Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Δίδυμες λίμνες από μετεωρίτες στη Μαγνησία

 
 
Στο εντυπωσιακό εύρημα ότι η ελληνική γη φιλοξενεί εμφανή ίχνη από μετεωρίτη που προσέκρουσε στο έδαφός της πριν από περίπου 10.000 χρόνια οδηγήθηκαν οι επιστήμονες.

Πρόκειται για δίδυμους κρατήρες, δύο λίμνες της Θεσσαλίας, οι οποίες μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι προέκυψαν από ηφαιστειακή έκρηξη.

Το λιωμένο ζιρκόνιο που βρέθηκε στην περιοχή ήταν το κλειδί για την αποκάλυψη, αφού το εν λόγω μέταλλο τήκεται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από αυτές που αναπτύσσονται στο ηφαιστειακό μάγμα.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα εντοπίζονται κρατήρες που σχηματίστηκαν από την πρόσπτωση μετεωριτών, ενώ όπως υπολογίζεται, οι συγκεκριμένοι είχαν μέγεθος μέχρι και 30 μέτρα...

Οπως εκτιμούν οι ειδικοί, πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, δεδομένου ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη οι αντίστοιχες θέσεις δεν φτάνουν τις 40 σε αριθμό.

Οι ερευνητές Ευάγγελος Λάγιος -καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- και Dietrich Volker -καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης- είναι οι άνθρωποι που ξετύλιξαν το νήμα της σαγηνευτικής αυτής ιστορίας.

Οπως εξηγούν στο «Εθνος», παλαιότερα κυριαρχούσε η αντίληψη ότι οι λίμνες αυτές ήταν ηφαιστειογενούς προέλευσης.

Επειτα από μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη που περιελάμβανε γεωφυσικές έρευνες και εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων προέκυψε ότι οι εν λόγω λίμνες δεν προέρχονται από την έκρηξη ηφαιστείου, αλλά είναι κρατήρες που δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση μετεωρίτη στη Γη.

Η πρόσκρουση αποδίδεται χρονολογικά στην εποχή του Ολόκαινου και συγκεκριμένα εκτιμάται ότι έλαβε χώρα πριν από 12.500 έως 8.000 χρόνια.

Οι λίμνες βρίσκονται σε μια αγροτική περιοχή νοτιοδυτικά του Αλμυρού και έχουν κυκλικό σχήμα.

Η μικρότερη έχει διάμετρο 150 μέτρων και βάθος 6 μέτρων, ενώ η μεγαλύτερη έχει διάμετρο 250 μέτρων και βάθος περίπου 8.

Απέχουν περίπου 250 μέτρα η μία από την άλλη, σε μια περιοχή που φιλοξενούσε τον προϊστορικό οικισμό Μαγούλα - Ζερέλια, που κατοικούνταν από τη Μέση Νεολιθική Περίοδο μέχρι την Εποχή του Χαλκού.

Από τις διαστάσεις των κρατήρων εκτιμάται ότι το μέγεθος των μετεωριτικών θραυσμάτων θα πρέπει να κυμαινόταν από 10 έως 30 μέτρα.

Το μυστικό αποκαλύφθηκε, όπως εξηγεί ο κ. Λάγιος, από την εργαστηριακή μαρτυρία εύρεσης μερικώς τετηγμένου ζιρκονίου στα συλλεχθέντα πετρολογικά δείγματα.

«Για την τήξη του ζιρκονίου απαιτούνται θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 1400?1800 °C, οι οποίες όμως δεν απαντώνται σε διαδικασίες μαγματισμού και φαινόμενα μεταμόρφωσης στον γήινο φλοιό και τον ανώτερο μανδύα», λέει.

«Λεπτομερειακές πετρολογικές και ορυκτολογικές εργαστηριακές έρευνες ικανού αριθμού δειγμάτων διαφορετικών διαστάσεων και άλλων πετρωμάτων ενίσχυσαν την υπόθεση.

Μετά την ορυκτολογική έρευνα, οι γεωφυσικές διασκοπήσεις επιβεβαίωσαν ότι η εικόνα του εδάφους είναι απολύτως συμβατή με την άποψη περί πρόσκρουσης μετεωριτικών θραυσμάτων», προσθέτει.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας, σύμφωνα με τον κ. Λάγιο, περιλαμβάνει τη λήψη δειγμάτων από το εσωτερικό των λιμνών, με σκοπό την ανεύρεση υπολειμμάτων από τον μετεωρίτη που έπεσε στη γη της Μαγνησίας πριν από χιλιάδες χρόνια...
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η γεωφυσική και ορυκτολογική μελέτη των δίδυμων κρατήρων της Θεσσαλίας υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος που εκπονείται τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Στόχος του είναι η προώθηση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, των θετικών επιστημών και των επιστημών ζωής.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί 65 μελέτες περίπου 300 ερευνητών, που προκρίθηκαν μεταξύ 2.650 προτάσεων.

Η δραστηριότητα του Ιδρύματος για την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα προσανατολίζεται κυρίως στις νεότερες ηλικιακά ομάδες και στα επιστημονικά πεδία που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, ενώ το ψηφιδωτό των επιστημονικών μελετών εμπλουτίζεται εντυπωσιακά χρόνο με τον χρόνο.
ΠΗΓΗ: Έθνος
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=31697

Προσοχή στον καφέ, το σεξ και το δυνατό φύσημα της μύτης!


Προσοχή στον καφέ, το σεξ και το δυνατό φύσημα της μύτης!

Καφές, σεξ, θυμός και δυνατό φύσημα της μύτης μπορεί να προκαλέσουν την ρήξη ενός ανευρύσματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε σοβαρή αιμορραγία, προειδοποιούν ερευνητές από την Ολλανδία.
Αναλύοντας τα αιμορραγικά εγκεφαλικά 250 ασθενών, εντόπισαν οκτώ απρόσμενους παράγοντες που προηγήθηκαν της πλειονότητας από αυτά (επιστημονικά αποκαλούνται εκλυτικοί παράγοντες).
Όλοι αυξάνουν την πίεση του αίματος – και η αύξηση αυτή μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να «εκραγούν», γράφουν στην επιθεώρηση «Stroke».
Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι η λιγότερη συχνή αλλά και πιο σοβαρή μορφή εγκεφαλικού.
Υπολογίζεται ότι το 15-20% των εγκεφαλικών οφείλονται σε αιμορραγία, ενώ τα υπόλοιπα οφείλονται σε ισχαιμία (δηλαδή σε απόφραξη κάποιου αγγείου του εγκεφάλου, που έχει ως επακόλουθο να μην αιματώνεται καλά κάποιο τμήμα του εγκεφάλου).
Η αιμορραγία συμβαίνει όταν επέρχεται ρήξη ενός αιμοφόρου αγγείου που έχει λέπτυνση σε κάποιο σημείο του τοιχώματός του – μια διαταραχή γνωστή ως ανεύρυσμα.
Τα ανευρύσματα μπορεί να εκδηλωθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά στον εγκέφαλο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, διότι η διαρροή του αίματος σε αυτόν τού προκαλεί ανήκεστες βλάβες και συνήθως συνοδεύεται από σοβαρές αναπηρίες.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, οι οποίοι ρώτησαν τους ασθενείς για την έκθεσή τους σε 30 διαφορετικούς εκλυτικούς παράγοντες, πριν από την ρήξη του ανευρύσματός τους.
Το συμπέρασμά τους ήταν πως ο καφές ευθυνόταν για περισσότερες από μία στις δέκα ρήξεις εγκεφαλικών ανευρυσμάτων (για το 10,6%), ενώ η έντονη γυμναστική για σχεδόν οκτώ στις εκατό (7,9%) και το σεξ για το 4,3%.
Το φύσημα της μύτης ευθυνόταν για το 5,4% των εγκεφαλικών, η υπερπροσπάθεια αφόδευσης λόγω δυσκοιλιότητας για το 3,6%, η κατανάλωση αναψυκτικών με καφεΐνη για το 3,5%, το ξάφνιασμα για το 2,7% και η έκρηξη θυμού για το 1,3%.
Αύξηση κινδύνου
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως όποιος πίνει καφέ ή γυμνάζεται κινδυνεύει να πάθει αιμορραγικό εγκεφαλικό. Σημαίνει απλώς πως στους ανθρώπους με ανευρύσματα εγκεφάλου, η ρήξη είναι πιο πιθανή έπειτα από την κατανάλωση καφέ ή έπειτα από την έντονη άσκηση, επειδή αυτός αυξάνει απότομα και για λίγο την αρτηριακή πίεση – και το ίδιο ισχύει για όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες.
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε έναν από αυτούς; Το ξάφνιασμα διαπιστώθηκε ότι είναι το πιο απειλητικό καθώς 23πλασίαζε τον κίνδυνο, παρ’ ότι τελικά ευθυνόταν για λίγες περιπτώσεις (ίσως διότι δεν συμβαίνει συχνά να μας… κοψοχολιάζει στον υπερθετικό βαθμό κάτι ή κάποιος).
Αντίστοιχα, το σεξ αύξανε τον κίνδυνο ρήξης κατά 11 φορές, η υπερπροσπάθεια αφόδευσης τον αύξανε κατά 7 φορές, ο θυμός κατά 6, η κατανάλωση αναψυκτικών με καφεΐνη κατά 3 φορές, ενώ καφές, φύσημα της μύτης και έντονη γυμναστική τον αύξαναν κατά 2 φορές.
2% έχουν ανεύρυσμα
Όπως εξηγούν η νευρολόγος δρ Μονίκ Βλακ και οι συνεργάτες της, το περίπου 2% του γενικού πληθυσμού έχει ανευρύσματα εγκεφάλου, τα οποία συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και είναι αβλαβή.
«Πιστεύουμε ότι τα περισσότερα ανευρύσματα δεν “σπάνε” ποτέ», εξήγησε η δρ Βλακ. «Τα περισσότερα γίνονται αντιληπτά τυχαία, διότι σχεδόν ποτέ δεν προκαλούν συμπτώματα πριν από την ρήξη τους».
Εάν τα ανευρύσματα προκαλέσουν συμπτώματα, «αυτά συνήθως είναι διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά) ή ένας απίστευτα δυνατός πονοκέφαλος που φτάνει στο μέγιστο της έντασής του μέσα σε 1 λεπτό», πρόσθεσε. «Αυτός συνήθως οφείλεται σε μικρή διαρροή αίματος από το ανεύρυσμα, που αποκαλείται “προειδοποιητική διαφυγή”».
Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Πως, «αν κάποιος ξέρει ότι έχει ανεύρυσμα εγκεφάλου, πρέπει να αποφεύγει τον καφέ και γενικότερα την καφεΐνη, και να φροντίσει να παίρνει καθαρτικά, εάν έχει δυσκοιλιότητα», απάντησε η δρ Βλακ.
«Θα πρέπει επίσης να μάθει να ελέγχει τα νεύρα του και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός με τους υπόλοιπους εκλυτικούς παράγοντες που εντοπίσαμε».
ΤΑ ΝΕΑ
http://www.madata.gr/diafora/health/104652.html

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 5-5-2011

Στο πλευρό του Ερασιτέχνη!



