Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Άνοιγμα λογαριασμών, «πόθεν έσχες» για όλους.

Πακέτο αυστηρών μέτρων στο εθνικό πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής


Το ΣΔΟΕ θα έχει τον βασικό ρόλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με χιλιάδες ελέγχους σε όλη την αγορά
Το ΣΔΟΕ θα έχει τον βασικό ρόλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με χιλιάδες ελέγχους σε όλη την αγορά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Πακέτο αυστηρών μέτρων, με στόχο έσοδα 3,5 δισ, ευρώ σε βάθος τριετίας, θα περιλαμβάνει το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής που θα παρουσιάσει την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 25% με 37% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να χάνονται ετησίως για το Δημόσιο έσοδα 15 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα 15 δισ. ευρώ είναι το 30% των συνολικών φορολογικών εσόδων του 2010.

Το πολυσέλιδο πρόγραμμα θα προβλέπει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, κυρίως για όσους φορολογούμενους έβγαλαν τους προηγούμενους μήνες χρήματα στο εξωτερικό χωρίς αυτά να δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα στην Εφορία εισοδήματα και ταυτόχρονα ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για όλους.

Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων θα αφορά τόσο την ακίνητη όσο και την κινητή περιουσία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων θα ενισχυθεί και από την αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (σύμφωνα με εκτιμήσεις το ακατάσχετο θα μειωθεί στα 600 από 1.000 ευρώ σήμερα) από οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Βασικό ρόλο στους ελέγχους θα έχει το ΣΔΟΕ.

Στο στόχαστρο των ελέγχων υπηρεσιών θα βρεθούν καλλιτέχνες, τραγουδιστές, παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, γιατροί, προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών και πολυκαταστημάτων, τεχνικές εταιρείες και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν 26 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που βρίσκονται ήδη στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος, στο πρόγραμμα θα προβλέπεται πλαίσιο μέτρων για τη ριζική αναδιοργάνωση, εντός του 2011, της οργάνωσης και διοίκησης των φορολογικών υπηρεσιών, με κυριότερο εξ αυτών τη διατήρηση μίας μόνο ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα νομού και την αντικατάσταση των υπολοίπων με ΚΕΠ (ειδική μέριμνα θα ληφθεί για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου