Σάββατο 7 Ιουλίου 2012


Αποχώρησε απο τη Βουλή λόγω αδιαθεσίας η Παπαρήγα!

Αποχώρησε απο τη Βουλή λόγω αδιαθεσίας η Παπαρήγα!


Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως προβλεπόταν, η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Βουλής για την προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Αιτία ήταν η αδιαθεσία που ένιωσε, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο ιατρείο της Βουλής για προληπτικούς λόγους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία, όπως αναφέρει το parapolitika.gr

http://www.tsantiri.gr/politiki/apochorise-apo-ti-vouli-logo-adiathesias-i-papariga.html

Στον αέρα και πάλι η δόση του Αυγούστου! Νέο θρίλερ!!!!!!



Στον αέρα και πάλι η δόση του Αυγούστου! Νέο θρίλερ
Δεν πρόκειται να δείτε ούτε ευρώ από τις επόμενες δόσεις των δανείων αν πρώτα το Eurogroup δεν αποφανθεί ότι το πρόγραμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό είναι το μήνυμα-απειλή, από ανώτατη πηγή των Βρυξελλών προς την Αθήνα.
Πήγες της ευρωζώνης, εμφανίστηκαν καθησυχαστικές για την κάλυψη του ομολόγου του Αυγούστου, ύψους 3 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται τα χρήματα αυτά να προέλθουν από τον ευρωμηχανισμό στήριξης.
Όπως οι κοινοτικές αρχές διαμηνύουν ότι η δόση του Αυγούστου, ύψους 31.5 δισ. ευρώ παραμένει μετέωρη.
Οι δανειστές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν καμία παραχώρηση αν πρώτα δεν δουν κάτι από πλευράς της Ελλάδας, αν η Αθήνα δεν τους πείσει ότι το δεύτερο Μνημόνιο και τα μέτρα του υλοποιούνται και καλύπτεται το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών και των δυο προεκλογικών περιόδων.
Προς το παρόν σταματά οποιαδήποτε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Η πρεμιέρα του Γιάννη Στουρνάρα θα είναι πολύ δύσκολη!
Απόφαση συγκεκριμένη δεν πρόκειται να ληφθεί. Περισσότερο οι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν κατευθυντήριες γραμμές για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Αθήνα. Οι όποιες αποφάσεις αναμένονται στα τέλη Αυγούστου.
Όπως αναφέρουν πηγές από την ευρωζώνη, το Eurogroup της Δευτέρας θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχοντας στη διάθεσή του τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις πριν από το τέλος Αυγούστου, καθώς «οι συζητήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Eurogroup της 9ης Ιουλίου θα αποτελέσει το «βάπτισμα του πυρός» για τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και τις προθέσεις της κυβέρνησης να το επαναφέρει στη σωστή του βάση.

http://www.madata.gr/epikairotita/politics/207237.html

Εγκαινιάσθηκε το Σαρντ, το νέο σύμβολο του Λονδίνου που διχάζει [εικόνες]


Εγκαινιάσθηκε το Σαρντ, το νέο σύμβολο του Λονδίνου που διχάζει


Eγκαινιάστηκε με μεγαλοπρέπεια την Πέμπτη το Σαρντ (Shard), το υψηλότερο κτίριο της Δυτικής Ευρώπης, που φιλοδοξεί να γίνει το νέο σύμβολο του Λονδίνου.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας και με τη βρετανική πρωτεύουσα να ετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το εντυπωσιακό κτίριο φωτίσθηκε με λέιζερ και πήρε επάξια την θέση του στο λονδρέζικο ουρανό.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον σημείωσε πως η κατασκευή του Σάρντ δηλώνει την αποφασιστικότητα της πόλης αλλά και της χώρας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
Το κτίριο το οποίο φέρει την υπογραφή του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, προκάλεσε δριμεία κριτική καθώς θεωρήθηκε ότι καταστρέφει το αστικό τοπίο του Λονδίνου, αφού ξεπερνά σε ύψος τόσο τη Γέφυρα του Λονδίνου όσο και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Mάλιστα πολλοί το αποκαλούν ειρωνικά «Πύργο του Σάουρον», από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Σημειώνεται ότι ο γνωστός αρχιτέκτονας θα κατασκευάσει το σύμπλεγμα της Νέας Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στη θέση του παλαιού Ιπποδρόμου στο Δέλτα του Φαλήρου, το οποίο πραγματοποιεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».








http://www.iefimerida.gr/news/58638/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BD%CF%84-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82



















Η Eurobank μείωσε τα επιτόκιά της



Σε μειώσεις επιτοκίων προχώρησε σήμερα η Eurobank, σε συνέχεια της πρόσφατης μείωσης κατά 0,25 της μονάδας του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η Eurobank μείωσε τα επιτόκιά της
 Ειδικότερα, τα επιτόκια χορηγήσεων τα οποία έχουν ως επιτόκιο βάσης το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μειώνονται κατά 0,25 της μονάδας.
Τα επιτόκια χορηγήσεων τα οποία έχουν ως επιτόκιο βάσης τα διατραπεζικά επιτόκια Εuribor και Libor αναπροσαρμόζονται αυτομάτως με τις αντίστοιχες αναπροσαρμογές του επιτοκίου βάσης.
Στις καταθέσεις, τα επιτόκια των λογαριασμών που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μειώνονται ισόποσα κατά 0,25 της μονάδας.  Τα επιτόκια των λογαριασμών του Απλού Ταμιευτηρίου και των λογαριασμών Όψεως Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων παραμένουν αμετάβλητα.
Τέλος, η Τράπεζα προχωρεί σε αναπροσαρμογή επιτοκίων των υπόλοιπων λογαριασμών Όψεως και Ταμιευτηρίου κατά μέσον όρο κατά 0,14 της μονάδας. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από 11 Ιουλίου 2012.

http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/216729/i-eurobank-meiose-ta-epitokia-tis

Δίωξη κατά της "ομάδας" του Λιάπη!!!!!





Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία και άμεση συνέργεια σ’ αυτή, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 «περί καταχραστών του Δημοσίου» άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου σε βάρος 13 στελεχών του ΟΣΕ που διατέλεσαν στον οργανισμό το χρονικό διάστημα 2004-2007.

Οι κατηγορίες αφορούν αποφάσεις τους για διαδικασίες προμηθειών και τήρησης συμβάσεων που κρίθηκαν επιζήμιες, σύμφωνα με την εισαγγελέα, για τον Οργανισμό.

Σκέλος της δικογραφίας αυτής διαβιβάστηκε πριν μερικούς μήνες στη Βουλή για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του τότε υπουργού Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπη, οι οποίες ωστόσο έχουν πλέον παραγραφεί.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή καταγγελίες για πράξεις και παραλείψεις των στελεχών του ΟΣΕ οι οποίες θα έπρεπε να αξιολογηθούν ποινικά αφού συνδέονταν με την πορεία υλοποίησης προγραμμάτων και προμηθειών του Οργανισμού.

Αντικείμενο της έρευνας συγκεκριμένα ήταν:

α) Η ενοικίαση οκτώ συρμών τύπου Desirο τους οποίους αν και θα μπορούσε να έχει δωρεάν ο Οργανισμός….. προτίμησε να τους προμηθευτεί, καταβάλλοντας μηνιαίως το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ για δεκαέξι ολόκληρους μήνες. Η δωρεάν παραχώρησή τους στον ΟΣΕ προβλεπόταν ως τήρηση ρήτρας, από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι και τον Απρίλιο του 2007 για τη μη έγκαιρη παράδοση του καινούργιου τροχαίου υλικού από την κοινοπραξία Siemens- Ελληνικά Ναυπηγεία. Η κοινοπραξία εξακολουθούσε να χρωστά ποσό 8,3 εκατ. ευρώ, όταν έγινε η ενοικίαση ενώ, σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα χρήματα που δόθηκαν για την ενοικίαση των οκτώ συρμών, αντιστοιχούσε ουσιαστικά στο ποσό αγοράς τους, με την τιμή αγοράς τους.

β) Η αλλαγή των προδιαγραφών για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Η υπόθεση αφορά πρόγραμμα αγοράς ηλεκτραμαξών, πορείας κανονικής γραμμής, συνολικού κόστους 3,2 δις ευρώ που μολονότι εγκρίθηκε ομόφωνα τον Ιούλιο του 2006 από την αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής, οι διαγωνιστικές διαδικασίες καθυστερούσαν επειδή επιχειρήθηκε αλλαγή των προδιαγραφών του υλικού με μείωση της μέγιστης ταχύτητάς τους. Η διακομματική επιτροπή της Βουλής ωστόσο δεν ενέκρινε τις νέες προδιαγραφές και τότε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ αποφάσισε να προμηθευτεί 50 ντιζελοκίνητες μηχανές , για έλξη εμπορικών αμαξοστοιχιών, μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. την ώρα. Και όλα αυτά, μάλιστα παρά τις ομόφωνες αποφάσεις που αναφέρονταν σε μηχανές μικτής χρήσης (για εμπορικές και επιβατικές μεταφορές) μέγιστης ταχύτητας 180 χιλιομέτρων την ώρα. Οι ενέργειες αυτές των μελών του Δ.Σ. επικρίθηκαν έντονα αφού, δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες που έφθασαν ακόμη και στην εισαγγελέα που «έδειχναν» συγκεκριμένα συμφέροντα πίσω από τις ντιζελοκίνητες μηχανές μικρής ταχύτητας. Παρότι ωστόσο έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια, μέχρι σήμερα ο Οργανισμός δεν έχει τελικά προμηθευτεί το τροχιακό υλικό, καθώς σταμάτησαν οι σχετικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα ο ΟΣΕ να χάνει τεράστια ποσά από τα κέρδη που ενδεχομένως θα είχε.

γ) Η αδικαιολόγητη ανοχή που, σύμφωνα με τη δικογραφίας, έδειξε η Διοίκηση του ΟΣΕ στην καθυστέρηση παράδοσης από τον ανάδοχο του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιβατικών μεταφορών του ΟΣΕ.

Η δικογραφία για την υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία οι δεκατρείς κατηγορούμενοι.


http://www.zougla.gr/greece/article/piniki-dioksi-gia-to-fagopoti-ston-ose

"Πόρτα έφαγε" σήμερα η τρόϊκα από τον Α.Τσίπρα .......


Image"Πόρτα" έριξε στην τρόϊκα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η εκπρόσωποι των δανειστών ιδιαίτερα πιεστικά, ζήτησαν συνάντηση μαζί του πριν την έναρξη των προγραμμαικών δηλώσεων στην Βουλή, αλλά ο Α.Τσίπρας αρνήθηκε κατηγορηματικά την συνάντηση προφασιζόμενος "φόρτο εργασίας εν όψει των προγραμματικών".
Επανήλθαν ζητώντας του συνάντηση έστω και για λίγα λεπτά, ωστόσο δεν κατάφεραν να κάμψουν την άρνησή του.
Είναι πραγματικά ανεξήγητο γιατί η ομάδα των τροϊκανών επέμενε να συναντηθεί με τον Α.Τσίπρα σήμερα. Ίσως ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ για να δείξουν ότι βρίσκονται σε "ανοικτή γραμμή" ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "δεν τσίμπησε". Well done, Alexis...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

O Στέφανος Τζουμάκας για την «αντί-καταστατική, λεγόμενη “Συνδιάσκεψη” του ΠΑΣΟΚ…»



Στην εκλογική ήττα και συντριβή οδήγησε ο επικεφαλής  
που  έχει ονοματεπώνυμο 
 και που αρνείται την ανάληψη ευθυνών
                                                                                               Αθήνα, 6 Ιουλίου 2012.
                           
 Για την  αντί-καταστατική,  λεγόμενη «Συνδιάσκεψη» του ΠΑΣΟΚ
1.  Η πρωτοφανής κρίση στην ελληνική οικονομία και τα φαινόμενα διάλυσης στη  κοινωνία έχουν πολιτική ταυτότητα.πολιτική ταυτότητα.

Ο Β. Βενιζέλος και οι  συμπράττοντες με τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού  και των  μνημονίων, οδήγησαν τη χώρα σε  μείωση του Εθνικού πλούτου και ύφεση, σε  άνω του ενός εκατομμύρια ανέργους, σε νεόπτωχους, σε λουκέτα και διάλυση επιχειρήσεων, σε μείωση κατά 50% των εισοδημάτων των εργαζόμενων και των επαγγελματιών του τόπου.

2.Στην εκλογική ήττα και συντριβή οδήγησε ο επικεφαλής  που  έχει ονοματεπώνυμο  και που αρνείται την ανάληψη ευθυνών.

Το εκλογικό σώμα οδήγησε σε συντριβή την ηγετική ομάδα και τη πολιτική της σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής Β. Βενιζέλος αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες για τις πολιτικές της ήττας και της συντριβής. Συνεχίζει τη μετάθεση ευθυνών. Σε αυτό το πλαίσιο αντικαταστατικά και αντιδημοκρατικά διέλυσε όργανα του ΠΑΣΟΚ και στη γραμμή της μετατόπισης του στα δεξιά. ...

Συνεχίζοντας τις δεξιόστροφες και προσωποπαγείς  πρακτικές του,   προχωρεί σε μια ακόμη αντιπολιτική και αντί-καταστατική ενέργεια στο ΠΑΣΟΚ. Οργανώνει  προσωπική συνδιάσκεψη,  για λόγους καθαρά αποπροσανατολισμού, χαρακτηριστική πρακτική των υπόλογων  που αρνούνται να αναλάβουν έμπρακτα τις πολιτικές τους ευθύνες.

Συνεχίζει τη δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική των αγορών στη νέα κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, στα πλαίσια και της εσωτερικής υποτίμησης και της εκποίησης του δημοσίου πλούτου. 

3. Η δεξιά πολιτική συνεργασιών και συμμαχιών θα συνεχίζει να απομονώνει το ΠΑΣΟΚ.

Μια ακόμη αυθαιρεσία αποτελεί και η διάλυση της προοδευτικής πολιτικής των συνεργασιών και συμμαχιών του ΠΑΣΟΚ. Εγκλωβίζει το ΠΑΣΟΚ σε κοινωνικές ελίτ, σε δεξιές λογικές και πολιτικές δυνάμεις. Το ενσωματώνει στις επιταγές των κύκλων της στρατηγικής της λιτότητας. Το απομονώνει από γνήσιες λαϊκές και κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής όπως και από δυνάμεις της ευρείας αριστερά . Οι Σοσιαλιστές είναι στην όχθη των Προοδευτικών δυνάμεων, η άλλη όχθη είναι η κεντροδεξιά, η δεξιά και η ακροδεξιά.

Δεν είναι υπόθεση κορυφής η ενότητα και η συνεργασία του προοδευτικού χώρου που είναι έξω από τις λογικές αποκλεισμών και επιλεκτικών προτιμήσεων. Συνδέεται με το γεγονός ότι δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στην Προοδευτική παράταξη, νεοφιλελεύθερες και μονεταριστικές αντιλήψεις και θέσεις. Συνδέεται με τους εργαζόμενους της χώρας και τις επιδιώξεις τους. Συνδέεται με τους ανθρώπους στην ύπαιθρο, τους νέους, τους άνεργους, τους επαγγελματίες, τους παραγωγούς.

Γέννημα των εξελίξεων αποτελεί μια άλλη Κεντροαριστερά από αυτή που περιφέρουν ορισμένοι στα γραφεία. Είναι η Κεντροαριστερά των λαϊκών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Από την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου προέκυψε η κονιορτοποίηση του Κέντρου. Νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις εισήλθαν στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Νέοι κοινωνικοί και ταξικοί προσδιορισμοί καταδείχνουν επιδιώξεις και συμφέροντα στη χώρα και οι πολίτες έδειξαν τι σημαίνει συντηρητικό και προοδευτικό, Αριστερά και Δεξιά.

4.  Η πολιτική κρίση στο ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζεται. Η ανυπαρξία ιδεολογικής  ταυτότητας  για ένα Σοσιαλιστικό κίνημα και η  διάλυση της πολιτικής ενότητας του ΠΑΣΟΚ είναι  το αποτέλεσμα.

Η επιδίωξη είναι σαφής: Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με όσους  στηρίζουν και συμπράττουν στην υποκατάσταση της ανυπαρξίας πολιτικής ενότητας στο ΠΑΣΟΚ,  με οργανωτικές συναθροίσεις ταυτόχρονα με τη μη αντιμετώπιση, αλλά αντιθέτως, με τη συνέχιση των πολιτικών της ήττας. Η πολιτική κρίση θα συνεχίζεται  στο ΠΑΣΟΚ  και ο ελληνικός λαός  θα είναι ο κριτής «στελεχο-ομάδων»  και   παραγόντων, συμβιβασμένων και απολογητών, έξω από το προοδευτικό και πολιτικό γίγνεσθαι που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στη διαιώνιση της κρίσης.

Σοσιαλιστικό κίνημα και νεοφιλελευθερισμός αναφέρονται σε δύο κόσμους αντίθετους στην Ιδεολογία, στην Πολιτική, στην Οικονομία, στην Κοινωνία και στον Πολιτισμό. Σοσιαλιστικό κίνημα και μονεταριστικές πολιτικές λιτότητας με ύφεση, ανεργία και φτώχια νοούνται μόνο για τα συμφέροντα του παρασιτικού κεφαλαίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εγχώριου και διεθνούς.

5. Η κρίση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί  πλέον  κοινή παραδοχή.

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ η κρίση ηγεσίας αποτελεί γεγονός τόσο για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του όσο και για το ανύπαρκτο  προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, καθώς και για  την απομόνωση του από κάθε προοδευτική προοπτική. Η ανυπαρξία αυτή προστατεύεται τόσο με τη γνωστή υποστήριξη από τη διαπλοκή  όσο  και  από  εγχώριους παρασιτικούς  κύκλους.

Η μαζική εγκατάλειψη του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου, που αφορά πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες,  λόγω αυτής της πολιτικής  και της ηγεσίας των πολιτικών της ήττας,  επιβεβαιώνει τη διαρκή κρίση στην οποία έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ. Μάταια θεωρούν ορισμένοι ότι με υπεκφυγές  και  τα  πρόσκαιρα  αντισταθμίσματα με τις ευλογίες των νεοφιλελεύθερων κελευσμάτων του  Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου και των επιταγών της επιτροπείας της χώρας θα τους δώσουν ευκαιρίες σε πολιτικές λιτότητας και φτώχειας. Η  κρίση  είναι μιας ηγεσίας  πολιτικών ήττας και επιτροπείας.
  
 6. Η ελπίδα σε μια  αντίθετη πολιτική εξόδου από τη κρίση. Για μια νέα προοδευτική ηγεσία. 

Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ την τελευταία τριετία, υποστήριζαν ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που οδήγησε στην κρίση δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από αυτή, ότι υπήρχε και υπάρχει ο προοδευτικός δρόμος και ότι όσο συνεχίζουν να ασκούνται οι πολιτικές των μνημονιακών δυνάμεων και του νεοφιλελεύθερου διευθυντηρίου της ΕΕ, η κρίση θα βαθαίνει. Αποδείχτηκε από την αποτυχία αυτών των πολιτικών, που ήταν έξω από τις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Όσοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος θα αναγκαστούν να μετακινηθούν  ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή όχι.

Αποτελεί παραχάραξη για το ΠΑΣΟΚ, το ότι μια ηγετική ομάδα εισήγαγε πλαίσια από το πιο συντηρητικό οπλοστάσιο της πολιτικής όπως ο φόβος, η κινδυνολογία, οι απειλές και τα εκβιαστικά διλήμματα.

Αυτές οι δυνάμεις είναι ξένο σώμα για το Σοσιαλιστικό κίνημα. Για ένα κίνημα με ελπιδοφόρα προοπτική και με ορίζοντες για τη νέα γενιά και για κάθε πολίτη.

Η κοινωνία και η πολιτική αποτελούν τη βάση για την ελπίδα, για την έξοδο από το ζόφο του νεοφιλελευθερισμού τόσο στη χώρα όσο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα  καθώς και  για:  

Αναγνώριση των πολιτικών που ηττήθηκαν.

Αυτοκριτική.

Τοποθέτηση περί αλλαγής πορείας ως προς τις πολιτικές της ήττας και επιλογής προοδευτικών πολιτικών.

Και ηγεσία προοδευτική και αξιόπιστη, που να εμπνεύσει και να οδηγήσει σε προοδευτική πολιτική ανάκαμψης και εξόδου από τη κρίση. 
 Στέφανος Τζουμάκας

ΠΟΣΟ......ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ, ΑΡΑ, ΠΟΣΟ Μ.....ΑΚΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ;


Γ. Παναγιωτακόπουλος: Αυλοκόλακες, κηπουροί και αλεξιπτωτιστές στο ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν μια πραγματικότητα ζοφερή και για την κοινωνία και για το κόμμα

Σχετικό: Η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με μπλουζάκι


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

        Βρισκόμαστε σήμερα εδώ μετά από μια στρατηγική εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ.
        Βρισκόμαστε εδώ έχοντας χάσει και με τη βούλα την κοινωνική νομιμοποίηση, έχοντας αποδοκιμαστεί, όχι για τα πιστεύω μας, αλλά για τις πολιτικές μας και τις πρακτικές των 2,5 χρόνων στη διακυβέρνηση, έχοντας καταντήσει ένα μικρό, απαξιωμένο ΠΑΣΟΚ, ένα συμπλήρωμα του πολιτικού συστήματος που αλλάζει, χωρίς να είμαστε ικανοί να παρέμβουμε σε αυτό.
        Είμαστε ηττημένοι, είμαστε στη γωνία και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς.
        Δε με ενδιαφέρει τι κρύβεται πίσω από τις σκέψεις των υπευθύνων για αυτή την κατάσταση.
        Δε με ενδιαφέρουν ισορροπίες, συσχετισμοί και προσωπικές στρατηγικές.
        Το μόνο που με ενδιαφέρει. Το μόνο που με νοιάζει, για αυτό είμαι εδώ, είναι το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης και η δυνατότητά της να επιβιώσει και να προσφέρει στη χώρα.
        Ο Πρόεδρος μίλησε για την αδιαπραγμάτευτη επιλογή να λέμε την αλήθεια.
        Αλήθειες θα πούμε όσο και αν αυτές πικράνουν και στεναχωρήσουν και την ηγεσία και τους λεγόμενους «κορυφαίους».
        Γιατί αν δεν αναλύσουμε σοβαρά και δεν προσδιορίσουμε τα αίτια της ήττας που μας οδήγησαν εδώ  δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε για το αύριο.
        Αν δεν καταλογίσουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει, δεν θα υπάρξει αύριο.

        Αν δεν πάρουμε σοβαρές αποφάσεις είμαστε αύριο τελειωμένοι. ...

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
        Προειδοποιήσαμε πολλές φορές στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων για την σημερινή κατάληξη.
Το είπαμε με όλους τους τρόπους.
Το είπαμε σε όλους τους τόνους.
Δυστυχώς ενώ η κοινωνία φώναζε, η ηγετική ομάδα που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του 2009 σε κυβερνητικό επίπεδο, κώφευε!
Περί άλλων τύρβαζε!
Αυλοκόλακες, κηπουροί και αλεξιπτωτιστές στο ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν μια πραγματικότητα ζοφερή και για την κοινωνία και για το κόμμα.
        Ανίκανοι και λίγοι, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς στρατηγική, παραδόθηκαν στις ορέξεις των ισχυρών.
Θυσίασαν τις αρχές και τις αξίες μας στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης σωτηρίας που δεν ήρθε ποτέ!
        Ακύρωσαν κάθε δεσμό με τις κοινωνικές ομάδες που μας στήριξαν.
Τις έστρεψαν εναντίον μας.

Ένα κόμμα πλήρως απομονωμένο από τις κοινωνικές διεργασίες, αντίπαλο με τη βούληση του ελληνικού λαού, που αυτάρεσκα και εγωιστικά επέμενε ότι μόνο αυτό ξέρει και μπορεί, ενάντια στη λογική, ενάντια στα αποτελέσματα της πολιτικής, ενάντια στις κοινωνικές ανάγκες.
        Μετατραπήκαμε σε οδοστρωτήρα κάθε κοινωνικής κατάκτησης.
Συντρίψαμε την ελληνική οικογένεια, τον επαγγελματία, τους νέους.
Εξαφανίσαμε τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα και επιβάλλαμε κανόνες άναρχης φτωχοποίησης, εξαθλίωσης και μαζικής απογοήτευσης.
        Απαρνηθήκαμε το δικό μας έργο όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Εμείς αναιρέσαμε κατακτήσεις του λαού που εμείς είχαμε κατοχυρώσει.
        Διαψεύσαμε κάθε ελπίδα.
Μοιράσαμε απλόχερα την απογοήτευση, το φόβο για το αύριο, την ανασφάλεια σε όλους. Αλλά δεν έφτασε μόνο αυτό!
Απειλήσαμε, εξυβρίσαμε, τα βάλαμε με όλους, προκαλέσαμε με δηλώσεις που κάτω από άλλες συνθήκες θα είχαν οδηγήσει σε αποβίβαση από το τρένο όσων τις εκστόμιζαν. Δυστυχώς τολμούν ακόμη και σήμερα.
  
        Ταυτόχρονα διαλύσατε το κόμμα.
Το βάλατε στην κατάψυξη.
Του στερήσατε κάθε δυνατότητα ουσιαστικής λειτουργίας.
Διώξατε τα στελέχη μας.
Διαλύσατε τις οργανώσεις μας.
Το καταντήσατε μικρό, αδύναμο, φοβικό.
Αυτό το ΠΑΣΟΚ τελείωσε στις εκλογές!

        Το ΠΑΣΟΚ της μετάλλαξης, της αδιαφάνειας, των μηχανισμών, το γενόσημο ΠΑΣΟΚ!
        Αυτό το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκε.
        Το ΠΑΣΟΚ της συντήρησης,
Το ΠΑΣΟΚ του ιδεολογικού αχταρμά,
Το ΠΑΣΟΚ των κηπουρών,
Το ΠΑΣΟΚ των νεοφιλελεύθερων αλεξιπτωτιστών, Το ΠΑΣΟΚ της Τρόικας και των μνημονίων.
Το ΠΑΣΟΚ της      αναποτελεσματικότητας, της κρίσης πολιτικού λόγου,
Το ΠΑΣΟΚ των προσωπικών στρατηγικών και συμφερόντων,
Το ΠΑΣΟΚ των αντίζηλων, των δελφίνων, των χαμαιλεόντων.
        Αυτό το ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάστηκε, ηττήθηκε και απαξιώθηκε.
        Το ΠΑΣΟΚ των κορυφαίων που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Το ΠΑΣΟΚ του αυταρχισμού, του ξεδιάντροπου εγωισμού, της υποτιθέμενης «αυθεντίας».
Το ΠΑΣΟΚ του υποτιθέμενου κοινωνικού διαλόγου.
Το ΠΑΣΟΚ που το υποκατέστησαν οι μονομερείς αποφάσεις.
Το ΠΑΣΟΚ των λίγων, των κολλητών, της μετέωρης πορείας στο πολιτικό κενό…

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

        Είναι ιστορικές οι ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν τις τύχες της Κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές του 2009 και τις τύχες του κόμματος.
Είναι ιστορικές και τεράστιες όμως και οι ευθύνες όσων συμφώνησαν, υλοποίησαν και υπερασπίστηκαν αυτές τις πολιτικές.
        Και αποτελεί ένδειξη μικροψυχίας και πολιτικού ευτελισμού το να προσπαθείς εκ των υστέρων να διαφοροποιηθείς από καταστάσεις που στήριξες, μόνο και μόνο για να επιβιώσεις την επόμενη ημέρα.

        Το λέω καθαρά.
Το λέω με πόνο ψυχής.
Αποδειχθήκατε λίγοι και ανίκανοι.
Και αυτό σας στερεί το ηθικό δικαίωμα να επιζητείτε ρόλους και αξιώματα.

Αποτύχατε και χρεώσατε την αποτυχία σας σε μια ολόκληρη παράταξη.
Βυθίσατε στην απαξίωση την ιστορία του μεγαλύτερου σοσιαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη.
        Οφείλετε να αποσυρθείτε.
Οφείλετε να αντιληφθείτε ότι στην κομματική πυραμίδα που ανεβήκατε, βρίσκονται μόνο συντρίμμια.
Και με αυτά δεν μπορείτε να χτίσετε το νέο.
        Με υλικά κατεδάφισης δεν χτίζεται το καινούργιο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

        Η προεκλογική μας τακτική ήταν απλά ΤΡΑΓΙΚΗ!
        Νομίζω ότι ξεπεράσαμε κάθε δεδομένο ερασιτεχνισμού.
        Δεν δώσαμε στίγμα.
Δεν ακουστήκαμε.
Δεν πείσαμε.
Δεν μιλήσαμε στην καρδιά του απλού λαού.
Θολά μηνύματα, συνέχεια απολογητικά, γενικόλογες διακηρύξεις, ιδεολογήματα και παραμύθια, κάκιστος σχεδιασμός, τραγική επικοινωνιακή πολιτική, λάθος επιλογές, τεράστιες οργανωτικές αδυναμίες.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
        Δεν δίνονται έτσι οι μάχες.
        Και σήμερα;

        Η επιλογή να συμμετέχουμε στην Κυβέρνησητο είπα και το ξαναλέω – είναι ένα τεράστιο πολιτικό λάθος.
Το ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε «συμπλήρωμα» του συστήματος.
Από κόμμα πρωταγωνιστής μεταλλάσσεται σε κόμμα «τσόντα» των επιλογών της κυρίαρχης τάξης – της άρχουσας τάξης. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορική του διαδρομή και μπαίνει το ερώτημα συνεπάγεται και οριστική και αμετάκλητη απομάκρυνσή του από τα κοινωνικά του στηρίγματα;
Σαν πολιτικό «συμπλήρωμα» δεν μπορεί να δημιουργήσει πολιτικά δεδομένα
        Δυστυχώς αυτή η επιλογή αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε στη φάση της τελικής αναθεώρησης των πολιτικών χαρακτηριστικών μας, οδεύοντας για την επιβεβαίωση της συμφιλίωσης  με τον καπιταλισμό, αυτή τη φορά με όρους νεοφιλελευθερισμού.
        Ο τρόπος λήψης της απόφασης, χωρίς καμία συμμετοχή των υπαρχόντων κεντρικών οργάνων,  με τη δημιουργία ενός κύκλου συζήτησης με τα λεγόμενα «κορυφαία στελέχη» αποτελεί παραβίαση κάθε αρχής καταστατικής διαδικασίας.
        Δεν λειτουργεί το ΠΑΣΟΚ, απλά κάποιοι διαχειρίζονται κρίσιμες αποφάσεις στο όνομά του.

        Αυτό επισφραγίζει τη γραφειοκρατικοποίηση του κόμματος, του στερεί κάθε δυνατότητα διαδικασίας στη βάση, απογοητεύει και οδηγεί στην κατάψυξη και τα ελάχιστα στελέχη που του έχουν απομείνει!

        Φαντάζομαι ότι στην ηγεσία εκτιμούν ότι η προσπάθεια ανάκαμψης περνά μέσα από την διαχείριση με επιτυχία (;) της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
        Θεωρούν ότι μπορούν να πείσουν ότι αυτοί μπορούν να διαχειριστούν την κρίση και να φέρουν αποτελέσματα.
Αυτό αποτελεί την πιο οπορτουνιστική λογική που μπορεί να υπάρξει με βέβαιη την αποτυχία του εγχειρήματος.
        Σε συνθήκες κρίσης και υποχώρησης της προοδευτικής πολιτικής καμία διαχείριση δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Το αντίθετο.

Το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του συνυπογράφουν τη θανατική καταδίκη της προοδευτικής φυσιογνωμίας του κινήματος.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

        Το τελευταίο διάστημα είδαν το φως διάφορα δημοσιεύματα, που θέλουν την ηγετική ομάδα να σκέπτεται αλλαγή ονόματος και συμβόλων!

Λες και αυτό είναι το πρόβλημα!

        Θεωρώ ότι η αλλαγή των συμβόλων σηματοδοτεί την συνειδητή απόφαση εγκατάλειψης του παρελθόντος.
 Με τη μόνη διαφορά ότι δεν καταδικάστηκε το παρελθόν μας αλλά το πρόσφατο ΠΑΡΟΝ!

        Το λέω καθαρά.

Για εμένα αλλά και για πολλούς ακόμα - αυτή είναι κόκκινη γραμμή.

Και προειδοποιούμε τους εραστές του νέου πολιτικού αναθεωρητισμού ότι θα μας βρουν απέναντί τους με όλες μας τις δυνάμεις.
        Η απαξίωση και η εκλογική συρρίκνωση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το όνομα και τα σύμβολα.
Αλλά με όλα τα άλλα!
  