Η μία κούπα διαδέχεται την άλλη από τα τμήματα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, τα οποία ωστόσο βρίσκονται σε τρομερά δύσκολη. Ο κόσμος είναι στο πλευρό τους και θέλει να πανηγυρίσει κούπες και τα επόμενα χρόνια. Κούπες και στο βόλεϊ, και στο πόλο. Παντού ο Θρύλος πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή γιατί αυτή είναι η φυσική του θέση.

Οι ΓΑΥΡΟΙ κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν ζωντανό τον Ερασιτέχνη και είναι συγκινητική η προσπάθεια τους. Από τους περισσότερους συνδέσμους του Θρύλου στην Ελλάδα έχει φθάσει οικονομική ενίσχυση και τώρα πήραν σειρά και οι εκτός συνόρων.

Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από τον σύνδεσμο του Θρύλου στο Τορόντο εστάλησαν 1000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Ολυμπιακού. Επιπλέον το ποσό των 500 ευρώ συνολικά πρόσφεραν τα μέλη Αντώνης Παπαγεωργίου, Νίκος Λυμπερόπουλος, Δημήτρης Γκοβέσης και Θανάσης Καλαμπόκης.

Οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού ευχαριστούν θερμά όλους όσοι ενισχύουν οικονομικά.
http://www.gavros.gr/article/109/sto-pleyro-toy-erasitexnh/

Απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ 11 Μαΐου 2011.

Απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ 11 Μαΐου 2011

Υπό το βάρος της κυβερνητικής ρύθμισης, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν την Πέμπτη 24ωρη απεργία για τις 11 Μαΐου, διεκδικώντας μέτρα κατά της ανεργίας και της ακρίβειας.
Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 11 Μαΐου στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

«Η απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι με το εθνικό σχέδιο για την οικονομία καλούνται και πάλι να πληρώσουν και όχι οι έχοντες και κατέχοντες» δήλωσε, ανακοινώνοντας την απόφαση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση, προκειμένου να καταστεί η οικονομία βιώσιμη, ενώ εκποιείται δημόσιος πλούτος, υποδομές και κοινωνικά αγαθά, όπως η ενέργεια και καταλύονται εν μια νυκτί κοινωνικά δικαιώματα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας κήρυξε και την απεργία της 1ης Μαΐου για λόγους όχι μόνον τυπικούς, αφού όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται εκείνη την ημέρα και θα πρέπει, προκειμένου να απεργήσουν, να καλύπτονται από την απόφαση.
ΤΑ ΝΕΑ
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/104591.html

Στροφή 180 μοιρών της ΝΔ υπέρ του 40ωρου στο Δημόσιο.


Στροφή 180 μοιρών της ΝΔ υπέρ του 40ωρου στο Δημόσιο

Η Νέα ∆ηµοκρατία χθες άλλαξε ρότα λέγοντας ότι θα ψηφίσει την επίµαχη διάταξη, µολονότι διαφωνεί µε τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών για το όφελος που θα αποκοµίσει το ελληνικό ∆ηµόσιο
Η στροφή 180 µοιρών της Νέας ∆ηµοκρατίας που υποχρεώθηκε τελικώς, υπό την πίεση µεγάλου τµήµατος τωνβουλευτών της, να υπερψηφίσει τη διάταξη του σχεδίου νόµου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση µε την οποία επιµηκύνεται κατά 2,5 ώρες το ωράριο των δηµοσίων υπαλλήλων (από 37,7 στις 40 ώρες την εβδοµάδα) προκάλεσε χθες την αρµόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. «Αυτό που συνέβη είναι µία ακόµη απόδειξη της αντίφασης που υπάρχει και διαρκώς εκδηλώνεται από τη βασική επιλογή της Νέας ∆ηµοκρατίας και συγκεκριµένα του προέδρου της, εδώ και ενάµιση χρόνο, να µην προτάσσει το εθνικόούτε καν το παραταξιακό συµφέρον αλλά το προσωπικό του».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο εισηγητής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και πρώηνυφυπουργός Εσωτερικών ΧρήστοςΖώης, πριν από λίγες µέρες, στην ίδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, είχε καταλογίσει στην κυβέρνηση καιπροσωπικά στον κ. Γ. Ραγκούση «επικοινωνιακά παιχνίδια» µε αφορµή τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι µέσω της διεύρυνσης του ωραρίου των δηµοσίων υπαλλήλωνθα εξοικονοµηθούν περίπου 45.000 θέσεις εργασίας.

Κι ενώ τότε ο κ. Χρ. Ζώης τόνισε ότι «όσο δεν µαςαποδεικνύεται αυτό εµείς θα σας λέµε “όχι”», χθες άλλαξε ρότα λέγοντας ότι το κόµµα του θα ψηφίσει την επίµαχη διάταξη µολονότι διαφωνεί µε ταόσα υποστηρίζει ο υπουργόςΕσωτερικών για το όφελος που θα αποκοµίσει το ελληνικό ∆ηµόσιο και ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Ποτέ δεν είπαµε ότιφέρνουµε τη ρύθµιση για ναεξοικονοµήσουµε 45.000 θέσεις εργασίας. Για εµάς είναι θέµα αρχής. Ακόµη και δέκα θέσεις να εξασφαλίζαµε,θα καταθέταµε τη συγκεκριµένη διάταξη, που είναι διάταξη δικαιοσύνης», είπε ο κ. Γ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε την αξιωµατική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «η επιλογή που έχει γίνει να προτάσσονταιµικροπολιτικοί υπολογισµοίείναι που οδηγεί σε τέτοιου τύπου επιλογές και εξελίξεις». Και συµπλήρωσε: «Νοµίζω ότι η συντηρητική παράταξη θα ταλαιπωρηθεί για πολύ καιρό ακόµη γιατί αυτή η νοοτροπία έχει χαράξει έναν δρόµο που δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξει».

Ο ίδιος υπενθύµισε την αρχική στάση της Ν.∆. και τις καταγγελίες της για επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και τόνισε, µεταξύ άλλων, πως «αυτό δεν το έκαναούτε θα το κάνω ακόµη και στην Ολοµέλεια της Βουλής, όταν θα κατατεθεί το σχέδιο νόµου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση…».

ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ. Πάντως την επίµαχη ρύθµιση υπερψήφισε και ο ΛΑΟΣ σε αντίθεση µε τα κόµµατα της Αριστεράς (ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), ενώ από την πλευρά τουο βουλευτής της Ν.∆. Χρήστος Ζώης υποστήριξε ότι σε καµία περίπτωσητο κόµµα του «δεν άλλαξε γραµµή». Κι αυτό γιατί – όπως είπε –«εµείς δεντοποθετηθήκαµε δογµατικά αντίθετα στηναύξηση τουωραρίου εργασίας, αλλά καλέσαµε την κυβέρνηση να τεκµηριώσει τους ισχυρισµούς της».

«∆εν αντιλαµβάνοµαι ποιο είναι το νόηµα της συζήτησης όταν η κυβέρνηση προσπαθεί ετσιθελικά να περάσει από το έναstatus σ’ ένα άλλο… Σας είπαµεότι λέµε “όχι”σε ατεκµηρίωτες προτάσεις, στα πυροτεχνήµατα. Εξαπολύσατε µια επικοινωνιακή καταιγίδα ότι η Ν.∆. καταψηφίζει τη διάταξη. Πότε έγινε αυτό; Συζητήσαµε; Ψηφίσαµε;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Την επίµαχη ρύθµιση µε την οποία επιµηκύνεται κατά 2½ ώρες το ωράριο των δηµοσίων υπαλλήλων υπερψήφισε και ο ΛΑΟΣ, σε αντίθεση µε τα κόµµατα της Αριστεράς

Ο φόβος της ανταρσίας βουλευτών έφερε την αναδίπλωση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ , nasopoulos@dolnet.gr

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να βρεθεί αντιµέτωπη µε µια ανταρσία γαλάζιων βουλευτών στη Βουλή ανάγκασε την Ν.Δ. να κάνειαναδίπλωση και να υπερψηφίσει τελικώς τηναύξηση του χρόνου εργασίας στο Δηµόσιο στις 40 ώρες (από 37,5) εβδοµαδιαίως. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις βουλευτές είχαν διαµηνύσει στους επιτελείς της Συγγρού ότι, εάν δεν τεθεί ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας, δεν σκόπευαν από την πλευρά τους να καταψηφίσουν την κυβερνητική ρύθµιση.

Ο συναγερµός που σήµανε στο γαλάζιοεπιτελείο έγινε ακόµη µεγαλύτερος όταν διαπιστώθηκε ότι στην Κοινοβουλευτική Οµάδα το κλίµα ήταν ιδιαίτερα βαρύ και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για διαρροές από σηµαντικό αριθµό βουλευτών που δήλωναν έκπληκτοι από την αρχική θέση του κόµµατος.

Η κατάσταση που διαµορφωνόταν στο εσωκοµµατικό πεδίο εκτιµήθηκε σε ειδική σύσκεψητων στενών συνεργατώντου κ.Σαµαρά προχθές αργάτο απόγευµα,κατά την οποία αποφασίστηκε η Ν.Δ. να αναδιπλωθεί.

Κι αυτό γιατίκρίθηκε πως σε διαφορετική περίπτωση η εικόνα του κόµµατος θα µπορούσε να υποστεί ένα µεγάλο πλήγµα παραµονές της παρουσίασης της αναθεωρηµένης οικονοµικήςπρότασής του (Ζάππειο II). Κατά τις ίδιεςπηγές, δεν εξετάστηκε το ενδεχόµενο να επιβληθεί κοµµατική πειθαρχία προκειµένου οι γαλάζιοι βουλευτές να καταψηφίσουν το 40ωρο, καθώς είχε ήδη προκριθεί ηστροφή του κόµµατος.

Κατόπιν αυτού, τογαλάζιο επιτελείο αποδύθηκε σε αγώνα δρόµου προκειµένου να πείσει ότι εξαρχής ήταν υπέρ της θέσπισης του 40ωρου και η διαφωνία του απέναντιστην κυβερνητική ρύθµιση είχε να κάνει µε επιµέρους ζητήµατα και όχι επί της αρχής.

Η επίσηµη θέση του κόµµατος ήταν ότι υπήρξε «σύγχυση» και «παρεξηγήθηκαν» όσα είχε ανακοινώσει µια ηµέρα νωρίτερα στη Βουλή ο αρµόδιος τοµεάρχης Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, στηλιτεύοντας την επίµαχη διάταξη.

Παρέπεµπαν, µάλιστα, και σε παρέµβαση που έκανε νωρίς χθες το πρωί ο τοµεάρχης (στον «Βήµα 99,5») για να ξεκαθαρίσει ότι η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει το 40ωρο.

Το µήνυµα για τη δυσφορία που επικρατούσε στη γαλάζια Κ.Ο. πάντως είχε ήδη φροντίσει να εκπέµψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης,ενώ άλλοι βουλευτές δεν έκρυβαντην ανησυχία ότι το κόµµα, λόγω της αρχικής θέσης του, θα βρεθεί υπόλογο για «ροπή στον λαϊκισµό» και θα κατηγορηθεί ότι κινείταιµε τη λογική «όχι σε όλα». «Εγώυποστηρίζω το 40ωρο, θα µου κάνει εντύπωση εάν η Ν.Δ. δεν ψηφίσει. Οι λίγοι συνεπείς δηµόσιοι υπάλληλοι καλύπτουν και εκείνους που δεν ανταποκρίνονται...» ανέφερε(στη ΝΕΤ) ο τοµέρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., ενώ πρόσθεσε ότι καταστρατηγείται η ισότητα από την άνιση µεταχείριση του ιδιωτικού και δηµοσίου υπαλλήλου.

ΣΥΓΧΥΣΗ. Την αρχική θέσητης Ν.Δ. κατά του 40ωρου προσπαθούσαν την ίδια ώρα ναδικαιολογήσουν άλλοι βουλευτές, αποκαλύπτοντας τη σύγχυση που επικρατούσε στην Κοινοβουλευτική Οµάδα.Ενδεικτική είναι η παρέµβαση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος – αγνοώντας προφανώς τη νεώτερηδήλωση του κ. Ζώη – ανέφερε πως «ο λόγος για τον οποίοκαταψηφίστηκε η συγκεκριµένη ρύθµιση είναι γιατί δεν ήταν σφαιρική, συνολική, ώστε να αντιµετωπίζει τα εργασιακά ζητήµατα και να εγγυάται την εύρυθµη λειτουργία του στενότερου δηµόσιου τοµέα».

Αλλοι βουλευτές πάντως συνέδεαν σε κατ’ ιδίαν συνοµιλίες τους την αρχική θέση του κόµµατος µε τη γενικότερη προσπάθεια να αποκοµίσει η Ν.Δ. πολιτικά κέρδη από τη φθορά που προκαλούν στην κυβέρνηση αντίστοιχες αποφάσεις που µεταβάλλουν τα εργασιακά δικαιώµατα. «Είναι βέβαιο ότι δεν είχε προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση στο κόµµα. Διαφορετικά δεν εξηγείται µια απόφαση που φέρνει τη Ν.Δ. αντιµέτωπη µε βασικές αρχές που υπηρετεί. Θα ήταν χτύπηµα στηναξιοπιστία µας να στηρίζουµε τα προνόµια στο Δηµόσιο και την ίδια στιγµή να προτείνουµε ευρείες αποκρατικοποιήσεις, µείωση της δηµόσιαςσπατάλης και λιγότεροκράτος», σχολίαζε χθες το βράδυ βουλευτής του Λεκανοπεδίου, ο οποίοςαπέκλειε το ενδεχόµενο να κινήθηκε αυτοβούλως ο αρµόδιος τοµεάρχης και απέδιδε το όλο ζήτηµα που δηµιουργήθηκε σε «φάλτσο» τουκοµµατικού επιτελείου.

Δεν εξετάστηκε το ενδεχόµενο να επιβληθεί κοµµατική πειθαρχία προκειµένου οι γαλάζιοι βουλευτές να καταψηφίσουν το 40ωρο

ΓΝΩΜΗ Οι δύο όψεις της Δεξιάς
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Υπήρχαν ανέκαθεν – καιγια ένα διάστηµα συνυπήρχαν – δύο Δεξιές στην Ελλάδα. Μια Δεξιά αστική και πολιτισµική, του Μελιγαλά αλλά και της Χαϊδελβέργης, της συντήρησης αλλά και της διανόησης, των «εθνικών» ιδεών αλλά και των καλών τρόπων, του λαού αλλά όχι του πεζοδροµίου, του σαλονιού αλλά όχι µόνο του νεοπλουτισµού. Και µια Δεξιά ψευτο-λούµπεν και βλαχο-µπαρόκ, τραµπούκικη και αντικοινοβουλευτική, των µεγάλων λόγων αλλά και των ύβρεων κατάτου αντιπάλου, της Γιουροβίζιον και του Μπαϊρακτάρη, του χρήµατος και τηςεπιδεικτικής χυδαιότητας. Η πρώτη είχε εµβληµατικό εκπρόσωπο τον πραγµατικό Καραµανλή, έδωσε τη διαχείριση της εξουσίας (και)σε έναν Κωνσταντίνο Τσάτσο, έναν Γεώργιο Ράλλη, έναν Παναγιώτη Κανελλόπουλο, δίχασε την Ελλάδα αλλά καιτην έβαλε στην Ευρώπη, στηρίχτηκεστον χωροφύλακα αλλά και στον Χατζιδάκι. Η δεύτερη ήταν η Δεξιά του τρίκυκλου καιτου παρακράτους, του περίστροφου µέσα στηΒουλή, του υπουργού που φώναζε γηπεδικά συνθήµατα στη γιορτή της νεολαίας, του παιδιού του λαού-Ζορό, του «δηµοψηφίσµατος» του Χριστόδουλου και της κοροϊδίας των «Κουτόφραγκων», τηςεύκολης χρήσης των λέξεων «αντεθνικός»,«προδότης», «µειοδότης». αυτή ηµορφή της Δεξιάς αντί να καταστεί αναχρονιστική έγινε «µέινστριµ» την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα, τιµήθηκε πολιτικά και θεσµικά, πέρασε τον τρόπο και το ήθος της. Και µάλλον πια είναι, όπως απέδειξε το πρόσφατο ξέσπασµα (και η µη αποδοκιµασία) επιφανούς εκπροσώπου της, η µόνη όψη µιας παράταξης που κάποτε είχε, όπως ο τόπος χρειάζεται, περισσότερα να δώσει.
tanea.gr
ΤΑ ΝΕΑ
http://www.madata.gr/epikairotita/politics/104589.html

Ρέππας κατά των "τζιτζιφιόγκων" του υπ. Οικονομικών.

Ο Ρέππας κατά των "τζιτζιφιόγκων" του υπ. Οιονομικών


Για «τζιτζιφιόγκο» του υπουργείου Οικονομικών που διαρρέει ανακρίβειες, έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας διαψεύδοντας παράλληλα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τρόικα έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στο υπουργείο Μεταφορών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο κ. Ρέππας είπε πως η τρόικα θεωρεί ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του και απέδωσε τα δημοσιεύματα σε διαρροές κάποιου «τζιτζιφιόγκου από το υπουργείο Οικονομικών».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Μεταφορών, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών μετείχε ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ Γιώργος Κυριακός, πρώην πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ.

Η αποστροφή αυτή του κ. Ρέππα ουσιαστικά ανοίγει μέτωπο με το υπουργείο Οικονομικών, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από το οικονομικό επιτελείο.

Πάντως, η νέα κόντρα μεταξύ υπουργών έρχεται λίγες ώρες μετά τη σαφή προειδοποίηση του πρωθυπουργού πως θα προχωρήσει «με εκείνους που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα» και τις αναφορές του για φέουδα.
tanea.gr

Ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας με ... 10 γράμματα!


Ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας με ... 10 γράμματα!

Ο Ελληνας Τέλης (Αριστοτέλης) Μυστακίδης, δεύτερος τη τάξει στέλεχος της Glencore, ετοιµάζεται να εισέλθει στο κλαµπ των δισεκατοµµυριούχων και να αναδειχθεί στον δεύτερο πλουσιότερο Ελληνα στο τέλος τουµήνα (µετά τον Σπύρο Λάτση), όταν ολοκληρωθεί η είσοδος του κολοσσού εµπορίας πρώτων υλών στα χρηµατιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ. Η δηµόσια εγγραφή - µαµούθ της πολυεθνικής που εδρεύει στο Μπάαρ της Ελβετίας, αξίας 61 δισ. δολαρίων, καθιστά τα υψηλόβαθµα στελέχη της, τα οποία είναι ταυτόχρονα µεγαλοµέτοχοί της, σε σύγχρονους Κροίσους. Ο κ. Μυστακίδης εκτιµάται ότι θα αποκτήσει µετά τη δηµόσια εγγραφή, που ξεκίνησε προχθές προσελκύοντας «τεράστιο ενδιαφέρον», περιουσία αξίας 3,7 δισ. δολαρίων. Ο 49χρονος µάνατζερ, ο οποίος σπούδασε Οικονοµικά στο London School of Economics, είναι επικεφαλής των τµηµάτων χαλκού και µολύβδου της επιχείρησης.Εργάζεται στην Glencore, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά, πώληση και µεταφορά εµπορευµάτων (πετρέλαιο, πολύτιµα µέταλλα, τρόφιµα κ.λπ.)

από το 1993, ενώσυµµετέχει στη διοίκηση δύο σηµαντικών εταιρειών του οµίλου, της Mopani Copper Mines και της Recyclex.

Στα 3,7 δισ. δολάρια αποτιµάται και η περιουσία του εταίρου επικεφαλής του χαλκού και µολύβδου Ντάνιελ Μέιτ, ο οποίος θα αναδειχτεί στον τέταρτο πλουσιότερο Ισπανό. Σε καλύτερη µοίρα βρίσκεται φυσικά ο διευθύνων σύµβουλος του κολοσσού Αϊβαν Γκλέιζενµπεργκ, ο οποίος µετά τη δηµόσια εγγραφή θα συµµετέχει στην εταιρεία µε 15,8% (έναντι 18,1% σήµερα), µε το µερίδιό του να αποτιµάται στα 10 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους Ευρωπαίους.

Η αρχική δηµόσιαπροσφορά της Glencore καλύφθηκε λίγες µόλις ώρες µετά την έναρξη της διαδικασίας και τη δηµοσίευσητου 1.566

σελίδων ενηµερωτικού, εξέλιξη που χαιρέτισε ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας. Αλλωστε, η αποτίµηση της Glencore καθιστά τη δηµόσια εγγραφή της µια από τις µεγαλύτερες των τελευταίων ετών, ενώ η διαδικασία εισόδου στο χρηµατιστήριο αποκάλυψε την ιδιοκτησιακή της δοµή. Μαζί µε τους Γκλέιζενµπεργκ, Μέιτ και Μυστακίδη, δύο ακόµη στελέχη, ο Τορ Πέτερσον, επικεφαλής του άνθρακα, και ο Αλεξ Μπιρντ, επικεφαλής του πετρελαίου, συµµετέχουν στη χρυσή πεντάδα µε περιουσία αξίας 3,2 δισ. δολαρίων και 2,8 δισ. αντίστοιχα. Πέρα όµως από τους δισεκατοµµυριούχος, η δηµόσια εγγραφή της Glencore θα ανα δείξει και αρκετούς εκατοµµυριούχους. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο οικονοµικός διευθυντής της εταιρείας Στίβεν Κάλµιν. Οµως η Glencore, που είχε πέρυσι έσοδα 145 δισ. δολάρια και κέρδη 5,3 δισ. δολάρια, δεν έδωσε στη δηµοσιότητα τα ονόµατα των 500 υπαλλήλων που κατέχουν µετοχές σε ποσοστό µικρότερο του 3%.

Αλλωστε, η εταιρεία φηµίζεταιγια τη µυστικοπάθεια και τους χαµηλούς της τόνους. Η ταυτότητα των στελεχών της ήταν µέχρι πρότινος άγνωστη, ενώ ακόµη και µετά την ανακοίνωση της δηµόσιας εγγραφής ελάχιστα είναι γνωστά για τους περισσότερους εκτός από τον 54χρονο επικεφαλής της. Μάλιστα, ο κ. Μυστακίδης απέφυγε να µιλήσει στα «ΝΕΑ» όταν επικοινωνήσαµε µε το γραφείο του στην Ελβετία.
ΤΑ ΝΕΑ
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/104581.html

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ........ΕΡΩΤΙΚΑ!!!!!


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ, Ο ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟ.

ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ.....ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!

Έθνος

Βήμα τίτλου!


Ερυθρόλευκος βάφτηκε ο πρώτος τελικός της Α1 πόλο γυναικών, με τον Ολυμπιακό να σπάει την έδρα της Βουλιαγμένης με νίκη 7-6 στον Λαιμό.
Τα κορίτσια του Χάρη Παυλίδη απέδειξαν την ανωτερότητα που είχαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και πήραν ένα παιχνίδι που κρίθηκε στη θέληση και στις μονομαχίες.
Το ματς κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα σκορ και κρίθηκε στη διαφορά του ενός μόλις τέρματος, ωστόσο η ομάδα του Ολυμπαικού από την ώρα που πήρε το πάνω χέρι έδειξε ότι είχε τον πρώτο λόγο.
Ντέρμπι σε όλη τη διάρκεια ήταν το παιχνίδι, με τις "ερυθρόλευκες" να παίρνουν στην ουσία την πρωτοβουλία των κινήσεων στο δεύτερο οκτάλεπτο και από εκεί και πέρα να μην επιτρέπουν στη γηπεδούχο ομάδα να ξαναπεράσει μπροστά. Η διαφορά μεγάλωνε και ο Ολυμπιακός έδειχνε ότι θα το πάρει πιο άνετα το διπλό, κάνοντας το βήμα τίτλου στην έδρα της Βουλιαγμένης.
Τελικά η αντίπαλη ομάδα αντέδρασε και ισοφάρισε την διαφορά των δύο πόντων. Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με ένα ακόμη γκολ και καλή άμυνα που δεν επέτρεψε στην ομάδα της Αλεξίας Καμμένου να απειλήσει για να στείλει το ματς στην παράταση. Τέλος καλό, όλα καλά και επόμενο ραντεβού στην έδρα του Θρύλου.

* Στον Λαιμό βρέθηκε και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος που είδε την ομάδα του Θρύλου και τη σύντροφό του Μαρία Τσουρή να πανηγυρίζουν τη νίκη.
Live από το gavros.gr:
Δ' οκτάλεπτο:
* τέλος του αγώνα
6-7 Η Αντωνάκου σκοράρει με λόμπα!
6-6 Η Ασημάκη έφερε στα ίσια το ματς.
5-6 Η Ρουμπέση συνεχίζει να κρατά στο ματς τη Βουλιαγμένη.
Γ' οκτάλεπτο:
* Τέλος τρίτου οκταλέπτου
4-6 Η Μαυρέλου απαντά δεύτερη φορά στην Ρουμπέση!
4-5 Από τη Ρουμπέση ξανά.
3-5 Η Μαυρέλου από κοντά!
3-4 Με παίκτρια παραπάνω, η Ρουμπέση μείωσε.
2-4 Η Σταυρούλα Αντωνάκου αυξάνει τη διαφορά.
Β' οκτάλεπτο:
* Τέλος οκταλέπτου.
2-3 Προβάδισμα από την Μανωλιουδάκη στο 1.44
2-2 Από την Άλκηστη Αβραμίδου.
* Η Τσουρή έπιασε πέναλτι στο 4.06 πριν την ανάπαυλα.
2-1 Η Τσουκαλά σκοράρει στο 5.14 πριν το ημίχρονο.
1-1 γκολ από την Μανωλιουδάκη που φέρνει το ματς στα ίσια με παίκτρια παραπάνω.
A' οκτάλεπτο:
* Τελος πρώτου οκταλέπτου.
1-0 Κόνουκ (Στο τελευταίο λεπτό της περιόδου μπήκε το πρώτο γκολ).

Τα οκτάλεπτα: 1-0, 1-3, 2-3, 2-1.
Βουλιαγμένη (Καμμένου): Κούβδου, Τσουκαλά, Μελιδώνη, Κόνουκ, Λιόση, Ασημάκη, Ρουμπέση, Γερόλυμου, Κουτέλη, Λαρά.
Ολυμπιακός (Παυλίδης): Τσουρή, Χατζηαλέξη, Πάτερου, Ψούνη, Μανωλιουδάκη, Αβραμίδου, Μαυρέλου, Φαν Μπέλκουμ, Κουγιουμτζή, Μπαλωμενάκη, Αντωνάκου, Πενταράκη, Γαραντζιώτη.
http://www.gavros.gr/Default.aspx?id=117159&nt=108&lang=1

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Θανάση Βέγγο


Ανεπανάληπτη είναι η κοσμοσυρροή στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο Θησείο όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία για το Θανάση Βέγγο, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά από αίτημα του ιδίου, σε ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού προς το πρόσωπο του αξέχαστου κωμικού μας ηθοποιού...

Χιλιάδες κόσμου βρίσκονται μέσα και έξω από την εκκλησία θέλοντας να αποχαιρετήσουν τον αγαπημένο όλων των Ελλήνων, τον καλύτερο άνθρωπο της χώρας αυτής…

Οι δρόμοι γύρω από την εκκλησία έχουν κλείσει και ακόμη και τώρα προσέρχεται κόσμος στο σημείο για να υποβάλλει τα σέβη του στον μεγάλο αυτό Έλληνα!

Η σύζυγός του, Μίνα, ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας υποβασταζόμενη, ταλαιπωρημένη τόσο από την πολύμηνη νοσηλεία του Θανάση Βέγγου όσο και από το πικρό χαμό του συντρόφου της ζωής της…

Η οικογένεια του Θανάση Βέγγου εμμένει στην απόφαση της -κατ' απαίτηση του ίδιου- να γίνει η κηδεία σε στενό οικογενειακό κύκλο και δεν ανακοινώνει που θα κηδευτεί ο μεγάλος κωμικός μας ηθοποιός.

Ηθοποιοί και καλλιτέχνες υποβάλλουν τα σέβη τους

Αρκετοί καλλιτέχνες και ηθοποιοί βρίσκονται στο σημείο και περιμένουν υπομονετικά να υποβάλλουν τα σέβη τους στον άνθρωπο που αγάπησαν όλοι οι Έλληνες. Μεταξύ αυτών ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Κώστας Πρέκας, η Βάσια Τριφύλλη, η Άννα Φόνσου, ο Μανούσος Μανουσάκης, η Ειρήνη Κουμαριανού κ.ά.

Η συγκίνηση είναι έκδηλη, όλοι αισθάνονται πως οφείλουν ένας μέρος της ψυχής τους, της προσωπικότητας τους στον μεγάλο αυτό Έλληνα... Οι μόνες λέξεις που μπορούν αν ψελλίσουν όλοι μέσα σε λυγμούς είναι ότι "πρόκειται για τέλος εποχής. Θα είναι αθάνατος".

Παράλληλα, αμέτρητα είναι τα στεφάνια που έχουν αποσταλλεί με ευχές για καλό ταξίδι στον μεγάλο Θανάση Βέγγο...

Είναι ένας αποχαιρετισμός αντάξιος του "Θανάση των Ελλήνων", του ανθρώπου που κατάφερε να πάρει έναν ταλαιπωρημένο λαο και να μετατρέψει τα δάκρυα του σε γέλιο και δάκρυα χαράς και ελπίδας...



Ντεμπούτο για Πρίντεζη!!!

Στα πλάνα του Ντούσαν Ίβκοβιτς για το παιχνίδι της Τετάρτης (4/5, 19:00, ΕΤ1) βρίσκεται ο Γιώργος Πρίντεζης, που θα κάνει το ντεμπούτο του μετά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό. Εκτός αποστολής οι τραυματίες Βασίλης Σπανούλης και Ράσο Νεστέροβιτς, όπως και ο Μιχάλης Πελεκάνος για λόγους τακτικής.

Ο Γιώργος Πρίντεζης επέστρεψε στον Ολυμπιακό αλλά δεν ήταν στη δωδεκάδα του πρώτου (30/4) αγώνα (για την πρώτη φάση των πλέι - οφ) με τον Κολοσσό (90-55) στο ΣΕΦ, καθώς δεν είχε καλά - καλά κάνει ούτε 2 προπονήσεις με τους ερυθρόλευκους.
 
 
Μετά την λήξη της αναμέτρησης με τους Ροδίτες και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε δηλώσει ότι ο "Πριντ" ήταν ένας παίκτης που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, ενώ είχε αποκαλύψει πως ο 26χρονος φόργουορντ ήταν σε πολύ καλή κατάσταση προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πως θα τον συμπεριελάμβανε στην δωδεκάδα του αγώνα της Τετάρτης (4/5) κόντρα στην ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, στο "Βενετόκλειο".

Όπερ και εγένετο, αφού ο παίκτης βρίσκεται στα πλάνα του "Ντούντα" για το δεύτερο ματς με τον Κολοσσό και πέταξε με την αποστολή των ερυθρολεύκων για το "Σμαραγδένιο Νησί", το απόγευμα της Τρίτης (3/5). Ο Πρίντεζης θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του σε αυτό το παιχνίδι και αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής. Πρέπει γρήγορα να μπει στο κλίμα και τον ρυθμό της ομάδας και βέβαια να μάθει τα συστήματα αλλά και να προσαρμοστεί στον ρόλο του και σε αυτά που θα του ζητήσει ο προπονητής του.

Ο διεθνής φόργουορντ θα κληθεί να βοηθήσει κυρίως στη θέση "4", μαζί με τον Ζόραν Έρτσεγκ, αφού ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, μετά τον τραυματισμό του Ράσο Νεστέροβιτς, θα "ανέβει" μια θέση για να βοηθήσει τους Γιάννη Μπουρούση και Ανδρέα Γλυνιαδάκη να καλύψουν το κενό που προέκυψε στο "5" μετά την απώλεια του Σλοβένου σέντερ.

Εκτός αποστολής για το παιχνίδι της Τετάρτης (4/5) έμειναν οι λαβωμένοι Βασίλης Σπανούλης και Ράσο Νεστέροβιτς, καθώς επίσης και ο Μιχάλης Πελεκάνος για λόγους τακτικής.
http://www.redplanet.gr/basket/a1_basket/ntempouto-gia-printezh.851256.html

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΕΜΠΛ!!!!!!

Στα ερυθρόλευκα με τρέλαΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΟΛΙΒΙΑ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ
Ο αρχηγός και ο πολυτιμότερος. Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, στη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα της καρδιάς του, τον Ολυμπιακό, πανηγύρισε τις πιο πολύτιμες κούπες της καριέρας του. Ο Ρολάντο Ντεσπέιν, στην παρθενική χρονιά του στην Ευρώπη, πρόλαβε να αγαπήσει τον Θρύλο και να γράψει το όνομά του στην ιστορία, με το επικό τρεμπλ των "ερυθρολεύκων".
Πρωτάθλημα και Κύπελλο και Σούπερ Καπ, με τον Κουβανό να αναδεικνύεται πολυτιμότερος στους δύο πρώτους θεσμούς. Το πάθος που συνδέεται με κάθε πτυχή του Ολυμπιακού έχει μπολιάσει και τους δύο, αφού περιμένουν την κίνηση της διοίκησης για να συνεχίσουν να σηκώνουν κούπες στο Λιμάνι. Ο λόγος πρώτα στον αρχηγό, που κράτησε την ομάδα ενωμένη στα δύσκολα.

Ανδρέα, έφτασες αισίως τα τρία πρωταθλήματα, ισάριθμα Κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ. Ηταν η κούπα κόντρα στον Ηρακλή ξεχωριστή;Πιο γλυκιά γιατί ήταν μέσα από αντιξοότητες. Επιβραβεύτηκαν οι κόποι μας όλη τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Ηταν επιτυχία εκατό τοις εκατό. Βγήκε γιατί ο Ολυμπιακός έχει αυτό το καλό. Νιώθουμε ότι εμείς καθορίζουμε τη μοίρα μας, δεν ασχολούμαστε με προβλήματα, με το ότι είμαστε απλήρωτοι, τραυματίες. Γι' αυτό επιτύχαμε όλους τους στόχους μας.

Πότε πιστέψατε ότι θα φτάσετε στο στόχο σας;Στην αρχή της σεζόν, στο Σούπερ Καπ, ήμασταν σε καλή κατάσταση. Είχαμε γυρίσει από την εθνική ομάδα, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, το πιστεύαμε ότι θα το πάρουμε. Στη συνέχεια κάναμε αρκετές ήττες, η ομάδα έφτασε μέχρι και την όγδοη θέση, πράγμα πρωτοφανές για τον Ολυμπιακό, αλλά επιστρέψαμε παιχνίδι με παιχνίδι. Φτάσαμε στην τετράδα και μετά έφυγαν ο Γκουλινέλι, ο Ζέκοφ, ο Κραλ. Στόχος μας έγινε να παίξουμε στα πλέι οφ. Το κλίμα αντιστράφηκε με τη νίκη στον Ηρακλή. Μας έδωσε πολλή δύναμη, ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα παρά το γεγονός ότι χάσαμε από ομάδες που ο Ολυμπιακός κέρδιζε μέσα έξω με 3-0.

Τι σας κρατούσε όλη τη σεζόν;
Λέγαμε, παρά τα προβλήματα, να πάρουμε έναν τίτλο. Ευτυχώς δεν πήραμε έναν αλλά τρεις. Οταν μπαίνεις μέσα στο γήπεδο δεν τα σκέφτεσαι, λειτουργείς σαν επαγγελματίας. Αυτό συμβαίνει στον Ολυμπιακό. Οταν φοράς τη φανέλα του, βγάζεις όλο το πάθος σου. Θέλεις να την τιμάς, οπότε παίζεις στο μάξιμουμ.


Οι παλιοί "τραβούσαν" τους νέους ή το αντίθετο;Δεν παίζει ρόλο, είτε είσαι 20 είτε 38. Ολοι θέλαμε πρωτάθλημα, όλοι θέλαμε Κύπελλο, τα δίναμε όλα μέσα στο γήπεδο. Οι παλιοί ίσως ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι, καθοδηγούσαμε την ομάδα.

Ποιον τίτλο από τους τρεις φετινούς ξεχωρίζεις;
Ηταν πολύ σημαντικό για εμάς το Κύπελλο. Κερδίσαμε τον πλήρη Ηρακλή, την καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα βάσει βαθμολογίας, που είχε και περισσότερους φιλάθλους στην Ορεστιάδα. Τότε είχαμε πει ότι αν καταφέρουμε να μπούμε στα πλέι οφ, θα πάρουμε και το πρωτάθλημα. Μιλήσαμε, οι παίκτες μεταξύ μας και άτομα μέσα στην ομάδα και όπως αποδείχθηκε, δεν κάναμε καμία ήττα στην τετράδα.

Πώς αισθάνεται ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού, όπως είσαι εσύ, να είναι και αρχηγός της ομάδας;Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, που με ψήφισαν. Ηταν τιμή μου να είμαι αρχηγός του Ολυμπιακού, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα, όταν ξεκινούσα το βόλεϊ, δεν το φανταζόμουν. Ούτε καν ότι θα παίξω στον Ολυμπιακό.
Μεγάλωσες με θρυλικές ομάδες, είναι η αλήθεια.
Ηταν η ομάδα που πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη, που είχε παίξει σε τόσα final 4 του Champions League. Με πολύ καλούς παίκτες, όπως ο Βίλντε, ο Τσακιρόπουλος, ο Θεοδωρίδης, ο Ζελιάσκοφ.

Περίμενες τον άθλο του τρεμπλ;
Η πρώτη ομάδα που έκανε τρεμπλ ήταν ο Ηρακλής, το 2004-05, όταν διέθετε Μπολ, Χοφ, Στάνλεϊ, Γκιούρδα, Μπάεφ, από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Και μετά το πέτυχε ο Ολυμπιακός, με τη διαφορά ότι δεν στηρίχθηκε στην εμπειρία αλλά στο νέο αίμα του ελληνικού βόλεϊ. Παίκτες που στις ομάδες τους δεν έπαιζαν βασικοί, που αγωνίστηκαν πρώτη φορά στην Α1 και αυτό είναι κάτι εξαιρετικό.

Πώς βλέπεις το μέλλον σου στον Ολυμπιακό; 
Δεν θέλω να φύγω. Είμαι Ολυμπιακός, αγαπάω την ομάδα και θέλω να μείνω. Είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου αλλά έχω απογοητευτεί από τις υποσχέσεις που έχουμε πάρει αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Είμαστε επαγγελματίες και από αυτό ζούμε. Τουλάχιστον είμαι πλούσιος σε τίτλους.

Φέτος ήσουν κι εσύ από αυτούς που έσφιξαν τα δόντια και συνέχισαν τραυματίες.Από τον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό μέσα στο Ρέντη (σ.σ. στις 02 Μαρτίου), έπαθα υποτροπή στο διάστρεμμα του 2007. Δεν μπορούσα να κάνω προπονήσεις όπως ήθελα. Εκανα μαγνητική πριν τον τελικό Κυπέλλου που έδειξε επιπλέον οστικό οίδημα, οστεόφυτα… Ο,τι ήταν να πάθω, το έπαθα. Ο γιατρός μου συνέστησε να μείνω εκτός ένα μήνα, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα και δεν το ήθελα κιόλας. Είπα στον κόουτς ότι όσο αντέχω θα παίζω. Στο τέλος, προστέθηκαν και μυϊκοί τραυματισμοί σε δικέφαλο και γαστροκνήμιο. Ευτυχώς που κάναμε θεραπείες με τον Γιώργο Παπαγεωργίου (σ.σ. τον φυσιοθεραπευτής του Ολυμπιακού) και βγήκε η χρονιά.

Ποιον θεωρείς αποκάλυψη της χρονιάς; Θα μπορούσα να πω ο Τζούριτς αλλά έχει αγωνιστεί εξαιρετικά σε υψηλό επίπεδο τρεις συνεχόμενες χρονιές. Αποκάλυψη για εμένα ήταν ο Ντίμα. Ηρθε από την Α2 κατευθείαν να παίξει στον Ολυμπιακό. Στην αρχή θα ήταν δεύτερος αλλά ούτε αλλαγή δεν έπαιζε αφού έμπαινε ο Κοκκινάκης. Είχε το πάθος να παίξει, να αγωνιστεί καλά στον Ολυμπιακό και τα κατάφερε αλλά έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Ολα εξαρτώνται από αυτόν.

Τι έχεις να πεις για τον προπονητή σας, Γιάννη Καλμαζίδη;Ο Γιάννης είναι τέσσερα χρόνια προπονητής και έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα. Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, δουλευταράς, κράτησε την ομάδα ήρεμη παρά τις δυσκολίες. Γίνεται καλύτερος κάθε χρόνο και είναι νέος με μεγάλο μέλλον μπροστά του. Πιστεύω ότι αν μείνει ο κορμός στον Ολυμπιακό, πολύ δύσκολα θα τον φτάσει άλλος προπονητής σε τίτλους.

Θα ήθελες να ευχαριστήσεις κάποιον άλλο; Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εργοφυσιολόγο κύριο Γιώργο Σκόλια τον οποίο θεωρώ όχι μόνο εγώ αλλά και αρκετά άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό ως κορυφαίο στον τομέα του για την σημαντική δουλειά που έχει κάνει. Και επίσης τον φίλο, ποδίατρο και χειροπράκτη Βαγγέλη Δήμου για όσα έχει προσφέρει σε εμένα και αρκετούς συμπαίκτες μου.
Και τώρα για το μέλλον;Είναι στο χέρι της διοίκησης αφού όλοι θέλουν να μείνουν στον Ολυμπιακό. Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας για να μείνει η ομάδα στην κορυφή, πρωταγωνίστρια και με αυτό τον κορμό πιστεύω ότι μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε και στην Ευρώπη. Υλικό και προπονητής υπάρχει, τον λόγο τώρα έχει η διοίκηση.

Μέχρι τώρα ο μόνος σταθερά κοντά σας ήταν ο κόσμος του Ολυμπιακού.
Ο Ολυμπιακός είναι ο κόσμος του. Ούτε οι παίκτες, ούτε οι προπονητές, ούτε ο πρόεδρος. Είναι η ραχοκοκαλιά του Ολυμπιακού. Μόνο αυτοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για βοήθεια. Οι απλοί φίλαθλοι και οι Σύνδεσμοι ανά την Ελλάδα. Η ομάδα δεν θα ήταν αυτή που ήταν χωρίς αυτούς.

"ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ"

"Είναι στο αίμα του κάθε Κουβανού να θέλει να κερδίζει. Πάντα όταν υπόσχομαι κάτι το κάνω. Ισως αργώ αλλά το κάνω". Ο Ρολάντο Ντεσπέιν, όπως και όλος ο Ολυμπιακός αμφισβητήθηκε στο ξεκίνημα και αποθεώθηκε στο φινάλε. Ο Κουβανός ακραίος ήταν ο απόλυτος σταρ όχι μόνο του Θρύλου αλλά ολόκληρου του ελληνικού βόλεϊ.

Γιατί άργησε να πάρει μπροστά η… κουβανική μηχανή;
Μου έλειπε η φυσική κατάσταση αλλά έκανα βάρη, ερχόμουν νωρίς στο γήπεδο και έφευγα από τους τελευταίους. Εχασα έξι κιλά το διάστημα που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Για δύο χρόνια εξάλλου δεν έκανα τίποτα. Μόνο σπίτι και πάρτι. Αλλά κάποια στιγμή σκέφτηκα το μέλλον μου και τότε ήρθε η πρόταση από τον Ολυμπιακό.

Υπάρχει εξέλιξη με την υπόθεση των συμβολαίων;
Δεν ξέρω τι θα γίνει. Εχει στείλει γράμμα ο μάνατζέρ μου στην FIVB (σ.σ. Διεθνή Ομοσπονδία βόλεϊ), θα ξεκινήσω κι εγώ τις επαφές στην Ελβετία. Πρέπει να μάθω τι θα γίνει. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δεν θέλω να πάω στην Πιατσέντσα.

Σκέφτεσαι να συνεχίσεις στον Ολυμπιακό;
Είναι αλήθεια, θέλω πολύ να μείνω. Αν αλλάξει η κατάσταση δεν το συζητάω. Αλλά, με όσα ζήσαμε φέτος, δεν τον πιστεύω. Εχω δύο μήνες μπροστά μου για να δω τι θα γίνει.

Τι περιλαμβάνει το προσεχές πρόγραμμά σου;
Θα πάω πρώτα στην Ιταλία, στη Ραβένα σε φίλους και μετά στο Κατάρ. Με έχουν προσκαλέσει να συμμετάσχω στα τελικά του πρωταθλήματος. Ξέρω ότι θα είναι εκεί ο Χουαντορένα, ο Καζίσκι, ο Βολκόφ μπορεί και ο Μίλκοβιτς.
Ξέρεις ότι έχει αναδειχθεί και αυτός MVP με τον Ολυμπιακό;
Ναι το ξέρω. Είδα και τον τελευταίο περσινό πόντο και ξέρω ότι αν το δοκίμαζα εγώ θα έσπαζα το γόνατό μου (γέλια). Επαιξα εναντίον του στο World League, τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος (γέλια)

Το ξέρεις ότι τον ξεπέρασες με το τρεμπλ;
Ναι (γέλια) Και νιώθω πολύ όμορφα που τα καταφέραμε αλλά δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Υπήρχαν πολλά προβλήματα. Ουσιαστικά πήραμε τα πάντα χωρίς τίποτα.

Πώς νιώθεις που είσαι κομμάτι της ιστορίας;
Το πετύχαμε, είναι η πρώτη φορά και μάλιστα την πιο δύσκολη χρονιά. Μάλλον είμαστε ήρωες. Πιστέψαμε ότι μπορούμε να γράψουμε ιστορία όταν πήραμε το Κύπελλο. Αποδείξαμε σε όλους τι αξίζουμε, παρότι και εγώ και ο Τζούριτς και ο Ανδρέας και ο Κουζούνης και ο Εστράδα είχαμε τραυματισμούς.

Η εικόνα που έχεις για τον Ολυμπιακό;
Σαν σύλλογος είναι μεγάλος. Εχουμε έναν απίστευτο τύπο, τον Σπύρο Μπλέτσα (σ.σ. τον φροντιστή του Ολυμπιακού), ο οποίος τα κάνει όλα μόνος του. Τον σέβομαι απεριόριστα. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος και χάρη σε αυτόν.

Υπήρχε επιπλέον κίνητρο για εσένα;
Ολοι υποστήριζαν ότι "ο Ντεσπέιν ήταν καλός στο παρελθόν αλλά…". Δεν μου αρέσει η προπόνηση, αλλά ξέρω τι χρειάζεται ο οργανισμός μου. Και μου αρέσει να παίζω και να νικάω. Οι τρεις κούπες και τα βραβεία του MVP, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, είναι η απάντησή τους.

Εγινες και ο αγαπημένος της κερκίδας…
Μετά τα συνεχόμενα 3-2 με τον Παναθηναϊκό με έβλεπαν φίλαθλοι στο δρόμο και μου έλεγαν "μπράβο Ντεσπέιν" και έκαναν κάποιες χειρονομίες που δεν θέλω να επαναλάβω, για το τι κάναμε στον Παναθηναϊκό (γέλια). Και τώρα που πήραμε το πρωτάθλημα, πάλι για τον Παναθηναϊκό μου λένε. Γι' αυτό κι εγώ δεν πρόκειται να παίξω ποτέ εκεί. Οι φίλαθλοι μας έδωσαν πολλή δύναμη. Ιδίως όταν χάναμε 2-0 στο Ρέντη, δεν σταμάτησαν καθόλου να μας εμψυχώνουν.
Ποιον τίτλο ξεχωρίζεις;
Του Κυπέλλου. Εκανα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια μου. Ανέβηκε η αυτοπεποίθησή μου, είδα ότι κάνω κάτι καλό και άρχισα να φορτσάρω για τη συνέχεια.

Πού βρίσκονται τα βραβεία σου;
Δεν έχω τίποτα. Τα έδωσα όλα στον άνθρωπο που θεωρώ δεύτερο πατέρα μου, τον Ρομπέρτο Φουσαρόλι. Θα τα εκθέτει στο εστιατόριο που θα ανοίξουμε στη Ραβένα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:


http://www.gavros.gr/Default.aspx?id=117161&nt=108

Βομβιστική επίθεση κατά της συνοδείας του Ταγίπ Ερντογάν.

Ένας αστυνομικός νεκρός.

  (Φωτογραφία:  Reuters
Newsroom ΔΟΛ

Financial Times: "Κούρεμα 55% στα ελληνικά ομολόγα"

Financial Times: "Κούρεμα 55% στα ελληνικά ομολόγα"

Απόψεις αναλυτών και διαχειριστών που θεωρούν σχεδόν σίγουρη μια απομείωση (κούρεμα) της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 55% φιλοξενούν στη σημερινή του έκδοση οι Financial Times.
Στο δημοσίευμά της η έγκριτη εφημερίδα χαρακτηρίζει «αναπόφευκτο» το σενάριο αναδιάρθρωσης, τονίζοντας πως οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Αθήνα πρέπει να κηρύξει «στάση πληρωμών» στα χρέη της.
Όπως σημειώνει η άνοδος των ελληνικών επιτοκίων τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα διετή ομόλογα, έχει τροφοδοτήσει τη συζήτηση και το ερώτημα για τις αγορές δεν είναι εάν, αλλά πότε και πώς θα αναδιαρθρώσει η Αθήνα το δημόσιο χρέος.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της Pimco κ. Andrew Balls σύμφωνα με τον οποίο Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Ακόμη, υποστηρίζει πως οι αγορές θα δουν διαρκή βελτίωση στην ψυχολογία μόνο όταν οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές αρχίσουν να μιλούν με μια ενιαία φωνή και ανακοινώσουν μια τακτική αναδιάρθρωση με αξιόπιστη στρατηγική εξόδου.
Όπως τονίζει, «οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι το χρεοστάσιο θα γίνει τον επόμενο χρόνο γιατί η Ελλάδα, αναμένεται να μείνει από χρήματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012». Προσθέτει δε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλες λήξεις ομολόγων την περίοδο 2012 και 2015, κάτι που ωθεί ορισμένους επενδυτές να πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να συνδυαστεί με περισσότερα δάνεια από την διεθνή κοινότητα, ώστε να γλιτώσουν οι ιδιώτες επενδυτές από μεγάλα κουρέματα.
Σύμφωνα με τους Financial Times οι χρηματοοικονομικές αγορές προεξοφλούν κούρεμα 55% στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που βάσει εκτιμήσεων της ING Investment Management θα σήμαινε ότι τα επιτόκια στα διετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα ανέλθουν από το 24,78% σήμερα, στο περίπου 45%.
«Τα νέα δάνεια θα είναι πολύ σημαντικά δεδομένου ότι και με κούρεμα 55%, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει έναν συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ 80% με βάση της σημερινές προβλέψεις, μέγεθος που θα παραμένει υψηλότερο από το όριο του 60% της Συνθήκης του Μάαστριχτ», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Τέλος, επικαλείται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες μια εθελοντική αναδιάρθρωση (με την συμμετοχή των επενδυτών) που θα περιέχει κάποιου είδους παράταση στις λήξεις ομολόγων, θα μπορούσε να γίνει φέτος και να ακολουθήσει πλήρης στάση πληρωμών το 2012 ή το 2013.
Πάντως, οι Financial Times ξεκαθαρίζουν πως κούρεμα 55% στα ομόλογα 262 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία θα δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες που κατέχουν μεγάλο τμήμα τους χρέους και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν ανοίγματα στην Ελλάδα, ενώ και η ΕΚΤ που διαθέτει 20-30 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
ΤΑ ΝΕΑ
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/104182.html

ΞΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. ΑΞΙΖΟΥΝ!!!!!! ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ.

