Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Γίναμε ένα εκατομμύριο λιγότεροι μέσα σε μια δεκαετία




 
Γίναμε ένα εκατομμύριο λιγότεροι μέσα σε μια δεκαετία

Είμαστε κατά 1 εκ. λιγότερι, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Παρουσιάζουμε μείωση πληθυσμού , παρόμοια με αυτή του 1940!

Ακόμα και στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την ακρίβεια, δεν είχε υπάρξει τόσο μεγάλη αναλογικά πληθυσμιακή απώλεια καθώς ούτε οι περίπου 350.000 νεκροί από τον πόλεμο και την πείνα, ούτε οι 100.000 νεκροί του Εμφυλίου, ούτε η φυγή των χιλιάδων στις χώρες του ανατολικού μπλοκ επέφεραν πληθυσμιακή απώλεια ενός εκατομμυρίου Ελλήνων μέσα σε δέκα χρόνια.

Και τώρα, από την μία πλευρά, η κρίση και, από την άλλη, η άρνηση – ή μήπως η αδυναμία (;) - των Ελλήνων να κάνουν παιδιά μας έφεραν σε πληθυσμιακά επίπεδα προς εικοσαετίας! Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Νέος Κόσμος" στο σύνολο της χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (ποσοστό 49,2% του γενικού πληθυσμού) και 5.484.000 θήλυς (ποσοστό 50,8%) όπως αναφέρουν τα πρώτα προσωρινά στοιχεία της επίσημης απογραφής που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Στη γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα, ενώ το 2009, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υπολογίσθηκε ότι ξεπέρασε τα 11.282.571 άτομα. Μπορεί να φαίνεται μείωση πληθυσμού σε σχέση με το 2001 μόνο 190.000 άτομα μόνο, αλλά να υπολογίσουμε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ξένους οι οποίοι δεν υπήρχαν το 2001, καθώς τότε υπολογίζονταν σε 300.000 περίπου και τώρα ξεπερνούν το 1.300.000!

Η κρίση φαίνεται μέσα στην διετία που ο πληθυσμός από τους Έλληνες που φεύγουν για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό τους αυξημένους θανάτους και τις μειωμένες γεννήσεις ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 500.000 των ξένων συμπεριλαμβανομένων!

Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν. Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7). Ακόμη, οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27).

Με τον υπάρχοντα ρυθμό μείωσης του πληθυσμού που έχει ενταθεί κατακόρυφα την τελευταία διετία, υπολογίζεται ότι στα τέλη της δεκαετίας θα έχουμε φτάσει στα επίπεδα του 1970 με την Ελλάδα των 8 εκατομμυρίων ψυχών!

  http://www.briefingnews.gr/koinonia/item/28027

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ούτε ο Νικόλας Άσιμος, δεν τη γλίτωσε απ΄την εφορία


Όπως φαίνεται από την «τσιμπίδα» του υπουργείου Οικονομικών, δεν ξεφεύγει κανείς. Ούτε καν ο διάσημος καλλιτέχνης Νικόλας Άσιμος, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1988!
Με τα έσοδα του κράτους να βρίσκονται πιο χαμηλά από ποτέ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών άρχισαν να ξεσκονίζουν όλα τα βιβλία με όσους χρωστούν στο Δημόσιο, ακόμα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αν και δεν κόβουν αποδείξεις, δεν έχουν διακόψει τις εργασίες τους, οπότε θα πρέπει να καταβάλουν το τέλος επιτηδευματία.

Όπως δημοσιεύει σήμερα «το Ποντίκι», οι υπάλληλοι τις εφορίας έστειλαν ακόμα και στον Νικόλα Άσημο ειδοποιητήριο να τακτοποιήσει τις εκρεμμότητές του διότι «αν δεν έχει διακόψει τις εργασίες του ως ελεύθερου επαγγελματία, θα θεωρηθεί οτι άσκησε τη δραστηριότητά του και για το 2011 και θα πρέπει να καταβάλει το τέλος επιτηδεύματος».

Προφανώς ο υπάλληλος που συνέταξε και έστειλε το ειδοποιητήριο δεν είχε και τις καλύτερες μουσικές γνώσεις, αφού ο στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής είχε αυτοκτονήσει σε ηλικία 39 ετών στις 17 Μαρτίου του 1988, δηλαδή μόλις 24 χρόνια πριν.

 http://sn125w.snt125.mail.live.com/default.aspx#!/mail/InboxLight.aspx?fltid=5&n=781047136!n=1435134160&fid=1&fav=1&mid=bcb69bd3-ba99-11e1-a227-00237de3fb50&fv=1

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Να αποτρέψουμε άμεσα την περικοπή χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών

Τις μέρες αυτές και ενώ τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στις εκλογές, η Περιφέρεια μας δέχθηκε ακόμα ένα κτύπημα, πέραν των γενικότερων, που απορρέουν από την μέχρι σήμερα εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Απ' ό,τι φαίνεται, με το πρόσχημα της υπέρβασης του επιτρεπόμενου ΑΕΠ σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. και αφού μας κατατάσσουν ισοπεδωτικά σε ποσοστό πάνω από το 90%, μας αποκλείουν από τη συνέχιση χρηματοδότησης προγραμμάτων κοινωνικών δομών που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι γia ηλικιωμένους κλπ.
Είναι βέβαιο ότι ο αποκλεισμός αυτός θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στο εναπομείναν κράτος πρόνοιας, αφού θα πλήξει τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα θα πολλαπλασιάσει ακόμα περισσότερο την ανεργία, ειδικά στις γυναίκες.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Καλούμε τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή Αρχή, να πάρουν άμεσα θέση και να δρομολογήσουν πρωτοβουλίες ταχείας αναθεώρησης του αποκλεισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από τη χρηματοδότηση των δομών πρόνοιας. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί προάγγελο περικοπής χρηματοδότησης και άλλων προγραμμάτων, τους καλούμε να διεκδικήσουμε δυναμικά, τόσο προς τη νέα κυβέρνηση, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την εξαίρεση μας τουλάχιστον στους τομείς που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο απασχόλησης και διαβίωσης των κατοίκων των νησιών μας.

21/6/2012

Ένταση: ΝΑΤΟϊκή αρμάδα με τουρκικά πολεμικά απέναντι στην ρωσική νηοπομπή!


NATOϊκή αρμάδα αποτελούμενη από μία τουρκική (F 495 "TCG Gediz",, κλάσης ΟΗ Perry ) μία γαλλική (F 712 "Courbet", κλάσης La Fayette) και μία γερμανική (F 217 "Bayern" κλάση Brandenburg) φρεγάτες, αλλά και το υποβρύχιο Preveze (Type 209/1400), αφού διέπλευσε ολόκληρο το Αιγαίο από νότο προς βορρά, παρακολουθούμενη από σκάφη του Π.Ν. μπήκε στα στενά του Ελλησπόντου και οδεύει προς συνάντηση της ρωσικής νηοπομπής που ετοιμάζεται να αποπλεύσει από την Σεβαστούπολη για την Συρία!
Η ρωσική νηοπομπή που μεταφέρει άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και μονάδες πεζοναυτών, επρόκειτο χθες να αποπλεύσει, αλλά προαφνώς λόγω των συνεχιζόμενων συνομιλιών Ομπάμα-Πούτιν για την κρίση στην Συρία, αναβλήθηκε η αναχώρηση της.
Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία, θα περάσουν στον Εύξεινο Πόντο και θα ενωθούν με Μοίρα του βουλγαρικού Ναυτικού, με την οποία μάλιστα θα εκτελέσουν και κοινές ασκήσεις ("Briz 2012"). Εν συνεχεία θα περιμένουν τα ρωσικά  για να ""σκρινάρουν" την πορεία τους μέχρι στην Συρία σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου: Η Μόσχα δεν είναι καθόλου βέβαιο οτι θα δεχθεί τέτοιου είδους "συνοδεία" χωρίς να αντιδράσει.
Το πιθανότερο είναι ότι θα αποσπάσει και αυτή πολεμικά επιφανείας (αρχικά μόνο ένα υποβρύχιο θα συνόδευε τα πλοία). Το βέβαιαο είναι ότι το Preveze θα βρεθεί αντιμέτωπο με ρωσικό υποβρύσιο κλάσης Κilo. Με τέτοιες κινήσεις είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ένταση θα βρεθεί σε υψηλά επίπεδα και άγνωστες συνέπειες.
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και κάτι θετικό: Σε τρεις πτήσεις που έκαναν τα ΝΑΤΟΪκά ελικόπτερα κατά την διάρκεια του πλου στο Αιγαίο, ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά, ζήτησαν και έλαβαν άδεια από την ελληνική πλευρά. Αντίθετα με τους Tούρκους...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

"Χαράτσι" σε όλους τους κατοίκους του εξωτερικού


Σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους Κατοίκους Εξωτερικού το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε πρόσφατα τις εγκυκλίους ΠΟΛ.1142/12 & ΠΟΛ.1145/12, με τις οποίες διευκρινίζει τον τόπο και τον τρόπο φορολογίας των φυσικών προσώπων που διαμένουν στο εξωτερικό.

Οι τεράστιες αλλαγές στην αντιμετώπιση των κατοίκων εξωτερικού προέκυψαν με τη δημοσίευση του Ν.3943 το Μάρτιο του 2011, που τροποποίησε μια σειρά από άρθρα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/94), τα οποία αρχίζουν πλέον να εφαρμόζονται στην πράξη.

Η TaxExperts στα πλαίσια των φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρει, δημοσίευσε μία εκτεταμένη μελέτη για το φορολογικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

Το φυσικό πρόσωπο θεωρείται ότι διατηρεί τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, εφόσον η παραμονή του υπερβαίνει συνολικά τις 183 ημέρες μέσα στο ίδιο έτος (παρ. 1, άρθρο 2).

Διαφοροποιείται η συνήθης διαμονή (residence) από τη φορολογική κατοικία (domicile), όταν το φυσικό πρόσωπο μεταφέρεται σε μη συνεργάσιμα κράτη και χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (παρ 5 & 6, άρθρο 76).

Το βάρος της απόδειξης της φορολογικής κατοικίας έχει μεταφερθεί στο φορολογούμενο (παρ 7, άρθρο 61).

Η φορολογική κατοικία πρέπει να τεκμηριώνεται με δικαιολογητικά (παρ 8, άρθρο 61 & ΠΟΛ.1145/12).

Τα τεκμήρια διαβίωσης δεν εφαρμόζονται για τους κατοίκους εξωτερικού εκτός αναποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα (περ. Η, άρθρο 18).

Οι κάτοικοι εξωτερικού χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 € εφόσον αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα (παρ. 12, άρθρο 9)

Η δυνατότητα της πίστωσης του φόρου εισοδήματος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή, δίνεται μόνο για χώρες με τις οποίες υπάρχει ΣΑΔΦ σε ισχύ (παρ. 8, άρθρο 9).

Τεκμηρίωση της φορολογικής κατοικίας

Όπως αναφέρεται στην παρ. 8 του άρθρου 61 και στην ΠΟΛ.1145/12, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τόπο κατοικίας ή συνήθη διαμονή στην αλλοδαπή οφείλουν να προσκομίσουν μαζί με τη φετινή δήλωση εισοδήματος:

Α) Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας για τις χώρες με τις οποίες έχουμε υπογράψει ΣΑΔΦΕ.

Β) Αντίγραφο της Δήλωσης Εισοδήματος και πιστοποιητικό κατοικίας για τις υπόλοιπες χώρες.

Το γεγονός μάλιστα ότι το βάρος της απόδειξης έχει μεταφερθεί στο φορολογούμενο είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ένα νέο καθεστώς, στο οποίο η τεκμηρίωση της συνήθους διαμονής θα γίνεται σε ετήσια βάση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (πχ. Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική). Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΛ.1145 δεν ξεκαθαρίζει αν η τεκμηρίωση της φορολογικής κατοικίας θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή δεν ήταν αυτόματη, αλλά περνούσε μέσα από τις ελεγκτικές αρμοδιότητες του Προϊσταμένου της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί υπόχρεοι που παραμένουν κάτοικοι εξωτερικού, ενώ έχουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα.

Με βάση τη φορολογική μας εμπειρία σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Κύπρος, σας παραθέτουμε μερικά από τα δικαιολογητικά που ζητούνται για την τεκμηρίωση της συνήθους διαμονής:

Αποδεικτικά Διαμονής στην Αλλοδαπή: Δεδομένου ότι το σημαντικότερο στοιχείο απόδειξης της συνήθους διαμονής είναι ο χρόνος παραμονής εκτός Ελλάδας, τα πιο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία είναι τα αεροπορικά εισιτήρια και οι σφραγίδες του διαβατηρίου για την είσοδο και έξοδο από τη χώρα.Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος: το φυσικό πρόσωπο πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι υπέβαλε δήλωση στη χώρα που έχει μεταφέρει τη συνήθη διαμονή του και φορολογήθηκε σε αυτή.Δικαιολογητικά Διαμονής & Εργασίας: η εργασία, η μόνιμη ασφάλιση και η διαμονή στην αλλοδαπή αποτελούν τεκμήρια αλλαγής της φορολογικής κατοικίας. Πιστοποιητικό κατοικίας εκδίδουν οι Ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία.

Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε την αντιμετώπιση μίας σειράς χωρών αναφορικά με τη δυνατότητα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας.

Χώρες που δεν έχουμε υπογράψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

Σε φορολογικό αδιέξοδο βρίσκονται οι Έλληνες που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισοδήματα σε χώρες που δεν έχουμε υπογράψει ΣΑΔΦ. Σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 9 του ΚΦΕ, προκειμένου να εκπέσει (πιστωθεί) ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή πρέπει να υπάρχει ΣΑΔΦ σε ισχύ.

Παράδειγμα

Έστω ότι ένας μηχανικός έχει μεταφερθεί στην Ιορδανία για διάστημα μικρότερο των 183 ημερών, προκειμένου να δουλέψει σε κάποιο έργο, ενώ διατηρεί το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα και ασφαλίζεται στο ΤΣΜΕΔΕ. Η έλλειψη σύμβασης θα τον αναγκάσει να δηλώσει στην Ελλάδα το σύνολο του εισοδήματος που απέκτησε στην Ιορδανία, καταβάλλοντας ελληνικό φόρο, χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που κατέβαλε στην Ιορδανία.

Βέβαια, αν η παραμονή του ξεπερνά τις 183 ημέρες, θα έπρεπε να μεταφέρει τη συνήθη διαμονή του εκεί, άρα να φορολογηθεί για το παγκόσμιο εισόδημά του στην Ιορδανία, δεδομένου ότι η Ιορδανία δεν ανήκει στις χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς σύμφωνα με το άρθρο 51Α του ΚΦΕ. Επιπλέον, η ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα δεν έχει σημασία, αφού ο νομοθέτης δεν εξετάζει αυτή την παράμετρο όταν η φορολογική κατοικία μεταφέρεται σε συνεργάσιμο κράτος (παρ. 4 του άρθρου 51Α).

Η άποψή μας είναι, ότι η διάταξη αυτή είναι εξαιρετικά δυσμενής για όσους εργάζονται προσωρινά στο εξωτερικό. Πέρα από την Ιορδανία που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν πάρα πολλές χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που δεν έχουν ΣΑΔΦ με την Ελλάδα. Αν ένα φυσικό πρόσωπο δηλώσει τέτοια εισοδήματα μπορεί να οδηγηθεί σε μία συνολική φορολόγηση που υπερβαίνει το 50%, γεγονός που προφανώς θα οδηγήσει αποτρεπτικά στον επαναπατρισμό των χρημάτων.

Χώρες της παρ. 4 του άρθρου 51Α (μη συνεργάσιμα κράτη)

Μη συνεργάσιμα κράτη είναι εκείνα που δεν είναι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση των οποίων σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), και τα οποία:

α) δεν έχουν συνάψει με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα και

β) δεν έχουν υπογράψει τέτοια σύμβαση διοικητικής συνδρομής με τουλάχιστον δώδεκα άλλα κράτη.

Τέτοια κράτη σύμφωνα με την «ΔΟΣ Α 1011408 ΕΞ 20.1.2012» απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ενδεικτικά είναι: Ανδόρα, Μπαχρέιν, Βερμούδες, Μπελίζ, Παρθένες Νήσοι (BVI), Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κόνγκ, Λίβανος, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Μονακό, Παναμάς, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη κα.

Για τα κράτη αυτά, ακόμα και αν ο υπόχρεος σε δήλωσή του μεταφέρει εκεί την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του, θεωρείται ότι έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και υπόκειται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.

Χώρες της παρ. 7 του άρθρου 51Α (προνομιακό φορολογικό καθεστώς)

Σύμφωνα με τις παρ. 5 - 6 του άρθρου 76 του ΚΦΕ (βλέπε ΠΟΛ.1125/2011), η φορολογική κατοικία του φυσικού προσώπου δεν μεταβάλλεται αυτόματα με την αλλαγή της συνήθους διαμονής, όταν μεταφέρεται σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Στην περίπτωση αυτή, δεν αρκεί να παραμείνει κάποιος εκτός Ελλάδας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 183 ημερών προκειμένου να απαλλαγεί από τη φορολόγηση του παγκόσμιου εισοδήματός του στην Ελλάδα. Τέτοιες χώρες είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Μολδαβία, η Αλβανία, η Ιρλανδία και πολλές άλλες.

Ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι η ύπαρξη «σημαντικών οικονομικών συμφερόντων» αποτελεί τεκμήριο διατήρησης της φορολογικής κατοικίας (ανεξάρτητα από τη συνήθη διαμονή) στην Ελλάδα για 5 έτη από την μεταβολή της συνήθης διαμονής, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του.

Τα σημαντικά οικονομικά συμφέροντα ορίζονται ως εξής:

Η συμμετοχή σε Ο.Ε. ή σε Ε.Ε. σε ποσοστό άνω του 25%.

Η συμμετοχή σε Α.Ε. σε ποσοστό άνω του 5%

Το εισόδημα στην Ελλάδα υπερβαίνει το 30% του παγκόσμιου εισοδήματος σε ετήσια βάση ή το ποσό των 45.000 €

Τα περιουσιακά στοιχεία του φυσικού προσώπου στην Ελλάδα που παράγουν εισόδημα υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 €.

Η άποψή μας είναι ότι η αντιμετώπιση αυτή είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες του ΟΑΣΑ και υφίσταται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλες χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία εξετάζουν και την οικογενειακή κατάσταση του φυσικού προσώπου, τον τόπο διαμονής των τέκνων και άλλα στοιχεία.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω αν το φυσικό πρόσωπο μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία σε συνεργάσιμες χώρες (Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ρωσία κτλ.) δεν υφίσταται καμία αμφισβήτηση.

Διαδικασία και Χρόνος Αλλαγής της Φορολογικής Κατοικίας

Υπό την προϋπόθεση ότι για την αλλαγή της συνήθους διαμονής απαιτείται η παραμονή στην αλλοδαπή άνω των 183 ημερών, πρακτικά, η αλλαγή της φορολογικής κατοικίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την 1η Ιουλίου του εκάστοτε ημερολογιακού έτους. Για τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας το φυσικό πρόσωπο πρέπει να ορίσει ένα αντίκλητο που θα υποβάλει αίτηση μεταβολής (έντυπο Μ7) στο μητρώο της αρμόδιας εφορίας, προκειμένου να μεταφερθεί στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Μαζί με το έντυπο Μ7 «Δήλωση Σχέσεων Φορολογούμενου» συνυποβάλλεται και το έντυπο Μ1 για τη «Μεταβολή Ατομικών Στοιχείων».

Όπως αναφέραμε παραπάνω, εκκρεμεί εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που θα διευκρινίζει την παρ. 8 του άρθρου 61 αναφορικά με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν τα δικαιολογητικά αυτά θα κατατίθενται μαζί με τη δήλωση μεταβολής ή θα προσκομίζονται κάθε χρόνο.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Μέχρι την κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 € ένα φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα, δεν είχε κανένα ουσιαστικό κίνητρο να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, δεδομένου ότι θα έχανε το αφορολόγητο. Επιπλέον είχε επικρατήσει λανθασμένα η άποψη ότι για τα εισοδήματα που αποκτούνται στην αλλοδαπή και υπάρχει Σύμβαση Αποφυγή Διπλής Φορολογίας σε ισχύ, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, με αποτέλεσμα να δηλώνουν οι φορολογούμενοι τα εισοδήματα αυτά στον κωδικό 781 (Εισαγωγή Κεφαλαίων από την Αλλοδαπή), αντί για τους κωδικούς 389 έως 396 του πίνακα Ζ (Εισόδημα Αλλοδαπής Προέλευσης) με πίστωση του φόρου στον κωδικό 651.

Φυσικά για τις δηλώσεις εισοδήματος που ελέγχονταν από τις φορολογικές αρχές, το φυσικό πρόσωπο έπρεπε να αποδείξει ότι τα εισερχόμενα κεφάλαια είχαν φορολογηθεί στο εξωτερικό. Από τα παραπάνω εξαιρούνται αποκλειστικά τα εισοδήματα του άρθρου 12 από Κινητές Αξίες, δηλαδή οι τόκοι για τους οποίους έχει παρακρατηθεί φόρος από τις τράπεζες του εξωτερικού.

Σήμερα, που έχει εξαλειφθεί το αντικίνητρο του αφορολόγητου, το οποίο είναι μόλις 5.000 €, και υπάρχουν αρκετοί μισθωτοί που εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα εργάζονται προσωρινά ή μόνιμα στο εξωτερικό, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα φυσικά πρόσωπα που αναζητούν την αλλαγή της φορολογικής τους κατοικίας. Ο λόγος είναι ότι πάρα πολλές χώρες (πχ. Κύπρος & Αγγλία) έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από την Ελλάδα και έτσι επωφελούνται από το γεγονός ότι διαμένουν στο εξωτερικό.

Φορολογική Υποστήριξη

Από την ανάλυση αυτή τεκμαίρεται ότι ο φορολογούμενος που μεταναστεύει στο εξωτερικό και πρόκειται να μεταφέρει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή στη χώρα προορισμού, θα πρέπει να πάρει τη γνώμη ενός έμπειρου φορολογικού συμβούλου, καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρηθεί εκ των υστέρων ως κάτοικος Ελλάδας και να φορολογηθεί για το παγκόσμιο εισόδημά του στην Ελλάδα. Για να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να καταθέσει τα δικαιολογητικά που ορίζει η ΠΟΛ.1145 μαζί με τη φετινή δήλωση.

Στα πλαίσια αυτά ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα εισερχόμενα εμβάσματα, η ακίνητη περιουσία, οι καταθέσεις στην αλλοδαπή και τα τεκμήρια για όσους συνεχίζουν να αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.

Νανόπουλος Κωνσταντίνος/στην Ημερησία

http://www.inews.gr/0/charatsi-se-olous-tous-katoikous-tou-exoterikou.htm

Ολα τα ονόματα για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας


Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας τρικομματικής κυβέρνησης η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ορκιστεί σήμερα το μεσημέρι. Ο νέος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να ορκίσει ένα ολιγομελές σχήμα 16 υπουργών και περίπου 20 υφυπουργών και αυτή είναι η επιθυμία και των δύο άλλων εταίρων της κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δημιουργηθούν τρία νέα υπουργεία, το Μακεδονίας-Θράκης, το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Τουρισμού το οποίο επικρατέστερη να αναλάβει φέρεται η πρώτη σε ψήφους στην Α' Αθηνών βουλευτής της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη.
Αναμένονται επίσης συγχωνεύσεις στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων όπως και στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. Τις δικές τους προτάσεις θα κάνουν και οι αρχηγοί των δύο άλλων κομμάτων Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναλογικά με την δύναμη των κομμάτων τους.
Ο Ράπανος νέος υπουργός Οικονομικών
Η κρισιμότητα της κατάστασης στον οικονομικό τομέα και τα επείγοντα ραντεβού στην Ευρώπη οριστικοποίησαν από χθες για τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Βασίλη Ράπανο, ως σήμερα διοικητή της Εθνικής και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Υπέρ του κ. Ράπανου συνηγόρησαν Έλληνες και ευρωπαίοι παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο κ. Ράπανος συμμετείχε στην σύσκεψη για την προετοιμασία της εκπροσώπησης της χώρας στο Eurogroup από τον υπηρεσιακό υπουργό Γεώργιο Ζανιά μαζί με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πάντως για τυπικούς λόγους αποφασίστηκε να μην πάει και εκείνος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο με την θέση του αναπληρωτή ενώ για θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο Χρήστος Σταικούρας, βουλευτής της ΝΔ.
Ποιοι αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα υπουργεία
  • Φαβορί για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Τα δυο αυτά ονόματα ακούγονται και για το υπουργείο Υποδομών.
  • Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου.
  • Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας ενώ ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αφού η οικογένεια δεν μπορεί να έχει δύο πρόσωπα.
  • Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος εξελέγη στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αν και υπάρχει και ο Αντώνης Ρουπακιώτης, πρόταση της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος δεν δέχθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.
  • Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι επικρατέστερος ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης πρόταση της ΔΗΜΑΡ.
  • Για το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είναι υποψήφιος ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας ενώ υπάρχει σκέψη να ενοποιηθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως.
  • Για το υπουργείο Ναυτιλίας που θα επανασυσταθεί πιθανό είναι το όνομα του Μανώλη Κεφαλογιάννη.
  • Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται το όνομα του Τάσου Γιαννίτση ως πρόταση του ΠΑΣΟΚ και εναλλακτικά το όνομα του κ. Στυλιανίδη.
  • Για το υπουργείο Εξωτερικών επικρατέστεροι θεωρούνται οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ κ.κ. Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος οι οποίοι δεν αποκλείεται να παραμείνουν ως αντιπρόεδροι της νέας κυβέρνησης.
  • Για το υπουργείο Αμύνης πιθανότερος θεωρείται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να το κρατήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Φραγκούλης Φράγκος.
  • Το υπουργείο Παιδείας το οποίο αναμένεται να ενοποιηθεί με το υπουργείο Πολιτισμού είναι φαβορί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ για τη θέση του υφυπουργού ακούγεται το όνομα της κυρίας Λίνας Μενδώνη, πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
  • Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη ο οποίος την τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.
Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται ο νυν εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης αν και κυκλοφόρησε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από τη πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Μιχελάκης θα αναλάβει διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου Δημήτρης Σταμάτης ή Χρύσανθος Λαζαρίδης. Για την θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ο επίσης στενός συνεργάτης Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ο Κώστας Μπούρας.
Μεϊμαράκης στην Προεδρία της Βουλής
Για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα που είναι η θέση του προέδρου της Βουλής έχει σχεδόν κλειδώσει το όνομα του Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων. Την θέση διεκδικούσε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Βύρων Πολύδωρας που εξελέγη πρόεδρος Βουλής μεταξύ των δυο εκλογικών γύρων..

http://www.iefimerida.gr/news/56403/%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

Δημ.Παπαδημούλης: «Χτυπούν μια καρικατούρα ΣΥΡΙΖΑ»




«Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει γιατί ωριμάζει. Αυτό θα φανεί και στο είδος της αντιπολίτευσης την οποία θα ασκήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή», διαμηνύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος απαντώντας σε αντίστοιχους υπαινιγμούς πολιτικών αντιπάλων του κάνει λόγο για «εκστρατεία συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορίες για κουκουλοφόρους, αντάρτικο πόλεων, επιστροφή στη δραχμή, λατρεία της βίας». Ο ίδιος χαρακτήρισε στο tvxs.gr ως «μία από τις προκλήσεις των επομένων εβδομάδων και ολίγων μηνών» τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ «σε μια πλατιά, ενιαία, πιο συνεκτική δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, με εφαλτήριο το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στις εκλογές και μας έδωσε το 27%».
Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του αρνήθηκε τη συμμετοχή ακόμη και στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης την οποία πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τη διαθεσιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλει «με προτάσεις στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης την οποία οφείλει να πράξει η νέα κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 28 Ιουνίου». Ο ίδιος επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ μετακινήθηκε από την άποψη πως δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «ταχύτερα και από τον κ. Βενιζέλο». Πρόσθεσε πάντως ότι το κόμμα του επιμένει στην προσπάθεια για σύγκλιση με ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ αποσκοπώντας σε κυβέρνηση Αριστεράς.
Ποια στρατηγική θα υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση; Θα παράσχει ενδεχομένως μία περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση όσον αφορά στην ένταση των αντιδράσεων;
Το είδος της αντιπολίτευσης την οποία θα ασκήσουμε έχει προδιαγραφεί ήδη από όσα έχουμε πει προεκλογικά. Εξηγήσαμε ότι στις 17 Ιουνίου ετίθετο το κεντρικό δίλημμα: «ή μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ». Η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. Εμείς ζητήσαμε να συγκροτηθεί κυβέρνηση, από όσους καταρχήν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αυτήν τη σύμπραξη με κορμό το πρόγραμμα της ΝΔ, χωρίς χρονοτριβή. Θα ασκήσουμε την αντιπολίτευση την οποία προβλέπουν το Σύνταγμα και η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία με γνώμονα το πρόγραμμά μας. Θα είναι μια αντιπολίτευση του 27% και όχι του 4%, υπεύθυνη, ουσιαστική, αποτελεσματική, που σημαίνει ότι δεν θα περιοριζόμαστε απλώς να αξιολογούμε και να κριτικάρουμε μελλοντικές ενέργειες, αλλά θα πιέζουμε τη νέα κυβέρνηση βομβαρδίζοντας και με θετικές παρεμβάσεις και προτάσεις. Επίσης, δεν θα διστάσουμε αν υπάρξει κάτι θετικό να το αξιολογήσουμε εξίσου θετικά. Μάλιστα, αν η κυβέρνηση θέλει να επιχειρήσει έστω διαπραγμάτευση - όπως την έχουν προσδιορίσει προεκλογικά, την καλούμε να αξιοποιήσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το 27% το οποίο συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το ηχηρό αντιμνημονιακό «όχι». Νομίζω ότι θα αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο.
Ποια ή ποιες εξελίξεις θα καθιστούσαν συνεργάσιμη μια αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει, χωρίς να υποκαθιστά, την κυβέρνηση. Εμείς, αντί να σεναριολογούμε, δηλώνουμε έτοιμοι στο πλαίσιο του διακριτού θεσμικού μας ρόλου να συμβάλλουμε με προτάσεις στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης την οποία οφείλει να πράξει η νέα κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 28 Ιουνίου, κάτι που έκανε σαφές ο Αλέξης Τσίπρας στον Αντώνη Σαμαρά. Εδώ θέλω να αναγνωρίσω ότι ο αρχηγός της ΝΔ αντιμετωπίζει με απόλυτη κατανόηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση. Δυστυχώς, εμφανίζεται «Σαμαρικότερος» του Σαμαρά ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος προσπαθεί να μας καταστήσει «με το στανιό» συμμέτοχους σε μια κυβέρνηση με κορμό το πρόγραμμα της ΝΔ.
Πώς σχολιάζετε την κατηγορία την οποία διατυπώνει πράγματι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το ρόλο της αντιπολίτευσης επειδή διστάζει να αναλάβει ευθύνες και προτιμά «να περιμένει στη γωνία», όπως χαρακτηριστικά λέει, ώστε να επωφεληθεί εκλογικά;
Αρνούμαι να αντιληφθώ την εμμονή του κ. Βενιζέλου σε επιχειρήματα κακής ποιότητας φοιτητικού συνδικαλισμού τα οποία χρησιμοποίησε κατά κόρον πριν από τις εκλογές και που δεν επέτρεψαν τη νέα συρρίκνωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ. Αν ήθελε τόσο πολύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να στηρίξει την προσπάθειά μας να είμαστε πρώτη δύναμη σε αυτές τις εκλογές. Διότι πλέον είναι εξαιρετικά αντιφατικό να κατηγορεί κάποιος το ΣΥΡΙΖΑ ως ακραίο, επικίνδυνο, λαϊκιστή, αλαζόνα, οπαδό της δραχμής, υποστηρικτή του αντάρτικου πόλεων και να θέλει ταυτόχρονα «με το στανιό» να συγκυβερνήσει με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σύνδρομο, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χειρότερος, αλλά δεν μπορώ να κάνω χωρίς αυτόν», νομίζω ότι ανήκει σε άλλες επιστήμες, όχι στην πολιτική.
Προφανώς, εννοείται με την έννοια της απήχησης την οποία έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία.
Πιστεύω ότι η καλύτερη χρήση αυτής της μεγάλης απήχησης που όντως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία είναι ο ρόλος τον οποίο προβλέπει η δημοκρατία μας για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η έγνοια του κ. Βενιζέλου είναι να μην υπάρχει αντιπολίτευση σε μια «μνημονιακή» κυβέρνηση. Αυτό, με συγχωρείτε, αλλά πιστεύω να μην το συμμερίζονται ακόμη και οι απομείναντες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε ευθύς αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος να τοποθετήσει εαυτόν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχόταν καν τη δεύτερη διερευνητική εντολή. Το ερώτημα είναι τι άλλαξε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές κατά τις οποίες διαμηνύατε ότι θα κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας ώστε αφενός να κυβερνηθεί η χώρα, αφετέρου να υλοποιηθεί το όραμα της κυβερνώσας Αριστεράς.
Αυτό που άλλαξε είναι ότι σε αυτές τις εκλογές υπήρξε ένα σαφές κυβερνητικό δίλημμα το οποίο συσπείρωσε σχεδόν το 60% των Ελλήνων πολιτών: «ή κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ». Εμείς μετά τις εκλογές δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το να σταθούμε συνεπείς, με αξιόπιστο τρόπο, σε ό,τι είπαμε πριν από τις εκλογές. Άλλωστε, αυτή τη φορά, υπάρχει ακόμη ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη διαμόρφωση κυβέρνησης με πυρήνα τη ΝΔ και ήδη από το βράδυ της Κυριακής οι ηγέτες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εκδήλωσαν με σαφήνεια τη διαθεσιμότητά τους να αναζητήσουν συμμαχική κυβερνητική λύση. Σημειώνω εδώ ότι η ΔΗΜΑΡ μετακινήθηκε από την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ταχύτερα και από τον κ. Βενιζέλο, που σημαίνει είτε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει πιο αργά πολιτικά αντανακλαστικά από τη ΔΗΜΑΡ επιμένοντας σε επικοινωνιακού χαρακτήρα μικροπολιτικές σκοπιμότητες, είτε ότι η ΔΗΜΑΡ το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακαλύπτει ότι έχει μεγαλύτερες αποστάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ του 27% απ’ ό,τι από το ΣΥΡΙΖΑ του 4,5% με τον οποίο είχαν εκλεγεί ηγετικά της στελέχη.
Έχετε εγκαταλείψει πλέον το εγχείρημα της σύγκλισης με το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ;
Κάθε άλλο. Πιστεύουμε ότι ένας από τους λόγους που συνέβαλαν στο ανοδικό ρεύμα που μας έφερε στο 27% είναι η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη συμμαχική πολιτική με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και η επίμονη προσπάθεια να διαμορφωθεί μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτήν την πολιτική, γιατί είναι μία πολιτική που ανταποκρίνεται σε μια ιστορική πρόκληση. Κι αν δεν καταφέραμε να είμαστε ο κορμός αυτής της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα και συνέπεια να είμαστε ο πυρήνας της επόμενης κυβέρνησης.
Πολλοί θέτουν το θέμα των διαφορετικών «φωνών» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι για παράδειγμα τις διάφορες απόψεις οι οποίες εκφράζονταν προεκλογικώς για την οικονομία. Αντιλαμβάνεστε αυτή την πραγματικότητα ως πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι ίσως θα σημειωθούν αλλαγές στη στρατηγική του κόμματος σε αυτό το επίπεδο;
Ασφαλώς, μία από τις προκλήσεις των επομένων εβδομάδων και ολίγων μηνών είναι να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλατιά, ενιαία, πιο συνεκτική δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, με εφαλτήριο το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στις εκλογές και μας έδωσε το 27%. Υπάρχει μία αυξημένη διαθεσιμότητα του κόσμου να συμμετάσχει σε αυτήν την ιδρυτική διαδικασία της παράταξης και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε γρήγορα και ουσιαστικά, με δημοκρατικές διαδικασίες, να δημιουργήσουμε αυτό το νέο πολιτικό υποκείμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει γιατί ωριμάζει. Και αυτό θα φανεί και στο είδος της αντιπολίτευσης την οποία θα ασκήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, και στον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο αλλά και στην ενίσχυση όλων των χαρακτηριστικών που καθιστούν το ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μια δύναμη υπεράσπισης των αδυνάτων απέναντι σε μια σκληρή μονόπλευρη λιτότητα αλλά και υπεράσπισης των αξιών της δημοκρατίας σε μια στιγμή που οι ναζιστές με το 7% επιβάλλουν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες ενός συστήματος αντιβίας. Όπως έλεγε ο αείμνηστος Ηλίας Ηλίου, θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα.
Στελέχη πολιτικών δυνάμεων όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μιλούν ανοιχτά για την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης στο δρόμο, με κινδύνους όχι απλώς για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά για τη γενικότερη σταθερότητα στη χώρα. Τι απαντάτε;
Αυτή η εκστρατεία συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορίες για κουκουλοφόρους, αντάρτικο πόλεων, επιστροφή στη δραχμή, λατρεία της βίας, κ.ο.κ. απέτυχε παταγωδώς, καθώς περίπου ένας στους τρεις Έλληνες στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστώ σε όσους χτυπούν μια καρικατούρα ΣΥΡΙΖΑ με αντιλήψεις που θυμίζουν τη δεκαετία του ’50 να εγκαταλείψουν αυτές τις ανόητες προσπάθειες. Εμείς είμαστε μια δύναμη δημοκρατίας που στηρίζεται στους μαζικούς και ειρηνικούς αγώνες, στα επιχειρήματα και στις ιδέες της. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να φροντίσει η νέα κυβέρνηση, αυτό είναι να λάβει μέτρα τα οποία θα μειώνουν το εκρηκτικό μείγμα έλλειψης δικαιοσύνης και προκλητικής ατιμωρησίας, η οποία παράγει ολοένα και περισσότερη βία.

http://tvxs.gr/news/ekloges-2012-afieroma/dimpapadimoylis-xtypoyn-mia-karikatoyra-syriza

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΠΑΣΟΚ


34,2% Ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που "να τους κοβόταν το χέρι αν ξαναψήφιζαν ΠΑΣΟΚ"
19,9% Παππούδες και γιαγιάδες με αλτσχάιμερ, που νόμιζαν ότι τα τελευταία χρόνια κυβερνούσε ο Μητσοτάκης
16,5% Ψηφοφόροι που παραδοσιακά δίνουν την ψήφο τους σε μικρά κόμματα
12,2% Ακροδεξιοί που θεωρούν ότι ο Χρυσοχοΐδης είναι ιδεολογικά πιο κοντά τους από τον Μιχαλολιάκο
9,9% Ιδιοκτήτες φωτοτυπάδικων που έγιναν πλούσιοι χάρη στην Άννα Διαμαντοπούλου
7,2% Ταγμένοι μαζοχιστές που θέλουν ακόμα περισσότερο πόνο
0,1% Άνθρωποι έχοντες σώας τας φρένας

http://www.iefimerida.gr/news/56372/%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-17-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ "ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ"!!!!!!



austerity-hits-Greek-economyΛονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Βρετανικές εφημερίδες μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες ότι κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που δεν κατονομάζεται, επέκρινε χθες όσους αποκλείουν τροποποιήσεις στο ελληνικό μνημόνιο, λέγοντας ότι η διατήρησή του ως έχει δεν είναι ρεαλιστική.
«Όποιος ή όποια τυχόν υποστήριζε ότι δε χρειαζόμαστε και δεν μπορούμε να αναδιαπραγματευθούμε το μνημόνιο τρέφει αυταπάτες, διότι θα ήταν σαν να πίστευε ότι το πρόγραμμα, η όλη διαδικασία, έχει παραμείνει απόλυτα εντός στόχων από τις εβδομάδες πριν τις πρώτες ελληνικές εκλογές και μετά», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως μεταφέρουν οι Τάιμς και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς πάντως ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες αλλαγές προκύψουν, κατά την περίοδο του καλοκαιριού σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δε συνιστούν επιβράβευση για την εκλογική νίκη της ΝΔ. Η εφημερίδα ερμηνεύει τις δηλώσεις του αξιωματούχου ως αναφορά στο πλαίσιο των συχνών αναθεωρήσεων του ελληνικού μνημονίου λόγω χαμένων στόχων, που συχνά έχουν οδηγήσει σε περισσότερα μέτρα λιτότητας. Τονίζεται εξάλλου ότι λίγο μετά από αυτή την ενημέρωση ο οικονομικός εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ διέψευσε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί νέου μνημονίου με την Ελλάδα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει, η κατάσταση με την είσπραξη φόρων έχει αλλάξει, ο ρυθμός εφαρμογής των μέτρων-στόχων έχει αλλάξει, ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων έχει αλλάξει, επομένως αν και το μνημόνιο δεν αλλάξει, τότε δε θα λειτουργήσει. «Θα υπογράφαμε μία ψευδαίσθηση, επομένως πρέπει να καθίσουμε κάτω με τους Έλληνες συναδέλφους και να πούμε: εκεί έπρεπε να βρισκόμαστε τον Ιούλιο, αλλά τελικά βρισκόμαστε εδώ. Αυτό είναι ένα νέο μνημόνιο», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν χαιρέτισαν την πρόοδο που όπως διαπιστώνουν έχει σημειωθεί στη σύνοδο του G20 για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Ο κ. Όσμπορν άφησε να εννοηθεί ότι είναι δυνατή η υποχώρηση των Γερμανών στο θέμα της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων από τον EFSF και το διάδοχό σχήμα του, κάτι που θεωρεί σχεδόν δεδομένο το σύνολο του βρετανικού Τύπο.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επικαλούμενοι το Ρόιτερς, αναφέρουν επίσης ότι η απόσυρση κεφαλαίων από ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί, ενώ αντίθετα ορισμένοι ιδιώτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν τα χρήματά τους αμέσως μετά τις επαναληπτικές εκλογές.

http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19746:diamaxi-stin-eyrozoni-peri-lneoy-ellinikoy-mnimonioyr-&catid=46:economy&Itemid=82

Πέρασε η πρόταση Βενιζέλου, με τεχνοκράτες το ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση.




Από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )  

Με τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αλλά όχι με βουλευτές, θα μετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας, όπως αποφασίστηκε στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Τετάρτη.

Η απόφαση που ελήφθη αποτελεί και την εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ελήφθη κατά πλειοψηφία, αφού πολλά στελέχη του κόμματος, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, αντέδρασαν ανοιχτά.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ αναφέρουν ότι με την εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου διαφώνησαν επίσης οι Μιχ.Χρυσοχοΐδης, Γ.Παπανδρέου, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Απ.Κακλαμάνης και άλλοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισήγησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις για κυβέρνηση», τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «απαράδεκτες».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε ότι στο κυβερνητικό σχήμα, που ενδεχομένως θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, δεν πρέπει να μετάσχουν στελέχη της πρώτης γραμμής, που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Επίσης, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με ειλικρίνεια τη νέα κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231201381

ΣΥΡΙΖΑ προς ΔΗΜΑΡ: Θα έχετε την τύχη του Καρατζαφέρη!!!!



ΣΥΡΙΖΑ προς ΔΗΜΑΡ: Θα έχετε την τύχη του Καρατζαφέρη




Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά τα στελέχη του ξεκίνησαν ήδη να ροκανίζουν την ΔΗΜΑΡ την οποία θεωρούν αδύναμο κρίκο της νέας διακυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε στους πρώην συντρόφους του λέγοντας: «Τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ αν μειώσουν κι άλλο τους μισθούς; Τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ αν πουλήσουν την κρατική περιουσία;» υπονοώντας ότι από την ώρα που το κόμμα του Φώτη Κουβέλη αποφάσισε να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα θα βρει απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα αντιπολιτεύεται ανοιχτά και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Στρατούλης ο οποίος κάλεσε τον κ. Κουβέλη να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, η ΝΔ τον χρησιμοποιεί ως «άλλοθι και στη συνέχεια θα θυσιαστεί ως Ιφιγένεια». Ο κ. Στρατούλης εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν μπορούν να δημιουργήσουν μόνοι τους μια κυβέρνηση η οποία θα έχει διάρκεια, για το λόγο αυτό και θέλουν τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Σύγκρινε, μάλιστα, τη στάση της ΔΗΜΑΡ με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη που συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και «δεν υπάρχει σήμερα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ΔΗΜΑΡ γίνεται έτσι ο πρώτος στόχος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι ο τρίτος πόλος της συγκυβέρνησης είναι ο εύκολος στόχος για αντιπολίτευση. Πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι να αποδυναμώσει τη δυναμική της ΔΗΜΑΡ και να δημιουργήσει προστριβές στο εσωτερικό της ώστε να μειώσει την απήχησή της στο αριστερό ακροατήριο. Ορισμένοι εκτιμούν, μάλιστα, στο απώτερα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σταδιακή απορρόφηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ που θα διαφωνούν με την κυβερνητική «μνημονιακή» πολιτική.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίσει τον μαραθώνιο συνεντεύξεων στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης και προσπαθεί να χτίσει το προφίλ μιας υπεύθυνης πολιτικής δύναμης. Δείγμα γραφής έδωσε χθες μιλώντας στο Reuters όπου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βγάλει στο δρόμο τους ψηφοφόρους του για να διαδηλώνουν εναντίον των μέτρων λιτότητας αλλά, αντίθετα, οι δώδεκα συνιστώσες του θα εστιάσουν τις ενέργειές τους στο πώς θα δημιουργηθεί «ένα δίχτυ προστασίας για όσους πεινάνε και έχουν ανάγκη».
Στο ίδιο ειδησειογραφικό πρακτορείο ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει αργά ή γρήγορα τη διακυβέρνηση της Ελλάδας» και ισχυρίστηκε ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα «γιατί δεν είμαστε φθαρμένοι ή διεφθαρμένοι». «Αργά ή γρήγορα θα έχουμε αυτή την ευκαιρία» είπε κατηγορηματικά.

http://www.iefimerida.gr/news/56261/%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%81-%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B7

ΛΕΦΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ!!!!




            Τώρα που οι εκλογές, για την ώρα, πέρασαν και οι «φωστήρες» των υπογραμμένων μνημονίων πασχίζουν να τα βρουν, για την δημιουργία νέας «μνημονιακής» ή «φιλομνημονιακής» κυβέρνησης, μάλλον με την σύμπραξη και συμμετοχή του κ. Κουβέλη, ήλθε η στιγμή να πω αυτά, που δεν χρειάζεται πολλή σκέψη να εφαρμοσθούν, από μια εξουσία με ελάχιστο κοινό μυαλό, για το καλό του δοκιμαζόμενου, από τους ανόητους, (επιεικώς), διαχειριστές της, λαού μας.

            Αφού ο φόβος και οι εκβιασμοί υπερίσχυσαν του θυμού, της κοινής λογικής και της αξιοπρέπειας, έστω και ελάχιστα, (2,8% η διαφορά), θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου, σχετικά με το τι μπορεί να γίνει, από δω και μπρος, μήπως και δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνθήκες και προοπτική ανάπτυξης, χωρίς άλλη εξαθλίωση, άλλη κατάρρευση και απαξίωση των λαϊκών μαζών, που για μια φορά ακόμη θα γράψω, ότι δεν ευθύνονται ούτε στο ελάχιστο, στην οικονομική κρίση που μας έριξαν αυτοί που κάποτε πρέπει να λογοδοτήσουν, αν ήταν πραγματική ή πλασματική!!!!

            Για να βρεις κοιτάσματα χρυσού, δεν αρκεί μόνο να ξέρεις που είναι, αλλά και να έχεις την βούληση να κάνεις εξόρυξη….. Άρα για να βρεις χρήμα και πλούτο, για να κλείσεις την μαύρη τρύπα της ύφεσης και της κατηφόρας της οικονομίας, πρέπει να έχεις και την βούληση να κάνεις τα αυτονόητα. Αλλιώς ή είσαι ανόητος ή είσαι ύποπτος!!!!! Διαλέξτε και πάρετε…..

            Να λοιπόν πως μπορεί πανεύκολα να βρεθεί ή να εξοικονομηθεί χρήμα κύριοι διαχειριστές – φωστήρες της πατρίδας μας. Χωρίς πρόσθετα μέτρα σε βάρος των αναξιοπαθούντων πενήτων μισθωτών, συνταξιούχων, μη εχόντων και εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων.

            Έχουν την δύναμη, την θέληση και την διάθεση να δουλέψουν για την Ελλάδα και το Ελληνικό έθνος; Τότε, να πόσο απλά είναι.

1.      Είμαστε ή όχι τα Νοτιο-Ανατολικά σύνορα της Ευρώπης; Αν ναι, γιατί πληρώνουμε για εξοπλισμούς εδώ και τόσα χρόνια τεράστια ποσά, δυσβάσταχτα και δυσανάλογα των οικονομικών δυνατοτήτων μας, για ένα κίνδυνο που, αν υπάρχει, δεν είναι μόνο κατά της Ελλάδας; Άρα ή πρέπει τα εξοπλιστικά προγράμματα που μόνο την Γερμανία και την Γαλλία συμφέρουν,  να σταματήσουν άμεσα ή να επιβαρυνθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση όλη την δαπάνη, εφ’ όσον κρίνεται αυτή η δαπάνη αναγκαία. Χώρια που, η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ και άρα, η Ατλαντική Συμμαχία έπρεπε να μας καλύψει για τις αμυντικές δαπάνες. Να μην αναφέρω τις μίζες των πολεμικών βιομηχανιών των διαφθαρμένων μιζαδόρων της Δύσης!!!! (Άκη, τι έχεις να πεις, από εκεί που βρίσκεσαι; Πες μας και για τους άλλους!!!!)

2.      Από το 1990, για 22 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί με τεράστια ποσά, για την αποτροπή εισόδου στην χώρα μας, των λαθρομεταναστών, για την περίθαλψή τους, την σίτιση και «υποδοχή» τους, την ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους, την νοσοκομειακή και όχι μόνο περίθαλψή τους, την στέγασή τους σε Γκετοποιημένες περιοχές χρόνια τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρωστάει «τον Λογαριασμό» και η Ελλάδα, χωρίς να σκύβει άλλο, πρέπει να ζητήσει και τα ρέστα έντοκα από τότε που μας επέβαλαν να τους υποστούμε, όταν οι άλλοι (Ιταλοί κλπ) τους βούλιαζαν και τους έδιωχναν από τα εδάφη τους!!!!

3.      Εδώ και πάνω από 3 χρόνια είναι γνωστό ότι υπάρχουν στην Ελβετία και αλλού καταθέσεις (κυρίως μαύρες) σε ξένες τράπεζες, κατ’ άλλους 700 δις ευρώ, κατ’ άλλους πάνω από 1 τρισεκατομμύριο. Από δημοσιογραφικές (και όχι μόνο) πληροφορίες, οι Τράπεζες αυτές έχουν τα στοιχεία, που έχουν ήδη δώσει σε άλλα κράτη, για παρόμοιες περιπτώσεις. Μπορούμε άρα κι εμείς να τα πάρουμε, να τα αξιοποιήσουμε, να τα φορολογήσουμε και να αποκομίσουμε έσοδα πάνω από το Εθνικό έλλειμμα με μία μόνο κίνηση!!!!!

4.      Η Τράπεζα Ελλάδος ευθύνεται για την διαρροή στο εξωτερικό ακόμη και σήμερα σε ξένες Τράπεζες, μεγάλων ποσών που φεύγουν από την Ελληνική Οικονομία «λαθραία» και κρυφίως, σύμφωνα με ομολογία όλων αυτών που καλλιέργησαν τον φόβο των τελευταίων ημερών. Αυτά τα χρήματα πως έφυγαν; Δικαιολογούνται κύριοι…….. θεματοφύλακες; Αν ναι, πόσα χρήματα θα εισπράτταμε αν φορολογούσαμε αυτές τις συναλλαγές και κυρίως αν ήταν παράνομες; Αντί να φορολογούμε τους άνεργους και τους πάμπτωχους φουκαράδες, που δεν έχουν ούτε να φάνε, εγκληματώντας βάναυσα!!!!!

5.      Η Ελληνική αγροτιά θάβει τα πλεονάσματα της Ελληνικής παραγωγής, γιατί το επιβάλλει η Ευρώπη, όταν την ίδια ώρα εισάγουμε από Αίγυπτο, Τουρκία, Αργεντινή και εγώ δεν ξέρω από πού αλλού αγροτικά προϊόντα, με συνέπεια αφενός να κρατιούνται υψηλές οι τιμές των προϊόντων, αφετέρου να επιβαρύνεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, τελείως παράλογα και αντιοικονομικά……

6.      Τα δημόσια έργα (τόσο οι Δημόσιες Επενδύσεις, όσο και η συντήρησή τους), στοιχίζουν συνήθως, όχι λόγω μισθών, πολλαπλάσια από όσα θα χρειαζόταν ένας ιδιώτης για να τα εκτελέσει. Είναι πολύ εύκολο να αξιολογηθούν και να εντοπισθούν οι λόγοι και οι αιτίες, που άλλωστε, όλοι οι εμπλεκόμενοι τις γνωρίζουν πολύ καλά. Χωρίς να χρειάζεται να γίνουν…..μελέτες, για να τα «παίρνουν» οι παρατρεχάμενοι και οι επιτήδειοι.

7.      Η Ελληνική Α. Ο. Ζ. πρέπει επί τέλους σύντομα και χωρίς άλλη εγκληματική  καθυστέρηση, να αξιοποιηθεί, αφού χαρτογραφηθεί, γιατί υπάρχει αναξιοποίητος τεράστιος πλούτος, σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν μας τον κατάσχουν, οι δανειστές μας, αν δεν έχουμε παραχωρήσει την νομή και κατοχή της, με τα μνημόνια.

Υπάρχουν και άλλες πηγές πλούτου και προτάσεις αξιοποίησής τους, για να δημιουργηθεί τεράστια και άμεση εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και προσπορισμού εθνικών εσόδων, χωρίς άλλες ανόητες και επιζήμιες για την Ελληνική οικονομία και τον λαό μας θυσίες και δήθεν λύσεις, από ύποπτα κέντρα και πρόθυμους εκτελεστές στο εξωτερικό αλλά και κυρίως στο εσωτερικό της Ελλάδας, που προσποιούνται τους «σωτήρες» μας.

Τα γνωρίζουν οι επαΐοντες;

Αν ναι, γιατί δεν τα εφαρμόζουν; Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες!!!!

Μιχάλης Παν. Παγώνης
Σύρος 19/6/2012

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Παίζουμε για 11 εκατομμύρια Έλληνες, η απάντηση στην πίεση των Γερμανών από τον Γ.Σαμαρά.




  (Φωτογραφία:  Reuters

«Παίζουμε για τους 11 εκατομμύρια Έλληνες» ήταν το μήνυμα του Γιώργου Σαμαρά στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης εν όψει της αναμέτρησης με τη Γερμανία στα προημιτελικά του EURO την Παρασκευή. Για μία ακόμα φορά ήταν ασφυκτική η πίεση των ξένων δημοσιογράφων προς του Έλληνες παίκτες θέλοντας να συνδέσουν την πολιτική με το ποδόσφαιρο όμως τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν αποστομωτικοί!
Λίγο πριν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος έκανε δήλωση για τον χαμό του Αλκέτα Παναγούλια εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του, ενώ ανέφερε ότι η ελληνική ομοσπονδία έχει ζητήσει από την UEFA να τηρηθεί ενώ λεπτού σιγή στον αγώνα με τη Γερμανία και ότι θα φορέσει η ομάδα μαύρα περιβραχιόνια.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο Ελλήνων παικτών:

Κυριάκος Παπαδόπουλος: «Είναι ξεχωριστό για εμένα που παίζω στο γερμανικό πρωτάθλημα το παιχνίδι της Παρασκευής. Τους αντιμετωπίζω όμως όπως τις άλλες. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του αγώνα. Δεν μπορώ να πω ποια τακτική θα ακολουθήσουμε αυτό θα μας το πει ο προπονητής. Είναι πλεονέκτημα για εμάς ότι τους ξέρουμε καλύτερα. Η πρόκριση στα προημιτελικά ήταν ο βασικός μας στόχος. Δεν έχουμε πλέον να χάσουμε κάτι. Θα παλέψουμε κόντρα σε μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Αυτό που θέλαμε το καταφέραμε. Ο Γκόμεζ είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Τι να πω, θα δούμε στο γήπεδο. Σίγουρα οι Γερμανοί μας υπολογίζουν, στην άκρη τους μυαλού τους ίσως να μας φοβούνται».

Γιώργος Σαμαράς: «Δεν μπορείς να συγκρίνεις το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Θα παίξουμε γιατί αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Τόσο απλό. Όχι δεν αποδέχομαι τη σύγκριση. Είμαστε 23 παίκτες, προπονητικό τιμ, ιατρικό τιμ. Δεν παίζουμε για εμάς αλλά για 11 εκατομμύρια Έλληνες, για να χαμογελάσουν. Στο σημείο που είμαστε δεν διαλέγουμε αντίπαλο. Πιάσαμε τον ρεαλιστικό στόχο μας, αν περάσουμε θα είναι ένα όνειρο αλλά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτή την ομάδα με αυτή του 2004. Έχουμε δει όλους τους αγώνες του EURO. Γνωρίζουμε πως αγωνίζεται η Γερμανία. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε εμάς, πως θα είμαστε εμείς καλύτεροι. Αυτό κάναμε με τη Ρωσία».


http://reviews.in.gr/sports/Euro2012/article/?aid=1231201180

η Ευρώπη χρωστά μια «συγγνώμη» στην Ελλάδα

Η Ελλάδα πληρώνει τα σπασμένα ενός ανόητου σχεδίου

Άρθρο της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται στην τρέχουσα πραγματικότητα. Στο κατώφλι μας έχουμε μια χώρα που πληρώνει το τίμημα ενός ανόητου οικονομικού προγράμματος, αναφέρει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Independent, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα των 5 ετών ύφεσης.

Για μαρτύριο που έχει υποβληθεί στον ελληνικό λαό κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Independent η οποία τονίζει πως η Ευρώπη χρωστά μια «συγγνώμη» στην Ελλάδα (σχόλιο: και πολλά, μα πάρα πολλά, και υλικά αγαθά-π.χ. μιας που είμαστε στην Αγγλία τα Μάρμαρα).

«Τι χρωστάμε στην Ελλάδα; Συμπάθεια, αλληλεγγύη, αλλά και μια συγγνώμη, αν ήσασταν υπέρ του ευρώ» γράφει χαρακτηριστικά.

«Τι χρωστάμε στον ελληνικό λαό; Συμπόνια, αλληλεγγύη και υποστήριξη και μία συγνώμη επίσης, εάν κάνουμε εκστρατείες υπέρ του ευρώ. Ακριβώς στο κατώφλι μας στην Ευρώπη η χώρα που γέννησε την ήπειρο πληρώνει το τίμημα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος στη σύγχρονη ιστορία» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

O ίδιος περιγράφει την κατάσταση που αντίκρισε στη χώρα, όταν βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την αναταραχή που προκάλεσε η υπόθεση της αυτοκτονίας του 77χρονου φαρμακοποιού.

«Το μαρτύριο είναι ορατό παντού. Δεν μπορείς να φας το μεσημεριανό σου σε ένα καφέ χωρίς οι επαίτες να συρρέουν γύρω σου, οι άστεγοι να μαζεύονται σχεδόν σε κάθε γωνία του δρόμου...» αναφέρει ο αρθρογράφος ο οποίος γράφει και για την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου στο Σύνταγμα υπογραμμίζοντας ότι «ένα τρομερό μαρτύριο έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής κρίσης».

«Η Ελλάδα μπαίνει στον 5ο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης και όπως παρατήρησε και ο δημοσιογράφος Peter Oborne, στην Μεγάλη Κρίση του 1930, η Βρετανία είχε χάσει το 10% του εθνικού της εισοδήματος (ΑΕΠ)». «Από το 2008, η αντίστοιχη απώλεια της Ελλάδας έφτασε το 13% και σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, το ΑΕΠ θα πέσει άλλο 10% την φετινή χρονιά».

Ο ίδιος τονίζει, τέλος, ότι έρχονται εκλογές και αυτό που οι πολίτες ζητούν είναι να επιστρέψει στην Αθήνα η εθνική κυριαρχία που τώρα βρίσκεται στο Παρίσι και το Βερολίνο. «Για ένα διάστημα ακόμα δεν θα συμβούλευα τους ρομαντικούς να ταξιδέψουν στην Αθήνα» καταλήγει.

Οι εκλογές στην Ελλάδα μάλλον δεν θα συγκινήσουν το Βερολίνο

Η βρετανική εφημερίδα εξετάζει τις αντιδράσεις της Γερμανίας μετά τις ελληνικές κάλπες.

Την ώρα που κοπάζει ο αχός των εκλογών στην Ελλάδα-της πλέον «ακτινογραφημένης» από τους ξένους εκλογικής αναμέτρησης από τη εποχή της Μεταπολίτευσης- τα μάτια όλης της Ευρώπης, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα INDEPENDENT στο κεντρικό άρθρο της, είναι στραμμένα και στην αντίδραση που θα προκαλέσει το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βερολίνο.

Στην Ελλάδα-τονίζει η εφημερίδα- η ερώτηση είναι κατά πόσο αρκετοί ψηφοφόροι πόνταραν στον ΣΥΡΙΖΑ που με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα, αντιτίθεται στο μνημόνιο και κατά πόσο αυτή η προτίμηση θα οδηγούσε σε ταχύτατη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή αν οι ψηφοφόροι επέλεξαν να συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας υπό την ηγεσία της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε αναπόφευκτη μια μετωπική σύγκρουση με τη Γερμανία, που έχει τεθεί επικεφαλής της τρέχουσας οικονομικής ορθοδοξίας.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η επιλογή είναι λιγότερο δραματική, όχι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε διάθεση να υπαναχωρήσει από τη στάση του για την ακύρωση του μνημονίου, αλλά επειδή -κι αυτό είναι κάτι που ξέφυγε της γενικής προσοχής εκτός Ελλάδος- η Νέα Δημοκρατία επίσης δεσμεύτηκε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της παρούσας συμφωνίας, που υποχρεώνει τη χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.

Με άλλα λόγια, οποίος σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση στην Αθήνα θα πρέπει να διαχειριστεί τη λαϊκή απαίτηση περί νέων όρων στο μνημόνιο, με τη μόνη ορατή διαφορά πως η Αριστερά θα τους απαιτούσε, ενώ η Δεξιά απλώς θα τους ζητήσει με ευγενικό τρόπο.

Τι θα γίνει λοιπόν; Κανείς εκτός Ελλάδας δεν θεωρεί σοβαρή την άποψη πως η αντίσταση της Angela Merkel να επαναδιαπραγματευτεί το ελληνικό πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να καμφθεί από τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ «Δεν έχουμε χρήματα, άρα δεν θα πληρώσουμε».

Ωστόσο είναι έκδηλη η υπόθεση, ειδικά σε Γαλλία και Βρετανία, πως η Γερμανίδα καγκελάριος ίσως να αλλάξει τη στάση της, συμφωνώντας σε μια μετατροπή των όρων, ώστε η συμφωνία να μην καταλήξει στα σκουπίδια με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία.

Πιο ευαίσθητες απέναντι στις απόψεις του Παρισιού και της Ρώμης παρά σε αυτές των κρατών-μελών στα Α, η κοινή γνώμη στη Βρετανία έχει πεισθεί πως η Merkel έχει πλέον απομονωθεί τόσο πολύ πάνω στην επιμονή της για το πακέτο μέτρων αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα ώστε δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να κάνει ένα βήμα πίσω.

Ίσως, καθότι η Καγκελάριος έχει ιστορικό πισωγυρισμάτων υπό πίεση. Αλλά ας μην ποντάρουμε σε αυτό το ενδεχόμενο. Μπορεί ακόμη κι ένας ψίθυρος περί ελληνικής εξόδου απ' το ευρώ να ήταν ικανός, μέχρι πριν λίγο καιρό, να «φρικάρει» τους πολιτικούς στο Βερολίνο, αλλά το κλίμα έχει πλέον αντιστραφεί.

Άνθρωποι-κλειδιά από το περιβάλλον της Merkel πλέον δείχνουν πιο συμφιλιωμένοι με το ενδεχόμενο της επιστροφής στη δραχμή, από τρομοκρατημένοι που ήταν πριν λίγο καιρό.

Κάποιοι απ' αυτούς θεωρούν πως αυτό, αργά ή γρήγορα, θα ήταν αναπόφευκτο να συμβεί.

Δεν θεωρείται πλέον δεδομένο πως η Γερμανία θα προσπαθήσει πάση θυσία να αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου απ' το ευρώ, με οποιοδήποτε κόστος και ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρεί πως, στο ζήτημα αυτό, έχει το πάνω χέρι σε σχέση με τη Merkel, κρατώντας σχηματικά ένα πιστόλι στο κρόταφο της Καγκελαρίου. Ωστόσο πολλοί Γερμανοί, συμπεριλαμβανομένης της Merkel, πιστεύουν πως το όπλο του ΣΥΡΙΖΑ έχει άσφαιρα πυρά.

Στη Βρετανία, υποτιμούμε το βαθμό που η Γερμανία υποστηρίζεται εντός της ΕΕ σχετικά με το πρόγραμμα λιτότητας. Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, όσο και ο Γάλλος ομόλογός του, François Hollande(και διάδοχος του Nikolas Sarkozy), μπορεί να αποδοκιμάζουν την οικονομική αυστηρότητα που θέλει να επιβάλει η Merkel, αλλά η Γερμανία είναι κάθε άλλο παρά απομονωμένη πολιτικά στις εκκλήσεις της για μεγαλύτερη λιτότητα χωρίς «αν» και «αλλά».

Η Γερμανία διαθέτει συμμάχους στα Α, το Β και το Ν της Ευρώπης, σε χώρες όπως η Αυστρία, η Φινλανδία, η Λετονία και η Σλοβακία. Κάποια απ' αυτά τα κράτη έχουν ήδη ζήσει την σοκαριστική εμπειρία αυτών των αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας και κανένα από αυτά δεν συμφωνεί με την ιδέα η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί σαν ειδική περίπτωση.

Η εξουσία μπορεί να αλλάζει χέρια στην Αθήνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το γεγονός θα «συγκινήσει» τις καρδιές των κυβερνώντων στο Βερολίνο.

http://www.inews.gr/0/Independent-chrostame-mia-syngnomi-stin-ellada.htm

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


18-6-2012



Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση καλέσαμε τους πολίτες να “τραβήξουν την πραγματική, τη ζωτική γραμμή, αυτή τη γραμμή ανάμεσα στην αξιοπρέπεια και τον ευτελισμό, τη γραμμή ανάμεσα στη ζωή και την καταστροφή”.
Οι πολίτες των Κυκλάδων μέσα από τις κάλπες της Κυριακής, με ένα πρωτοφανές ποσοστό, ανταποκρίθηκαν και τράβηξαν αυτή την γραμμή.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους χιλιάδες Κυκλαδίτες και Κυκλαδίτισσες που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας σ΄ αυτόν τον δύσκολο αγώνα, που αντιστάθηκαν στο σκηνικό του τρόμου που έντεχνα έστησαν οι ενεργούμενοι και εντολοδόχοι των ξένων και εγχώριων συμφερόντων, πίστεψαν στο πρόγραμμα μας, στην ελπίδα και το όραμα μας.
            Επειδή οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι εξίσου δύσκολες, καθώς οι μνημονιακές δυνάμεις από την πρώτη κιόλας, στιγμή δήλωσαν ευθαρσώς πως θα τηρήσουν τις υπογραφές και τις συμφωνίες τους, με όσα αυτές συνεπάγονται για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό,
            επειδή οι δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής, που εργαζόμενοι επί χρόνια έφεραν τον τόπο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική εξαθλίωση, φαίνεται πως δεν έχουν σκοπό να αυτοκαθαρθούν,
            επειδή η δημοκρατία μας θα χρειαστεί να ατσαλωθεί, απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη βία και τις φωνές μίσους που εκπορεύονται ακόμη και από κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις,
σας καλούμε όλους, με την ίδια αξιοπρέπεια και περηφάνεια, να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, από τη θέση του μέσα στην κοινωνία και τα κινήματα, θα μείνει σταθερός στις θέσεις και τις προτάσεις του και θα συνεχίσει αδιαπραγμάτευτα, χωρίς να προδώσει στιγμή τους πολίτες που τον στήριξαν, να βαδίζει στο δρόμο που ήδη άνοιξε, με όραμα την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της προκοπής, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το σύνθημα «Ανατροπή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη» παραμένει η κατεύθυνση μας.



ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 17/6/2012.


Κόμμα Στήριξη Ψήφοι Ποσοστό Εδρες
Επικ.
Παίρνει
Εδρες
Εδρες
Νέα Δημοκρατία 1825609 29.65% 4 129
ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό κοινωνικό μέτωπο 1655053 26.88% 3 71
ΠΑ.ΣΟ.Κ 755832 12.27% 1 33
Ανεξάρτητοι Ελληνες - Πάνος Καμμένος 462456 7.51% 1 20
Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή 425980 6.92% 1 18
Δημοκρατική Αριστερά 385079 6.25% 1 17
K.K.E. 277179 4.50% 1 12
δημιουργία, ξανά! (δημιουργία ξανά!-Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία) 98063 1.59% 0 0
ΛΑ.Ο.Σ 97099 1.57% 0 0
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 54421 0.88% 0 0
ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ 23734 0.38% 0 0
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) 20389 0.33% 0 0
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 17771 0.28% 0 0
Ενωση Κεντρώων 17191 0.27% 0 0
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας 14169 0.23% 0 0
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 12439 0.20% 0 0
ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 7648 0.12% 0 0
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ 4303 0.06% 0 0
Κόμμα Φιλελευθέρων 615 0.00% 0 0
Ανεξ. Υποψήφιοι 416 0.00% 0 0
Κ.Ε.ΑΝ. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 80 0.00% 0 0
ΑΝΕΞ.ΑΝ.ΑΡΙΣΤ., ΑΝ.ΔΕΞΙΑ, ΑΝ.ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.Ν.Δ., ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Κ. ΕΠΙΧ.ΧΑΡ.ΟΙΚ.ΧΑΡ.ΧΡΕΗ ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΠΑΝ.ΕΡΓ.ΚΙΝ.ΕΛΛ. ΠΑ.Ε.Κ.Ε. 1 0.00% 0

Εκλογές 2012 Αποτελέσματα: ποια «μεγάλα» ονόματα εκτός Βουλής






Ποια «μεγάλα» ονόματα μένουν εκτός Βουλής έπειτα από τα αποτελέσματα των εκλογών 2012; Δείτε ποιοι βουλευτές δεν εκλέγονται μετά στις εκλογές 2012.
Η νέα, έστω και μικρή μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές 2012 [1] κόστισε στο Κίνημα 8 έδρες και πλέον η κοινοβουλευτική του δύναμη περιορίζεται σε 33 από τις 41 έδρες, που είχε μετά την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου.
Η εξέλιξη αυτή έθεσε εκτός βουλής ηχηρά ονόματα του ΠΑΣΟΚ. Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών 2012 , δεν εκλέγονται ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης (β’ Πειραιώς), ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης (Λασίθι), η Φώφη Γεννηματά (επικρατείας) οι πρώην υφυπουργοί Πάρις Κουκουλόπουλος (Κοζάνη), Μανώλης Όθωνας (Ρέθυμνο), καθώς και οι Δημήτρης Λιντζέρης (Β’ Πειραιά), Νίκος Τσώνης (Φθιώτιδα), Νάντια Γιαννακοπούλου (Μεσσηνία), Βασίλης Ιωάννου (Πρέβεζα), Χάρης Τσιόκας (β’ Θεσσαλονίκης), Νικόλαος Σαμαράς (Φλώρινα) και Γιώργος Οικονόμου (Τρίκαλα).
Εκτός Βουλής μένει μετά τις εκλογές 2012 και η Ελπίδα Παντελάκη από το ΚΚΕ, ενώ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν εξελέγησαν ο Γιάννης Μανώλης, ο Χρήστος Ζώης και ο Παύλος Κοντογιαννίδης.
Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών 2012, εξελέγησαν τρεις νέοι βουλευτές (που ήταν όμως σε παλαιότερη βουλή), ο Νίκος Σηφουνάκης (Λέσβος), ο Παναγιώτης Ρήγας (Κυκλάδες) και η Αγγελική Γκερέκου (Κέρκυρα), ενώ δεν εξελέγησαν τελικά 10 από εκείνους, που είχαν εκλεγεί στις 6 Μαΐου.
Δείτε ποιοι είναι οι βουλευτές της νέας Βουλή έπειτα από τις εκλογές 2012 [2].

Εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα Fimes.gr
URL: http://www.fimes.gr/2012/06/vouleutes-apotelesmata-ekloges-2012/

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ.



Φωτογραφία για Οι παγίδες στη φορολογική δήλωση
του Ντίνου Σιωμόπουλου

Φορολογικό «σοκ» θα υποστούν το επόμενο διάστημα εκατομμύρια φορολογούμενοι καθώς με την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος θα διαπιστώσουν είτε ότι θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά είτε ότι θα πληρώσουν πολύ περισσότερους φόρους σε σύγκριση με αυτούς που κατέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό συμβαίνει γιατί εφέτος υπάρχουν αρκετές φορολογικές παγίδες στις δηλώσεις εισοδήματος και γιατί έγιναν σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία. Αποδείξεις, τεκμήρια, φοροαπαλλαγές, μείωση αφορολογήτων, αλλαγές στους συντελεστές, τέλος επιτηδεύματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης αποτελούν εκρηκτικό μείγμα για την τσέπη μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών κ.ά.

Από τα ως τώρα στοιχεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις για περίπου 7 στους 10 φορολογουμένους, ενώ για τους υπολοίπους τα εκκαθαριστικά σημειώματα είναι μηδενικά ή πιστωτικά (επιστροφή φόρου).

Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις παρουσιάζονται σε αυτούς που δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ιδιαίτερα αυτούς που πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Αυτό διότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων δεν προκύπτει μόνο ο φορος εισοδήματος επί του τεκμαρτού εισοδήματος αλλά υπολογίζεται και συμπληρωματικός φόρος 55% σαν ο μισθωτός, ο συνταξιούχους ή ο αγρότης που «συλλαμβάνεται» από τα τεκμήρια να θεωρείται ότι έχει εισόδημα ελεύθερου επαγγελματία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά ώστε οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν τις παγίδες της εφετινής δήλωσης και να αποφύγουν στο πλαίσιο του δυνατού την πρόσθετη φορολογία.

Η πρώτη παγίδα έχει να κάνει με τη σημαντική μείωση του αφορολογήτου ορίου. Πέρυσι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2010 έγινε με βασικό αφορολόγητο τις 12.000 ευρώ. Εφέτος ο υπολογισμός του φόρου εισοδήματος θα γίνει με βασικό αφορολόγητο τις 5.000 ευρώ.

Υψηλότερο αφορολόγητο στο επίπεδο των 9.000 ευρώ έχουν όσοι είναι νέοι ηλικίας ως 30 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, αν το ετήσιο εισόδημά τους είναι πάνω από 9.000 ευρώ, αυτόματα το αφορολόγητο επιστρέφει στις 5.000 ευρώ. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους νέους κάτω των 30 ετών που είχαν το 2011 ετήσιο εισόδημα ως 9.000 ευρώ να απαντήσουν καταφατικά στο ερώτημα του Πίνακα 2 του εντύπου Ε1 ότι γεννήθηκαν από την 1.1.1981 και μετά.

Μία ακόμη φορολογική παγίδα είναι η υποχρέωση των φορολογουμένων με πολύ χαμηλό εισόδημα, δηλαδή κάτω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, να υποβάλλουν φορολογική δήλωση λόγω του ότι «συλλαμβάνονται» από τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι συγκεκριμένοι όχι μόνο θα υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά, το βασικότερο, θα φορολογηθούν σε αρκετές περιπτώσεις υπέρμετρα.

Και αυτό διότι εφέτος εφαρμόζονται νέα αυξημένα ποσά «τεκμηρίων διαβίωσης» για τις κατοικίες στις οποίες διέμειναν οι φορολογούμενοι το 2011 και χρησιμοποίησαν ΙΧ αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα το τεκμαρτό τους εισόδημα να εμφανίζεται διπλάσιο ή και τριπλάσιο του πραγματικού. Παράλληλα πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν αν υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση ή μπορούν να συνεχίσουν τη χειρόγραφη διαδικασία και την αποστολή των εντύπων στην Εφορία με το Ταχυδρομείο.

Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης μέσω Διαδικτύου είναι υποχρεωτική για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατά τη διάρκεια του 2011 ασκούσαν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που η δήλωσή του θα υποβληθεί από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Υποχρεωτική είναι επίσης η υποβολή της δήλωσης μέσω Internet για κάθε φορολογούμενο που το ετήσιο εισόδημα του 2011 είναι πάνω από 12.000 ευρώ, προερχόμενο από μισθούς ή και γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή και ακίνητα.

πηγή:tovima.gr