Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ο Jon Stewart για το πιστοποιητικό γέννησης του Ομπάμα

Ο Jon Stewart, στη σατιρική εκπομπή του «The Daily Show», σχολιάζει τη δημοσιοποίηση του πλήρες πιστοποιητικού γέννησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης σχολίασαν το γεγονός, αλλά και την αντίδραση του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν ουσιαστικά εκείνος που έφερε το θέμα στην επιφάνεια.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, κύκλοι των Ρεπουμπλικανών είχαν θέσει το ζήτημα αν έχει γεννηθεί ή όχι στη χώρα, και συνεπώς είχε ή όχι το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Αρκετοί υποστήριζαν τότε ότι γεννήθηκε στην Κένυα και μάλιστα ότι είναι και μουσουλμάνος. Το θέμα ήρθε και πάλι στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξετάζει εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία με τους Ρεπουμπλικανούς το 2012.
Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε το πλήρες πιστοποιητικό του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας πως αυτή η συζήτηση βλάπτει τη χώρα, αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες από «τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν» οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό, ο Ομπάμα γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961 στη Χαβάη, και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Kapiolani -πληροφορία που δεν αναφερόταν στη σύντομη μορφή του πιστοποιητικού που ήταν μέχρι σήμερα διαθέσιμη.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ περηφανεύτηκε ότι «κατάφερε ό,τι κανείς άλλος» ουσιαστικά αναγκάζοντας το Λευκό Οίκο να προβεί στη συγκεκριμένη κίνηση, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε αρνήθηκε να σχολιάσει αν το πιστοποιητικό που παρουσιάστηκε είναι αυθεντικό.
Στην εκπομπή του, ο Jon Stewart σχολίασε, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν την είδηση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «συγκλονιστικό» για να περιγράψουν την απόφαση του Ομπάμα να δημοσιοποιήσει το πιστοποιητικό. «Το να μην ήταν από την Αμερική δεν θα ήταν συγκλονιστική είδηση; Αυτό είναι περισσότερο μη-είδηση», είπε χαρακτηριστικά ο Stewart. Ακόμα, αναφέρθηκε στη δήλωση του Ομπάμα ότι έχει «καλύτερα πράγματα να κάνει» από το να ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Όπως επισημαίνει ο Stewart, ο αμερικανός πρόεδρος είπε τα παραπάνω και αμέσως μετά πήγε να παραχωρήσει συνέντευξη στην Όπρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου