Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

SOS από τον Συνήγορο του Πολίτη: Κύριε Στουρνάρα, κόψτε τις έκτακτες εισφορές


.SOS από τον Συνήγορο του Πολίτη: Κύριε Στουρνάρα, κόψτε τις έκτακτες εισφορές


Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, έστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, λόγω των πολλών αναφορών που λαμβάνει για αδυναμία πολιτών να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Στην επιστολή της, η ανεξάρτητη αρχή, ζητά από την νέα κυβέρνηση να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Όπως αναφέρεται στην επιστολή οι συνεχείς επιβαρύνσεις γίνονται σε εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί με αποτέλεσμα οι ομάδες αυτές του πληθυσμού να μην μπορούν να ανταποκριθούν.
Μάλιστα ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να σταματήσουν οι έκτακτες εισφορές , ενώ τονίζεται πως «δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας δικαιωμάτων των πολιτών, όπως της ιδιοκτησίας και της επιχειρηματικότητας».
«Τα έκτακτα φορολογικά μέτρα, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων, η έκτακτη εισφορά αντικειμενικών δαπανών και το τέλος επιτηδεύματος πλήττουν ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πολιτών. Ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών είναι υπερχρεωμένα (αποπληρώνουν ένα καταναλωτικό και ένα στεγαστικό δάνειο) εν μέσω συνεχόμενης μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος (μείωση αποδοχών – κύκλου εργασιών και αύξηση εμμέσων φόρων)» αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή.
Επιπλέον ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι «οι πολίτες αδυνατούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στα φορολογικά βάρη, ορισμένοι μάλιστα αντιμετωπίζουν και πρόβλημα βιοπορισμού», ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης υπάρχει κίνδυνος επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως η κατάσχεση ακίνητης περιουσίας τους. Πολύ περισσότερο την περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει άνισα τις διάφορες κοινωνικές ομάδες, έχει σημασία η εξέταση των μέτρων αυτών υπό το πρίσμα της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας».
Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί, τέλος, «ότι από τη διαδοχική φορολογική επιβάρυνση, τόσο σε επίπεδο άμεσης φορολογίας (φόρος εισοδήματος, έκτακτες εισφορές και τέλη, φορολογία ακινήτων) όσο και σε επίπεδο έμμεσης φορολογίας (Φ.Π.Α. και ειδικοί φόροι κατανάλωσης πετρελαιοειδών, καπνών κλπ) δεν πρέπει να θιγεί ο πυρήνας δικαιωμάτων των πολιτών, όπως της ιδιοκτησίας και της επιχειρηματικότητας».


http://www.iefimerida.gr/news/58309/sos-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AE%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CF%88%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου