Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ 'ΧΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑ!!!! ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙΣ!!!!!

TINOS 10 MPOFOR 1 ΧΘΕΣ 6/1/2012!!!!

Το Τελεσίγραφο της τρόικας ''Αν δεν γίνουν τώρα όλες οι αλλαγές θα χρεοκοπήσετε''

- Διαβάστε τις απαιτήσεις των τροικανών που έρχονται την επόμενη εβδομάδα
-Ζητούν 150.000 απολύσεις στο δημόσιο
-Κρατούν ψαλίδι για μισθούς και συντάξεις
- Το τέλος του 14 μισθού

Στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται να έρθει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα αυτή την φορά δεν θα έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα όπως στην προηγούμενη επίσκεψή καθώς η περίοδος χάριτος που έδωσε στη νέα κυβέρνηση τελείωσε.

Οι επιθεωρητές της τρόικας πρόκειται να είναι ιδιαίτερα πιεστικοί και δεν πρόκειται να αφήσουν κανένα περιθώριο όσον αφορά τις δεσμεύσεις της χώρας μας σε αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να μας δώσουν την επόμενη δόση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, εξετάζεται να ενσωματωθεί μέρος του Δώρου των Χριστουγέννων και των επιδομάτων του Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας στον μηνιαίο μισθό, καταργώντας ουσιαστικά τον 14ο μισθό.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, με την κίνηση αυτή, που παρακάμπτει τη Βουλή και δεν προϋποθέτει συναίνεση των κοινωνικών φορέων, επιχειρείται να ικανοποιηθεί ένας απο τους βασικούς όρους που έθεσε εκ νέου η τρόικα με επιστολή της προς το υπουργείο εργασίας, στην οποία επιμένουν στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προετοιμάζει η κυβέρνηση θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη από τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τι άλλo απαιτούν οι Τροικάνοι.

Την άμεση μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα , την μείωση μισθών στις ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ καθώς και το κλείσιμο φορέων με κατάργηση αντίστοιχα θέσεων απασχόλησης τέλος να παρθούν νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Την ίδια ώρα ο Επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσαρ με συνέντευξη του στο CNBC ζητά περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε το βιντεο απο το δελτίο ειδήσεων του mega

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=115375&catid=13

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, «βλέπει» ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος ζήτησε εκλογή νέας...
ηγεσίας πριν από τις εκλογές.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ο κ. Σαλαγιάννης τόνισε ότι ορισμένα στελέχη «θα πρέπει να χαμηλώσουν τις φιλοδοξίες τους ώστε να βρεθεί λύση που θα κρατήσει ενωμένο το κόμμα».

Ο κ.Σαλαγιάννης κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για οικογενειοκρατία, ενώ αποτιμώντας την προεδρία Παπανδρέου είπε ότι από το «άλλαξέ τα όλα» έχουμε οδηγηθεί στο... «διάλυσέ τα όλα».

«Ο Παπανδρέου δεν έκανε αυτό για το οποίο επιλέχθηκε», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ....ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ!!!!! ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Καταργούν τον 14ο μισθό από την πίσω πόρτα

Την ενσωμάτωση μέρους του δώρου και του επιδόματος άδειας στον μισθό εξετάζει η κυβέρνηση. Σχέδιο για αναστολή των αυξήσεων που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.



Μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", υπάρχει σχέδιο για αναστολή της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Επίσης, μελετάται η ενσωμάτωση μέρους του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας στον μηνιαίο μισθό.
Όμως η ενσωμάτωση θα αφορά μόνο το 50% των πρόσθετων παροχών, κάτι που σημαίνει ότι από την πίσω πόρτα καταργούν τον 14ο μισθό!
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει έναν βασικό όρο της τρόικας, όπως ετέθη πρόσφατα σε επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας, χωρίς να χρειαστεί την συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

http://news247.gr/oikonomia/ergasia/katargoun_ton_14o_mistho_apo_thn_pisw_porta.1565985.html

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ!!!! Ε, ΝΑΙ, ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ!!!!

Τελεσίγραφο Παπαδήμου: "Νέα σκληρά μέτρα ή χρεοκοπία"!!!


Τελεσίγραφο Παπαδήμου: "Νέα σκληρά μέτρα ή χρεοκοπία" 
 
Μια ιδιότυπη... βροχή ψαλιδιών για μισθούς και συντάξεις έχει αρχίσει λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, στα μέσα του μήνα, για την τελική διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης. Στο στόχαστρο περνούν όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι εργαζόμενοι και λειτουργοί του Δημοσίου που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και οι ήδη «κουτσουρεμένες» επικουρικές συντάξεις.

Το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου απευθύνθηκε στους κοινωνικούς εταίρους κατά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων την Τετάρτη και παίρνει τη μορφή ενός σκληρού διλήμματος, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και αμφισβητήσεων: αν δεν αποφασίσουμε τώρα να χάσουμε κάτι από το εισόδημα και το βιοτικό μας επίπεδο, η τρόικα δεν θα εγκρίνει το νέο δάνειο, η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη, και τελικά θα χάσουμε πολλά περισσότερα.

Ο νέος γύρος περικοπών οδηγεί αναπόφευκτα την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και αυτό αναγνωρίζεται ακόμη και από την τρόικα. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ), «η τρόικα γνωρίζει πως αν καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός, η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση. Θέλουν όμως με την πίεση αυτή να δουν ότι οι Ελληνες έχουν σοβαρευτεί και βλέπουν πλέον τα προβλήματα».

Αυτό που είναι σαφές πάντως είναι ότι η κυβέρνηση καλείται μέχρι το τέλος του μήνα να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις για τρία καυτά θέματα, που αγγίζουν τα εισοδήματα και την καθημερινότητα των περισσότερων πολιτών:

Για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα η κατεύθυνση της τρόικας είναι να μειωθούν δραστικά και φέρεται να απαιτεί, αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε τέτοια συμφφωνία με συλλογική διαπραγμάτευση, να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση που ουσιαστικά θα καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι ακόλουθες προτάσεις: α) κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας (13ος και 14ος μισθός) με ενσωμάτωσή τους στις τακτικές αποδοχές, β) αναστολή των αυξήσεων που προβλέπει η συλλογική σύμβαση, γ) «πάγωμα» της ωρίμασης, δηλαδή της αύξησης των αποδοχών για κάθε τριετία που συμπληρώνει ο εργαζόμενος στον ίδιο εργοδότη. Το πιο καυτό θέμα όμως είναι το αν θα υπάρξει παρέμβαση και για τη μείωση του βασικού μισθού, που σήμερα είναι 751 ευρώ (μικτά). Η ΓΣΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν το συζητά, ενώ ακόμη και οι εργοδότες αποκρούουν αυτή την πρόταση.

Για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια και είχαν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (δικαστικοί, γιατροί, πανεπιστημιακοί κ.ά.) έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία ρύθμισης, με την οποία θα ενταχθούν και αυτοί στο ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, γι’ αυτές τις κατηγορίες προσωπικού θα προβλέπεται μείωση αποδοχών κατά 35% από τα επίπεδα του 2009, ενώ θα καταργηθούν ειδικά επιδόματα που καταβάλλονται.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ

Για τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης (φωτ. 2) παρουσίασε χθες αναλυτικά το σχέδιό του, που προβλέπει την ενοποίηση των πέντε επικουρικών ταμείων, τα οποία καλύπτουν τους μισθωτούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ). Οι μειώσεις συντάξεων θα γίνουν με βασικό κριτήριο την οικονομική κατάσταση κάθε ταμείου και το επίπεδο των παροχών του, και θα είναι μεγαλύτερες στα ταμεία με τις υψηλότερες συντάξεις και τη χειρότερη οικονομική κατάσταση.

Δεν θα γίνουν μειώσεις σε συντάξεις που δεν υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών και στις συντάξεις των ασφαλισμένων μετά το 1993. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι οι περικοπές θα φτάσουν το 15%. Επιπλέον το υπουργείο εγγυάται ότι τα ταμεία που θα ενταχθούν στην ενοποίηση θα λάβουν κρατική ενίσχυση για να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών τους από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους.

ΚΙ ΕΙΣ....ΑΝΩΤΕΡΑ!!!!!

Έξι προσαγωγές για τις αποδοκιμασίες σε βάρος Παπούλια.


Έξι προσαγωγές για τις αποδοκιμασίες σε βάρος Παπούλια 
 
Έξι άτομα -τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες- προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας για το περιστατικό που σημειώθηκε στη διάρκεια της τελετής Αγιασμού των Υδάτων, όταν συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Κάρολου Παπούλια. Σε βάρος των έξι σχηματίζεται δικογραφία για προσβολή κατά της τιμής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Mega, έχει ήδη ενημερωθεί η εισαγγελέας της Χαλκίδας και οι αστυνομικοί αναμένουν εντολή για το εάν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου ή εάν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Κατά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, ορισμένοι πολίτες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, κατά κατά των μέτρων λιτότητας, αλλά και κατά της ανεργίας που πλήττει τους κατοίκους της πόλης.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι άλλοι επίσημοι που παρέστησαν στην τελετή αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

http://www.madata.gr/epikairotita/politics/161950.html

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ!!!!!!

Παπαδήμος: "Κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας"!!!!



Φρασεολογία Παπανδρέου χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην εισήγησή του στο υπουργικό. Αναγνώρισε ως μοναδική κόκκινη γραμμή τη σωτηρία της Ελλάδας.