        Είναι η αντίστοιχη ιστορία με τον ιδιοκτήτη ενός καλού εστιατορίου, που μετά από την περίοδο ακμής, εξαιτίας των λάθος χειρισμών του «ιδιοκτήτη» περνά στη φάση της παρακμής.
Αντί να βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αντί να αναρωτηθεί για τους λόγους που απομάκρυναν τους πελάτες, αντί να αναλάβει τις ευθύνες για τις επιλογές του, προσπαθεί να ανακάμψει αλλάζοντας το όνομα του μαγαζιού!
        Στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και στο χώρο της άλλοτε ισχυρής Σοσιαλδημοκρατίας είναι πολλά τα παραδείγματα  κομμάτων που βρέθηκαν από τη δόξα στην παρακμή και την εκλογική συρρίκνωση.

Όταν το πιο ιστορικό από αυτά το SPD, χάνονταν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, μετά την δεξιά στροφή του Σρέντερ, κανένας δεν σκέφτηκε, να αλλάξει το όνομά του, προκειμένου να αρχίσει η ανάκαμψή του!

        Το όνομα και τα σύμβολα, καλώς ή κακώς, είναι συνδεδεμένα με τις ιστορικές καταβολές αλλά και τη διαδρομή του κόμματος.

Είναι η συνέχεια μιας ολόκληρης ιστορίας, που δεν ξεχνιέται, ούτε αλλάζει με πρόχειρες ανακατασκευές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

        Αντί λοιπόν να καταναλώνεται φαιά ουσία για νέα ονόματα, νέα σύμβολα και νέα χρώματα, ας ασχοληθούν οι κρατούντες, με το ουσιαστικό πρόβλημα της επανατοποθέτησης του ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη της χώρας.
        Το ξεπέρασμα του χάσματος και η επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με τις κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά το στήριζαν αλλά και με τις νέες κοινωνικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτεί σαφή πολιτικό προσδιορισμό.

        Απαιτεί νέες ιδεολογικές επεξεργασίες και πρακτικές που θα διαφοροποιούν και θα απεγκλωβίζουν το Κίνημα από τις λογικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

        Κυρίως όμως θα πρέπει να απορρίπτουν τις λογικές της διαχείρισης ενός συστήματος, που προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωσή του, θέλει να μετατρέψει κάθε δύναμη αλλαγής του σε σιωπηλό σύμμαχό του, καλλιεργώντας τον φόβο και την απογοήτευση, την ιδεολογική ενσωμάτωση στα κυρίαρχα ιδεολογήματα και την αφαίμαξη κάθε ζωντανής και ανατρεπτικής λογικής που θα μπορούσε να υπάρξει.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,

        Πρέπει να προχωρήσουμε ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ σε μια πορεία ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Ώστε αυτό:

Ø   Να μετατραπεί σε συλλογικό κέντρο ανάλυσης, σχεδιασμού και απόφασης που να απαντά και να προωθεί τις σύγχρονες και διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας.

Ø   Να συνδεθεί άμεσα και δυναμικά με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ και τις κοινωνικές διεργασίες και προβληματισμούς.

Ø   Να εμπνεύσει και να ενεργοποιήσει το απλό μέλος, το φίλο, τον ψηφοφόρο, τον κοινωνικό και πολιτικό μας περίγυρο, να ανανεώσει και να εμπλουτίσει την ιδεολογία μας και τις αξίες που μας καθοδηγούν.


        Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται μια ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ με ιδεολογικό πολιτικό και οργανωτικό ταυτόχρονα χαρακτήρα.

        Θέλουμε:

ü   Οργάνωση με ισχυρό ιδεολογικό και πολιτικό λόγο στην κοινωνία συνολικά και στους μαζικούς χώρους ιδιαίτερα.
ü   Οργάνωση που μπορεί να επιβάλλεται και να διαμορφώνει πολιτική, να συμμετέχει στις αποφάσεις, να ασκεί εξουσία στο χώρο της με αναφορά στο λαό και όχι στο κράτος.
ü   Οργάνωση με ουσιαστική αντιστοίχηση με της κοινωνικές δυνάμεις που θα εκφράσουν το νέο σύνθημα της αλλαγής.
ü   Οργάνωση με πολιτική αυτονομία, ανάλογη ταξική σύνθεση και ουσιαστικό κοινωνικό λόγο. Η κοινωνική ανασύνθεση του κινήματος δεν αφορά καμία οργάνωση «παραγόντων».
ü   Οργάνωση με ουσιαστική παρέμβαση στο διαρθρωμένο μαζικό κίνημα.
ü   Οργάνωση με διάταξη μαχόμενου λαϊκού κινήματος και όχι διαχείρισης τμημάτων κρατικής εξουσίας.

        Στην πορεία για το Συνέδριο της Αναγέννησης:

ü   Να ανατρέξουμε και πάλι στις πηγές της συγκρότησης του κινήματος. 

Η αποκατάσταση της φυσιογνωμίας μας και η έμπνευση για τη νέα πορεία της αλλαγής έχει συγκεκριμένους φορείς και δυνάμεις που μπορούν με τη στράτευση τους να την πραγματώσουν.

Ένα σημαντικό δυναμικό, με πλούσια κοινωνική, πολιτική και μαζική δράση, είναι στο περιθώριο της κομματικής δραστηριότητας και πρέπει να ξαναβρεθεί στο προσκήνιο της πολιτικής δράσης.

ü   Να απευθυνθούμε στο ζωντανό περίγυρο των αγωνιστών της Δημοκρατίας και της αλλαγής, όχι για στράτευση σε εκλογική μάχη, αλλά για στράτευση μέσα από τις γραμμές του κινήματος.

ü   Να συσπειρώσουμε σε νέα βάση το υπάρχον δυναμικό, το μέλος, το ενεργό στέλεχος, για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε και τι μπορεί να προσδοκά ο λαός από εμάς.

        Δεν θέλουμε ένα άλλο ΠΑΣΟΚ.

Θέλουμε την αποκατάσταση της φυσιογνωμίας και της έκφρασης του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και την αναγκαία ανασύνθεση της κοινωνικής του βάσης.

        Κεντρική μας κατεύθυνση:

•       Ανανέωση στις Ιδέες, στα Όργανα, στα Πρόσωπα, στις Πολιτικές.
        •       Αλλαγή στις πρακτικές.
•       Αναβάπτιση του ΠΑΣΟΚ στις λαϊκές     δυνάμεις.
•       ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ της πολιτικής ταυτόχρονα με την οριοθέτηση της νέας μας στρατηγικής.


Αγαπητέ Πρόεδρε,

        Πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια με μοναδική πυξίδα την ενότητα της παράταξης.
        Η στάση μου στην προσπάθεια αναγέννησης του κινήματος θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς και οργανωτικούς όρους που θα υπάρξουν.
        Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις και πολιτικές προτάσεις.
        Είναι προφανές επίσης ότι η δύναμή μας πρέπει να είναι η σύνθεση, ο διάλογος και η κοινή προοπτική.
        Είναι επίσης προφανές ότι οι όποιες επιλογές είτε για τις διαδικασίες, είτε για τα πρόσωπα, είτε για τις πολιτικές κατευθύνσεις, δεν πρέπει να οδηγούν στη δημιουργία κλειστών κυκλωμάτων διαχείρισης της κομματικής εξουσίας.
        Η ανανέωση δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την πολιτική ανασυγκρότηση.
Δεν θα διαφέρει τότε σε τίποτα από την αναπαλαίωση των φθαρμένων πολιτικών υλικών.
        Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις, γενναίες επιλογές και προσανατολισμός με βάση τις αρχές και τις αξίες μας.
        Όποιος επιχειρήσει να δει την επόμενη μέρα μέσα από τα μυωπικά γυαλιά των στενών προσωπικών συσχετισμών είναι ανάξιος των ιστορικών στιγμών που ζούμε.
        Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής,
Το ΠΑΣΟΚ      μπορεί και πάλι να εμπνεύσει, αφού περάσει την έρημό του, αφού ζήσει τη δική του οδυνηρή αυτοκάθαρση.
        Το ΠΑΣΟΚ   μπορεί να απευθυνθεί και πάλι στο λαό μας αφού καταστεί αξιόπιστο, ειλικρινές και αφού συναντήσει και πάλι τις αρχές του.
        Το ΠΑΣΟΚ μπορεί αρκεί να το θελήσουμε. Και κυρίως αρκεί να αποδείξει η ηγεσία του ότι αυτό πραγματικά θέλει και ότι αυτό πραγματικά πιστεύει....

http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/07/blog-post_7796.html#more

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕ;



Πορτογαλία: Αντισυνταγματική η περικοπή επιδομάτων αδείας.....




Η πορτογαλική κυβέρνηση καλείται να αναζητήσει άλλα, νέα μέτρα λιτότητας, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό ένα μέτρο που θα μπορούσε να συνεισφέρει στον ισοσκελισμό του κρατικού προϋπολογισμού.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να μειώνει το επίπεδο των επιδομάτων αδείας στο δημόσιο τομέα και θα πρέπει να εξεύρει ισοδύναμα ποσά για να κάνει περικοπή δαπανών στον ερχόμενο κρατικό προϋπολογισμό, όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο αργά χθες Πέμπτη.
Πάντως, για φέτος το δικαστήριο επέτρεψε με την ίδια απόφασή του στην κυβέρνηση να κάνει την συγκεκριμένη περικοπή, σε καμία περίπτωση όμως αυτή όπως όρισε το δικαστήριο δεν επιτρέπεται να παραταθεί έως και το 2015, όπως σχεδίαζε η πορτογαλική κυβέρνηση.
Πέρυσι το δημόσιο έλλειμμα συγκριτικά με το ΑΕΠ της Πορτογαλίας κυμάνθηκε στο 4,2% και η κυβέρνηση στη Λισαβόνα ήθελε να το μειώσει στο επιτρεπτό 3% στο τέλος του ερχόμενου έτους.
Εξάλλου, με την ίδια δικαστική απόφαση εκρίθη -βάσει της αρχής ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου- η κυβερνητική απόφαση να περικοπεί το δώρο Χριστουγέννων και αδείας για τους δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους, εφόσον αμφότερα παραμένουν σε ισχύ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

http://news.pathfinder.gr/finance/news/798262.html

Ανείσπρακτα πρόστιμα ύψους 12,7 δισ. ευρώ...



Στο ποσό των 12,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 6,2% του ΑΕΠ, ανέρχονται τα φορολογικά πρόστιμα που έχουν επιδικασθεί, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί.
Συνολικά, από τα πρόστιμα ύψους 13,2 δισ. ευρώ που έχουν τελεσιδικήσει στα δικαστήρια έχουν εισπραχθεί 630 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 4,77% του συνόλου. Το συγκεκριμένο ποσό, που αντιστοιχεί στο 6,2% του ΑΕΠ, αφορά επιβληθέντα πρόστιμα τα οποία αμφισβητήθηκαν από τους ελέγχους και κατέληξαν στα δικαστήρια.
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε 180.935.
Σύμφωνα με τα Μνημόνιο, ως τον Ιούνιο θα έπρεπε να είχε εκδικαστεί το 50% των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, με προτεραιότητα τις υποθέσεις το ύψος των οποίων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Την ίδια ώρα, στο εξάμηνο του έτους τα έσοδα παρουσιάζουν μείωση 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, γεγονός που διατηρεί τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο ένα δισ. ευρώ.

http://news.pathfinder.gr/finance/news/798249.html

"Μαύρες" προβλέψεις Phoenix Capital: "Η Γαλλία στον ΕΜΧ - Η Γερμανία εκτός ευρώ"!


"Όλα εξαρτώνται από την Γερμανία στην ευρωζώνη και μάλλον στο τέλος θα αποχωρήσει αυτή από τη νομισματική ένωση"!
Τη διάγνωση την έχει επαναλάβει και στο παρελθόν ο έγκυρος αναλυτής του χρηματοπιστωτικού γίγαντα Phoenix Capital Research, Graham Summers, αλλά αυτή την φορά εμφανίζεται περισσότερο βέβαιος από ποτέ ότι "Η Γερμανία θα κοιτάξει να καλύψει τα νώτα της, παρά να σώσει το ευρώ"...

Και επικαλείται στην ανάλυσή του την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία επιλέγει κοινή έκδοση ομολόγων εντός της χώρας της για να ενισχύσει το γερμανικό ομοσπονδιακό της κράτος, απορρίπτοντας σθεναρά τα ευρωομόλογα.

"Η Γερμανία -όπως από καιρό εκτιμούσα- θα επικεντρωθεί στα εγχώρια ομόλογα της, επιλέγοντας να αφήσει το ευρώ στην τύχη του", τονίζει ο Summers, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή δύναμη αρέσκεται να "εγγυάται" και όχι να "σώζει".

O Summers εκτιμά την ίδια στιγμή ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ ανά πάσα στιγμή εφ'όσων η κρίση θα εξαπλωθεί και στη Γαλλία. Για το αν θα συμβεί αυτό εμφανίζεται βέβαιος: Από το φθινόπωρο και μετά και η Γαλλία εισέρχεται στην διακεκαυμένη ζώνη... "Στο σημείο αυτό οι κουβέντες περί διασώσεων δεν θα έχουν νόημα. Αν η Γαλλία χρειαστεί χρηματοδότηση -που θα χρειαστεί- το παιχνίδι τελείωσε. Ο ESM δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος μιας too-big-to-fail χώρας"!

Στο μεταξύ, οι πλούσιοι Γάλλοι μεταφέρουν ρευστό και περιουσιακά στο Λονδίνο, γεγονός που υποδεικνύει την αναπόφευκτη πορεία της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

"Ο αντίκτυπος των κεφαλαιακών εκροών από τη Γαλλία θα πιέσει ακόμη υψηλότερα τα επίπεδα της απομόχλευσης των τραπεζών της, την στιγμή που η έκθεσή τους στις αδύναμες χώρες ξεπερνά το 30%", εκτιμά η ανάλυση του Summers για την Phoenix Capital.

"Η Γερμανία θα φύγει μακριά στο τέλος", καταλήγει ο Summers, συμβουλεύοντας τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν ό,τι έχει απομείνει από το ράλι στης Συνόδου.

Σε άλλη ταυτόχρονη ανάλυση, με τίτλο "Ιδού οι τρεις λόγοι για τους οποίους εγγυημένα η Ευρώπη θα καταρρεύσει κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον", η Phoenix Capital αναφέρει:

1) Η μόχλευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η μόχλευση των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την Ευρώπη. Η διαδικασία απομόχλευσης, στον αντίποδα, χαρακτηρίζεται μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Δεν μπορεί στο σημείο αυτό να μη ληφθούν υπόψη και οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του Μ. El Erian, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, για τα αυξημένα επίπεδα μόχλευσης των γαλλικών τραπεζών. "Οι γαλλικές τράπεζες αποτελούν μια σοβαρή πηγή ανησυχίας" έχει επισημάνει ο El Erian.

2) Το ένα τέταρτο του ισολογισμού της ΕΚΤ αφορά σε κρατικά ομόλογα των PIIGS. Μέρος της προσπάθειας της ΕΚΤ να "σώσει το σύστημα" την οδήγησε οδήγησε τελικά στο να "φορτωθεί" μεγάλο μέρος του χρέους των χωρών της αδύναμης περιφέρειας. Η ΕΚΤ κατόρθωσε "με επιτυχία" να διαχειριστεί την αναδιάρθρωση του μικρού, συγκριτικά, ελληνικού χρέους. Αλλά, τι θα συμβεί με τα ομόλογα των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου; Να κάνει κάτι αντίστοιχο είναι αδύνατο και ανέφικτο. Μάλιστα δεν θα προσπαθήσει καν. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ ξεπέρασε πρόσφατα τα επίπεδα ρεκόρ των 3 τρισ. ευρώ. Εάν οι τράπεζες που έχουν δανειστεί κεφάλαια από την ΕΚΤ δεν μπορέσουν να τα επιστρέψουν και τα collaterals τους χάσουν την αξία τους, τότε η κεντρική τράπεζα θα καταγράψε ζημίες, οι οποίες αυτόματα θα περάσουν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες...

3) H EKT είναι πολύ μικρή για να βάλει φρένο σε όλη αυτή την αναταραχή. O καθένας μπορεί να σκεφτεί το εξής... Η ΕΚΤ μπορεί απλά να τυπώσει χρήμα. Αυτό όμως δεν είναι ορθό. Γιατί; Γιατί υπάρχει και η Γερμανία, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με αυτή τη λογική. "H Eυρώπη δεν μπορεί να διασωθεί. Είναι πολύ μεγάλη και εγκλωβισμένη στη μόχλευση. Η κατάρρευση θα έρθει και η ΕΚΤ θα είναι ανήμπορη να την αποτρέψει...", καταλήγει η Phoenix Capital.

Λέτε αντί για τον Τσίπρα, την έκπληξη να την κάνει η ... Μέρκελ;
Και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα λέμε εμείς!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Σφοδρή επίθεση Παπαδημούλη εναντίον Στουρνάρα- κυβέρνησης....


Σφοδρή επίθεση Παπαδημούλη εναντίον Στουρνάρα- κυβέρνησης


«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε από την Τρόικα» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times κι αυτή του η δήλωση τον έθεσε στο «στόχαστρο» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» και σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη αποστροφή του υπουργού Οικονομίας, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι αυτή αποκαλύπτει κάτι: Πως «η επαναδιαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά, η αναθεώρηση του κ. Βενιζέλου και η απαγκίστρωση του κ. Κουβέλη από το Μνημόνιο ειπώθηκαν απλώς για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου».
Αντιδιαστέλλοντας τη δήλωση του κ. Στουρνάρα προς μία τοποθέτηση του Γιόζεφ Άκερμαν, πρώην προέδρου της Deutsche Bank, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:
«Ο κ. Άκερμαν υποστηρίζει ότι χρειάζεται βαθύτερο κούρεμα του δημόσιου χρέους, όπως άλλωστε επισημαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή. Μήπως θα ήταν καλύτερο να στείλουμε τον κ. Άκερμαν να διαπραγματευτεί, αντί του κ. Στουρνάρα και του κ. Σαμαρά;»
«Οι Έλληνες υφίστανται... τριπλή κλοπή»
Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ακόμη:
«Ο έλληνας πολίτης νιώθει ότι τον κλέβουν με τρεις τρόπους: Ο ένας είναι μέσω της μείωσης των αποδοχών του, ο δεύτερος είναι μέσω της τρομακτικής αύξησης της φορολογίας και ο τρίτος τρόπος είναι ο πληθωρισμός ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση του κόστους εργασίας και των αμοιβών»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι εκπέμπει έναν «ισχυρό πολιτικό και επικοινωνιακό συμβολισμό» η απόφαση του πρωθυπουργού να συναντήσει την Τρόικα, προτού γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις .
Είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης:
«Η κυβέρνηση θέλει να σώσει ένα σήμα ότι θα είναι μια σκληρά μνημονιακή κυβέρνηση και όχι εκείνη που θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Θα είναι κυβέρνηση που δεν θα κάνει τίποτα χωρίς το ΟΚ της Τρόικα».
Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διέγνωσε σειρά μετατοπίσεων στις θέσεις των κυβερνητικών εταίρων, προτού σχολιάσει:
«Αυτό που προχωρεί τελικά, με την συμφωνία των τριών κομμάτων, είναι ένα μαζικό κύμα ιδιωτικοποιήσεων όσο -όσο, όπως- όπως, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλές και στο χρηματιστήριο και στην αγορά κινητής και ακίνητης περιουσίας, και παρά το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις παίζουν ένα στρατηγικό ρόλο στη δομή και τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι π.χ η ΔΕΗ».
 Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης είπε:
«Θα μαρκάρουμε στενά την κυβέρνηση και στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο, την ίδια ώρα που θα προετοιμάζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για το μετασχηματισμό του σε μία ενιαία πολιτική δύναμη με το συνέδριο της επόμενης άνοιξης αλλά και για να είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές, όποτε γίνουν αυτές. Σκοπεύουμε επίσης να ενισχύσουμε και πρωτοβουλίες για τη στήριξη δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς ζούμε μια ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής».

http://www.iefimerida.gr/news/58599/%CF%83%CF%86%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82