.1748363.html

Διώξεις κατά ΕΡΤ για το "φαγοπότι" του Champions League.




Διαβάστε γιατί ο οικονομικός εισαγγελέας ζητά την ποινική δίωξη του επικεφαλής και στελεχών της ΕΡΤ για τη συμφωνία για τα δικαιώματα του Champions League. Ποιοι κατηγορούνται......
Να ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργήματα σε βάρος του επικεφαλής και δύο στελεχών της ΕΡΤ,  ζητά από την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιών για μεγάλο κόστος με το οποίο η κρατική τηλεόραση εξασφάλισε την μετάδοση των αγώνων Champions League.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, που διενέργησε την έρευνα, ζήτησε αρχειοθέτηση της δικογραφίας.
Παρά την άποψη της εισαγγελέως, ο κ. Πεπόνης ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να ασκήσει διώξεις για απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία σε βάρος των Λάμπη Ταγματάρχη, διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Στυλιανού Στεφάνου, μέλους του Δ.Σ και Δημήτρη Χατζηγεωργίου, δημοσιογράφου- υπευθύνου αθλητικού προγράμματος .
Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας εκτιμά , σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από τους έξι μάρτυρες που κατέθεσαν οι τέσσερις περιέγραψαν συμπεριφορές και δράσεις που θεμελιώνουν το αδίκημα της απιστίας.
Οι ΕΡΤ και οι... άλλοι
Παραθέτει επίσης τις προσφορές που υποβλήθηκαν για τα επίμαχα δικαιώματα για την τριετία 2012-2015, σύμφωνα με τις οποίες ο Σκάι προσέφερε 600.000 ευρώ ετησίως, το MEGA 2 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 3,5 εκατ. ευρώ και η ΕΡΤ 10.800.000 ευρώ.
Ο κ. Πεπόνης θεωρεί ότι η προσφορά της ΕΡΤ για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων που είχε "κραυγαλέα απόκλιση" σε σχέση με τις υποβληθείσες από τα ιδιωτικά κανάλια προσφορές, αποκαλύπτει "παραβίαση των κριτηρίων της συνετούς οικονομικής διαχείρισης", σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης.
Υποστηρίζει δε, ότι η επιμελής και ορθολογική διαχείριση των εσόδων της ΕΡΤ αφορά όλους τους Έλληνες φορολογούμενους και όχι μόνο τον τηλεθεατή ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/diwkseis_kata_ert_gia_to_fagopoti_toy_champions_league.1748395.html

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΠΟΥ Τ' ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΣ;


Μέρκελ προς Έλληνες: "Βγάλτε τα πέρα με όσα βγάζετε".....

Μέρκελ προς Έλληνες: "Βγάλτε τα πέρα με όσα βγάζετε" : ​Παραμονές των εκλογών και η Μέρκελ στέλνει για ακόμη μια φορά αυστηρό μήνυμα στους Έλληνες .Μπορεί βεβαίως η δήλωση της  να απευθύνεται  γενικά στα μέλη

​Παραμονές των εκλογών και η Μέρκελ στέλνει για ακόμη μια φορά αυστηρό μήνυμα στους Έλληνες .

Μπορεί βεβαίως η δήλωση της  να απευθύνεται  γενικά στα μέλη της ευρωζώνης αλλά αν λάβει κανείς υπόψη ότι πολλές φορές στο παρελθόν σχολιάστηκε από τους Γερμανούς   ότι ο τρόπος ζωής μας δεν είναι αντίστοιχος των χρημάτων που  κερδίζουμε, είναι προφανές για ποιον χτυπάει το καμπανάκι!

«Θέλω όμως να το πω ξεκάθαρα, δεν λέμε ότι η λιτότητα λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά, εάν κάποιος συζητάει στο σπίτι του για το πώς θέλει να ζήσει μια ανεκτή ζωή, τότε μια από τις πρώτες προϋποθέσεις είναι να μπορεί να τα βγάζει πέρα με αυτά που κερδίζει» ,δήλωσε συγκεκριμένα  η Γερμανίδα καγκελάριος  σύμφωνα με το  Associated Press .                             

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους Ευρωπαίους  η πολιτική  λιτότητας  που υπαγορεύει το Βερολίνο ,οι Γερμανοί επιμένουν ότι στόχος είναι  να  επιστρέψει η Ευρώπη  σε χαμηλά επίπεδα ελλείμματος και χρέους και σε αυτό πρέπει να εστιαστεί η προσοχή.

Και  επειδή από ότι φαίνεται   η Γερμανία έχει αναλάβει « κατ ’αποκλειστικότητα» να βρει το δρόμο της επιστροφής αυτής  ,η  Μέρκελ προσθέτει στη δήλωση της : «Το να λέει κάποιος ότι θα συνεχίσει την πορεία του γεμάτος χρέη, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από εμάς, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.»

Ο βρώμικος ρόλος των τραπεζών και του εγκάθετού τους πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου. Συνεργοί στο έγκλημα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Βαριές ευθύνες των Βρούτση και Ρήγα…



 varoufakis

Ο καθηγητής Γ. Βαρουφάκης σε ένα μακροσκελές κείμενο και υπό τον τίτλο "Τι εστί τράπεζα σήμερον" που δημοσιεύτηκε στο site www.protagon.gr , αναλύει τα αίτια της κρίσης που μετακύλισαν οι τράπεζες στις κοινωνίες αλλά κυρίως αποκαλύπτει το πόσο βρώμικα συμπεριφέρονται στους Ελληνες πολίτες αλλά και στους ψηφοφόρους τους τα υπερχρεωμένα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καθίσταται προφανές μέσα από τις ανάλυση του κ. Βαρουφάκη το προμελετημένο έγκλημα που ετοιμάζονται να συντελέσουν εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας ο Ε. Βενιζέλος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Α. Σαμαράς ως πρόεδρος της ΝΔ σε συνεπικουρία βέβαια με τους «ναι σε όλα» βουλευτές μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές των Κυκλάδων Π. Ρήγας και Γ. Βρούτσης.
Η μακροσκελής είναι η αλήθεια άποψη του κ. Βαρουφάκη μπορεί να κουράζει αλλά καθίσταται προφανές ότι ΠΡΕΠΕΙ να διαβαστεί απ’ όλους όσοι αισθάνονται πολίτες που με την ψήφο τους θα καθορίσουν τις τύχες όχι μόνο των ιδίων αλλά και των παιδιών τους


«Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν ιδιωτικές τράπεζες που λειτουργούσαν ως κανονικές επιχειρήσεις. Που έπαιρναν δηλαδή ρίσκο και είτε, εφόσον τους «έβγαινε», κέρδιζαν είτε, όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν «κατ’ ευχήν», διακινδύνευαν την ύπαρξή τους. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.
Τέτοιες τράπεζες σήμερα δεν υπάρχουν. Σήμερα οι «ιδιωτικές» τράπεζες, παγκοσμίως, αποτελούν έναν παραπλανητικό ευφημισμό. Ιδίως μετά το Κραχ του 2008, οι τράπεζες λειτουργούν ως μορφώματα που συνδυάζουν τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αποτελώντας έτσι βαρίδια που τραβάνε τις κοινωνίες και τις αγορές μαζί τους στον πυθμένα ενός ωκεανού ζημιών και χρέους.
Αυτές τις μέρες, που μια υπό προθεσμία (και υπό αμφιλεγόμενη νομιμοποίηση) κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» την λεγόμενη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καλό είναι να θυμηθούμε τι εστί τράπεζα την σήμερον. Για να το θυμηθούμε όμως αυτό, χρειαζόμαστε μια αναδρομή στο ιστορικό του πώς φτάσαμε εδώ που είμαστε.
Όταν οι τράπεζες λειτουργούσαν ως επιχειρήσεις
Στις αρχές του 19ου αιώνα, οι κραταιές τράπεζες (π.χ. του Λονδίνου) λειτουργούσαν ως ιδιωτικές εταιρείες απεριόριστης ευθύνης. Οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τις διεύθυναν κιόλας (ή τουλάχιστον επέβλεπαν τον τρόπο διοίκησης), διέτρεχαν τον κίνδυνο να χάσουν και το σπίτι τους ακόμα αν η τράπεζα δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες (σε ρευστό) των καταθετών της ή να ανταποκριθεί στα δάνεια που είχε η ίδια συνάψει με πιστωτές. Στην προσπάθειά τους να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος, οι τραπεζίτες κρατούσαν στα ταμεία τους, για να έχουν «καβάτζα», την δική τους χρηματική περιουσία  (σε ρευστό, μετοχές ή ομολογίες) και δεν δάνειζαν ποτέ πάνω από το 50% των συνολικών τους κεφαλαίων (δηλαδή του αθροίσματος των χρημάτων που είτε κατέθεταν στην τράπεζα οι πελάτες της είτε κατέθεταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες).
Από τα μέσα του 19ου αιώνα, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν για αντικειμενικούς λόγους. Κατ’ αρχάς, καθώς ο καπιταλισμός απογειωνόταν, με την δημιουργία νέων, πανάκριβων αλλά και, παράλληλα, υπερκερδοφόρων δικτύων (π.χ. σιδηροδρομικά, τηλεγραφικά, ηλεκτροφόρα δίκτυα), οι επιχειρήσεις είχαν ανάγκη τεράστιων δανείων – για τα οποία ήταν έτοιμες να καταβάλουν αντίστοιχα τεράστιους τόκους. Έτσι, σιγά-σιγά οι τράπεζες «αναγκάστηκαν» να αποποιηθούν τον εγγενή συντηρητισμό τους. Το πρώτο βήμα έγινε το 1826 στο Λονδίνο. Έως τότε, καμία τράπεζα δεν είχε το δικαίωμα να έχει πάνω από έξι μετόχους. Αυτός ο περιορισμός ήταν ο πρώτος που υπέκυψε στις νέες ανάγκες για μεγαλύτερη δανειοδοτική δυνατότητα: ξάφνου, ο αριθμός των μετόχων πολλαπλασιάστηκε, τα κεφάλαια που διέθεσαν οι νέοι μέτοχοι πέρασαν στα βιβλία των τραπεζών και, έτσι, οι τράπεζες μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν την Β’ Βιομηχανική Επανάσταση (μέσα του 19ου αιώνα και μετέπειτα). Πάντως, παρά αυτά τα ανοίγματα, οι μέτοχοι (αν και πιο πολλοί) παρέμειναν υπό την απειλή της προσωπικής πτώχευσης, σε περίπτωση του η τράπεζα παρέπαιε. Αυτή η απειλή αρκούσε ώστε οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, οι τραπεζίτες, να κρατάνε σφικτά τα ηνία των διευθυντών τους, στους οποίους δεν επέτρεπαν να διακινδυνεύσουν την περιουσία τους.
Ο περιορισμός της ευθύνης των μετόχων-ιδιοκτητών των τραπεζών νομοθετήθηκε το 1855-6. Έχει ενδιαφέρον ότι οι τραπεζίτες, αντί να αδράξουν την ευκαιρία να αποποιηθούν τον κίνδυνο της προσωπικής πτώχευσης, αντιστάθηκαν στον νέο νόμο – προσπάθησαν, για δεκαετίες, να κρατήσουν το καθεστώς της απεριόριστης ευθύνης διατυμπανίζοντας ότι επέλεγαν να επενδύσουν το προσωπικό τους ρίσκο στην τράπεζά τους ως τίτλο τιμής, ως μέρος του συμβολαίου με τους καταθέτες (του στυλ: «αν πτωχεύσει η τράπεζά μας, να ξέρετε ότι θα καταστραφούμε κι εμείς»). Χρειάστηκε να έρθει η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, με τις πολλαπλές πτωχεύσεις τραπεζιτών, για να πειστούν οι τραπεζίτες (δηλαδή οι ιδιοκτήτες των τραπεζών) να «περιορίσουν την ευθύνη τους», κόβοντας τον ομφάλιο λώρο που συνέδεε τις τύχες της τράπεζάς τους με την τύχη της προσωπικής τους περιουσίας.
Το τέρας της μόχλευσης (leverage)
Στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν οι τράπεζες αρχίζουν να μεταλλάσσονται σε κάτι που σιγά-σιγά παύει να θυμίζει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το σύνολο του ενεργητικού όλων των τραπεζών (δηλαδή, των δανείων που δίνουν και των κεφαλαίων που διακρατούν ως «καβάτζα») κυμαινόταν γύρω το 50% του ΑΕΠ μιας αναπτυγμένης χώρας (π.χ. Βρετανίας, Γαλλίας κλπ). Σήμερα, κυμαίνεται μεταξύ του 300% και του 500% του ΑΕΠ. Μια τράπεζα, όπως η Deutsche Bank ή η BNP, μπορεί να έχει ενεργητικό μεγαλύτερο του ΑΕΠ της χώρας στην οποία εδρεύει.
Πώς συνέβη αυτό; Η απάντηση, μονολεκτική: Μόχλευση. Τι είναι αυτό το φρούτο; Κάτι που όλοι γνωρίζουμε με άλλο, απλούστερο, όρο: Χρέος (ή, για την ακρίβεια, ο λόγος του χρέους). Αν σας πω ότι για κάθε €10 που έχω, δανείστηκα €120, θα με περάσετε για τρελό. Όμως αν είμαι τραπεζίτης, και έχω κάνει το ίδιο πράγμα, δεν θα πω ποτέ ότι δανείστηκα. Θα πω απλώς ότι ο συντελεστής μόχλευσης της τράπεζάς μου είναι 12 (δηλαδή, €120 χρέους για κάθε €10 κεφαλαίων που διαθέτει το ταμείο μου). Όχι μόνο ακούγεται καλύτερο και πιο «τεχνοκρατικό» αυτό αλλά, δεδομένης της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα σήμερα, θα θεωρηθεί και ιδιαίτερα συντηρητικός συντελεστής μόχλευσης!
Ποια η σημασία του συντελεστή μόχλευσης; Αποτελεί το μυστικό του αμύθητου πλούτου των τραπεζιτών στις εποχές των παχιών αγελάδων και της βαθιάς τους πτώχευσης σήμερα. Έστω μια τράπεζα που κερδίζει ένα ποσοστό 1% επί των κεφαλαίων που διαθέτει ή διαχειρίζεται (εκ μέρους καταθετών, πελατών κλπ). Επιλέγοντας όμως έναν συντελεστή μόχλευσης ίσο με, π.χ., το δώδεκα, η καλή τράπεζα δωδεκαπλασιάζει τα κέρδη της χωρίς ιδρώτα ή κόπο. Αυτόματα, δωδεκαπλασιάζονται τα μερίσματα των μετόχων, τα bonus των διευθυντών, οι μισθοί των μεγαλο-υπαλλήλων κλπ κλπ. Αν σκεφτείτε μάλιστα ότι το 2008, λίγο πριν την κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού οικοδομήματος, ο συντελεστής μόχλευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών είχε φτάσει το ιλιγγιώδες 50 προς 1, καταλαβαίνουμε τι είχε συμβεί: γιατί οι αποδοχές των διοικούντων έφτασαν την στρατόσφαιρα, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών ήταν η «ατμομηχανή» των χρηματιστηρίων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έριχνε την σκιά του στην «πραγματική» οικονομία.
Μετά την Άνοδο, η Πτώση
Για να κινδυνεύσει να πτωχεύσει μια τράπεζα με συντελεστή μόχλευσης 2 προς 1, χρειάζεται να έχει ζημίες ίσες με το μισό (το 50%) των δανείων που έχει παράσχει και των τοποθετήσεων που έχει επιλέξει. Όταν όμως ο συντελεστής μόχλευσης φτάσει στο 20 προς 1 (ένα μέγεθος που χαρακτήριζε τις ελληνικές τράπεζες προ της Κρίσης), τότε αρκούν για να πτωχεύσει ζημίες της τάξης του 5%. Κι όταν ο συντελεστής μόχλευσης φτάσει στο επίπεδο που ισχύει στην περίπτωση (για να φέρω ως παράδειγμα μια «κραταιά» τράπεζα που όλοι γνωρίζουμε) μιας Deutsche Bank (περί το 50 προς 1), αν μόλις το 1,25% των δανείων που έχει διαθέσει «ατυχήσουν» (π.χ. οικογένειες που λόγω ανεργίας δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους ή επιχειρήσεις που κλείνουν) ξάφνου η καλή τράπεζα, με την βούλα του νόμου, φαλίρισε. Να γιατί, παρά τα αμύθητα κέρδη των τραπεζών προ του 2008, σήμερα είναι όλες του πτωχευμένες. Το μόνο που χρειάστηκε για να πάνε οι ελληνικές τράπεζες από τον Παράδεισο στην Κόλαση ήταν ζημίες της τάξης του 5% - κάτι απόλυτα φυσιολογικό σε μια υφεσιακή οικονομία.
Αυτά έχει το μαγικό ραβδί της μόχλευσης: όσο πιο ψηλά σε εκσφεντονίζει στην περίοδο της «Ακμής», τόσο πιο μεγάλη και τραυματική η πτώση στην περίοδο της «Ύφεσης» που ακολουθεί.
Καλά, δεν πρόσεχαν;
Αυτό δεν το είχαν σκεφτεί οι καλοί οικονομολόγοι που προσλάμβαναν οι τράπεζες να τους συμβουλεύουν (και οι οποίοι, σήμερα, συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό μας); Δεν το είχαν σκεφτεί οι Κεντρικές Τράπεζες; Γιατί δεν τους έβαζαν χέρι; Οι λόγοι είναι δύο, ο εξής ένας: το χρήμα έρεε τόσο καταρρακτωδώς που όποιος τόλμαγε να πει κάτι, να κρούσει κάποιον κώδωνα κινδύνου, είτε συνειδητοποιούσε ότι την φωνή του την έπνιγε ο αχός του εκκολαπτόμενου κέρδους είτε (στις σπάνιες περιπτώσεις που φώναζε αρκετά δυνατά για να ακουστεί) αγνοείτο επιδεικτικά, έχανε την δουλειά του, χαρακτηριζόταν «παλιομοδίτης», «εκκεντρικός», «συντηρητικός, «αριστερός» κλπ. Τόσο απλά.
Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος, περισσότερο στην σφαίρα της θεωρίας, ο οποίος παρουσιαζόταν ως απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα από Κεντρικούς Τραπεζίτες (καλή ώρα από τον κ. Παπαδήμο): Η πεποίθηση των (καθεστωτικών) οικονομολόγων ότι η αγορά έχει τον τρόπο της να αυτο-ρυθμίζεται. Π.χ. μπορεί οι τραπεζίτες να μην φοβούνται την πτώχευση της τράπεζάς τους (από τότε που οι τράπεζες έγιναν εταιρείες περιορισμένης ευθύνης) όμως, σκεφτόταν ο θιασώτης της αγοράς, οι πιστωτές των τραπεζών, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους (σε περίπτωση που πτωχεύσουν), θα ασκούν de facto έλεγχο στις πρακτικές των τραπεζιτών. Πώς; Αρνούμενοι να δανείσουν τραπεζίτες που το «παρακάνουν» με την μόχλευση. Πού τέτοια τύχη; Αυτό μπορεί να συνέβαινε μέχρι το 1929-1933. Μετά την τραυματική εμπειρία των μαζικών λουκέτων στις τράπεζες, όλοι γνώριζαν ότι το κράτος, η Κεντρική Τράπεζα, δεν θα αφήσει ποτέ τις τράπεζες να κλείσουν ή, το ίδιο είναι, να αφήσουν απλήρωτους τους πιστωτές τους. (Δεν βλέπετε με τι μανία επιμένει σήμερα η ΕΚΤ ότι οι ιρλανδοί φορολογούμενοι, που δεν έφταιξαν σε απολύτως τίποτα, πρέπει να αποπληρώνουν για τα επόμενα 20 χρόνια τα χρέη των πτωχευμένων ιδιωτικών τραπεζών;) Έτσι, λοιπόν, οι τραπεζίτες, ανεξέλεγκτοι τόσο από τους μετόχους τους όσο και από τους πιστωτές τους, είχαν κάθε λόγο να δανείζονται με τρόπο που ούτε το ελληνικό δημόσιο δεν έχει κάνει...
Χαμένοι και κερδισμένοι
Την εποχή της φούσκας, οι διευθύνοντες τις τράπεζες όχι μόνο δεν αντιμετώπιζαν την κριτική και τον έλεγχο των μετόχων και των πιστωτών τους αλλά, κι εδώ είναι η ουσία, μέτοχοι και πιστωτές τους χειροκροτούσαν περισσότερο όσο πιο μεγάλο συντελεστή μόχλευσης επέλεγαν. Επρόκειτο για ένα απίστευτο φαγοπότι άνευ ρίσκου (τουλάχιστον για τους συμμετέχοντες σε αυτό). Όσο τα πράγματα πήγαιναν καλά (η φούσκα καλά κρατούσε), μεγαλύτερος συντελεστής μόχλευσης σήμαινε μεγαλύτερα κέρδη, ελκυστικότερα μερίσματα, παχυλότερους υπερ-μισθούς. Κι αν ερχόταν η Πτώση (όπως και ήρθε), ούτε γάτα ούτε ζημιά: Ο λογαριασμός θα πληρωνόταν από το γκουβέρνο (δηλαδή τον ταλαίπωρο τον φορολογούμενο) και από την Κεντρική Τράπεζα.
Εν ολίγοις, αν κάποιος διάβολος ήθελε να σχεδιάσει ένα τραπεζικό σύστημα ταγμένο στο να δημιουργήσει συνθήκες τεράστιας Κρίσης, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο από αυτό το οποίο, ψευδεπίγραφα, χαρακτηρίζεται «σύγχρονο σύστημα ιδιωτικών τραπεζών»... Ποιος κερδίζει από αυτό; Ποιος χάνει; Είναι προφανές ότι χάνει η κοινωνία στο σύνολό της. Ποιοι κερδίζουν; Δύο είναι οι συνομοταξίες των κερδισμένων από αυτό το αλισβερίσι ιδιωτικής και δημόσιας διαφθοράς:
Πρώτον, οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές σε τραπεζικά (όχι κρατικά) ομόλογα και μετοχές. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει εκλείψει το είδος των μακροπρόθεσμων μετόχων. Ως επί το πλείστον, οι μετοχές των τραπεζών πωλούνται το πολύ μερικούς μήνες (συνήθως μερικές μέρες) αφού αγοραστούν. Ένα ολόκληρο παρατραπεζικό σύστημα έχει στηθεί στην βάση των πολύ βραχυπρόθεσμων αγορών και πωλήσεων τραπεζικών μετοχών, τα λεγόμενα hedge funds (τα οποία κερδοσκοπούν στοιχηματίζοντας στις μικρές αυξομειώσεις των τιμών των μετοχών, ιδίως του τραπεζικού τομέα). Κάτι αντίστοιχο «παίζεται» και με τα ομόλογα έκδοσης των ιδιωτικών τραπεζών. Για να το πω απλά, η αυξημένη μόχλευση φέρνει και αυξημένες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων των τραπεζών. Αυτές οι διακυμάνσεις είναι το ψωμοτύρι των hedge funds.
Δεύτερον, οι μεγαλο-μέτοχοι των τραπεζών που ελέγχουν την διοίκηση απομυζώντας όχι τόσο πολύ μεγάλα μερίσματα αλλά υπερ-μισθούς που οι ίδιοι δίνουν στους εαυτούς τους και τα λοιπά «οφέλη» που, εξ ορισμού, γεύεται όποιος διαχειρίζεται την «ροή του χρήματος».
Και τώρα; Η επίσημη έκφανση
Αυτές τις μέρες κλείνει από την κυβέρνηση Παπαδήμου το μέγα θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισήμως, το θέμα τίθεται ως εξής: Το ελληνικό δημόσιο αθέτησε τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες. Αναγκάζοντάς τις να κουρέψουν το 53% της ονομαστικής αξίας των δανείων τους προς το δημόσιο, τις έφερε σε δύσκολη θέση. Έτσι ώστε να μην φαλιρίσουν, και να δώσουν και κανένα δάνειο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά (αναστέλλοντας την στάση δανείων που έχει «στεγνώσει» την αγορά), το κράτος μας θα δανειστεί από το EFSF, αυξάνοντας έτσι το δημόσιο χρέος κι άλλο, για να τα δώσει στις τράπεζες. Κι επειδή είναι παράνομο να δώσει κεφάλαια στις τράπεζες χωρίς αντάλλαγμα κάποια περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (καθώς το κράτος δεν δικαιούται, τουλάχιστον επισήμως, να δωρίζει αμύθητες περιουσίες σε ανώνυμες εταιρείες), θα πρέπει να λάβει μετοχές των τραπεζών. Όμως αυτό συνεπάγεται μερική κρατικοποίηση. Κι επειδή, λέγεται, η κρατικοποίηση των τραπεζών είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, ο κ. Παπαδήμος και οι σύμβουλοί του (με βασικό σύμβουλο ως πρότινος έμμισθο σύμβουλο μίας εκ των πτωχευμένων, υπό ανακεφαλαιοποίηση, τραπεζών) πασχίζουν να βρουν μια φόρμουλα έτσι ώστε οι μετοχές που θα πάρει το δημόσιο ως αντάλλαγμα για τα νέα χρέη που φορτώνει στην πλάτη του φορολογούμενου εκ μέρους των τραπεζών δεν θα δίνουν στο δημόσιο δικαίωμα συμμετοχής στην διοίκηση. Με απλά λόγια, το δημόσιο θα πάρει μετοχές που τελικά δεν θα είναι ακριβώς... μετοχές.
Το απεχθές παιχνίδι των ημερών
Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιωθούν. Αυτό θα ήταν απαραίτητο ανεξάρτητα από το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Ο συντελεστής μόχλευσής τους ήταν τέτοιος (βλ. πιο πάνω) που μια οικονομική ύφεση της τάξης του -5% για μια μόνο χρονιά θα τις οδηγούσε, έτσι κι αλλιώς, στην πτώχευση. Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες λειτούργησαν καταστροφικά (και αυτοκαταστροφικά) για πολύ καιρό (θυμάστε τα εορτοδάνεια, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που αγόραζαν σαν να ήταν σοκολατάκια;), και σπατάλησαν βουνά κερδών στον βωμό της μόχλευσης, καμία κοινωνία δεν μπορεί να συνέλθει, καλώς ή κακώς, αν δεν βγουν από την μαύρη τρύπα οι τράπεζές της.
Η ανακεφαλαίωση δεν μπορεί να γίνει, βέβαια, από ιδιωτικά κεφάλαια. Ποιος επενδυτής ρίχνει τα χρήματά του σε μια μαύρη τρύπα, από την οποία δε θα τα ξαναπάρει ποτέ; Κανείς. Να γιατί η Ευρώπη αποφάσισε να κάνει αυτό που κάποιοι φωνάζουμε ότι έπρεπε να έχει γίνει πριν δυο χρόνια: η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο, ευρωπαϊκό χρήμα. Αυτό, τελικά, αποφασίστηκε να γίνει, έστω και καθυστερημένα. Χρήματα που δανείζεται το EFSF εκ μέρους ολόκληρης της ευρωζώνης, θα δοθούν στις τράπεζες όχι ως δανεικά αλλά ως «έγχυση» νέων κεφαλαίων. [Μην ξεχνάμε ότι ο πτωχευμένος δεν σώζεται με νέα δάνεια – κεφάλαια χρειάζεται.]
Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα πρέπει να γίνει «μετάγγιση» κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό δημόσιο στις ιδιωτικές τράπεζες. Αυτό είναι (και πρέπει να είναι) δεδομένο. Το ερώτημα είναι: Με τι ανταλλάγματα; Η άποψη που πασχίζουν να περάσουν στην κοινή γνώμη τραπεζίτες και κυβέρνηση είναι ότι τα ανταλλάγματα πρέπει να είναι τέτοια που να αποφευχθεί, πάση θυσία, η κρατικοποίηση των τραπεζών. Κι επειδή στην Ελλάδα, η λέξη «κράτος» δεν ηχεί πολύ χειρότερα από την λέξη «μαφία», ο κόσμος τείνει να αποδεχθεί αυτή την άποψη. Την άποψη που λέει ότι το κράτος πρέπει, ως αντάλλαγμα, να πάρει είτε «ομολογίες» είτε μια άλλη μορφή μετοχών που δεν δίνουν στον κάτοχό του δικαίωμα συμμετοχής ή ελέγχου της διοίκησης.
Αν αυτή η «άποψη» περάσει, ο ελληνικός λαός θα έχει, άλλη μια φορά, συναινέσει στις ραδιουργίες μιας αρπακτικής διαπλεκόμενης συμμαχίας κράτους και επιτήδειων ιδιωτών που στόχο έχουν την διαφύλαξη των συμφερόντων τους εναντίον τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και των τραπεζών της χώρας. Αν η κυβέρνηση Παπαδήμου, στην εκπνοή της, περάσει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τρόπο που αφήνει στο απυρόβλητο την διαπλοκή μεταξύ των μετόχων, διευθυντών, και πιστωτών των τραπεζών η οποία τις έριξε στον γκρεμό (την οποία περιέγραψα πιο πάνω), θα έχει καταφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά το Μνημόνιο. Αν μια τέτοια τεράστια αποτυχία της διοίκησης των τραπεζών μας δεν οδηγήσει στην απώλεια της εξουσίας επί των τραπεζών των μεγαλο-μετόχων-διευθυνόντων που συμμετείχαν με τόση χαρά και ευεξία στο φαγοπότι της μόχλευσης, η κυβέρνηση θα έχει στείλει το εξής μήνυμα στους τραπεζίτες: Ξαναθρέψτε το τέρας της μόχλευσης – ο φορολογούμενος, αν όχι ο Έλληνας τότε σίγουρα ο Ευρωπαίος, εδώ είναι!
Επίλογος: Ο θρίαμβος της Πτωχοτραπεζοκρατίας επί του καπιταλισμού
Μέσα στην αγωνία του «συστήματος» μεγαλο-μετόχων των τραπεζών, πιστωτών των τραπεζών και των υποτιθέμενων ρυθμιστών των τραπεζών (δηλαδή των κυβερνώντων που πασχίζουν να διατηρήσουν μια «συγκινητικά» στενή σχέση με τους τραπεζίτες) να μην χάσουν τον έλεγχο αυτής της χήνας που γεννά τα χρυσά αυγά, ακούμε τους εκπροσώπους τους στα ΜΜΕ, στην Βουλή κλπ να αποτροπιάζονται με την ιδέα ότι το κράτος θα πάρει κοινές μετοχές ως αντάλλαγμα για τα κεφάλαια που φορτώνεται ως νέο χρέος για να τα δώσει στις τράπεζες. Πρόκειται για ανείπωτη υποκρισία.
Κάποτε, οι φιλελεύθεροι επιχειρηματολογούσαν εναντίον των κρατικοποιήσεων στην βάση ότι ήταν υποχρεωτικές, δηλαδή ότι το κράτος σου έπαιρνε την επιχείρηση με το έτσι θέλω, σου έδινε μια γελοία αποζημίωση και σε πέταγε στον δρόμο. Όμως η σημερινή περίπτωση διαφέρει ριζικά. Το κράτος δεν έχει καμία όρεξη να βάλει χέρι στις τράπεζες. Οι τράπεζες ζητιανεύουν κεφάλαια από το κράτος. Μόνο που δεν θέλουν να δώσουν ως αντάλλαγμα αυτό που πρέπει: ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Ποτέ έως τώρα δεν είχα ακούσει επιχείρημα εναντίον των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του δημοσίου. Γιατί περί αυτού πρόκειται: Από την μία οι τράπεζες θα πτωχεύσουν χωρίς τα κεφάλαια του δημοσίου, και ζητούν κεφάλαια από το δημόσιο. Από την άλλη θέλουν να τα πάρουν χωρίς να είναι ούτε δανεικά (καθώς δάνεια παίρνουν αβέρτα από την ΕΚΤ, με επιτόκιο 1%, χωρίς να τις σώζουν, πτωχευμένες ούσες) ούτε και να αποδίδουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα στους φορολογούμενους που δανείζονται για να τα πάρουν.
Όσο για το επιχείρημα ότι αν συμμετέχει το δημόσιο πιο δυναμικά στο μετοχικό κεφάλαιο των ιδιωτικών τραπεζών, τότε οι τράπεζες θα γίνουν κρατικοδίαιτες, διεφθαρμένες και αναποτελεσματικές, η απάντησή μου είναι η εξής: Όπως είδαμε πιο πάνω, εδώ και καιρό, ιδιωτικές τράπεζες (με την σωστή έννοια του επιθετικού προσδιορισμού) δεν υπάρχουν. Σε ολόκληρο τον κόσμο, και ιδίως στην χώρα μας, οι τράπεζες έχουν μετατραπεί σε αρπακτικά μορφώματα ιδιωτικο-κρατικού χαρακτήρα. Οπότε ας αφήσουμε τις ανοησίες περί ανάγκης να αποφευχθεί η κρατικοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών. Αυτά είναι λόγια που σκοπό έχουν την τρομοκράτηση της κοινωνίας ώστε να συναινέσει στις επιταγές της Πτωχοτραπεζοκρατίας (ένα καθεστώς που δίνει την μέγιστη εξουσία στους πιο πτωχευμένους τραπεζίτες) η οποία έχει υπονομεύσει πλήρως τον... καπιταλισμό.
Τι θα έπρεπε, λοιπόν, να συζητάμε σήμερα; Θα έπρεπε να συζητάμε όχι το αν θα δοθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των τραπεζών στους φορολογούμενους που δανείζονται για να επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αλλά τι μορφή πρέπει να πάρουν αυτά τα δικαιώματα ώστε και οι τράπεζες να ορθοποδήσουν και η οικονομία να πάρει ανάσες. Κι επειδή ούτε κι εγώ (όπως οι περισσότεροι) δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες μας (ούτε στους σημερινούς ούτε και στους επόμενους), μετά χαράς να συζητήσουμε μια σειρά από καινοτόμες, δημοκρατικές, τεχνοκρατικές λύσεις. Π.χ. από την στιγμή που τα κεφάλαια έρχονται από το EFSF, γιατί να μην πάρει τις μετοχές των τραπεζών το…EFSF (το οποίο να μπορεί να ορίσει, κατά το δοκούν, Ευρωπαίους τεχνοκράτες στα ΔΣ των τραπεζών ώστε να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών που δανείστηκαν αυτά τα χρήματα); Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα μας έδινε την δυνατότητα να αιτηθούμε από την ΕΕ τα κεφάλαια αυτά να μην βαρύνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος, μιας και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα περάσουν απ’ ευθείας στην ευρωζώνη.
Λύσεις υπάρχουν που ούτε επιβραβεύουν την υφιστάμενη Κλεπτοκρατία μετόχων-διευθυντών-πολιτικών ούτε και οδηγούν τις τράπεζες στην αγκαλιά του ελληνικού δημοσίου. Όσοι όμως σήμερα κόπτονται για τον κίνδυνο «κρατικοποίησης» των τραπεζών, και όσοι διαπραγματεύονται μαζί τους στο Μαξίμου, προσφέρουν χέρι βοήθειας στην Πτωχοτραπεζοκρατία που επιβουλεύεται τόσο την ελληνική οικονομία όσο και τις ελληνικές τράπεζες».

http://www.syrosnews.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1383:βαρουφακησ