Την κρισιμότητα των στιγμών που ζει η χώρα, επισήμανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα ενόψει της τρόικας.
Σημείωσε ότι μοναδική "κόκκινη γραμμή" για τον ίδιο είναι η σωτηρία της χώρας, ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για τις αντεγκλήσεις μεταξύ υπουργών.
"Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους σε ένα μέγεθος που προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με τους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην εισήγησή του.
Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στα μέσα Ιανουαρίου, για τη διαμόρφωση "ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15", επισημαίνοντας ότι "από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος".
"Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μία είναι προϋπόθεση της άλλης" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Το PSI θα κρίνει τις εξελίξεις
Σε ό,τι αφορά το PSI ο κ. Παπαδήμος είπε ότι αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους "ένα σημαντικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας, ενώ από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι για την οικονομία μας, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και των επόμενων γενεών, πόροι που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και την προστασία των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων".
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεθοδική προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων "είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν".
Επικίνδυνη αποστολή
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στις επισημάνσεις που έκανε στις επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους, τονίζοντας ότι "η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης".
"Αν οι διαδικασίες που σας ανέφερα ολοκληρωθούν θετικά, θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπαδήμος κατέληξε λέγοντας ότι "για μένα 'κόκκινη γραμμή' είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε".

http://news247.gr/ellada/politiki/papadhmos_kokkinh_grammh_h_swthria_ths_xwras.1564126.html

Σε χρηματοκιβώτια κρύβουν οι Ελληνες τα λεφτά τους!!!!!



Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και της Ιταλίας έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους καταθέτες. Οι Ελληνες αγοράζουν χρηματοκιβώτια για τα ευρώ τους, ενώ οι Ιταλοί αγοράζουν διαμερίσματα στο Βερολίνο.
Οι καθημερινές ειδήσεις για επικείμενη χρεοκοπία και για τράπεζες που βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης προκαλούν τέτοιο φόβο, που πολλοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να πάρουν τις καταθέσεις από τη χώρα τους και να τις καταθέσουν στο εξωτερικό.

Ακόμη και ξένες τράπεζες με υποκαταστήματα στις δύο αυτές χώρες δεν θεωρούνται ασφαλείς. Οι περισσότεροι αγοράζουν χρηματοκιβώτια και φυλάσσουν τις καταθέσεις τους στο σπίτι μέχρις ότου βρουν τρόπο να τις φυγαδεύσουν στο εξωτερικό. Η φαντασία δεν έχει όρια.
«Κάποιος πελάτης μου», διηγείται τραπεζίτης στην Αθήνα. «μου είπε ότι φτιάχνει χρηματοκιβώτιο κάτω από τη πισίνα του σπιτιού του». Ο φόβος στην Ελλάδα είναι πιο έντονος λόγω των προειδοποιήσεων ότι η χώρα οδεύει στην χρεοκοπία αν μέχρι το Μάρτη η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει την επόμενη δόση. Κι αν καταρρεύσει η χώρα, καταρρέουν μαζί της και οι τράπεζες. Αυτό το σενάριο τρόμου δεν έχει γίνει ορατό στους εκατομμυριούχους, αλλά και σε αυτούς με μικρομεσαία εισοδήματα.
Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων πέντε χρόνων, ορισμένες τράπεζες μάλιστα προσπαθούν να συγκρατήσουν την «διαρροή» προσφέροντας επιτόκια της τάξης του 5%, μάταια βέβαια. Οι πελάτες ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν τα ευρώ τους αγοράζοντας ελβετικά φράγκα, αυστραλιανά δολάρια ή νορβηγικές κορώνες και φυσικά χρυσό. Όλα αυτά μαζί με τα ευρώ καταλήγουν σε χρηματοκιβώτια ή τραπεζικών θυρίδων. «Ο αριθμός των ενοικιασμένων θυρίδων στις τράπεζες είναι 5 φορές υψηλότερος από ότι πριν ένα χρόνο», λέει ο ίδιος τραπεζίτης.
Αλλά και στους Ιταλούς εδραιώνεται ο φόβος ότι η υπερχρεωμένη χώρα τους δεν θα βγει σύντομα από την κρίση. Φέτος η Ιταλία πρέπει να εξασφαλίσει 450 δισ. ευρώ από τις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, ένας ηράκλειος άθλος.
Σε αναζήτηση εξασφάλισης των καταθέσεων οι Ιταλοί έχουν άλλες προτιμήσεις από τους Έλληνες. Αναζητούν την τύχη τους στη γερμανική αγορά ακινήτων, που θεωρείται η πλέον ασφαλής στην Ευρώπη. Συνταξιούχοι, γιατροί, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες και καθηγητές απευθύνονται σε μεσίτες για να αγοράσουν διαμερίσματα. Οι τιμές στο Λονδίνο τους είναι δυσπρόσιτες, γι αυτό κι αναζητούν μικρά διαμερίσματα στο Βερολίνο κάτω των 100.000 ευρώ. «Οι πωλήσεις των τελευταίων δυο μηνών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία» λέει ο Φρεντερίκο Ράτσα από το Berlino Immobiliare. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το γραφείο μας πούλησε 50 διαμερίσματα, όσο πουλάμε σε ένα μήνα». Την τάση επιβεβαιώνει και η Ανελίζε Φορνάρα από το μικρό μεσιτικό γραφείου m2square. «Ερχονται μαζικά. Ολόκληρα τμήματα της αγοράς ακινήτων βρίσκονται σε ιταλικά χέρια».
Ιταλοί τραπεζίτες στο Μιλάνο, τη Μπολόνια και σε άλλες μητροπόλεις προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση. Υποστηρίζουν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν έχουν μειωθεί εκεί τόσο, όσο στην Ελλάδα. Επικρίνουν μάλιστα τα ΜΜΕ ότι με τα δημοσιεύματά τους έχουν συμβάλει στο κλίμα ανασφάλειας των καταθετών.
Πηγή: Deutsche Welle

http://www.iefimerida.gr/news/31345/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%B2%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF

ΣΙΓΑ.......ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΞΟΥΝ!!!!!

Μαζεύουν υπογραφές για να εντοπιστούν λογαριασμοί βουλευτών στην Ελβετία.....
 
 
 
Συνέχεια στην έρευνα για τυχόν καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία την περίοδο από το 2007 έως σήμερα, δίνει πρωτοβουλία της Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών,
με τη ΝΔ, που κάνει λόγο για «παραπλανητική και ταπεινωτική διαδικασία», να αντιπροτείνει διερεύνηση των «πόθεν έσχες», όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων μετά τη μεταπολίτευση.

    Συγκεκριμένα σήμερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των «πόθεν έσχες» και τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης, απέστειλε προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους ανεξάρτητους βουλευτές, πρότυπο επιστολής παροχής πληρεξουσιότητας, προκειμένου η Επιτροπή να απευθυνθεί εκ μέρους τους στην Ένωση Ελβετικών Τραπεζών για άρση του απορρήτου τυχόν λογαριασμών τους και διερεύνηση των καταθέσεων που μπορεί να υπάρχουν από την 1η/1/2007 έως σήμερα.

    Οι απαντήσεις της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών για όσους βουλευτές ανταποκριθούν στην πρόταση της Επιτροπής της Βουλής, θα σταλούν στον κάθε βουλευτή ξεχωριστά, προκειμένου εκείνος στη συνέχεια να ενημερώσει με τη σειρά του την Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του.

    Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσαν πως ο Φίλιππος Πετσάλνικος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση της Επιτροπής Ελέγχου των «πόθεν έσχες», συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση για παροχή πληρεξουσιότητας. Ριζικά διαφορετική υπήρξε, ωστόσο, η στάση της Νέας Δημοκρατίας, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, Κώστα Τασούλα, να απαντά καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως «ταπεινωτική και παραπλανητική».

    «Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα αποτελούσε νέα παγκόσμια είδηση. Θα καταρράκωνε το κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου διεθνώς και θα καθιστούσε την Ελλάδα, για μία ακόμα φορά -μετά τις γνωστές δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου περί "χώρας διεφθαρμένων"- περίγελο του κόσμου, χωρίς ταυτόχρονα να φωτίζει την αλήθεια για όσους πράγματι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα», αναφέρει στην απάντησή του ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

    Η αντιπρόταση της ΝΔ εναποθέτει τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πρωθυπουργών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων σε ανεξάρτητους δικαστικούς που θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν το άνοιγμα λογαριασμών, «όχι μόνον στην Ελβετία, αλλά παντού», κυρίως σε δεκάδες φορολογικούς παραδείσους, αλλά ακόμη και εντός χωρών της ΕΕ (Κύπρο, Αγγλία, Λουξεμβούργο κ.ά.). Οι δικαστές αυτοί θα πρέπει να επιφορτιστούν και με τη διερεύνηση της ενδεχόμενης διακίνησης χρημάτων μέσω off shore εταιρειών, καθώς και της απόκτησης ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό.

http://www.iefimerida.gr/news/31475/%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B5%CF%85%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%AF%CE%B1

ΒΡΥΖΕΙ, ΒΡΥΖΕΙ, ΒΡΥΖΕΙ.......

Πάγκαλος: «Ενας αναιδέστατος τσόγλανος, εκπρόσωπος της υποτιθέμενης Αριστεράς»!!!!
 


Συνεχίζεται η βεντέτα του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του καθώς ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αποκάλεσε σήμερα «τσόγλανο» στέλεχος του κόμματος χωρίς μάλιστα να το κατονομάσει.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε σε λογομαχία του με εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ: «Με ρώτησε ένας αναιδέστατος εκπρόσωπος της υποτιθέμενης Αριστεράς «τι έχετε κάνει στη ζωή σας κύριε Πάγκαλε;». Του απάντησα θα σου πω ένα πράγμα και κρίνε το: Εβαλα την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά τ' άλλα, διάγραψέ με»
Στο ερώτημα των δημοσιογράφων ότι πρέπει να υφίσταται και αυτός κριτική, ο κ. Πάγκαλος είπε: «Είναι κριτική το «τι έχετε κάνει στη ζωή σας» από ένα τσόγλανο; Τι έχει κάνει αυτός στη ζωή του; Τον κρίνω τσόγλανο για το κόμμα που εκφράζει, τις απόψεις που εκφράζει και για την προσωπικότητά του. Και ξέρει ποιος είναι ο αρχηγός του, που ήταν μπροστά στο επεισόδιο».
Στη νέα παρατήρηση ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τσόγλανος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι μετά από τη διατύπωση αυτής της ερώτησης, βγήκε έξω από το κτίριο στο οποίο βρισκόταν (σ.σ. δεν διευκρίνισε αν ήταν στη Βουλή ή αλλού και άρχισαν να του πετάνε πέτρες. «Είναι στη Βουλή το κόμμα που τα οργανώνει αυτά» κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

http://www.iefimerida.gr/news/31391/%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%83%CF%8C%CE%B3%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82

Χρυσοχοϊδης: «Αμετανόητα εμμονικός ο Γιώργος» - Λούκα: Θα είμαι υποψήφια!!!!

Λύνουν την σιωπή τους σιγά - σιγά τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πρώτα συνέδριο και μετά εκλογή προέδρου προτιμά ο Θ. Πάγκαλος.




Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο πρώτος που είχε εκδηλώσει εδώ και καιρό την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, σήμερα εξαπέλυσε επίθεση στον Γ.Παπανδρέου κατηγορώντας τον για αμετανόητη εμμονή.

Προηγήθηκαν δηλώσεις της Λούκας Κατσέλη, η οποία δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι θα είναι επίσης υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Όλη η δήλωση Χρυσοχοίδη:

"Η προσωπική απόφαση του ΓΑΠ να μην είναι υποψήφιος Πρόεδρος, συνιστά έμμεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του και αυτό τον τιμά. Αντίθετα, η προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου Προέδρου, προδίδει μια αμετανόητη εμμονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου που θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ, στην παράταξη και στην Ελλάδα.
Υπάρχει προφανής δυσαρμονία κινήματος με την κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται Πρόεδρο εδώ και τώρα. Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου, ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση την δημοκρατική παράταξη."

Στηρίζει Γιώργο ο Πάγκαλος για τη διαδικασία

Μπαίνοντας στο υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, είπε στους δημοσιογράφους πως «κανονικά» το καταστατικό του κόμματος θα έπρεπε να προβλέπει πρώτα τη σύγκληση Συνεδρίου και κατόπιν την εκλογή προέδρου, ενώ στη συνέχεια η εκλογή αυτή να επικυρώνεται και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. Οταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν θα προτείνει κάτι τέτοιο, ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι αυτή είναι η γνώμη του και ότι μια τέτοια δυνατότητα δεν προβλέπεται από το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, είπε ότι πρόταση δυαρχίας δεν έχει διατυπωθεί και τόνισε ότι προέχει η σωτηρία της χώρας. «Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν λάθη γιατί έχουν κάνει πολλές θυσίες -και ειδικά οι νέοι και οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες», είπε ο κ. Μαγκριώτης προσθέτοντας ότι οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=115054&catid=9

ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΜΕ!!!!!

Πεπονής - Μουζακίτης: Κατέθεσαν υπόμνημα με στοιχεία και ονόματα.


Πεπονής - Μουζακίτης: Κατέθεσαν υπόμνημα με στοιχεία και ονόματα 
 
Επί 2 ώρες παρέμειναν στο γραφείο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, καταγγέλλοντας τρεις συγκεκριμένες υποθέσεις για τις οποίες δέχθηκαν παρεμβάσεις από υπηρεσιακούς ή μη παράγοντες για υποθέσεις που χειρίζονταν.

Σε αναλυτικά χειρόγραφα υπομνήματα που ξεπερνούσαν τις 20 σελίδες, τα οποία και κατέθεσαν, περιγράφουν αναλυτικά συγκεκριμένα γεγονότα και ονόματα και κατονομάζουν συγκεκριμένους υπηρεσιακούς ή μη παράγοντες που μετέφεραν επιθυμία η δυσαρέσκεια άλλων προσώπων ενδεχομένως και πολιτικών ή επιχειρηματιών για επίσπευση (ή κλείσιμο) κάποιων υποθέσεων. Οι ίδιοι πάντως δεν έκαναν καμία αξιολόγηση και αναφέρθηκαν σε πραγματικά περιστατικά κοινά και οι δύο κατά τα 2/3.

Σε ορισμένα ωστόσο σημεία τους, σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για αυτό και οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς θα επανέλθουν στο εισαγγελικό γραφείο την επόμενη Δευτέρα για περαιτέρω διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ουδέποτε τους τηλεφώνησε προσωπικά υπουργός, ενδεχομένως να μεταφέρθηκε η επιθυμία του ωστόσο μέσω τρίτων.

Με τις περαιτέρω διευκρινίσεις που θα δώσουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς θα κριθεί εάν όσα καταγγέλλουν συνιστούν παρεμβάσεις ή προτροπές. Οι ίδιοι πάντως διευκρίνισαν ότι όλα αυτά τους αφήνουν αδιάφορους ωστόσο επανήλθαν στο θέμα λόγω του χαρακτηρισμού της ενέργειάς τους να παραιτηθούν ως παρορμητική. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διευκρινίσεις που δόθηκαν ήταν σε έντονο ύφος και τη Δευτέρα θα συνεχίσουν προφορικά ή γραπτά αν εκείνοι κρίνουν.

Βγαίνοντας από το γραφείο του κ. Μακρή οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν προχώρησαν σε δηλώσεις.

http://www.madata.gr/epikairotita/politics/161795.html

ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ.....ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ!!!!!

Foreign Policy: "Εμπρηστής της παγκόσμιας οικονομίας ο Παπανδρέου"!!!!


Foreign Policy: "Εμπρηστής της παγκόσμιας οικονομίας ο Παπανδρέου" 
 
Σαν εμπρηστή της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζει το  έγκυρο περιοδικό των ΗΠΑ “Foreign Policy” τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό  του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που κυκλοφόρησε.

Ο  κ. Παπανδρέου εικονίζεται συγκεκριμένα στο εξώφυλλο του περιοδικού να κρατάει ένα σπίρτο με το ένα χέρι (και ένα gadget που μοιάζει με ipad στο άλλο!), στη δεξιά πλευρά ενός σπιτιού τυλιγμένο στις φλόγες, από τις  οποίες προσπαθούν να ξεφύγουν έντρομοι οι ένοικοι, από τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ μέχρι τον Κινέζο πρόεδρο και τον Ομπάμα! 

Ακριβώς για το πως θα γλιτώσει η παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της «φωτιάς», την οποία εικονίζεται να άναψε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, το  “Foreign Policy” ερωτά 13 «αυθεντίες»,  από τις  οποίες ζητά τις προτάσεις τους.

«Οδηγημένη στο χρέος και στενοκέφαλη, η Ευρώπη μπορεί να είναι στα πρόθυρα μιας επίπονης αποσύνθεσης. Η Αμερική υποφέρει  ακόμα από την οικονομική κρίση του 2008. Ακόμη και η Κίνα και η Ινδία - οι νέες μηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης- φαίνονται να καίγονται αυτές τις μέρες. Χειρότερα ακόμα, οι συνηθισμένες  συνταγές δεν δουλεύουν  πλέον. Έτσι ρωτήσαμε 13 από τους εξυπνότερους  ανθρώπους  που ξέρουμε για να μας δώσουν μια ιδέα έξω από τις συνηθισμένες γιατην διόρθωση της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας. Ιδού τις μας  συστήνουν…»  αναφέρει στην αρχή του σχετικού αφιερώματος το παγκόσμιας κυκλοφορίας περιοδικό.

Η αλήθεια είναι ότι στην εισαγωγή του αφιερώματος το “Foreign Policy”  δεν   ασχολείται άλλο με τον κ. Παπανδρέου. Μια εικόνα όμως είναι χίλιες λέξεις, και σε αυτή την περίπτωση.

Αξίζει μάλιστα να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο περιοδικό, μόλις το 2010 είχε κατατάξει τον Γιώργο Παπανδρέου στους 100 μεγαλύτερους στοχαστές του κόσμου! Οπότε μάλλον μας χρωστάει μια εξήγηση το “Foreign Policy” για εάν έκανε λάθος τότε ή εάν κάνει λάθος σήμερα…

http://www.madata.gr/epikairotita/politics/161819.html

ΑΦΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΣΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.....ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!!!!

Σαρώνουν τους μισθούς με νόμο - σκούπα!!!!1

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν η μείωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση δώρων - επιδομάτων και των ωριμάνσεων. Απαιτούνται θυσίες τόνισε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας.

Ο Λ. Παπαδήμος  συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο
 
Για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα πιέζει ασφυκτικά η τρόικα, καθώς ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, ενημέρωσε χθες τους κοινωνικούς εταίρους ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα πάντα που αφορούν το κόστος εργασίας, χωρίς να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»: μείωση του κατώτατου μισθού, «μαχαίρι» στον 13ο και τον 14ο μισθό και στις αυτόματες ωριμάνσεις που συνιστούν -όπως είπε- «ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα», καθώς και περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους.

Κατέστησε ακόμη σαφές ότι απαιτούνται θυσίες και ότι αυτό δεν συνιστά εκβιασμό αλλά είναι η πραγματική κατάσταση και ότι «χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας».
Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό «παράθυρο» για νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη ΓΣΕΕ, η τρόικα στις επαφές της με την κυβέρνηση έχει αναφερθεί στη διετία 1985-'87 όπου υπήρξε ανάλογη παρέμβαση για τους μισθούς, στέλνοντας μήνυμα ότι αν δεν συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.
«Δεν είναι μόνο το κόστος εργασίας καθοριστικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας. Αλλά είναι και το κόστος εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός στις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του με τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας πως οι προσαρμογές δεν είναι μόνο αναγκαίες για να πάρουμε την επόμενη δόση της χρηματοδότησης, αλλά «μόνο έτσι διαθέτουμε ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης».
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου, το αποτέλεσμα του οποίου θα ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση των επιδόσεων της οικονομίας από την τρόικα και θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση της χώρας. «Δεν έχουμε λοιπόν», σημείωσε με έμφαση, «την πολυτέλεια για παρατεταμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα».
«Εάν», πρόσθεσε, «δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων και της τρόικας δεν θα είναι θετική. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Δεν μπορούμε να ξεκινάμε τον διάλογο από τη βάση δεδομένων και αμετακίνητων κεκτημένων, διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα». Χωρίς μάλιστα να κρύψει τη δύσκολη πραγματικότητα, τόνισε ότι «θα χρειαστεί να δεχτούμε περιορισμένες θυσίες για να αποτρέψουμε μία καταστροφική έκβαση, να δώσουμε λίγα προκειμένου να μη χάσουμε πολλά».