Καλέ μου άνθρωπε…







Έχω δει άπειρες φορές αυτή τη σκηνή και τόσες άλλες…
Και πάντα έκλαιγα… δάκρυζα… από τα γέλια!
Σήμερα και πάλι την βλέπω και δακρύζω…
Αλλά είναι δάκρυα θλίψης…
Πριν λίγες μέρες μας άφησε ο Ρασούλης, μετά ο Παπάζογλου… Σήμερα ο Βέγγος…
Όπως είπε και ένας φίλος στο facebook, όλοι οι μεγάλοι φεύγουν σαν να μην αντέχουν το χάλι της Ελλάδας.
Πάνω σε αυτό θα κάνω μια ένσταση.
Δεν ξέρω αν ο Βέγγος ήταν μεγάλος.
Δεν μπορώ να προσδιορίσω αυτή τη λέξη για να αποφασίσω ότι κάποιος είναι μεγάλος.
Αλλά ξέρω ότι ο Βέγγος ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Το ξέρω μέσα μου, το ένιωθα κάθε φορά που τον έβλεπα…
Και ας μην τον είχα συναντήσει ποτέ από κοντά.
Η ψυχούλα του φαινόταν στο πρόσωπο του, στο χαμόγελο του, στην τρέλα του, στα λόγια του.
Και όσο μεγαλώνω, όσο βλέπω γύρω μου το χάλι μιας κοινωνίας παραδομένης στην ύλη, τόσο νιώθω την ανάγκη να γίνω πιο… ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Σ’ ευχαριστώ Θανάση για τις άπειρες στιγμές γέλιου που μου έχεις χαρίσει.
Μα πάνω από όλα, σ’ ευχαριστώ γιατί μου έδωσες δωρεάν μαθήματα για το πως να γίνω καλύτερος ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Καλό σου ταξίδι… καλέ μου άνθρωπε!

SCRATCH DAY στη Σύρο (7 Μαΐου 2011) στο πλαίσιο του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τις ΤΠΕ-Ε


http://day.scratch.mit.edu/event/378

Scratch Day in Syros Greece (7 May 2011)

Posted 4 weeks ago by Nikos Dapontes

Πριν τέσσερα χρόνια η «Oμάδα του Scratch» (http://www.scratch.mit.edu/  ) στο εργαστήριο του ΜΙΤ (Lifelong Kindergarten Group at MIT Lab) διοργάνωσε ένα Συνέδριο στην έδρα του. Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να παρουσιαστούν ποικίλες εργασίες απʼ όλο τον κόσμο και να συζητήσουν για την αξιοποίηση του ελεύθερου προγραμματιστικού περιβάλλοντος Scratch στο σπίτι, στο σχολείο, στα Clubs, σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα, σε Μουσεία.

Πριν τρία χρόνια αποφασίστηκε η καθιέρωση μιας Παγκόσμιας Ημέρας με τίτλο «SCRATCH DAY 2009» στις 19 Μαΐου και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη μια και διοργανώθηκαν 120 μικρές ή μεγάλες εκδηλώσεις σε 44 διαφορετικές χώρες (δύο από αυτές διοργανώθηκαν στη χώρα μας, στη Σύρο και στην Πάτρα). Πέρσι, 2010, πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας τέσσερις Ημέρες Scratch (Πάτρα, Ρόδος, Νάουσα, Αθήνα).Βλέπε στα ιστολόγια  http://scratchdaygr.blogspot.com/     και http://www.makolas.blogspot.com/
Φέτος, στο πλαίσιο του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών (Σύρος, 6-7-8 Μαΐου 2011) για τις «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση» (ΤΠΕ-Ε) εντάσσονται τέσσερεις εκδηλώσεις «Ημέρας Scratch», σύμφωνα με το Πρόγραμμα του Συνεδρίου (www.e-diktyo.eu) .

1. Νίκος Δαπόντες (Οργανωτής Scratch Day στη Σύρο, Σάββατο 7 Μαΐου  2011 http://day.scratch.mit.edu/event/378 ) στην Πολυγωνική αίθουσα του συγκροτήματος των σχολείων του Μάννα (10.00-11.30)
α. Παρουσίαση προγραμμάτων (projects) στο περιβάλλον του Scratch
β. Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το λογισμικό Scratch από τους διδάσκοντες;

2. Ιάκωβος Μαστρογιάννης, Κατερίνα Γλέζου, Σοφία Σωτηρίου: Παίζω, μαθαίνω και διερευνώ με το ελεύθερο λογισμικό Scratch, στο Εργαστήριο 3 (13.00-14.30)

3. Θαρρενός Μπράτιτσης, Ευανθία Λουκή: Αξιοποίηση του προγραμματιστικού περιβάλλοντος Scratch για τη διδασκαλία χωρικών εννοιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας,
στην αίθουσα συνεδρίας Νηπιαγωγών (10.40-10.50)

4. Χωριανοπούλου Ελένη, Παπανικολάου Α. Κυπαρισσία: Μελετώντας Αλγοριθμικές Δομές στο περιβάλλον Scratch και σε ένα Πλαίσιο Μάθησης που βασίζεται σε Συνθετικές Εργασίες,
στην αίθουσα συνεδρίας Πληροφορικών (10.45-11.00)

Νίκος Δαπόντες

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. ΣΥΡΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στη Ναυτική Βραδιά που διοργανώνει το Σχολείο μας στην Αίθουσα Τέχνης Ερμούπολης στην πλατεία Μιαούλη, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 και ώρα 7 μ.μ.

Παρουσιάσεις: Επίδειξη Εργαστηρίου Προσομοιωτών, Συνάντηση με αποφοίτους της Νυκτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου, Ναυτικοί ποιητές: Αλέξανδρος Μοντεσάντος &  Δ. Ι. Αντωνίου
και Εργασίες μαθητών/-τριών


Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος καθηγητών/-τριών



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 4/5/2011



  • Γεγονoτα


1905: Ηλεκτροφωτίζεται για πρώτη φορά η οδός Αθηνάς.
1931: Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Αλ Καπόνε για φοροδιαφυγή, σημαίνοντας την αρχή του τέλους για την «καριέρα» του διάσημου κακοποιού.
1959: Ανακοινώνονται τα πρώτα μουσικά Βραβεία Γκράμι: Άλμπουμ της Χρονιάς: Χένρι Μαντσίνι, «The Music from Peter Gunn». Τραγούδι της Χρονιάς: Ντομένικο Μοντούνιο, «Nel Blu Dipinto di Blu».
1979: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Μ. Βρετανία.
1994: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ υπογράφουν τη Συμφωνία του Καΐρου, με την οποία επιτυγχάνεται η αυτονομία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και την Ιεριχώ.
2001: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα.
Γεννησεις
1904: Ουμ Καλσούμ, αιγυπτιακής καταγωγής τραγουδίστρια - θρύλος για τους Άραβες. [θαν. 3/2/1975]
1929: Όντρεϊ Χέμπορν, βρετανοβελγίδα ηθοποιός. [θαν. 20/1/1993]
1939: Άμος Οζ, σπουδαίος ισραηλινός συγγραφέας.
  • Θανατοι
1980: Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, κομμουνιστής ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και Πρόεδρος της χώρας. [γεν. 7/5/1892]
1987: Πολ Μπάτερφιλντ, αμερικανός λευκός μπλουζίστας. [γεν. 17/12/1942]
2006: Αλέξης Δαμιανός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Οι ταινίες του «Μέχρι το πλοίο» και «Ευδοκία» σηματοδότησαν την ιστορία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. [γεν. 1921]
http://www.sansimera.gr/almanac/0405

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ........ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΡΙΑ!!!!!!


1ο
Μπαίνει ένας βλάχος σe ένα κατάστημα:
- Θέλου μια φουτουγραφική μηχανή!
- Με φλας; τον ρωτάει η πωλήτρια.
- Γιατί, άμα σε φλίσου θα μτι δώσεις τζάμπα;


2ο
Στην Σύμη, νησί των Δωδεκανήσων, κάποτε δεν υπήρχε ραδιόφωνο. Όταν ο Νικόλας ο ναυτικός πήγε ταξίδι, έφερε στον πατέρα του το Μιχαλιό ένα ραδιόφωνο. Ο Μιχαλιός απορούσε:
- Τι είναι εούτο το πράγμα;
- Ραδιόφωνο, του είπε ο γιος του ο ναυτικός.
- Και πως δουλεύκει;
- Πατάς αυτό το κουμπάκι και ακούς τους σταθμούς.
- Από που είναι εούτο;
- Από την Αγγλία, μπαμπά.
- Μωρέ!!! Εγγλέτζικο πράμα και ξεύρει Συμιακά!!!


3ο
Ήταν 2 αγρότες στον κάμπο της Θεσσαλίας και ξαφνικά περνάν δύο αεροπλάνα Mirage2000.
- Τί είναι αυτά; ρωτάει ο ένας.
- Mirage2000.
- Σιγά μην μοιράζ' και πεντοχίλιαρα!


http://www.filaki.gr/jokes_cat.php?jcID=2&start=2&len=2&orderby=insertdate

ΝΑ ΤΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ, ΜΗΝ......... ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ!!!!!!

Άοπλος αντιστάθηκε ο Μπιν Λάντεν πριν εξοντωθεί, λένε τώρα οι Αμερικανοί


Ο Μπαράκ Ομπάμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παρακολουθούν ζωντανά την επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παρακολουθούν ζωντανά την επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν .
Υιοθετώντας διαφορετική γραμμή από αυτήν των πρώτων ωρών, μετά την επιτυχημένη επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι ΗΠΑ δηλώνουν πλέον ότι ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν ήταν οπλισμένος αν και αντιστάθηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν έφερε όπλο, παραδέχτηκε ο Κάρνεϊ, παρά το ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι αντιστάθηκε (προφανώς ενόπλως) κατά τη διάρκεια της εισβολής των ειδικών δυνάμεων στην κατοικία όπου διέμενε.

Η εκδήλωση αντίστασης δεν χρειάζεται όπλο, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο στήθος και στο κεφάλι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι στο ίδιο δωμάτιο με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα ήταν μία γυναίκα, η οποία αντιστάθηκε. Οι κομάντο την πυροβόλησαν χωρίς να την σκοτώσουν.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμα ότι η σύζυγος του ηγέτη της Αλ Κάιντα τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής και δεν σκοτώθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Αμερικανών αξιωματούχων που μίλησαν ανώνυμα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, τη στιγμή της εισβολής ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρά του. Δέχτηκε δύο πυροβολισμούς από τους κομάντο.

Στην επιδρομή έχασαν επίσης τη ζωή τους τρεις ενήλικοι άνδρες, μεταξύ των οποίων ο αδελφός και ο γιος του Μπιν Λάντεν.

Την επιχείρηση στο Πακιστάν, παρακολούθησαν ζωντανά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μέσω ειδικής κάμερας που κατέγραφε τις εξελίξεις.

Διστακτικότητα για τις φωτογραφίες

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του νεκρού Μπιν Λάντεν, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική, αν και δεν αποκλείεται τελικά να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι υπάρχει «αυξανόμενη συναίνεση» για τη δημοσίευση της φωτογραφίας, αν και τονίζει ότι δεν υπάρχει ομοφωνία γι' αυτό και ότι «υπάρχουν κατανοητοί δισταγμοί».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι μία «φρικιαστική φωτογραφία» -όπως την περιέγραψε- με τον Μπιν Λάντεν νεκρό, θα μπορούσε να ερεθίσει τα πνεύματα.

Σύμφωνα με το CNN, ο Λευκός Οίκος διαθέτει περισσότερες από μία φωτογραφίες: Απεικονίζουν τόσο τον ηγέτη της Αλ Κάιντα νεκρό, όσο και το νεκρό αδελφό και το γιο του, καθώς και στιγμιότυπα από τη ρίψη του Μπιν Λάντεν στη θάλασσα.

Την Τρίτη εμφανίστηκε στο Internet άλλη μία φωτογραφία του νεκρού Μπιν Λάντεν χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστό αν είναι αυθεντική ή όχι.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Μπιν Λάντεν με ένα εμφανές τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Δίπλα του εικονίζεται ένας χαμογελαστός Αμερικανός στρατιώτης.

Επιχείρηση μυστική από το Πακιστάν

Την ίδια ώρα επιμένουν αξιωματούχοι στις ΗΠΑ να διατυπώνουν αιχμές για το ρόλο του Πακιστάν τόσο στα προηγούμενα χρόνια (επί έξι χρόνια κρυβόταν στη χώρα) όσο και το ρόλο που θα έπαιζε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αν γνώριζε εκ των προτέρων τις προθέσεις των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time ο επικεφαλής της CIA Λίο Πανέτα δήλωσε ότι οι συνεργάτες του ήταν κατά 60 με 80% βέβαιοι ότι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο επίμαχο κτιριακό συγκρότημα. Οι αμερικανικοί δορυφόροι δεν είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν τον Μπιν Λάντεν ούτε κανένα μέλος της οικογένειάς του παρά τις πληροφορίες που τους είχαν οδηγήσει σε αυτό.

Πάντως η CIA απέκλεισε την πιθανότητα να συνεργαστεί με το Πακιστάν στην επιχείρηση διότι «είχε αποφασιστεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας με τους Πακιστανούς θα έθετε σε κίνδυνο την αποστολή: Μπορεί να ενημέρωναν τους στόχους», επισήμανε ο Πανέτα.

Επιβεβαίωσε δε ότι στη διάρκεια της επιχείρησης οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλεξαν «ένα εντυπωσιακό αριθμό υλικών, μεταξύ άλλων ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρονικά».

Από την πλευρά του το Πακιστάν εξέφρασε την ανησυχία του σε ό,τι αφορά την «μονομερή ενέργεια» των αμερικανικών δυνάμεων «που έγινε χωρίς άδεια».

«Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη συνεργασία και αντιπροσωπεύουν ορισμένες φορές ακόμη και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», υπογραμμίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρα ταύτα, παραδέχεται το Πακιστάν ότι αντάλλασσε πληροφορίες με τη CIA για το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο έγινε η επιδρομή από το 2009.

Μερίδιο στην επιτυχία διεκδικούν και οι Αφγανοί πράκτορες.

Αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NDS) του Αφγανιστάν υποστήριξε ότι Αφγανοί κατάσκοποι ήταν αυτοί που υπέδειξαν στους Αμερικανούς το ύποπτο, όπως το θεωρούσαν, σπίτι, στο οποίο σκοτώθηκε τελικά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Διευκρίνισε πάντως ότι οι Αφγανοί πράκτορες δεν είχαν υποψιαστεί ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα θα μπορούσε να διαμένει στο συγκεκριμένο σπίτι.

Επιχείρηση προηγμένων μέσων

Εν τω μεταξύ, πολλά είναι σκοτεινά σημεία της διεξαγωγής της επίθεσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την προσέγγιση και τα μέσα των Αμερικανών βαθιά στο πακιστανικό έδαφος, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα εισήλθαν στον εναέριο χώρο του μέσα από νεκρά σημεία στη κάλυψη των ραντάρ, τα οποία σημεία υπάρχουν λόγω των λόφων που περιβάλλουν την πόλη Αμποταμπάντ.

Σημειώνεται ότι η πόλη είναι μέσα σε ζώνη όπου απαγορεύονται οι πτήσεις και όπου θεωρητικά τα αεροσκάφη χωρίς άδεια θα πρέπει να καταρρίπτονται.

Είναι πιθανό, αναφέρει το Aviation Week ότι οι Αμερικανοί κομάντο χρησιμοποίησαν τροποποιημένα BlackHawk με χαρακτηριστικά stealth, όπως μειωμένη εκπομπή θερμότητας, τεχνολογίες μείωσης του θορύβου και μειωμένου ίχνους στα ραντάρ.

Λόγω βλάβης (ή άλλου προβλήματος) ένα από αυτά τα ελικόπτερα καθηλώθηκε στο έδαφος. Μετά την επιχείρηση, οι Αμερικανοί στρατιώτες το κατέστρεψαν ολοσχερώς.

Επιπλέον το Wired επισημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρατήρησης RQ-170 το οποίο έχει και αυτό χαρακτηριστικά stealth.

Για την ώρα από την πλευρά των ΗΠΑ δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για όλα αυτά.

Λαϊκός ήρωας σε Πακιστάν και Σουδάν

Περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Χαρτούμ για να τιμήσουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική». Αυτή την ομαδική προσευχή οργάνωσε ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κόμμα.

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε ειδική προσευχή για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και στο Καράτσι του Πακιστάν με πρωτοβουλία φιλανθρωπικής οργάνωσης Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα, η οποία περιλαμβάνεται στον αμερικανικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Newsroom ΔΟΛ
 http://news.in.gr/world/article/?aid=1231106454

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΦΥΓΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ!!!!!



ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟΥ



ΑΤΑΚΕΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ

ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ, ΤΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ?

Νέο ειδικό τέλος στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού.

Νέο ειδικό τέλος στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού

Νέο ειδικό τέλος στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να… βοηθήσει τους καπνιστές να το κόψουν!

Όπως ανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος σήμερα, το νέο τέλος θα ισχύσει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και στόχος είναι η δημιουργία ενός εθνικού ταμείου για την ενίσχυση των ενεργειών κατά του καπνίσματος και την προστασία του πληθυσμού από την απειλή του τσιγάρου.

Πόσο θα πάει το πακέτο δεν διευκρινίστηκε ακόμα...
Πόπη Ρ
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/104064.html

ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ......... ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ!!!!

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με καταρχήν συμφωνία

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με καταρχήν συμφωνία 

Σε καταρχήν συμφωνία για το θέμα των μειώσεων ή καταργήσεων των κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, κατέληξαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΕΝ επί θεμάτων ακτοπλοΐας Μιχάλης Σακέλης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η ακτοπλοΐα αντιμετωπίζει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να λάβουμε μέτρα, προκειμένου να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίας μας προς τα νησιά».

Υποστήριξε ότι από τις συνομιλίες που έγιναν ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε μείωση κάποιων κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια έως 40%.

Με δεδομένες τις σημερινές τιμές του πετρελαίου, ο κ. Σακέλης δήλωσε ότι ο ΣΕΕΝ είναι διατεθειμένος να μειώσει την ονομαστική τιμή των εισιτηρίων ισόποσα με την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων.

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της κρίσης στον αραβικό κόσμο.

Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα ρήτρας καυσίμων, ο κ. Σακέλης τόνισε ότι αν γίνει αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί.

Εμείς ουσιαστικά ζητάμε κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων γιατί τις θεωρούμε μη ανταποδοτικές, είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΝ, «αλλά περιμένουμε τον υπουργό να πάρει τις τελικές του αποφάσεις».

Ο κ. Σακέλης ανέφερε, επίσης, ότι τα λιμενικά τέλη είναι μη ανταποδοτικά, καθώς δεν επενδύονται στα περισσότερα λιμάνια, ενώ για το ΦΠΑ ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση στα επίπεδα των τουριστικών υπηρεσιών στα νησιά.
ΤΑ ΝΕΑ http://www.madata.gr/epikairotita/economy/104133.html

Χρηματικές αποζημιώσεις θα καταβάλλουν οι εμπρηστές.

Χρηματικές αποζημιώσεις θα καταβάλλουν οι εμπρηστές

Χρηματικές αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικούν οι πολίτες από εμπρηστές ή καταπατητές δασικών εκτάσεων μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αναγνωρίζει ότι η καταστροφή του δημόσιου δάσους συνιστά προσβολή της προσωπικότητας των πολιτών οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν οικονομικές αξιώσεις στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η καταστροφή των δημόσιων δασικών εκτάσεων ή η αλλοίωσή τους λόγω πυρκαγιάς, κοπής δέντρων κλπ. που έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό οποιουδήποτε στο δάσος, προσβάλλει την προσωπικότητα των πολιτών και γεννά δικαίωμα αποζημίωσης των θιγομένων.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά τη διαμάχη δυο οικοπεδούχων και στο σκεπτικό της αναφέρεται μεταξύ άλλων: ««Στην έννοια του κοινόχρηστου πράγματος υπάγεται και το δημόσιο δάσος, το οποίο αναγνωρίζεται από το δίκαιο ως περιβαλλοντικό αγαθό, που εντάσσεται στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα (άρθρο 24 παράγραφος 1 του Συντάγματος) και διατηρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του ως δάσος ακόμα και μετά την καταστροφή ή αποψίλωσή του (άρθρο 117 παράγραφος 3 του Συντάγματος), θεμελιώνεται δε και δικαίωμα αποζημιώσεως σε βάρος εκείνου που προκαλεί ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος (άρθρο 29 του Ν. 1650/1986).

Η παράνομη προσβολή του δικαιώματος επί της προσωπικότητας μπορεί να συνίσταται είτε σε αυθαίρετο αποκλεισμό της προσβάσεως σε δημόσιο δάσος, είτε σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας ή καταστροφή του, με συνέπεια να υποβαθμίζεται (για λόγους αισθητικής, αναψυχής και υγιεινής) η ποιότητα ζωής των ευρισκομένων διαρκώς ή προσκαίρως σε τοπική σχέση με το δημόσιο δάσος».
Zougla.gr
http://www.madata.gr/epikairotita/social/104131.html