Αποσαφήνισε, πάντως, ότι «αυτά δεν συνιστούν εκβιασμό, ούτε ψευδή διλήμματα, ούτε επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινής γνώμης, όπως ορισμένοι ενδεχομένως να σπεύσουν να πουν. Αυτά είναι χωρίς ωραιοποιήσεις η πραγματικότητα. Και οφείλω να εκθέσω ενώπιόν σας την πραγματική κατάσταση της χώρας, όσο οδυνηρή κι αν είναι η περιγραφή της».
ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ζήτησε από τους εταίρους στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου να δείξουν πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Από τον επιχειρηματικό κλάδο να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, με πνεύμα κοινωνικής ευθύνης και διασφάλισης θέσεων εργασίας.
Από τα συνδικάτα να προσαρμόσουν τα αιτήματά τους σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία υψηλής ανεργίας, προστατεύοντας το αγαθό της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, που αποτελεί προϋπόθεση για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εφερε, μάλιστα, παραδείγματα άλλων χωρών όπου γενναίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν με τη συναίνεση των συνδικάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από αυτές τις κοινωνικές συμφωνίες κέρδισαν όλοι». «Από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας», σημείωσε, «εξαρτάται όχι απλώς η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αλλά και το ίδιο το μέλλον μας στο ευρώ».
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

«Ατζέντα» ανατροπών από την τρόικα
«Αρμαγεδδών» στον ιδιωτικό τομέα
Μοντέλο Πορτογαλίας, όπου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 566 ευρώ ζητούν οι δανειστές. Στην πρέσα 13ος και 14ος μισθός. Πιέσεις για κατάργηση ή «πάγωμα» των τριετιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
«Αρμαγεδδών» έρχεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, με την τρόικα να στέλνει τελεσίγραφο για αλλαγές εδώ και τώρα ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση.
Ο κατώτερος μισθός, τα δώρα, οι τριετίες αλλά και οι εισφορές είναι τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι εν όψει της έλευσης των δανειστών στις 16 του μήνα.
Η «ατζέντα» των εργασιακών θεμάτων περιλαμβάνει:
1. Τον κατώτερο μισθό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να υπάρξει «σπάσιμο» του κατώτερου μισθού, που σήμερα διαμορφώνεται στα 751 ευρώ. Μάλιστα έχουν κάνει αναφορά στο? μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 566 ευρώ. Το θέμα αυτό αποτελεί «αιτία πολέμου» για το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ την αντίθεσή τους με την κατάργηση του κατώτερου μισθού έχουν εκφράσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις.
2. Τον 13ο και τον 14ο μισθό. Στο τραπέζι έχει μπει από τους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα της κατάργησης δώρων και επιδόματος αδείας.
3. Τις ωριμάνσεις (τριετίες). Είναι το θέμα που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ατζέντας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα άνοιξε ο ΣΕΒ αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό. Στο τραπέζι αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για κατάργηση ή «πάγωμα» για συγκεκριμένο διάστημα των ωριμάνσεων που δίνονται στους εργαζομένους.
Παράλληλα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο από «κόσκινο» να περάσουν και τα επιδόματα, που προβλέπονται στις συμβάσεις.
4. Το μη μισθολογικό κόστος. Είναι το πιο... βατό θέμα της ατζέντας, καθώς υπουργείο Εργασίας, εργοδότες και συνδικάτα βλέπουν θετικά τη μείωση των εισφορών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει μείωση των εισφορών 10% από το Μάρτιο σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι θα συζητήσουν εναλλακτικά σενάρια για να υπάρξει πρόσθετη μείωση των εισφορών τον Ιούλιο. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η σύνδεση των εισφορών με τον τζίρο των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10% το όφελος θα αγγίξει τα 2 δισ. Θετικά βλέπει το θέμα και η ΓΣΕΕ, αρκεί να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων.
Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνεται πως θα πρέπει να αναπληρωθούν τα έσοδα των Ταμείων με άλλους πόρους, εκτός φυσικά κρατικού προϋπολογισμού, όπως επιβολή τέλους ασφαλιστικού ένα τοις χιλίοις στους τζίρους όλων των επιχειρήσεων.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=128915023

ΣΩΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!! ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ;

Τι νόημα έχει η παραμονή στην Ευρωζώνη με μισθούς πείνας, αναρωτιέται ο Γ. Παναγόπουλος.


Ο Γ.Παναγόπουλος επανέλαβε ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία που να υιοθετεί τις απαιτήσεις της τρόικας
Ο Γ.Παναγόπουλος επανέλαβε ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία που να υιοθετεί τις απαιτήσεις της τρόικας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Εάν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τον μεικτό μισθό των 750 ευρώ τότε δεν έχει νόημα να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, με αφορμή τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για τη μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

«Εάν, προκειμένου να μην πτωχεύσει η χώρα, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τον κατώτατο μεικτό μισθό των 750 ευρώ, τότε δεν αξίζει να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ» είπε ο Γ.Παναγόπουλος.
Ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που να υιοθετεί τις απαιτήσεις της τρόικας και πως η Εθνική Συλλογική Σύμβαση αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη ΓΣΕΕ.

Αντίθετος με τις προτάσεις της τρόικας εμφανίστηκε την Πέμπτη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. «Πρέπει να αντισταθούμε στο κόψιμο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega.

Να υπερασπιστεί τον κατώτατο μισθό, δεσμεύτηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Λ.Παπαδήμο. Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για συνάντηση τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με στόχο «τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης», εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, στις συναντήσεις που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους την Τετάρτη υποστήριξε πως οι αποφάσεις τους θα επηρεάσουν τη χρηματοδότηση της χώρας.

«Χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας» είπε, ενώ παρόλο που δεν δεσμεύτηκε για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των μισθών, επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να ξεκινάμε το διάλογο με κόκκινες γραμμές διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα».


http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231144605

ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟΣΟ.....ΗΛΙΘΙΑ ΜΕΤΡΑ;

Νέα αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.


Νέα αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών 
 
Την καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα παρουσιασθεί σήμερα Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο εισάγονται νέα αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του εισοδήματος επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών στα οποία περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, ο οφειλόμενος ΦΠΑ, ο κύκλος εργασιών συγγενών επαγγελματιών και οι ευρύτερες δαπάνες του επιτηδευματία.

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των επιτηδευματιών θα λαμβάνονται υπόψη το είδος της δραστηριότητας, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, των επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα, ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης, οι μισθολογικές δαπάνες, το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών και οι λειτουργικές δαπάνες.

Εφόσον το αποτέλεσμα του ελέγχου έχει εξαχθεί βάσει των πιο πάνω μεθόδων, ο έφορος πριν τον υπολογισμού του φόρου θα πρέπει να καλέσει τον φορολογούμενο σε ακρόαση, ο οποίος μπορεί να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο προκειμένου να αποδείξει πως ο φόρος που του καταλογίζεται δε έχει υπολογισθεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία.
tanea.gr

http://www.madata.gr/epikairotita/economy/161636.html

ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ!!!!!!

Μετωπική Παπανδρέου - Ψυχάρη για το δάνειο της Εθνικής......


Μετωπική Παπανδρέου - Ψυχάρη για το δάνειο της Εθνικής 
 
Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, μετά τις αιχμές που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε ουσιαστικά τον ΔΟΛ για «πόλεμο» εναντίον του εξαιτίας ενός δανείου που δεν έλαβε ο δημοσιογραφικός οργανισμός από την Εθνική Τράπεζα.

Φέρεται να είπε μάλιστα ότι από την Εθνική Τράπεζα του είχε ζητηθεί η γνώμη του και ότι τότε τους απάντησε πως αν ο ΔΟΛ πληροί «τις προϋποθέσεις, να το πάρει». Τελικά, η Εθνική δεν έδωσε το δάνειο και ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στη συνεδρίαση, πως από τότε άρχισε ένας  πόλεμος με δημοσιεύματα εναντίον του.

Η απάντηση του Σταύρου Ψυχάρη

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.

Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία.

Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»

Τι απαντά η Εθνική
Για το ζήτημα που δημιουργήθηκε σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Παπανδρέου για την άρνηση δανειοδότησης του ΔΟΛ από την «ΕΘΝΙΚΗ», κύκλοι προσκείμενοι στην διοίκηση της Εθνικής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσαν τα εξής:

«H ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ουδέποτε ζητά ανάμιξη τρίτων για χορήγηση δανείων. Για τα δάνεια αποφασίζουν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας με συγκεκριμένες και διαφανείς διαδικασίες. Ούτε για το επίμαχο δάνειο του ΔΟΛ ζητήθηκε έγκριση από τρίτους. Πράγματι ο ΔΟΛ είχε ζητήσει δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ, του ζητήθηκαν οι αναγκαίες εξασφαλίσεις, οι οποίες δεν δόθηκαν και, ως εκ τούτου, δεν προχώρησε η διαδικασία έγκρισης του δανείου».

Τα "γυρισε" ο Μπεγλίτης

Αργά το βράδυ πάντως, σε νεότερη ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, διατύπωσε διαφορετικούς ισχυρισμούς σχετικά με το θέμα.

Ο κ. Μπεγλίτης ισχυρίστηκε ότι η ΕΤΕ αρνήθηκε να δώσει το δάνειο στον ΔΟΛ, επειδή δεν υπήρχαν οι  σχετικές εγγυήσεις, ενώ όμως στην πρώτη ενημέρωση είχε δηλώσει ότι ανώτατο στέλεχος της τράπεζας είχε ζητήσει την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου στη δεύτερη ενημέρωση αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως ισχυρίστηκε, ότι ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, διαπιστώνοντας την αρνητική θέση της εφημερίδας απέναντι στη συγχώνευση της ΕΤΕ με ιδιωτική τράπεζα, εισέπραξε την απάντηση ότι ενδεχομένως να οφείλεται στην απόφαση για το δάνειο.

Παραλλήλως, αν και αρχικά ο κ. Μπεγλίτης είχε πει ότι στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μετείχαν και άλλοι εκδότες, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε πως δεν είναι σίγουρο, αν τελικά πρόκειται για την ίδια συνάντηση. Σε ό, τι αφορά πάντως το περιεχόμενο της συνάντησης με τους εκδότες ισχυρίστηκε ότι "τους ζητήθηκε η αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης και να συμβάλουν να ξεπεραστεί με τον πιο συντεταγμένο τρόπο η κρίση, με ψυχραιμία στην απόδοση των γεγονότων που έχει ανάγκη ο τόπος".


http://www.madata.gr/epikairotita/politics/161612.html

Star.gr

ΠΑΡΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ.......ΤΕΛΟΣ!!!!! ΟΛΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ!!!!!!

Παπαδήμος: Άτακτη χρεοκοπία τέλη Μαρτίου αν βάλουμε "κόκκινες γραμμές"!!!


Παπαδήμος: Άτακτη χρεοκοπία τέλη Μαρτίου αν βάλουμε "κόκκινες γραμμές" 
 
Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για την επίτευξη μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης στο θέμα των νέων εργασιακών μέτρων και των αμοιβών οδηγούν την κυβέρνηση να εξαφανίσει και τις τελευταίες κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε χθες στους κοινωνικούς εταίρους ότι από τη στιγμή που υπάρχει διαπραγμάτευση είναι λογικό να συζητούνται όλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνουν δεκτά και όλα όσα απαιτούνται.
Παράλληλα οι δραματικές προειδοποιήσεις του ότι, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στα τέλη Μαρτίου η χώρα θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα μιας άτακτης χρεοκοπίας βάρυναν το πολιτικό κλίμα και έφεραν σε δεύτερη μοίρα τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις απειλές του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά για τον χρόνο των εκλογών και τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, «η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα εστιαστεί στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15. Από αυτήν εξαρτάται όχι μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας μείωσης του χρέους, αλλά εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας. Επομένως, από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας κατά τις επόμενες εβδομάδες θα κριθούν τα πάντα».
Οι αναφορές Παπαδήμου «μεταφράστηκαν», ειδικά από την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ που τον επισκέφθηκε, ότι στον βωμό της επιτυχίας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα πάντα, ακόμη και θέματα ταμπού για το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα όπως η κατάργηση του κατώτατου μισθού και του 13ου και 14ου μισθού.

Οπως έγινε γνωστό, η τρόικα στην επιστολή που απέστειλε στην κυβέρνηση προβάλλει ως βασικό λόγο για τις απαιτήσεις της την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θέτει ζητήματα όπως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση των μισθολογικών ωριμάσεων και άλλα «φιλεργατικά» μέτρα που περιλαμβάνει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η ΓΣΕΕ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αλλαγή στην ΕΓΣΣΕ σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα, ενώ προεξόφλησε και τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω την υπογραφή τους.
Ας σημειωθεί ότι, πάντοτε με βάση δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο κ. Παπαδήμος προέβλεψε ότι εντός 15ημέρου θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες επενδυτές για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (το γνωστό PSI) και περίπου έναν μήνα μετά θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θέμα αιχμής αποτελεί η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων. Για αυτό το θέμα χθες έγιναν δύο αλληλοσυγκρουόμενες παρεμβάσεις από ισάριθμους κυβερνητικούς εταίρους, τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Ωστόσο, οι γνωρίζοντες τα πράγματα υποστηρίζουν ότι, έστω και με επιμέρους διαφωνίες, το πολυνομοσχέδιο θα εγκριθεί και το πραγματικό κρας τεστ για την κυβέρνηση θα είναι την προσεχή εβδομάδα, οπότε θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Για το θέμα αυτό έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΛΑΟΣ και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Παπαδήμου να βρεθεί μπροστά σε μείζονα πολιτική κρίση. Οι επικουρικές συντάξεις όπως και διάφορες αλλαγές στα ασφαλιστικά θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα προωθηθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει μάλλον την προσεχή Παρασκευή.
 

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Γρηγοράκος: "Ο Παπανδρέου φέρθηκε αλαζονικά"!!!!


Γρηγοράκος: "Ο Παπανδρέου φέρθηκε αλαζονικά" 
 
Αυστηρή κριτική για τη διακυβέρνηση της χώρας άσκησε στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας στον Real FM.

Ο βουλευτής Λακωνίας υποστήριξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «δεν διαχειρίστηκε την εξουσία του όπως έπρεπε» και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έκανε πράγματα που ήταν αλαζονικά».

Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε με νόημα και αιχμές ότι διάφορα στελέχη που πλαισιώνουν τον Γιώργο Παπανδρέου «δε νομιμοποιούνται να έχουν θέση επειδή δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση», ενώ υπογράμμισε ότι κάποιοι επιλέχθηκαν με βάση «την προσωπική φιλία με τον Γιώργο Παπανδρέου».

Στις προβλέψεις του για το μέλλον του κόμματος λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλά ανοιχτά για μονοψήφιο ποσοστό στις εκλογές και για πιθανή διάσπαση του κόμματος.

Ο ίδιος, πάντως, εξήγησε διαφωνεί με τη λήψη αποφάσεων μέσα από το Πολιτικό Συμβούλιο και τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου το συντομότερο δυνατό.

http://www.madata.gr/epikairotita/politics/161488.html
Στον αέρα όλα τα εργασιακά κεκτημένα!!!
 
 
Πέφτει σήμερα η αυλαία του διαλόγου της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους υπό την πίεση των επιχειρήσεων για μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με το προεδρείο του ΣΕΒ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 13.30 με τη ΓΣΕΕ στις 15.30 με την ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στις 16.00 τη ΓΣΕΒΕΕ.

Στις διαδοχικές συναντήσεις του Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους τίθενται επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου χθες επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Σύμφωνα με κορυφαίο εκπρόσωπο των εργοδοτικών φορέων, στο τραπέζι του διαλόγου, λόγω των πιέσεων της τρόικας, θα τεθούν ο 13ος και 14ος μισθός, ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ, μειώσεις σε κλαδικά μισθολόγια όπως αυτό των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και το πώς θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με την εξεύρεση άλλων πηγών εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία όπως η επιβολή ποσοστού επί του τζίρου των επιχειρήσεων για τα ταμεία, έμμεσων φόρων σε τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στην βενζίνη κ.α.

Ακόμη ο κ. Κουτρουμάνης επιμένει στη ρύθμιση των επικουρικών μέχρι τις 15 Ιανουαρίου με μεσοσταθμικές μειώσεις από 15 έως 25%, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές.

Σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση του ΦΠΑ.

Στις προηγούμενες συναντήσεις με το κλιμάκιο της τρόικας ετέθησαν και θέματα που αφορούν τη μεγαλύτερη ευελιξία στον τομέα των απολύσεων και ειδικότερα, τη δραστική μείωση του χρόνου προειδοποίησης, την επέκταση του χρόνου δοκιμαστικής πρόσληψης, πέραν των δύο ετών που προβλέπεται σήμερα για την πρόσληψη νέων έως 25 ετών με μισθό χαμηλότερο κατά 20% από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Στον αντίποδα, συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες, δυσμενείς παρεμβάσεις και εξηγούν:
• Ο κατώτατος μισθός είναι 600 ευρώ καθαρά, αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης. Ήδη, με διάταξη που εφαρμόζεται, η αμοιβή για τους νέους έως 25 ετών μπορεί να μειωμένος έως και 20% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό.

• Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Το πρώτο εννεάμηνο του 2011, 42.800 συμβάσεις πλήρους εργασίας μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

• Το κόστος εργασίας στη χώρα μας, παρουσιάζει μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4%.

• Σε ό,τι αφορά τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, οι συνδικαλιστές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, τονίζοντας ότι εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ.
 
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=115387&catID=11

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΤΑ....ΤΡΩΤΕ!!!!!!!

Το παρακράτος της μίζας οργιάζει σε εφορίες - τελωνεία

Συνεχίζεται το ατελείωτο πάρτι μίζας που έχει στηθεί από επίορκους υπαλλήλους στις εφορίες και τα τελωνεία. Πώς ένα πρόστιμο 620.000 ευρώ κατεβαίνει στις 20.000 ευρώ.



Φαίνεται πως το φαινόμενο της μίζας στην Ελλάδα δεν έχει γιατρειά, με έρευνα των δικαστικών αρχών να φέρνει στο φως τη δράση κυκλωμάτων διαφθοράς σε εφορίες και τελωνεία.
Αιχμές ανώτερου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εμπλέκουν στο παρεμπόριο και υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας μεγάλων δήμων.
Επισημαίνει μάλιστα πως η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας μεγάλων δήμων και ερευνά αν εμπλέκονται σε παρεμπόριο, τη στιγμή που η λαθραία διακίνηση παράνομων εμπορευμάτων κοστίζει φόρους 4,5 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο Δημόσιο.
Αποκαλυπτικές είναι και οι καταγγελίες αξιωματούχου του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες εδώ κι έναν χρόνο "ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, εφοριακοί και τελωνειακοί αλλά και έμποροι πετρελαιοειδών αντιδρούν στην τοποθέτηση του ειδικού συστήματος μέτρησης εισροών - εκροών καυσίμων στις δεξαμενές των βενζινάδικων".
Με το σύστημα αυτό αντιμετωπίζεται δραστικά η παράνομη διακίνηση βενζίνης και ντίζελ, που στερεί στο Δημόσιο 500 εκατομμύρια έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Απαιτείται η έκδοση απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών και στις 14 Δεκεμβρίου, έναν χρόνο μετά την πρώτη απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Μεταφορών, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε εντολή να εκδοθεί και η απόφαση που λαμβάνει ως φορολογικά στοιχεία τις ποσότητες εισόδου κι εξόδου καυσίμων βάσει του ειδικού μηχανισμού μέτρησης.
Η υψηλόβαθμη πηγή περιγράφει τις κόντρες ανάμεσα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών καυσίμων, αλλά και την απροθυμία συνεργασίας του ΣΔΟΕ στο παρεμπόριο.
Αφορμή για τη δικαστική έρευνα που αποκαλύπτει την ύπαρξη κυκλώματος το οποίο "κούρευε" πρόστιμα περαίωσης από φορολογούμενους, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Έθνος", ήταν η παρατηρητικότητα δικαστικής λειτουργού στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Εξετάζοντας την περίπτωση ανώνυμης εταιρείας εντόπισε αναντιστοιχία μεταξύ των φορολογικών παραβάσεών της σε σχέση με το μικρό πρόστιμο που πλήρωσε για περαίωση εξαετίας και το οποίο έφτανε μόλις τα 20.000 ευρώ.
Η δικαστική λειτουργός το έψαξε, ζητώντας στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, και διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία αντί των 20.000 ευρώ έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 620.000 ευρώ.
Από τα στοιχεία που της εστάλησαν, φάνηκε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι, που είχαν ελέγξει την εταιρεία, είχαν καταχωρίσει στο σύστημα Taxis συνολικά τρία σημειώματα.
Σύμφωνα με το πρώτο, έπρεπε η εταιρεία να καταβάλει για την περαίωση 420.000 ευρώ, σύμφωνα με το δεύτερο 20.000 ευρώ, ενώ στο τρίτο 620.000 ευρώ. Ωστόσο, η υπόθεση είχε περαιωθεί με το εκκαθαριστικό που ζητούσε 20.000 ευρώ.

http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/to_parakratos_ths_mizas_orgiazei_se_efories_-_telwneia.1561508.html

Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ....2012!!!!!

Κράτος τοκογλύφος! "Δώστε σπίτια, ότι έχετε..."!!!!!


Κράτος τοκογλύφος! "Δώστε σπίτια, ότι έχετε..." 
 
Ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατάργηση προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση 100 ευρώ και εξόφληση σε 60 δόσεις, ή σε είδος -δηλαδή με ακίνητα-, εισαγωγή νέων αντικειμενικών κριτηρίων με έλεγχο ακόμη και των τραπεζικών καταθέσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, φορο-κυνηγητό από ιδιώτες ελεγκτές και φορο-εισπρακτικές εταιρείες περιλαμβάνει το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με Το Βήμα, που παρουσιάζει τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου, στο νομοθέτημα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση που σχεδίαζε το υπουργείο Οικονομικών για την περίπτωση των 3.417 βενζινάδικων που δεν έχουν καταχωρίσει στο σύστημα Ήφαιστος τα παραστατικά για το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να καλυφθεί νομικά η εγκύκλιος Καπελέρη με την οποία ουσιαστικά ανέβαλε προσωρινά την επιβολή προστίμων μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά.

Όμως, μετά την εξέλιξη με την άσκηση ποινικής δίωξης από τον οικονομικό εισαγγελέα στον κ. Καπελέρη η ρύθμιση αυτή θα κατατεθεί αργότερα σε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι νέες παράμετροι και οι περιπτώσεις λαθρεμπορίου όπου και αν εντοπιστούν.
Κατά τα άλλα, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες, όσοι φορολογούμενοι θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές αλλά δεν έχουν μετρητά και δεν μπορούν λόγω κρίσης να πωλήσουν τα ακίνητά τους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο, θα μπορούν να «χαρίσουν» στην εφορία τα εν λόγω ακίνητα και να διαγραφεί το χρέος τους.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η εξόφληση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφάπαξ προκειμένου να διαγραφεί το 100% των προσαυξήσεων, σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να διαγραφεί το 90% των προσαυξήσεων, σε 13 έως 24 δόσεις για να διαγραφεί το 75% των προσαυξήσεων, σε 25 έως 36 δόσεις για απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων, σε 37 έως 48 δόσεις για διαγραφή του 45% των προσαυξήσεων και σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή του 25% των προσαυξήσεων. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια εφορία ή τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης δεν θα γίνεται δεκτή η συζήτηση αίτησης αν δεν έχει ενημερωθεί μέσα σε 20 ημέρες η εφορία.

Ακόμη, ανοίγει ο δρόμος για εισπρακτικές εταιρείες και ιδιώτες κυνηγούς φόρων με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ιδιώτες σύμβουλοι είσπραξης φόρων θα κυνηγούν χρέη ιδιωτών ή επιχειρήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφορίες και τελωνεία αλλά και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εφαρμόσει νέα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού εισοδημάτων και καθαρών κερδών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να δηλώνονται υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που αναγράφονται τα τελευταία χρόνια στις φορολογικές τους δηλώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις είναι προκλητικά χαμηλά.

Πλέον θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η σχέση της τιμής των πωλούμενων προϊόντων και υπηρεσιών έναντι του συνολικού όγκου κύκλου εργασιών, η ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου κτλ. Από αυτά θα προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο ΦΠΑ. Όταν υπάρχουν αποκλείσεις θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι.

http://www.madata.gr/epikairotita/economy/161351.html

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

"Από το σύστημα ωφελούνται μόνο οι τράπεζες"

"Η Ευρώπη είναι στα χέρια των πολιτών και όχι των οικονομικών λόμπι" διακηρύσσουν με άρθρο τους στη Le Monde, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Michel Rocard και ο οικονομολόγος Pierre Larrouturou.
Στο άρθρο τους με τίτλο "Γιατί τα κράτη πρέπει να δανείζονται 600 φορές ακριβότερα από τις τράπεζες;" αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο δύσκολος ο δανεισμός για τα κράτη, την ώρα που οι τράπεζες  εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση σε πακτωλό χρημάτων.
Οι Rocard και Larrouturou καλούν τους λαούς της Ευρώπης να πιέσουν ώστε να επιτευχθεί η "μεταμόρφωση" και να βγουν από την "πορεία θανάτου" στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή.
Μάλιστα προτείνουν έναν τρόπο, ώστε να ανακουφιστούν τα κράτη από τους τόκους, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και σημειώνουν ότι από το υπάρχον σύστημα ωφελούνται μόνο ορισμένες ιδιωτικές τράπεζες.
Ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στη Le Monde
"Οι αριθμοί είναι απίστευτοι! Ξέραμε ήδη από τα τέλη του 2008 ότι ο Τζορτζ Μπους και ο Χένρι Πόλσον είχαν βάλει στο τραπέζι 700 εκατομμύρια δολάρια (540 εκατομμύρια ευρώ) για να σώσουν τις αμερικάνικες τράπεζες. Ένα κολοσσιαίο ποσό. Αλλά ένας Αμερικανός δικαστής δικαίωσε πρόσφατα τους δημοσιογράφους του Bloomberg που ζητούσαν από την κεντρική τράπεζα διαφάνεια για τη βοήθεια που η ίδια είχε προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα.
Αφού εξέτασε 20.000 σελίδες από ντοκουμέντα και έγγραφα, το Bloomberg έδειξε ότι δόθηκαν κρυφά στις τράπεζες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες το ποσό των 1.200 εκατομμυρίων δολαρίων με τόσο εντυπωσιακά χαμηλό, μόνο 0,01%!
Την ίδια στιγμή, σε πολλές χώρες, οι λαοί υποφέρουν από μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από κυβερνήσεις στις οποίες οι αγορές δεν δέχονται να δανείσουν παρά κάποια εκατομμύρια με τόκους που ξεπερνούν το 6%, το 7% ή ακόμα και το 9%!
Με την ασφυξία που προκύπτει από τους τόκους, οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να μπλοκάρουν τις συντάξεις, τους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και να κόψουν τις επενδύσεις, κάτι που αυξάνει την ανεργία και μας οδηγεί άμεσα σε μία βαθιά και πολύ σοβαρή ύφεση.
Η αυθαιρεσία των τραπεζών
Είναι όμως φυσιολογικό, σε περίοδο κρίσης, οι ιδιωτικές τράπεζες, που επιχορηγούνται συνήθως με 1% από τις κεντρικές τράπεζες, να μπορούν να απολαμβάνουν τόκους ύψους 0.01% όταν σε αντίθεση με αυτό αλλά πάλι στην ίδια περίοδο κρίσης, κάποια κράτη είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν τόκους 600 ή 8000 φορές πιο αυξημένους;
«Το να κυβερνάται κανείς από το οργανωμένο χρήμα, είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να κυβερνάται από το οργανωμένο έγκλημα», έλεγε ο Ρούζβελτ και μάλλον είχε δίκιο. Διανύουμε μία κρίση του αρρύθμιστου καπιταλισμού που μπορεί είναι καταστροφική για τον πολιτισμό μας. Όπως έγραφε ο Εντγκάρ Μορέν και ο Στεφάν Εσέλ στο «Δρόμο της ελπίδας» οι κοινωνίες μας πρέπει να διαλέξουν: μεταμόρφωση ή θάνατος;
Θα περιμένουμε να είναι πολύ αργά πια για να ανοίξουμε τα μάτια μας; Θα περιμένουμε να είναι πολύ αργά για να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να επιλέξουμε μαζί τη μεταμόρφωση πριν οι ίδιες μας οι κοινωνίας αποδιαρθρωθούν;
Δεν έχουμε εδώ την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις δέκα ή δεκαπέντε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούσαν εφικτό αυτό το μετασχηματισμό.
Επιθυμούμε απλώς να αποδείξουμε πως έχουν λάθος κάποιοι σαν τον Πολ Κρούγκμαν που μας εξηγούν πως η Ευρώπη έχει παγιδευτεί σε μια «πορεία θανάτου». Πώς να δώσουμε οξυγόνο στα δημόσια οικονομικά μας; Πώς να δράσουμε χωρίς να αλλάξουμε τις συνθήκες, κάτι  που θα απαιτήσει  μήνες σκληρής δουλειάς και θα καταστεί εντελώς αδύνατο αν η Ευρώπη γίνεται ολοένα και πλέον αντιπαθής στους λαούς της;
Πληρώνουμε παλιές αμαρτίες
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δίκιο που λέει πως δεν πρέπει οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να δρουν με καθυστέρηση, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
Αλλά τα χρήματα που δανείζονται σήμερα τα κράτη μας, αφορούν βασικά παλαιότερα χρέη. Το 2012, η Γαλλία θα χρειαστεί να δανεισθεί περίπου 400 δις: 100 δις αντιστοιχούν στο έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού (που θα μπορούσε να μηδενιστεί, αν καταργούσαμε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που επιβλήθηκαν εδώ και δέκα χρόνια) και τα υπόλοιπα 300 δις αντιστοιχούν στην εξυπηρέτηση παλαιών χρεογράφων που λήγουν και τα οποία δεν μπορούμε να εξοφλήσουμε αν δεν προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό, λίγες ώρες πριν τη λήξη τους.
Το να πληρώνουν οι κυβερνήσεις υπέρογκους τόκους για δάνεια που έχουν παρθεί εδώ και πέντε ή δέκα χρόνια, δεν αφορά ευθύνη τους και σίγουρα συμβάλει στην ασφυξία που νιώθουν οι οικονομίες μας και που οφελεί αποκλειστικά τις λίγες ιδιωτικές τράπεζες: με το πρόσχημα της «επισφάλειας» και του ρίσκου αυτών των δανείων, τα χορηγούν τελικά με αυξημένα επιτόκια ενώ γνωρίζουν φυσικά ότι κανένα ρίσκο δεν υπάρχει αφού το «ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» (EFSF) υπάρχει ακριβώς για να εγγυάται το αξιόχρεο των δανειοληπτών κρατών.
Υπάρχει λύση
Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το σύστημα του «δύο μέτρα και δύο σταθμά»: εμπνεόμενοι από αυτό που έκανε η αμερικανική κεντρική τράπεζα για να διασώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, ζητάμε τα παλιά χρέη των δικών μας κρατών να μπορέσουν να αναχρηματοδοτηθούν με επιτόκια κοντινά στο 0%.
Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες για να πετύχουμε κάτι τέτοιο: σίγουρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δικαιούται να δανείζει στα κράτη – μέλη, αλλά δικαιούται να δανείζει χωρίς περιορισμούς κρατικούς οργανισμούς (βλέπε άρθρο 21.3 του καταστατικού του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών) αλλά και διεθνείς οργανισμούς (βλέπε άρθρο 23 του ιδίου καταστατικού).
Άρα, μπορεί να δανείσει με 0.01% την «ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων» (EIB) ή τα κρατικά ταμεία παρακαταθηκών και δανείων τα οποία όλα αυτά, στη συνέχεια θα δανείζουν αντίστοιχα με 0.02% τα ίδια τα κράτη, με σκοπό τελικά αυτά να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα παλαιά τους χρέη.
Τίποτε δεν μας εμποδίζει να βάλουμε σε λειτουργία έναν τέτοιο μηχανισμό και μάλιστα από τον Ιανουάριο!
Δεν το φωνάζουμε όσο θα έπρεπε: ο προϋπολογισμός της Ιταλίας παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα. Θα μπορούσε άρα να σταθεροποιηθεί αν η χώρα δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει όλο και υψηλότερα επιτόκια. Πρέπει τελικά να αφήσουμε την Ιταλία να βυθιστεί όλο και περισσότερο στην ύφεση και την οικονομική κρίση ή πρέπει να πάρουμε απόφαση να μπει ένα τέλος στα κέρδη των ιδιωτικών τραπεζών; Η απάντηση θα έπρεπε να είναι προφανής, τουλάχιστον για όσους νοιάζονται για το δημόσιο συμφέρον.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να μείνει απαθής
Ο ρόλος της ΕΚΤ όπως ορίζεται από τις συνθήκες είναι ο έλεγχος της σταθερότητας των τιμών. Πώς μπορεί να μένει άπραγη όταν βλέπει ότι οι τιμές των ομολόγων των κρατών-μελών διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται μέσα σε λίγους μήνες; Η ΕΚΤ οφείλει τελικά να ελέγχει και τη σταθερότητα των οικονομιών μας. Πώς μπορεί να παραμένει απαθής όταν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους απειλεί να μας βουλιάξει σε μια ύφεση «χειρότερη από εκείνη της δεκαετίας του 1930», σύμφωνα με τον πρόεδρο της «τράπεζας της Αγγλίας»;
Ακόμα και αν παραμείνουμε προσκολλημένοι στις συνθήκες, τίποτε δεν απαγορεύει στην ΕΚΤ να δράσει δυναμικά με σκοπό την μείωση των επιτοκίων δανεισμού των κρατών. Όχι απλά τίποτα δεν της απαγορεύει να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά όλα την σπρώχνουν να το κάνει.
Αν η ΕΚΤ θέλει να είναι πιστή στις συνθήκες, οφείλει να κάνει τα πάντα για να μειώσει το κόστος της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Είναι παραδεκτό από όλους ότι αυτό αποτελεί την πλέον ανησυχητική αύξηση τιμών!
Το 1989, μετά την πτώση του τείχους, έφτασε ένας μήνας ώστε ο Χέλμουτ Κολ, ο Φρανσουά Μιτεράν και άλλοι αρχηγοί κρατών να αποφασίσουν να δημιουργήσουν το κοινό νόμισμα. Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης στην Ευρώπη, οι ηγέτες μας τι περιμένουν ακόμα για να δώσουν το λίγο οξυγόνο που χρειάζονται για να αναπνεύσουν τα δημόσια οικονομικά μας; Ο μηχανισμός που προτείνουμε εδώ θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή αμέσως, και για να μειωθεί το κόστος των παλαιών χρεών αλλά και για να χρηματοδοτηθούν ουσιαστικές επενδύσεις που είναι απαραίτητες για το μέλλον μας.
Όσοι ζητούν την διαπραγμάτευση μίας νέας ευρωπαϊκής συνθήκης έχουν δίκιο: με τις χώρες που το επιθυμούν πρέπει να χτίσουμε μία πολιτική Ευρώπη, ικανή να δράσει απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Μία αληθινά δημοκρατική Ευρώπη όπως την είχαν προτείνει ήδη το 1994 ο Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε και ο Καρλ Λάμερς ή το 2000 ο Γιόσκα Φίσερ. Απαιτείται μία συνθήκη κοινωνικής σύγκλισης και μία πραγματική οικονομική διακυβέρνηση.
Όλα αυτά είναι απαραίτητα. Αλλά καμία νέα συνθήκη δεν θα μπορεί να υιοθετηθεί αν η ήπειρός μας συνεχίζει να ζει παρασυρμένη από το «σπιράλ του θανάτου» και αν οι πολίτες φτάνουν να μισούν ότι έρχεται από τις Βρυξέλλες. Είναι επείγον πια να στείλουμε στους λαούς ένα ξεκάθαρο σήμα: η Ευρώπη δεν είναι στα χέρια στον οικονομικών λόμπι. Είναι στην υπηρεσία των πολιτών!"
http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/apo_to_susthma_wfelountai_mono_oi_trapezes.1560577.html

Πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται από την φτώχεια – Στοιχεία σοκ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής!

- Η παιδική φτώχεια ξεπερνάει το 20%
- Χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ούτε ένα μέλος τους να εργάζεται!
- Δραματική αύξηση της φτώχειας δείχνουν τα στοιχεία
- Δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη τα στοιχεία του 2011 που θα δείξουν περισσότερη αύξηση

Στοιχεία που πραγματικά σοκάρουν και δείχνουν την ελληνική πραγματικότητα πλέον. Ένας στους πέντε έλληνες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και αυτά είναι μόνο τα στοιχεία του 2010. Αν προσθέσει κανείς και το τι έγινε το 2011 τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.


Το 20,1% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια, σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης του 2010 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, προκύπτει ότι το χρηματικό όριο της φτώχειας φτάνει στο ετήσιο ποσό των 7.178 ευρώ ανά άτομο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Επίσης, το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 13.973,94 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 24.224,38 ευρώ. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 868.597 και τα μέλη τους σε 2.204.800.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται στο 23% και είναι υψηλότερος κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3% και είναι μειωμένος κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.030.900 άτομα. Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 544.800 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος, ανερχόταν σε 488.200 άτομα.

Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι, κυρίως:

Γυναίκες άνεργες (40%)
Μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (33,4%)
Νοικοκυριά με έναν ενήλικα, ηλικίας 65 ετών και άνω (30,1%)
Νοικοκυριά με 3 ή περισσότερους ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά (29,3%)
Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (27,7%)
Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23%)

Χαρακτηριστικά πληθυσµού σε κίνδυνο φτώχειας

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες, σε σχέση µε τους άνδρες, 20,9% και 19.3%, αντίστοιχα. Τα µονοπρόσωπα νοικοκυριά µε θήλυ µέλος απειλούνται από τη φτώχεια σε ποσοστό 27,7%, ενώ τα αντίστοιχα µε άρρεν µέλος σε ποσοστό 26,3%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτοµα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3%, ενώ για άτοµα ηλικίας έως 17 ετών σε ποσοστό 23%. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτοµα ηλικίας άνω των 75 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 25,5%, ενώ για άτοµα ηλικίας 75 ετών και κάτω σε ποσοστό 19,6 %.

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών µε έναν γονέα και τουλάχιστον ένα εξαρτώµενο παιδί ανέρχεται στο 33,4%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νοικοκυριά µε δύο γονείς και ένα εξαρτώµενο παιδί ανέρχεται στο 21,6%.

Οι εργαζόµενοι κινδυνεύουν λιγότερο από τους ανέργους και τους οικονοµικά µη ενεργούς (συνταξιούχους, νοικοκυρές, κ.λ.π.). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των εργαζοµένων ανέρχεται στο 13,8% (άνδρες 16,4% και γυναίκες 10,2%), των λοιπών µη οικονοµικά ενεργών στο 27,4% και των ανέργων στο 38,5%.

Ο σχετικός κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζοµένους µε πλήρη απασχόληση ανέρχεται στο 11,7%, ενώ για τους εργαζοµένους µε µερική απασχόληση ανέρχεται στο 29,4%.

Τα νοικοκυριά που διαµένουν σε ιδιόκτητη κατοικία απειλούνται από φτώχεια κατά 18,5%, ενώ αυτά που διαµένουν σε ενοικιασµένη κατοικία κατά 27,2%. Ο σχετικός κίνδυνος φτώχειας ηλικιωµένων 75 ετών και άνω κατά ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατοικίας τους ανέρχεται για τους ιδιοκτήτες στο 26,3%, ενώ για τους ενοικιαστές στο 18%.

  
Κίνδυνος φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο κίνδυνος φτώχειας στην Ευρώπη των 27 κρατών µελών εκτιμάται στο 16,4% (προσωρινά στοιχεία), στην ευρωζώνη των 12 στο 16,9% και στην ευρωζώνη των 16 κρατών µελών στο 16,1%.

Το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας καταγράφεται στη Λετονία (21,3%), ενώ το χαµηλότερο στην Τσεχία (9%).


Από τη µελέτη των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσµού της χώρας προκύπτει ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναµία αποπληρωµής δανείων ή αγορών µε δόσεις, δυσκολίες στην πληρωµή πάγιων λογαριασµών, δυσκολία αντιµετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) δεν αφορά µόνο το φτωχό πληθυσµό, αλλά και µέρος του µη φτωχού πληθυσµού.

Ο πληθυσµός, που αντιµετωπίζει οικονοµικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τέσσερις από τις εννέα συνολικά διαστάσεις της υλικής στέρησης, αποτελείται, κυρίως, από:

- Παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών (12,2%)
-Γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω (14,4%)
- Άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω (9,8%)
- Παιδιά ηλικίας 18 έως 24 ετών, που έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθµια εκπαίδευση (36,1%)
- Πληθυσµός ηλικίας 18 έως 59 ετών, που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθµια εκπαίδευση (3,7%)


Ο µέσος όρος αγαθών και υπηρεσιών που στερείται το σύνολο των νοικοκυριών από τις εννέα συνολικά διαστάσεις της υλικής στέρησης εκτιµάται στο 3,7%.



    Τα νοικοκυριά που αντιµετωπίζουν ελλείψεις βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία κατατάσσονται, κατά καθεστώς ιδιοκτησίας, ως εξής:

    - ιδιόκτητη χωρίς οικονοµικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λ.π.) (4,1%)

    - ιδιόκτητη µε οικονοµικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λ.π.) (6,9%)

    - ενοικιασµένη (9%)

    - ενοικιασµένη µε ενοίκιο µικρότερο από την τιµή της αγοράς (12,7%)

    Το ποσοστό του πληθυσµού που διαβιεί σε κατοικία µε στενότητα χώρου ανέρχεται στο 25,5% για το σύνολο του πληθυσµού, ενώ είναι 23,2% για το µη φτωχό πληθυσµό και 34,7% για το φτωχό πληθυσµό.

    Τα νοικοκυριά που επιβαρύνονται από το κόστος στέγασης ανέρχονται στο 18,1% για το σύνολο του πληθυσµού, στο 5,5% για το µη φτωχό πληθυσµό και 67,7% για το φτωχό πληθυσµό.

    Το 22,7% του φτωχού πληθυσµού δηλώνει ότι στερείται διατροφής, που περιλαµβάνει κάθε δεύτερη ηµέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του µη φτωχού πληθυσµού εκτιµάται στο 4,2%.

    Το 63,3% του φτωχού πληθυσµού και το 19,3% του µη φτωχού έχουν οικονοµική δυσκολία να αντιµετωπίσουν έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, αξίας περίπου 540 ευρώ.

    Περιβαλλοντικά προβλήµατα από παρακείµενη βιοµηχανία ή κυκλοφορία αυτοκινήτων αντιµετωπίζει το 25% του συνολικού πληθυσµού, ενώ ποσοστό 19,1% του ίδιου πληθυσµού αναφέρει ως πρόβληµα τους βανδαλισµούς και την εγκληµατικότητα στην περιοχή του.

    Το 27,8% του µη φτωχού πληθυσµού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το φτωχό πληθυσµό εκτιµάται στο 50,6%.

    Το 12,4% του συνολικού πληθυσµού δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωµή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

    Το 37,9% του φτωχού πληθυσµού δηλώνει δυσκολία στην πληρωµή πάγιων λογαριασµών, όπως του ηλεκτρικού ρεύµατος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λ.π.

    Το 47,3% του φτωχού πληθυσµού αναφέρει µεγάλη δυσκολία στην αντιµετώπιση των συνήθων αναγκών του µε το συνολικό µηνιαίο ή εβδοµαδιαίο εισόδηµά του.

    Το ελάχιστο καθαρό µηνιαίο εισόδηµα για την αντιµετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας, κατά δήλωσή τους, ανέρχεται σε 2.464 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 2.000 ευρώ, ενώ τα µη φτωχά νοικοκυριά 2.580 ευρώ.

    Το 19,5% του φτωχού πληθυσµού, το 5,6% του µη φτωχού πληθυσµού και το 8,4% του συνολικού πληθυσµού, δεν διέθεταν ένα τουλάχιστον ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 1,1% των φτωχών νοικοκυριών, το 6,1% των µη φτωχών και το 9,1% του συνόλου των νοικοκυριών, δεν διέθεταν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τα χρειάζονταν, λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=114730&catid=3

Πολιτικοί τριγμοί από την δίωξη Καπελέρη!!!!!

Οι νευραλγικές θέσεις που κατείχε μέχρι και χθες ο Γ. Καπελέρης σε συνδυασμό με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του, για την μη είσπραξη εσόδων από πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε βενζινοπώλες για λαθρεμπόριο καυσίμων, έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.

Δεν είναι λίγο άλλωστε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ να κατηγορείται για ζημία του ελληνικού δημοσίου η οποία ξεπερνάει τα 15 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης, «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Οι αποστάσεις του Βενιζέλου
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων εναντίον του Γ. Καπελέρη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείουοικονομικών

«Ο Υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γ. Πεπόνη – να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών.

Επί Παπακωνσταντίνου οι διορισμοί Σπινέλλη και Καπελέρη
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη όταν δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Διομήδη Σπινέλλη από την θέση γ.γ πληροφοριακών συστημάτων, έκαναν λόγο για ύπαρξη «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε - μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ωστόσο τόσο ο Δ. Σπινέλλης όσο και Γ. Καπελέρης διορίστηκαν επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου. Αρχικά ο Καπελέρης είχε αναλάβει επικεφαλής της δίωξης οικονομικού εγκλήματος και στην συνέχεια αναβαθμίστηκε μετά την παραίτηση του Δ. Γεωργακόπουλου.

Ο Καπελέρης «κάρφωσε» Σπινέλλη
Ο πρώην γενικός γραμματέας τελωνειακών και φορολογικών υποθέσεων δεν έκρυψε την έκπληξή του για την απόφαση της δικαιοσύνης και αναρωτήθηκε αν οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις ενός συστήματος αποτελούν λαθρεμπορικές πράξεις, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Διομίδη Σπινέλλη, τον οποίο φέρεται πως θεωρεί ως τον κύριο υπεύθυνο για το άνοιγμα αυτής της υπόθεσης.



Μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ, ο Γ. Καπελέρης επανέλαβε την θέση του ότι «κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε και σε καμία περίπτωση οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο παρουσίαζε προβλήματα, δεν σημαίνουν λαθρεμπορική πράξη».

Ο παραιτηθείς γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών απέδωσε τις εκπρόθεσμες ενημερώσεις σε προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ενώ υποστήριξε ότι τα πρόστιμα αφορούσαν εκπρόθεσμες εγγραφές, χιλιάδων πρατηρίων και πως θα προωθείτο νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος, η οποία καθυστέρησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Ενεργό κομματικό στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής
Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να εκλεγεί βουλευτής στην Λακωνία το 2004 και το 2007 ο Γ. Καπελέρης τοποθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Από το 1987 είναι υπάλληλος του υπουργείο οικονομικών, ήταν Πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ Οικονομολόγων και γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας εφοριακών υπαλλήλων. Τον Μάρτιο του 2011 ο Γιάννης Καπελέρης ορίσθηκε Γενικός Γραμματέας τελωνειακών και φορολογικών υποθέσεων και παραιτήθηκε μετά από περίπου 8 μήνες.

Διαβάστε τις αντιδράσεις των κομμάτων