Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Πλαστά χαρτονομίσματα 1,15 εκατ. ευρώ στο Γαλάτσι.

Πλαστά χαρτονομίσματα 1,15 εκατ. ευρώ στο Γαλάτσι
Πλαστά χαρτονομίσματα συνολικού ύψους 1,15 εκατ. ευρώ εντόπισαν αστυνομικοί αφού έθεσαν υπό κράτηση δύο άτομα που είχαν επάνω τους από ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ ο καθένας.
Οι δύο συλληφθέντες, που θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, οδήγησαν τους αστυνομικούς σε διαμέρισμα στο Γαλάτσι που είχε μετατραπεί σε εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων ευρώ αλλά και δολαρίων.

Μέσα στο διαμέρισμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστά χαρτονομίσματα των 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ, συνολικής αξίας 1.155.190 ευρώ. Βρέθηκαν επίσης και πλαστά χαρτονομίσματα των 50 και 100 δολαρίων συνολικής αξίας 40.000 δολαρίων.

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν επιπλέον 11 εκτυπωτές με πλήρη εξοπλισμό, πλήθος ισομετρικών χαρτιών τεμαχισμένων σε διαστάσεις χαρτονομισμάτων, οκτώ γυάλινα φιαλίδια με υδατικά διαλύματα και σκόνη, που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία χαρτονομισμάτων, οκτώ λεπίδες και τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, δύο 27χρονοι αλλοδαποί από τη Ρουάντα και το Καμερούν, θα οδηγηθούν το Σάββατο στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για παραχάραξη κατά συναυτουργία και κατά συρροή από άτομα που ενεργούν καθ' έξη και κατ' επάγγελμα.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΠ΄ΤΟ ΘΡΥΛΟ!!!!!

Στα ερυθρόλευκα ο Καλίν Λούκας!

Νέο χτύπημα από την ομάδα μπάσκετ, που ανακοίνωσε την απόκτηση του 22άχρονου Αμερικανού πλέι μέικερ, Καλίν Λουκάς.
Αθόρυβα, η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού απέκτησε δεύτερο Αμερικανό παίκτη, αυτή τη φορά στη θέση του πόιντ γκαρντ. Πρόκειται για τον Καλίν Λούκας, ο οποίος υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο, ενώ υπάρχει προοπτική ανανέωσης και για μία ακόμα σεζόν.

 
 
Αιφνιδίασε τους πάντες η ΚΑΕ Ολυμπιακός, η οποία γνωστοποίησε τη συμφωνία της με τον Καλίν Λούκας. Οι ερυθρόλευκοι κινήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα και το Σάββατο (23/7) ανακοίνωσαν την απόκτηση του 22άχρονου γκαρντ, ο οποίος θα φορέσει τη φανέλα των Κυπελλούχων Ελλάδας για έναν χρόνο.

O Λούκας προέρχεται από το κολεγιακό πρωτάθλημα όπου, από το 2008 έως τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, αγωνίστηκε στους Μίσιγκαν Στέιτ Σπάρτανς. Είναι ταχύτατος, πασάρει και σκοράρει.

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός:

"Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Αμερικανό γκαρντ Καλίν Λούκας.

Who is Who   
Hμ. Γεν.: 24/5/1989  
Τοπ. Γεν.:  Στέρλινγκ Χάιτς  
Θέση: Γκαρντ   
Ύψος: 1.84  
Πρ. Ομάδες: Μίσιγκαν Στέιτ Σπάρτανς  
Τα στατιστικά του  
Σεζόν    Ομάδα  Αγ.  Π.  Π.(μ.ο.)    2π.        3π.         Βολ.        Ρ.  Κλ.  Ασ.  Τ.   
2007/08  MSU    36  369  10.3     118/265 (45) 20/55 (36)  73/95 (77)   56  30   137  1   
2008/09  MSU    38  559  14.7     132/333 (40) 41/105 (35) 172/213 (81) 80  39   176  6   
2009/10  MSU    33  490  14,8     130/265 (49) 35/99 (35)  125/162 (77) 62  40   131  2  
2010/11  MSU    34  578  17,0     141/317 (44) 53/136 (39) 137/167 (82) 73  35   114  2".

Δείτε σε βίντεο τον Αμερικανό πλέι μέικερ








 
 
 

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ!!!!

Σκότωνε επί μία ώρα συνέχεια.

Σκότωνε επί μία ώρα συνέχεια
Αίμα παντού, κτήρια κατεστραμμένα, τζάμια σπασμένα, εικόνες βιβλικής κατάστροφής και μια χώρα που προσπαθεί να συνέλθει από τον εφιάλτη της διπλής επίθεσης που στοίχισε τον θάνατο σε πάνω από 90 ανθρώπους, συνθέτουν τα κύρια χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας στην Νορβηγία….

Το απόγευμα της Παρασκευής, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, όπως τουλάχιστον πιθανολογείται από την αστυνομία, εξερράγη σε συγκρότημα κυβερνητικών κτηρίων στο Όσλο, όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο.

Τα γύρω κυβερνητικά κτήρια αλλά και όσα βρίσκονταν στην περιοχή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, πολλοί ήταν οι τραυματίες που έτρεχαν σαν τρελοί να σωθούν και δύο από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση…

Στο πολυώροφο κτίριο όπου και σημειώθηκε η έκρηξη στεγάζονται και τα γραφεία της ταμπλόιντ εφημερίδας VG, τα οποία επίσης υπέστησαν ζημιές.

Μια ώρα αργότερα, νέο μακελειό είχαμε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της κομματικής νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος στο νησί Ουτόγια. Ένας 32χρονος άντρας άνοιξε αδιακρίτως πυρ…. Μέχρι στιγμής οι αρχές μιλούν για πάνω από 84 νεκρούς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζόντων, ο δράστης κυνηγούσε και πυροβολούσε τα θύματά του επί μία ώρα.

Στο εν λόγω νησί ήταν παιδιά ηλικίας 14-18 ετών τα οποία προκειμένου να σωθούν πανικόβλητα έπεφταν στην θάλασσα ή σκαρφάλωναν στα δέντρα. Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου και οι κραυγές απελπισίας και έκκλησης για βοήθεια συνεχείς και σπαρακτικές…

Οι δύο επιθέσεις φαίνεται πως ήταν συντονισμένες, καθώς βάσει ανακοίνωσης της νορβηγικής αστυνομίας ο άνδρας που συνελήφθη στην Ουτόγια συνδέεται με το βομβιστικό χτύπημα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Εξπρέσεν, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο "υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, μίλησε για "δειλή τρομοκρατική πράξη" και εκτίμησε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών "αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες".

«Ο παράδεισος των παιδικών μου χρόνων μετατράπηκε σε κόλαση» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, το Σάββατο, ο οποίος περνούσε τα καλοκαίρια του όταν ήταν παιδί στο συγκεκριμένο νησί.

Επίσης, χαρακτήρισε εθνική τραγωδία τη διπλή δολοφονική επίθεση. «Ποτέ άλλοτε μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πολλοί από τους νεκρούς ήταν γνωστοί μου ή ήταν παιδιά γνωστών μου, συνέχισε συντετριμμένος ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Παράλληλα η αστυνομία διερευνά σήμερα τις πληροφορίες ότι και ένας δεύτερος οπλισμένος άνδρας μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση στο νησί.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος δεν φορούσε στολή αστυνομικού, όπως ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη, εθεάθη στο νησί Ουτόγια.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΟΥΣ!!!!!!

«Πιλάβιε, έχεις κι εσύ… σουξέ στις κασέτες»!



Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Νίκου Τζώρτζογλου στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ!

Πραγματικός χείμαρρος ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, καταφέρθηκε εναντίον του Σοφοκλή Πιλάβιου. «Έχετε κι εσείς σουξέ στις κασέτες με τίτλο: Τι ορισμός είναι αυτός; Θα τρελαθώ, θα τρελαθώ! Σε στίχους Αχιλλέα Μπέου», η ατάκα που άναψε φωτιές.

«Είστε λίγος, παραιτηθείτε», η προτροπή του Βασίλη Χατζηαποστόλου προς τον Πιλάβιο, ο οποίος νωρίτερα ξεστόμισε το απίστευτο «η ΕΠΟ δεν είναι μέρος του προβλήματος»!

«Η πορεία σας κύριε πρόεδρε μοιάζει με τρελό φορτηγό με τα φρένα σπασμένα. Το λέει και ο Γιάννης Πάριος σε μια παλιά κασέτα. Είπα κασέτα και δεν ξέρω αν πιάσατε το υπονοούμενο, διότι έχετε κι εσείς τις κασέτες σας, έχετε κι εσείς τα σουξέ σας κύριε Πιλάβιε. Το σουξέ το δικό σας έχει τον τίτλο: "Τι ορισμός είναι αυτός; Θα τρελαθώ, θα τρελαθώ! Σε στίχους Αχιλλέα Μπέου, τραγούδι: Σοφοκλής Πιλάβιος, ενορχήστρωση: Ζαχαριάδης"», τα λόγια του κ. Τζώρτζογλου.

Αφού διάβασε όλη τη συνομιλία Μπεόυ-Πιλάβιου που περιέχεται στη δικογραφία, συνέχισε λέγοντας:

«Στον Αχιλλέα Μπέο πρόσφατα επιβάλατε τέσσερα χρόνια αποκλεισμό για δυσμενείς κρίσεις και τέσσερα χρόνια απαγόρευση συμμετοχής στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τώρα όμως το κάνατε που είναι στη φυλακή. Προηγουμένως δεν θα βάζατε ούτε ένα μήνα. Πείτε μου αυτός ο διάλογος σε ποια χώρα μπορεί να ειπωθεί. Να υπάρχει πρόεδρος ομοσπονδίας που να συμμετέχει σε τέτοιο διάλογο. Σε ποια χώρα δεν θα είχε παραιτηθεί. Εσείς κ. Πιλάβιε δεν ‘έχει ιδέα τι σημαίνει η λέξη ευθιξία. Την ίδια μέρα που σας απειλεί ο Μπέος, τον συναντήσατε μαζί με άλλους για την καταπολέμηση της βίας. Την ίδια ημέρα!

Εσείς θα λύσετε το πρόβλημα της βίας; Είστε πολύ λίγος. Σας ρωτάω γιατί τόση αυστηρότητα στον Ιωνικό που τον υποβιβάσατε, γιατί δεν τιμωρήσατε και τον ΟΦΗ; Θα σας πως εγώ. Γιατί είχατε παρανομήσει και δεν είχατε τα κότσια να τον υποβιβάσετε, όπως δεν κάνατε το ίδιο με τον Αλέξη Κούγια, διότι έχει κι αυτός ένα σουξεδάκι. Αυτά που συμβαίνουν όμως σύντομα θα τα μάθουν κι άλλοι εκτός Ελλάδας
».

«Ευτυχώς που παίζει στα πλέι-οφ ο ΟΦΗ, γιατί αλλιώς θα είχες έρθει με Καλάσνικοφ», το σχόλιο του Σοφοκλή Πιλάβιου, με την ολοκλήρωση της ομιλίας του Κρητικού παράγοντα.

Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΠΟ είχε φροντίσει επίσης να κάνει αίσθηση, εκφράζοντας -κατά την εισαγωγική ομιλία του- την απίστευτη άποψη ότι… η ομοσπονδία δεν είναι μέρος του προβλήματος!

«Η ΕΠΟ δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά στέκεται απέναντι στο πρόβλημα. Να το λύσει θέλει η ΕΠΟ. Εμείς αναστείλαμε τη λειτουργία του ποδοσφαίρου για να στείλουμε ένα μήνυμα που ελήφθη και έπιασε τόπο. Στην Ελλάδα χρειάζεται φοβέρα, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με αγίους. Κλείσαμε την ΕΠΟ για να ανοίξουμε τη δίοδο της αξιοπιστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά!

Για τις πλαστογραφίες, δε, είπε: «Προσπελάσαμε τα εμπόδια, τα στείλαμε όλα στον εισαγγελέα».
Για τις αδειοδοτήσεις σχολίασε: «Πρώτος εγώ είχα πει πως τα κριτήρια έπρεπε να είναι πιο ελαστικά. Ήρθε η UEFA και δεχθήκαμε την εισήγησή της», ενώ για τις προσφυγές ομάδων στα πολιτικά δικαστήρια, υποστήριξε πως θα έπρεπε να έχει παρέμβει η Λίγκα, αλλά τελικά η ΕΠΟ έδωσε λύση και σε αυτό.

Τέλος, προανήγγειλε πως από την επόμενη σεζόν στα παιχνίδια Κυπέλλου θα υπάρχουν πέντε διαιτητές.

«Είστε λίγος, παραιτηθείτε…»

Εκτός του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου, όμως, ευθεία επίθεση εναντίον του Σοφοκλή Πιλάβιου εξαπέλυσε και ο Βασίλης Χατζηαποστόλου. Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ χαρακτήρισε ανεπαρκή και ανίκανο να ανταπεξέλθει τον πρόεδρο της ομοσπονδίας και τον κάλεσε -γι’ αυτό το λόγο- να παραιτηθεί άμεσα:

«Για τις πλαστογραφίες υπήρξε επιλεκτική επίλυση του προβλήματος, με βάση μικρά ή μεγάλα συμφέροντα σε βάρος της νομιμότητας. Αν κάθε ομάδα είχε πρόεδρο τον Κούγια, δεν θα είχε πέσει καμία; Ο Κούγιας είναι ο πιο έξυπνος Έλληνας; Γι’ αυτό έβγαινε κάθε τρεις και λίγο και έλεγε καλά λόγια για σας, κ. Πιλάβιε; Σας θυμίζω ότι δεσμευτήκατε ότι θα τον καλέσει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας γι’ αυτό που είπε ότι ο Τσακογιάννης έστηνε παιχνίδια με την ΚΕΔ και με υπαλλήλους της ΕΠΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαποστόλου και συνέχισε:

«Σας ρωτώ: Γιατί αποζημιώθηκε ο υπάλληλος της ΕΠΟ, ο οποίος απολύθηκε λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο; Δεν απολύθηκε με υπαιτιότητά του; Όλοι γράφουν για «παράγκα Νο2». Εγώ ρώτησα τον κ. Τεροβίτσα αν συνεργάζεται με την «παράγκα», ρώτησα και τους συμβούλους. Όλοι μου είπαν «όχι». Αλλά βγήκαν οι συνομιλίες και ακούγεστε εσείς, κ. πρόεδρε, να μιλάτε για τους διαιτητές με τον Α.Μ. Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια, κ. πρόεδρε. Γι’ αυτό το καλύτερο θα ήταν να παραιτηθείτε. Όσο παραμένετε, μόνο καλό δεν κάνετε. Δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε».

http://www.sport-fm.gr/article/489681

ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ...ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ!!!!!

Θωρακίζεται το τραπεζικό σύστημα

Δίνεται ένα μήνυμα υποστήριξης στον τραπεζικό κλάδο με εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ευ. Βενιζέλος: Θα παρέχεται απρόσκοπτα ρευστότητα από την ΕΚΤ

Text SizeΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Θωρακίζεται το τραπεζικό σύστημα
Πλήρως διασφαλισμένο είναι το τραπεζικό σύστημα μετά τη χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών, ξεκαθάρισε τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Δίνεται ένα μήνυμα υποστήριξης στον τραπεζικό κλάδο με εξασφάλιση της χρηματοδότησής του", είπε ο πρωθυπουργός .

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και διευκρίνισε πως θα παρέχεται απρόσκοπτα ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη συνεργασία και την εγγύηση του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF).
Στην Αθήνα οι Ελληνες τραπεζίτες διαβεβαίωναν πως οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς και ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό. Συμπλήρωναν δε ότι, καθώς δημιουργείται ένα πλέγμα ασφαλείας για την ελληνική οικονομία, θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ας σημειωθεί ότι χθες στις Βρυξέλλες μετέβη τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, όσο και ο κ. Βασίλης Ράπανος ως επικεφαλής της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Και θα πρέπει να επισημανθεί ότι τη Σύνοδο Κορυφής παρακολούθησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, κ. Ζόζεφ Ακερμαν. Οπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών δείχνουν ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει. Και απαντούν στη διπλανή στήλη σε σειρά ερωτήσεων για την επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών.
5 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις ελληνικές τράπεζες
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις
1 Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;
Οχι απαντούν οι Ελληνες τραπεζίτες και η Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια διαβεβαίωση δίνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν επικεφαλής τραπεζών, με τη λύση που δόθηκε "θωρακίζεται" η χώρα και δημιουργείται μηχανισμός ασφάλειας για τις τράπεζες και κατ' επέκταση για τις καταθέσεις των Ελλήνων. Επιπλέον πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η Ευρώπη δείχνει πλέον την πρόθεσή της να ισχυροποιήσει το ευρώ.
Ανακούφιση στις διεθνείς αγορές
διαβάστε επίσης:

Ανακούφιση στις διεθνείς αγορές

2 Είναι ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες;
Απολύτως, δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας όχι μόνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά γενικότερα για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Παράλληλα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας των ομολόγων τους, αφού δημιουργείται ένα πιο σταθερό περιβάλλον για τη χώρα και θα μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
3 Θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας οι ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν με τις ίδιες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα τελευταία stress tests. Τραπεζικοί και οικονομικοί κύκλοι την υπολογίζουν στα 7 με 10 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας για τις ίδιες και τους καταθέτες τους.
Κέρδη για δείκτη και 111 μετοχές
διαβάστε επίσης:

Κέρδη για δείκτη και 111 μετοχές

4 Τι θα γίνει με τη ρευστότητα των τραπεζών;
Δεν θα πληγεί η ρευστότητα τραπεζών. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Τρισέ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα με την εγγύηση του EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης).
Η ενεργοποίηση του EFSF αποτελεί εγγύηση για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα ο EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να τα αγοράζει σε τρέχουσες τιμές (ό,τι έκανε δηλαδή μέχρι τώρα η ΕΚΤ).
«Χαιρετίζουν» τις αποφάσεις οι ασιατικές αγορές
διαβάστε επίσης:

«Χαιρετίζουν» τις αποφάσεις οι ασιατικές αγορές

Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF γίνεται προς τρεις βασικές κατευθύνσεις και θα του επιτρέπεται στο εξής: Να επεμβαίνει προληπτικά χρηματοδοτώντας τις χώρες που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται επικίνδυνα. Πριν δηλαδή αυτές βρεθούν εκτός αγορών.
Να χρηματοδοτεί την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα στήριξης. Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων "σε εξαιρετικές περιπτώσεις" με βάση ανάλυση της ΕΚΤ και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.
5 Για πόσο χρόνο θα μείνει η χώρα σε καθεστώς "selective default";
Αρχικά οι Οίκοι Αξιολόγησης αναμένεται να βαθμολογήσουν την Ελλάδα στην κλίμακα "selective default", στην οποία θα παραμείνει για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και στη συνέχεια οι τρεις αμερικανικοί Οίκοι Αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Στην περίπτωση της Ουρουγουάης, η χώρα είχε παραμείνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας 2 εβδομάδες.
Τι σημαίνει
Η επιλεκτική χρεοκοπία
Σημειώνουμε ότι ο χαρακτηρισμός "selective default" -επιλεκτική χρεοκοπία- είναι απλώς μια βαθμίδα στην κλίμακα των τριών αμερικανικών Οίκων Αξιολόγησης. Είναι ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Ούτε αναμένεται να προκύψει πρόβλημα στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ο χαρακτηρισμός "selective default" σημαίνει ότι μια χώρα δεν εξυπηρετεί ένα τμήμα του χρέους της. Συνεχίζει όμως να αποπληρώνει κανονικά το υπόλοιπο χρέος της. Δηλαδή, στην περίπτωση της Ελλάδας, επιλεκτική χρεοκοπία προκύπτει, αν δεν εξυπηρετηθούν τα ομόλογα που λήγουν π.χ. το 2012, όμως η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες εκδόσεις της.
Εφη Καραγεώργου

Από αύριο οι αποφάσεις των ναυτεργατών.



Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί αύριο, οι ναυτεργάτες θα αποφασίσουν τελικά αν θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή όχι.

Τα δέκα ναυτεργατικά σωματεία τάχθηκαν κατά της απεργίας τη συγκεκριμένη περίοδο, δίνοντας πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και περιμένοντας λύσεις στα προβλήματα που τέθηκαν την Πέμπτη στη μαραθώνια συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη.

Οι ναυτεργάτες ανέφεραν ότι στο τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της ΠΝΟ.
"Έγινε μία συνάντηση με την ΠΝΟ σε εποικοδομητικό κλίμα. Είπαμε ότι από πλευράς της κυβέρνησης ήδη στις πρώτες ημέρες ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό της αναστολής του νόμου Ανωμερίτη, το οποίο είναι προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης, που έγινε στο παρελθόν όσον αφορά τις αυξήσεις, παγώνει με νομοθετική πρόβλεψη, όσο διαρκεί βεβαίως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα", σημείωσε σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Παμπούκης.

Ο υπουργός εξήγησε ότι τα μέλη της ΠΝΟ τού έθεσαν και άλλα αιτήματα, ωστόσο, ορισμένα από αυτά, όμως είπε, χρήζουν περισσότερης μελέτης και στις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο.

 

Πώς αντιμετώπισαν τα αμερικανικά ΜΜΕ τη διάσωση της Ελλάδας

"Σημαντικό βήμα" για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, "προσπάθεια "ισχυροποίησης" της Ευρωζώνης και "νέο σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα, είναι μερικές από τις ποικίλες εκτιμήσεις των αμερικανικών ΜΜΕ.


Μεταξύ άλλων, η "Νιου Γιορκ Τάιμς" αναφέρει ότι "πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα", όπως εάν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν την επιτευχθείσα συμφωνία ως χρεοκοπία ή ενέργεια με επιπτώσεις στις αξιολογήσεις τους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, οι συντάκτες του κειμένου διερωτώνται σε σχέση με τις αγορές παραγώγων και τα CDS, εάν θα υπάρξει ανακοίνωση για την πληρωμή ή μη όσων στοιχημάτισαν κατά της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που η αγορά δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει εάν το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα συνιστά πρωτίστως δάνειο ή επιλεκτική χρεοκοπία.

Σε άλλη ανάλυση στην ίδια εφημερίδα υποστηρίζεται ότι εάν η Ευρώπη επιθυμεί πραγματικά να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα του ευρώ, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική και οικονομική ενσωμάτωση, γεγονός που συνεπάγεται ότι τα κράτη-μέλη της θα πρέπει να εγκαταλείψουν σε μεγάλο βαθμό την εθνική τους κυριαρχία. Παράλληλα, σύμφωνα με την άποψη του αρθρογράφου, οι νέες αποφάσεις που ελήφθησαν στη χθεσινή σύνοδο κορυφής αναγνωρίζουν ότι η μέχρι πρότινος εφαρμοσθείσα στρατηγική "ευημερία μέσω λιτότητας" ήταν "πλήρης αποτυχία". Και ακόμη, όπως τονίζεται, και αν υπάρχει μικρή αμφιβολία ότι η "ελληνική ανηθικότητα" ήταν σε μεγάλο βαθμό υπαίτια για το χάλι που προκλήθηκε στη χώρα, οι περικοπές των κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας δεν θα δημιουργήσουν επ’ ουδενί την απαιτούμενη ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Σε κύριο άρθρο της "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" διατυπώνεται η γνώμη ότι αν η πρώτη διάσωση της Ελλάδας δεκαπέντε μήνες πριν ήταν "ισοδύναμη του σοκ και του δέους", τότε η χθεσινή σύνοδος στις Βρυξέλλες μοιάζει με "μπερδεμένη και ασαφής περίπτωση". Αρκετές ήταν οι διαρροές σχετικά με τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας για ένα νέο πακέτο διάσωσης πριν από τη συνάντηση, σύμφωνα με τη θέση της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι παρόλο που εντός των θυρών αρκετά ήταν τα ζητήματα που συζητήθηκαν, το πιο σημαντικό επίτευγμα φαίνεται να είναι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν και ακόμα και σε αυτό το σημείο τα ερωτήματα παραμένουν. Για να αξίζει τον κόπο μια αναδιάρθρωση, όπως υποστηρίζεται, θα έπρεπε να μειωθεί σημαντικά το απόθεμα του ελληνικού χρέους που ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ και αυξάνεται ραγδαία. Όμως μια καθαρά εθελοντική αναδιάρθρωση είναι απίθανο να καλύψει πολλά από αυτά που οφείλει η Ελλάδα. Οι τράπεζες που ήταν παρούσες στην χθεσινή σύνοδο, κατέχουν ένα μικρό ποσοστό του χρέους της Ελλάδας και επίσης οι άλλοι επενδυτές ίσως να μην είναι και τόσο πρόθυμοι να δεχτούν ένα πλήγμα στην αξία των ομολόγων που κατέχουν.

Στο άρθρο της εφημερίδας προβάλλεται επίσης η θέση ότι θα ήταν ντροπή για την Ευρώπη να θίξει το θέμα ταμπού της χρεοκοπίας, χωρίς να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να μειώσει το χρέος της Ελλάδας κάτω από το 100%. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια "προαναπτυξιακή οικονομική μεταρρύθμιση" και όχι μια ακόμη βοήθεια "κενσιανικού τύπου". Όσον αφορά το μηχανισμό σταθερότητας, συνιστά τον πυροσβεστήρα των χρηματιστικών αγορών σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η μετάδοση της κρίσης, πριν να καταστεί απαραίτητη μια διάσωση ελληνικού τύπου σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Σε άλλη ανάλυση που δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν τελικά σ’ ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την αντιμετώπιση της κρίσης με το ελληνικό χρέος, ωστόσο παραμένουν τρωτά σημεία, που καταδεικνύουν τις αδυναμίες των δανειστικών μηχανισμών της ΕΕ, όπως η συνεχιζόμενη απειλή εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα. Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι παρόλο που οι επενδυτές επέλεξαν χθες να τονίσουν τη θετική πλευρά της συνόδου, με αποτέλεσμα την αύξηση των μετοχών στα χρηματιστήρια και την άνοδο της αξίας του ευρώ, η ανάπτυξη εντός Ευρώπης παραμένει ασταθής. Εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης συναντηθούν εκ νέου σε άλλη έκτακτη σύνοδο, θα είναι για να προβούν σ’ ένα καίριο βήμα στο δρόμο προς την πλήρη πολιτική ένωση και τη δημιουργία ενός αληθινού ευρωομολόγου, όπως σημειώνεται.

Η "Ουάσιγκτον Ποστ", σε ανταπόκριση από τη Ρώμη, αναφέρεται στα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την παροχή νέων δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 145 δις δολαρίων και τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των αδύναμων τραπεζών και κρατών. Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία επιτρέπει επίσης τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη διευκόλυνση της Ελλάδας, εγείροντας ωστόσο τη συζήτηση να εκληφθεί ως μορφή χρεοκοπίας.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στις Βρυξέλλες σηματοδοτούν μια προσπάθεια ισχυροποίησης της Ευρωζώνης, σημειώνεται χαρακτηριστικά, καθώς καλούνται οι ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να στηρίξουν τις αδύναμες τράπεζες και χώρες της νομισματικής ένωσης. Στην ανταπόκριση παρουσιάζονται τα μέτρα που ελήφθησαν για την Ελλάδα, τόσο με την παροχή δανείων, όπως και για τη συμμετοχή των τραπεζών, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα επενδύσεων που θα εφαρμοσθεί στη χώρα μας και το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα "νέο σχέδιο Μάρσαλ".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής και τη λήψη των νέων αποφάσεων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμά της για την αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας. "Αυτό που ζητάμε είναι το δικαίωμα να υλοποιήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις ευρείες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "δεσμευόμαστε να καταστήσουμε τη χώρα μας βιώσιμη, με την επαναφορά της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".

ΠΙΑΣΤΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ....ΨΑΡΙΑ!!!!!

Πρώτο "χτύπημα" στο οικονομικό έγκλημα.

Πρώτο "χτύπημα" στο οικονομικό έγκλημα

Το πρώτο της «χτύπημα» κατάφερε η νεοσυσταθείσα Οικονομική Αστυνομία, για υπόθεση που αφορά στη μη απόδοση Φ.Π.Α. και στη λαθρεμπορία καυσίμων.
Ειδικότερα, ύστερα από την αξιοποίηση καταγγελιών, κλιμάκιο του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης με τη συνδρομή συνεργείου ελεγκτών του Υπουργείου Ανάπτυξης προέβη, προχθές και χθες σε αστυνομική έρευνα για τη βεβαίωση ποινικών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας και του τελωνειακού κώδικα σε συγκεκριμένα πρατήρια υγρών καυσίμων στην περιοχή της Πάτρας και την Μανωλάδας Ηλείας.
Κατά τις έρευνες σε:
Πρατήριο επί της Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών, πλησίον της εισόδου της πόλης της Πάτρας, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης δεν είχε αποδώσει το Φ.Π.Α., ύψους 16.500 Ευρώ, που αφορούσε την 1η περιοδική δήλωση του 2011, κατά παράβαση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν.2859/2000).
Πρατήριο της περιοχής Μανωλάδας Ηλείας διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία ελέγχου των παραστατικών στοιχείων του έτους 2011 και της ογκομέτρησης των δεξαμενών καυσίμων διαφορά 16.000 λίτρων πετρελαίου κίνησης, που συνιστά παράβαση των διατάξεων για τη λαθρεμπορία καυσίμων του Τελωνειακού Κώδικα.
Εις βάρος των ιδιοκτητών των πρατηρίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες.

http://www.madata.gr/epikairotita/economy/120547.html

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ....ΑΝΕΚΔΟΤΟ!!!!!

Μέρκελ: "Επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης στην Ελλάδα"

Μέρκελ: "Επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης στην Ελλάδα"
Τη διαβεβαίωση ότι «θα αφοσιωθεί με όλες της τις δυνάμεις» στην υποστήριξη των προσπαθειών για την ανάκαμψη της Ελλάδας, έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.«Από τη μια πλευρά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές εθνικές επιχειρήσεις. Από την άλλη, πολλά πράγματα παραμένουν κλειστά, όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας των Μεταφορών. Το άνοιγμα που θα γνωρίσει η Ελλάδα θα οδηγήσει στη γέννηση ευκαιριών», τόνισε η κ. Μέρκελ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «το μέλλον θα δείξει ότι αυτά είναι αντικείμενα που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποκτήσει ξανά ανάπτυξη» και επισήμανε ότι ζητησε από τον γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ «να επικοινωνήσει με τη βιομηχανία για να δει τι μπορούν να κάνουν».

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα 16 σημείων με τίτλο «Επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Η βοήθεια προς την Ελλάδα αποτελεί πανευρωπαϊκή ευθύνη, συνέχισε, η γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας ότι είναι καθήκον του Βερολίνου να υποστηρίζει το ευρώ.Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής «σημαντικό βήμα» που θα βοηθήσει την Ευρώπη και το ευρώ.

«Το ευρώ είναι καλό για εμάς, αποτελεί μέρος της οικονομικής επιτυχίας της Γερμανίας και μια Ευρώπη χωρίς το ευρώ είναι αδιανόητη. Είναι ιστορικό καθήκον μας να στηρίξουμε το ευρώ», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριος πρόσθεσε, όμως, ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη να εφαρμόσει τη δέσμη μέτρων λιτότητας, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, διότι «αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια».

Η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη για το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Νομίζω ότι η πιθανότητα να επιτευχθούν τα νούμερα που παρουσίασε το IIF για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι μεγάλη», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Η εθελοντική συνεισφορά είναι εθελοντική συνεισφορά και από νομικής πλευράς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική. Αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη για αυτή την συμμετοχή και τα ανάλογα προηγούμενα προγράμματα ενισχύουν αυτή την εμπιστοσύνη. Ενώ υπάρχει και κίνητρο για την συμμετοχή των τραπεζών» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.
Σε ανακοίνωσή της η γερμανική ομοσπονδία ιδιωτικών τραπεζών BdB χαιρέτισε το νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι συνιστά «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». «Η Ελλάδα έχει τώρα αρκετό χρόνο για να κάνει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης εκφράζεται η ικανοποίηση της ομοσπονδίας όσον αφορά την πτυχή της χθεσινής απόφασης που αφορά στη δυνατότητα επαναγοράς από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά.

Η απόφαση αυτή «καθορίζει την πορεία για μια ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης» και «θα απελευθερώσει στο μέλλον την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την αγορά τίτλων στη δευτερογενή αγορά, ενισχύοντας μακροπρόθεσμα την ανεξαρτησία της» σημειώνει.

Επισήμανε πάντως πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα «παραμένει περιορισμένη στην Ελλάδα και δεν αποτελεί πρότυπο για άλλες περιπτώσεις κρίσης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στην Ιταλία, τονίζοντας πως αν και το υφιστάμενο πρόγραμμα λιτότητας είναι θετικό, πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους της.

«Το πρόγραμμα λιτότητας της Ιταλίας ήταν απόλυτα θετικό. Ωστόσο, μια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα χρειαστούν περαιτέρω βήματα στο μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως «η συμφωνία στην οποία κατέληξε η σύνοδος έχει περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης (της κρίσης χρέους)».

Τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού.

Τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού
Τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, την οποία διενήργησε τον περασμένο Μάιο, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Στο σύνολο της χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άνδρες (49,2%) και 5.484.000 γυναίκες  (50,8%).

Τα οριστικά αποτελέσματα για το μόνιμο πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012

Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι πέντε Δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν.Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7).

Οι πέντε Δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι Δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27).

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ!!!

Συγκλονισμένη η Ευρώπη από την έκρηξη στο Όσλο.

Συγκλονισμένη η Ευρώπη από την έκρηξη στο Όσλο 
 
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενβμπεργκ, είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Όσλο.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας. Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το γεγονός και την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο κέντρο του Όσλο, κοντά σε κυβερνητικά κτήρια, ενώ δύο από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η έκρηξη προκάλεσε ζημιές στο γραφείο του πρωθυπουργού Γιενς Στόλτενμπεργκ, ωστόσο ο ίδιος είναι σώος. Το NTB μετέδωσε ότι ο Στόλτενμπεργκ, που ηγείται του Εργατικού Κόμματος, δεν βρισκόταν στο γραφείο του την ώρα της έκρηξης. Από την έκρηξη έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια στο κτήριο 17 ορόφων όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στα παρακείμενα κτήρια υπουργείων, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Πετρελαίου που τυλίχτηκε στις φλόγες.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μέσα στα κτήρια, ορισμένα από τα οποία έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε πως σημειώθηκε περιστατικό με πυροβολισμούς σε εκδήλωση νέων του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος κοντά στο Όσλο, στο νησί Ουτόγια. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν πως πυρ άνοιξε αδιακρίτως άνδρας που φόραγε ρούχα αστυνομικού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι. Όπως μετέδωσε η νορβηγική κρατική τηλεόραση, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου. Νεότερες πληροφορίες της νορβηγικής κρατικής τηλεόρασης κάνουν λόγο για αρκετούς νεκρούς. Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν όντως υπάρχουν νεκροί, όμως εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να υπάρχουν εκρηκτικά στο χώρο της εκδήλωσης.

Σε δηλώσεις του μετά την έκρηξη ο Νορβηγός Πρωθυπουργός σημείωσε πως «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», πρόσθεσε όμως πως είναι πολύ νωρίς να πούμε αν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ακόμη ότι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι ασφαλείς, ενώ επισήμανε πως η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.

Σύμφωνα με την αστυνομία επρόκειτο για έκρηξη βόμβας και κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από το κέντρο της πρωτεύουσας. Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο έκανε γνωστό πως νοσηλεύονται ήδη 10 άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους είναι σοβαρά τραματισμένοι.

Εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν εκτενείς καταστροφές στα κτήρια και καπνό να αναδύεται. Τουλάχιστον ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο ήταν ορατό στο δρόμο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, με αποτέλεσμα κάποια Μέσα να κάνουν λόγο για υποψίες περί έκρηξης παγιδευμένου οχήματος.

Όπως έγινε γνωστό ο Νορβηγός πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του απόψε.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

Περίπου πριν από ένα χρόνο τρία άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτα για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα μετά από πληροφορίες ότι σχεδίασαν επιθέσεις στη χώρα.
ΤΑ ΝΕΑ
 

ΩΣ ΠΟΤΕ, ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ;

Τι σημαίνει το νέο Σχέδιο για την τσέπη μας.

Τι σημαίνει το νέο Σχέδιο για την τσέπη μας
Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την απόφαση της Συνόδου Κορυφής… μέχρι να έρθει επόμενη!
Οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού 109 δισ. ευρώ (45 δισ. το υπόλοιπο από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ), πλέον της ιδιωτικής συμμετοχής 50 δισ. (καθαρά 37 δισ. ευρώ). Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ και ιδιώτες συμφώνησαν στη μετακύλιση μέρους του χρέους, την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης, την ανταλλαγή ομολόγων με 30ετή, με υψηλά επιτόκια δανεισμού μέχρι και 5%, που συνιστά τοκογλυφία.
Σταθερή όμως είναι η ενίσχυση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα δέχθηκε όλους τους όρους της συμφωνίας και επιπλέον δεσμεύτηκε για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων. Το νέο πακέτο «βοήθειας» συνοδεύεται από νέα μνημόνια και νέα μέτρα για τους φορολογουμένους, ενώ αναμένεται να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.
Σε αντίθεση με το πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, κάποιοι εταίροι απαιτούν «εγγυήσεις» για τη βοήθεια που θα παράσχουν. Οι εγγυήσεις αυτές μπορεί να είναι είτε εμπράγματες είτε από τη λίστα προς ιδιωτικοποίηση που έχει δημοσιοποιήσει το ελληνικό κράτος.
Ολη η συμφωνία θα «κλειδωθεί» με μια νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και διεθνούς παράγοντα - ένα νέο Μνημόνιο, που θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο - και το οποίο αναμένεται να είναι πιο σκληρό από το πρώτο.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, βγαίνει κερδισμένη από το νέο σχέδιο, το οποίο σε γενικές γραμμές προβλέπει νέο πακέτο στήριξης 109 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 37 θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω ενός φιλόδοξου σχεδίου «Μάρσαλ». Η βοήθεια θα δοθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΔΝΤ, μόνο που η συμμετοχή του Ταμείου θα κυμανθεί περίπου στα 5,5 δις ευρώ.

Με το σχέδιο:

- διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους

- διασφαλίζεται  οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020

-διπλασιάζεται ο χρόνος αποπληρωμής του συνόλου του ελληνικού δημόσιου χρέους

-μειώνεται το επιτόκιο στο 3,5%

-δίνεται η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF

-γίνεται με ασφαλή τρόπο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του

-δεν κινδυνεύει η ρευστότητα των τραπεζών και οι καταθέσεις.

Το αν θα πετύχει το νέο σχέδιο θα φανεί στην πράξη, πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλα μέτρα αν δεν εφαρμοστούν σωστά όσες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί. Το ίδιο τόνισε αμέσως μετά την συνεδρίαση και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

Σχέδιο μαμούθ για να διασωθεί η Ελλάδα - Νέο τεράστιο δάνειο 109 δισ. ευρώ με μικρότερα επιτόκια και επαναγορά χρέους.

 - Καλοδεχούμενη η βοήθεια της Ευρώπης δήλωσε ο πρωθυπουργός στη κοινή συνέντευξη Τύπου
- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδα από 15 έως 30 χρόνια
- Η συμμετοχή των ιδιωτών εκτιμάται ότι ίσως να ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά μόνο την Ελλάδα
- Τρισέ: Δεν υπάρχει ούτε πιστωτικό γεγονός ούτε χρεοκοπία
- Αγωνία για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πήραν σημαντικές αποφάσεις και βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο βαν Ρομπάι στη Συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ.

Εν συνεχεία ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι η εμπλοκή ιδιωτών είναι εθελοντική και αφορά μόνο την Ελλάδα και όχι τις άλλες χώρες που έχουν μπει στον μηχανισμό στήριξης. Μάλιστα, τόνισε ότι θα γίνει πιο ευέλικτος ο μηχανισμός στήριξης με μικρότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, ενώ διευκρίνισε ότι θα δίνεται πλέον η δυνατότητα παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές πριν ξεκινήσει ένα πρόβλημα.

"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να κάνουν νέο δανεισμό της Ελλάδας συνολικού ύψους 158 δισ. ευρώ, "με τραπεζική στήριξη", τόνισε στις δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εισερχόμενος στις λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα 49 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ τις ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας.

Από αυτά τα 49 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα είναι "εθελοντική συνεισφορά" των ιδιωτικών πιστωτριών τραπεζών, ενώ "άλλα 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την εξαγορά του ελληνικού χρέους", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας υποσχέθηκαν σήμερα να συνεισφέρουν με ποσό ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίοδο τριών ετών, και 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο δέκα ετών, σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για της χώρα αυτή, ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

Αυτή η ένωση τραπεζών αναφέρει σε ανακοίνωσή της που κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι θα κάνει μια προσφορά για την παροχή χρηματοδότησης στην Αθήνα "54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014, και συνολικά 135 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020".

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε σήμερα το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, με δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ. "Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας", επισήμανε ο κ. Τρισέ, λίγο αφότου έληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. "Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη (στην Ελλάδα), αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", δήλωσε επίσης ο κ. Τρισέ. Επισήμανε, τέλος, ο κ. Τρισέ ότι "οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας", όχι ενός άλλου μέλους της 17μελούς ευρωζώνης.

Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου έχει ως εξής:
Από την αρχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σημαντικά μέτρα για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων και την ανάπτυξη νέων σταθεροποιητικών εργαλείων έχουν ήδη παρθεί.

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και το ευρώ στηρίζεται σε βασικές οικονομικές αρχές. Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε «στα χέρια μας» δείχνουν ότι χρειάζεται να λάβουμε περισσότερα μέτρα.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας στο ευρώ και κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Επιβεβαιώνουμε, επίσης, την αποφασιστικότητα μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και την διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ.

Σήμερα, συμφωνήσαμε στα παρακάτω μέτρα:

Ελλάδα

1. Χαιρετίζουμε τα μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και να μεταρρυθμίσει την οικονομία όπως επίσης (χαιρετίζουμε) το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτές είναι πρωτοφανείς, αλλά απαραίτητες προσπάθειες, για να επαναφέρουν την ελληνική οικονομία πίσω σε βιώσιμο αναπτυξιακό «μονοπάτι».

2. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πακέτο και να δώσουμε στην Ελλάδα το ποσό χ ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σχεδιαστεί με γνώμονα να χαμηλώσει τα επιτόκια και να επιμηκύνει τα ώριμα ομόλογα, προκειμένου αποτελεσματικά να βελτιώσει την βιωσιμότητα και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Καλούμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος στην ίδια γραμμή των τωρινών πρακτικών.

3. Έχουμε αποφασίσει να επιμηκύνουμε την ωριμότητα των δανείων προς την Ελλάδα από το EFSF στο ελάχιστο πιθανό όριο, από το τωρινό των 7,5 ετών κατά ελάχιστο σε 15 έτη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επιπρόσθετο πρόγραμμα παρακολούθησης. Θα παράσχουμε δάνεια από το EFSF στο όριο του επιτρεπτού δανεισμού (που είναι περίπου 3,5%), χωρίς να κατεβαίνει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτό θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό που θα διασφαλίσει τα απαραίτητα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων εγγυήσεων όταν χρειαστεί.

4. Καλούμε για μία περιεκτική στρατηγική για ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι διαρθρωτικοί πόροι πρέπει να ανακατανεμηθούν προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης υπό ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ». Τα κράτη - μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλες τις απαραίτητες πηγές, ώστε να προβάλλουν την εξαιρετική τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

5. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία «μοναδική» δυσοίωνη κατάσταση στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο λόγος που η περίπτωση της απαιτεί μία ειδική λύση. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει επιδείξει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε μία εθελοντική βάση μέσω μίας ποικιλίας επιλογών (ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά) σε συνθήκες δανεισμού που συγκρίνονται με την στήριξη του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας.

6. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επίσημα επιβεβαιώνουν την αμετακίνητη αποφασιστικότητα τους να τιμήσουν απόλυτα την υπογραφή τους και όλες τις δεσμεύσεις τους για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών συνθηκών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης στηρίζουν απόλυτα την απόφαση, καθώς η αξιοπιστία των όσων υπογράφηκαν είναι ένα αποφασιστικό στοιχείο για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.

Σταθεροποιητικά εργαλεία

7. Προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του EFSF και να διευθετήσουμε τον κίνδυνο της μετάδοσης, συμφωνούμε να αυξήσουμε την ευελιξία του EFSF, επιτρέποντας του να κάνει τα εξής:

- Να επεμβαίνει στη βάση προληπτικών προγραμμάτων, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

- Να χρηματοδοτεί την επαναγορά κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο πρόγραμμα.

- Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές, με βάση τις αναλύσεις της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη εξαιρετικών περιπτώσεων και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.

Δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρωζώνη:

8. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει γίνει από την εφαρμογή των προγραμμάτων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και επαναλαμβάνουμε την απόλυτη δέσμευση μας για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι προϋποθέσεις δανεισμού από το EFSF για την Ελλάδα θα ισχύουν και για Πορτογαλία και Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε την προθυμία της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο της οδηγίας για Κοινό Φόρο Σταθερότητας και στις εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του ευρώ.

9. Όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα υιοθετήσουν άμεσα τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να διευθετήσουν τις μακρό-οικονομικές ανισορροπίες. Το δημόσιο έλλειμμα σε όλες τις χώρες, εκτός από αυτές που είναι σε ειδικό πρόγραμμα, πρέπει να είναι κάτω από το 3% το αργότερο το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε το πακέτο του προϋπολογισμού που πρόσφατα παρουσιάστηκε από την ιταλική κυβέρνηση και θα προσπαθήσει να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 2012 και να πιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Χαιρετίζουμε, επίσης, τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προχωράει η Ισπανία στον δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα.

10. Θα εφαρμόσουμε τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη μας. Προσκαλούμε την Επιτροπή να ενισχύσει τις συνέργιες ανάμεσα στα προγράμματα δανεισμού και τους πόρους της Ε.Ε σε όλες τις χώρες που είναι υπό την βοήθεια ΔΝΤ/Ε.Ε. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων με σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη και την εργασία.

Οικονομική διακυβέρνηση

11. Κοιτάζουμε μπροστά για να τελειοποιήσουμε το νομοθετικό πακέτο για την ισχυροποίηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και την νέα μακρό - οικονομική παρακολούθηση.

12. Δεσμευόμαστε να εισαγάγουμε νομοθετικές δεσμεύσεις για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια από το τέλος του 2012.

13. Συμφωνούμε ότι η εξάρτηση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης πρέπει να μειωθεί και κοιτάζουμε μπροστά να προχωρήσουμε την πρόταση της Επιτροπής.

14. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως τον Οκτώβριο πάνω στο πώς να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τη διαχείριση των κρίσεων στην ευρωζώνη και τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας.

Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως και με προτεραιότητα τις αποφάσεις που πήραμε σήμερα.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=88028&catid=13

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!!!!

Η αιτία αφανισμού των δεινοσαύρων: Οριστικό!

Η αιτία αφανισμού των δεινοσαύρων: Οριστικό!
Η αιτία αφανισμού των δεινοσαύρων αποτελεί εδώ και αιώνες ένα άλυτο μυστήριο για τους επιστήμονες. Οι θεωρίες που κατά καιρούς διατυπώνονται, είναι πολλές, με επικρατέστερη εκείνη της πτώσης αστεροειδούς.
Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν στην πιθανότητα, οι δεινόσαυροι να χάθηκαν όταν ένας τεράστιος μετεωρίτης συγκρούστηκε με τη Γη κοντά στις ακτές του Μεξικού στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια.
Το βασικό επιχείρημα όσων διαφωνούν με την εξήγηση αυτή, είναι η απουσία απολιθωμάτων δεινοσαύρων για μια περίοδο τριών εκατομμυρίων ετών, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι οι δεινόσαυροι είχαν ήδη εξαφανσιτεί όταν «χτύπησε» ο μετεωρίτης.
Το νέο εύρυμα που καλύπτει το χρονικό κενό 3 εκατ. ετών!
Ενα νέο εύρυμα, που εντοπίστηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου Γέιλ, είναι ίσως η απάντηση στην πολύχρονη επιστημονική διαμάχη. Πρόκειται για το απολίθωμα ενός κεράτου μήκους 45 εκατοστών που ανήκε σε έναν από τους τελευταίους δεινοσαύρους στη Γη.
Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο απολίθωμα ξεχωριστό, είναι το σημείο ανίχνευσής του. Μόλις 13 εκατοστά κάτω από το στρώμα ιζημάτων που σηματοδοτεί το Κρητιδικό – Τριτογενές Οριο, είναι ακριβώς η χρονική περίοδος κατά την οποία εκτιμάται ότι εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι.
Τι δείχνει λοιπόν το νέο εύρυμα; Ότι ένα ξαφνικό γεγονός, έσβησε με βίαιο τρόπο τους δεινόσαυρους από τον χάρτη της Γης! Η εξαφάνισή τους δεν έγινε σταδιακά, δεν διήρκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά όλα τελείωσαν από τη μια στιγμή στην άλλη! Η ανακάλυψη του απολιθώματος, καλύπτει το χρονικό κενό των 3 εκατ. ετών, συνεπώς καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα όσων διαφωνούσαν με την πιθανότερη εκδοχή: οι δεινόσαυροι αφανίστηκαν από πτώση μετεωρίτη!

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ........!!!!!!!!!

Κέρδη 20 δισ. στη Γερμανία από την ευρωπαϊκή κρίση!!!!!

Κέρδη 20 δισ. στη Γερμανία από την ευρωπαϊκή κρίση

Περί τα 20 δισ. ευρώ έχει αποφέρει μέχρι στιγμής στη Γερμανία η κρίση στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank.
«Πολλοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πληρώνει το λογαριασμό της Ευρωζώνης. Καμία άλλη θέση δεν απέχει τους τελευταίους 18 μήνες τόσο από την πραγματικότητα όσο αυτή» τονίζει.
Προσθέτει ότι μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει η Γερμανία για τις χώρες της ευρωκρίσης κερδίζει ετησίως 2 % σε τόκους, το οποίο μεταφράζεται σε 700 εκατ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες.
«Αυτό όμως δεν είναι το καίριο σημείο» συνεχίζει. «Λόγω της αδυναμίας των υπερχρεωμένων χωρών, η γερμανική αγορά κεφαλαίου έχει ένα μπόνους που δεν οφείλεται στις δικές της ενέργειες, αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των άλλων χωρών. Έχουμε ένα πλεονέκτημα στην αναχρηματοδότηση της τάξης του 1 με 1,5 %. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι έχουν περάσει από τότε 18 μήνες και σε συνάρτηση με τις εκδόσεις νέων ομολόγων από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα σε μια διάρκεια ωρίμανσης 5 έως 30 ετών τότε, το όφελος για τους Γερμανούς φορολογούμενους ανέρχεται συνολικά στα 18 δισ. ευρώ» εξηγεί.
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί, σύμφωνα με τον ειδικό, ότι τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που έχει οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων. Επιπλέον η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει αύξηση της απασχόλησης στη Γερμανία που με τη σειρά του επέφερε μείωση των κοινωνικών δαπανών. Έτσι το συνολικό όφελος για τους Γερμανούς ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.
Ο κ. Χελμάγερ στρέφει τα βέλη του εναντίον του ινστιτούτου IFO του Μονάχου, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ανακριβή και αναξιόπιστα τα εφιαλτικά σενάρια και τις εκτιμήσεις που συχνά παρουσιάζει για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το κόστος για τη Γερμανία.
«Έχουν υπολογίσει για παράδειγμα ότι το ευρωομολόγο θα αύξανε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας κατά 25 δισ. ετησίως. Ο υπολογισμός αυτός είναι ανεπίτρεπτος, καθώς γίνεται στη βάση ακραίων δεδομένων που είναι αποτέλεσμα μια τεχνητής κατάστασης λόγω της κρίσης στις υπερχρεωμένες χώρες. Από επιστημονικής απόψεως αυτό είναι απαράδεκτο και θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και σκάνδαλο να δίνεις τέτοιους υπολογισμούς στη δημοσιότητα» τονίζει.
Και στο παρελθόν ο Φόλκερ Χελμάγερ έχει ενθαρρύνει μεγάλες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, καθώς προσφέρουν στην παρούσα φάση ιδανικές συνθήκες: «Προσφέρουν ευνοϊκές υποδομές, φθηνό εργατικό δυναμικό, δυτικού επιπέδου νομικές προδιαγραφές. Ενθαρρύνω τις μεγάλες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Πορτογαλία» αναφέρει ο επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ....ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ!!!!

"Σχέδιο Μάρσαλ" για την ανάπτυξη, μείωση επιτοκίου και 15ετή επιμήκυνση.

"Σχέδιο Μάρσαλ" για την ανάπτυξη, μείωση επιτοκίου και 15ετή επιμήκυνση
Η διάρκεια των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης, το EFSF, θα επιμηκυνθεί από τα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη, ενώ τα νέα δάνεια θα φέρουν μικρότερο επιτόκιο 3,5%, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Το EFSF θα μπορεί επίσης να παρεμβαίνει προληπτικά στην δευτερογενή αγορά, δηλαδή να επανοράζει ομόλογα, σύμφωνα με το προσχέδιο, στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη για την υλοποίηση ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση την οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

Σήμερα, ο EFSF μπορεί να αγοράζει δημόσιο χρέος μόνον από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή απευθείας από τα κράτη κατά την έκδοση των ομολόγων τους.

«Ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει εκδηλώσει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσω σειράς επιλογών (ανταλλαγή χρέους, μετακύλιση και επαναγορά) με όρους δανεισμού αντίστοιχους με αυτούς της στήριξης από τους δημόσιους φορείς και με εξασφαλίσεις", αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο.

Το νέο πακέτο βοήθειας θα περιλαμβάνει και τον όρο των εγγυήσεων, θα προβλέπει τρεις επιλογές για τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα ( επαναγορά χρέους, μετακύλιση και ανταλλαγή), ενώ ο EFSF θα μπορεί να χορηγεί κεφάλαια στις τράπεζες μέσω δανείων σε κυβερνήσεις, ακόμη και χωρών που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Το κόστος της στήριξης των ελληνικών τραπεζών υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο με χρήματα από τον EFSF και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν έως εγγύηση για όσο καιρό η Ελλάδα είναι στο -προσωρινό- καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Το Προσχέδιο της Συνόδου έχει ως εξής:

«Δήλωση των Ηγετών των Κρατών ή Κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκών Οργανισμών.
Από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους των κρατών της ευρωζώνης, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα σταθεροποίησης της ευρωζώνης, μεταρρύθμισης των κανόνων και ανάπτυξης νέων εργαλείων σταθεροποίησης. Η ανάκαμψη της ευρωζώνης βρίσκεται σε καλό δρόμο και το ευρώ εδράζεται σε υγιή θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία.»

» Όμως, οι προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί αποκαλύπτουν την ανάγκη λήψης εκτενέστερων μέτρων. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στο ευρώ και στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της. Επίσης, επιβεβαιώνουμε και τη θέλησή μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.»

»Σήμερα, συμφωνήσαμε στα ακόλουθα μέτρα:»

»Για την Ελλάδα:
1. Καλωσορίζουμε τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, όπως και το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από την ελληνική Βουλή. Αυτές είναι άνευ προηγουμένου, αλλά απαραίτητες ενέργειες για να επιστρέψει και πάλι η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.»

» 2. Συμφωνούμε στην υποστήριξη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα και στην παροχή επιπλέον ποσού μέχρι [ΧΧ] ευρώ. Αυτό το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί -κυρίως μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης διάρκειας ωριμάνσεις- για την αποφασιστική βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και του προφίλ αναχρηματοδότησης της Ελλάδος.»

» Καλούμε το ΔΝΤ να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές.»

» 3. Αποφασίσαμε να επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα στη μέγιστη δυνατή διάρκεια, από την τρέχουσα των 7,5 ετών σε μια ελάχιστη διάρκεια 15 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επαρκή παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού αντίστοιχα αυτών της διευκόλυνσης Ισοζυγίου Πληρωμών (τρέχον επίπεδο περίπου 3,5%), σε επίπεδο που δεν θα είναι χαμηλότερο από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτά, θα συνοδευτούν από ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα εφαρμογής του προγράμματος, περιλαμβανομένης της επιλογής ρυθμίσεων εγγυήσεων, όπου χρειάζεται.»

» 4. Καλούμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία πρέπει να επανασχεδιαστούν με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη μέσα από ένα ευρωπαϊκό "Σχέδιο Μάρσαλ". Τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλους τους απαραίτητους πόρους που είναι απαραίτητοι για την παροχή εξαιρετικής τεχνικής συνδρομής για να βοηθηθεί η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της.»

» 5. Η Ελλάδα τελεί σε μια μοναδικά σοβαρή κατάσταση στην ευρω-ζώνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται μια εξαιρετική λύση. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει εκδηλώσει τη θέλησή του να υποστηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσω ενός καταλόγου επιλογών (ανταλλαγής ομολόγων, επιμήκυνσης και επαναγοράς) με όρους δανεισμού συγκρίσιμους με δημόσια στήριξη και επιπλέον πιστοληπτική βελτίωση.»

» 6. Όλες οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ επισήμως επιβεβαιώνουν την ανελαστική τους βούληση να τιμήσουν πλήρως τη δική τους ανεξάρτητη κρατική υπογραφή και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης υποστηρίζουν πλήρως αυτή τη βούληση, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους αποτελεί αποφασιστικό συστατικό διασφάλισης της χρηματο-οικονομικής σταθερότητας στην ευρω-ζώνη στο σύνολό της.»

» 7. Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του EFSF και την αντιμετώπιση της μετάδοσης, συμφωνούμε στην αύξηση της ευκαμψίας του EFSF, επιτρέποντάς του:»

» - να παρεμβαίνει στη βάση ενός προληπτικού προγράμματος, με επαρκείς προϋποθέσεις
- να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματο-οικονομικών οργανισμών μέσω δανείων προς κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων προς χώρες που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα
- να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές στη βάση ανάλυσης της ΕΚΤ που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων και μια ομόφωνη απόφαση των χωρών-μελών του EFSF.»

» 8. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των προγραμμάτων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας δέσμευση στην επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι όροι δανεισμού από το EFSF που συμφωνήσαμε για την Ελλάδα θα εφαρμοστούν επίσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.»

» Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε τη βούληση της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο Οδηγίας για μια Ενοποιημένη Κοινή Φορολογική Βάση (CCTB) και στις δομημένες συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του συμφώνου Euro+.»

» 9. Όλες οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ θα τηρήσουν αυστηρά του συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπίσουν μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες εκτός αυτών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμμα, θα πρέπει να μειωθούν κάτω από 3% το αργότερο μέχρι το 2013.»

» Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε τα προϋπολογιστικά μέτρα που πρόσφατα παρουσιάστηκαν από την ιταλική κυβέρνηση, τα οποία θα της επιτρέψουν να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% το 2012 και να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014.»

» Καλωσορίζουμε επίσης τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η Ισπανία στο δημοσιονομικό, χρηματο-οικονομικό και δομικό τομέα. Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων των τραπεζικών τεστ αντοχής, οι χώρες-μέλη θα παρέχουν έσχατη στήριξη σε τράπεζες, όπως κρίνεται απαραίτητο.»

» 10. Θα εφαρμόσουμε τις προτάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν την ανάπτυξή μας. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβαθμίσει τις συνέργειες μεταξύ προγραμμάτων δανεισμού και ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε όλες τις χώρες που χαίρουν συνδρομής από Ε.Ε./ΔΝΤ. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες βελτίωσης της ικανότητάς τους να απορροφούν ευρωπαϊκά κεφάλαια με σκοπό να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.»

» 11. Προσβλέπουμε στην τάχιστη ολοκλήρωση του νομικού πακέτου ενίσχυσης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και τη νέα μακρο-οικονομική επιτήρηση. Τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί δικαιωμάτων ψήφου στο προληπτικό μέρος της Συμφωνίας.»

» 12. Δεσμευόμαστε στην εισαγωγή νομικά δεσμευτικών εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων όπως προβλέπει η οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια μέχρι το τέλος του 2012.»

» 13. Συμφωνούμε, ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση του κοινοτικού ρυθμιστικού πλαισίου από εξωτερικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις και προσβλέπουμε στις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»

» 14. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του Eurogroup, να συντάξει συμπαγείς προτάσεις μέχρι τον Οκτώβριο για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη και να βελτιωθούν οι μέθοδοι εργασίας.
Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως κατά προτεραιότητα τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα.»

Ανταλλαγή και επαναγορά ομολόγων

Σύμφωνα με το έγγραφο του IIF, η ανταλλαγή ομολόγων θα συνδυαστεί με επαναγορά χρέους, όπου η ευρωζώνη, το ΔNT και  πιθανόν και τρίτες χώρες με πλεονάσματα θα συνεισφέρουν 30 δισ. ευρώ.

«Η παράταση της διάρκειας των υφιστάμενων ομολόγων προτείνεται να γίνει με αντάλλαγμα  πιστωτικές εξασφαλίσεις από τους δημόσιους φορείς, όπου το συνολικό κεφάλαιο των νέων  ομολόγων που θα ανταλλαγούν ή θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της πρότασης θα έχει την εγγύηση  ομολόγων αξιολόγησης AAA με μηδενικό τοκομερίδιο», ανέφερε το έγγραφο.

Η Κομισιόν υπολογίζει τις εξασφαλίσεις στα 30,4 δισ. ευρώ, με άλλα 5 δισ. να προέρχονται από την  συμμετοχή της ευρωζώνης στην επαναγορά χρέους.

Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αγγίξει τα 17 δισ. ευρώ περίπου, με τα 71 δισ. να προέρχονται από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Αυτή η επιλογή οδηγεί σχεδόν βέβαια την Ελλάδα στην "επιλεκτική χρεοκοπία" και γι' αυτό το λόγο θα απαιτεί έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος», ανέφερε το έγγραφο.

Το κόστος ενός τέτοιου μηχανισμού θα ανέρχεται μάλλον στα 25 με 35 δισ. ευρώ, αλλά θα χρειαστεί μόνο για το διάστημα που η χώρα θα παραμείνει στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Το συνολικό ποσό για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται στα 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο, υπερβαίνονται κατά 15 δισ. τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει ήδη συσταθεί σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ προτείνεται η αύξηση των κεφαλαίων στα 19,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011.

ΑΡΓΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝΕ!!!!!!

Τα Νέα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ.....

Τι σημαίνει η επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα;

Τι σημαίνει η επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα
Η επιλεκτική χρεοκοπία, ενδεχομένως, θα είναι ένα από τα υποπροϊόντα της διαδικασίας διαμόρφωσης της ελληνικής λύσης από τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Mε τον τρόπο αυτό, θα λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου, για την περίοδο 2012-2014. Το διάστημα αυτό λήγουν ομόλογα αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ, θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 40 δισ. ευρώ σε τόκους, ενώ ταυτόχρονα λείπουν και 10-15 δισ. ευρώ για να υποστηριχθούν οι δημόσιες εσωτερικές δαπάνες. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατάφερε να βγει στις αγορές για να δανειστεί, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο του Μνημονίου, και έτσι προέκυψε το πρόβλημα ρευστότητας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναν ομολογουμένως αργό ρυθμό αποφάσεων και σκέψεων, αναπτύχθηκε μια σειρά από προτάσεις που εκτείνονται από την εθελοντική διακράτηση των ομολόγων που λήγουν μέχρι την επαναγορά τους σε τιμές αγοράς (τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο αυτή αποτιμώνται στο 50% της ονομαστικής τους αξίας). Όταν άρχισαν να συγκεκριμενοποιούνται οι λύσεις (θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για να δούμε ποια από αυτές επιλέχθηκε και με ποιον τρόπο), οι οίκοι αξιολόγησης (και ιδιαίτερα η S&P) ανακοίνωσαν ότι η εθελοντική διακράτηση στην ουσία δεν είναι εθελοντική, αλλά υποχρεωτική, αφού η Ελλάδα δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν. Συνεπώς, κατά τη γνώμη τους, έχουμε «μερική πτώχευση», αναφορικά –πάντοτε– με τους τίτλους που εντάσσονται στη συγκεκριμένη διαδικασία, με όλες τις άλλες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου, των τραπεζών, του εξωτερικού τομέα, να αποπληρώνονται κανονικά (τόκοι και κεφάλαιο).

Η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους χαρακτηρισμούς των οίκων αξιολόγησης, διότι δεν συνεπάγονται τίποτα καινούργιο σε σχέση με ό,τι ξέρουμε από το Μάιο του 2010, αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγαίνει στις αγορές. Μάλιστα υπάρχει και ένα ολοκαίνουργιο γεγονός: Εξασφαλίζεται η ρευστότητα της οικονομίας μέχρι το 2014.

Υπάρχουν όμως παρενέργειες:

Η ΕΚΤ, μέχρι στιγμής, δεν έχει συμφωνήσει σε οποιαδήποτε λύση, η οποία να συνεπάγεται την αναγγελία ενός παρόμοιου χαρακτηρισμού για τα ελληνικά ομόλογα, παρόλο που φαίνεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ κυρίως της ΕΚΤ και της γερμανικής πλευράς έχουν εξελιχθεί αρκετά προς ένα συμβιβασμό.

Γιατί το κάνει αυτό η ΕΚΤ; Για έναν κυρίως λόγο:

Ο Τρισέ πιέζει τη γερμανική πλευρά, ώστε η ΕΚΤ να πάψει να λειτουργεί ως όργανο εφαρμογής δημοσιονομικής πολιτικής και το ανώτατο νομισματικό εργαλείο της Ευρωζώνης να διατηρήσει τον πρωταρχικό του ρόλο: αυτόν της ρύθμισης της νομισματικής πολιτικής. Με άλλα λόγια, ας οργανώσουμε γρηγορότερα την Ευρώπη. Έτσι κι αλλιώς, τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών θα την εξασφαλίσει είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, αναγκαζόμενος όμως να καταργήσει τη σημασία των αξιολογήσεων των οίκων, είτε μέσω του Emergency Liquidity Assistance, όπως γίνεται από το 2010 με την Ιρλανδία. Ο Ιταλός Λορέντζο Σμάγκι, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, το έθεσε πολύ απλά: Ο EFSF (που αποτελεί δημιούργημα των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης) ας αγοράσει «προβληματικά» ομόλογα του ελληνικού χρέους.

Υπάρχει, ενδεχομένως, και ένας δεύτερος λόγος που η ΕΚΤ δεν έχει συμφωνήσει σε λύση. Αυτός σχετίζεται με το πιστωτικό γεγονός (credit event) που θα ενεργοποιούσε CDS, οπότε δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι ακριβώς σημαίνει αυτό για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ISDA (Διεθνής Ένωση Παραγώγων), όμως, έχει μάλλον δηλώσει ότι δεν θεωρεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένο πιστωτικό γεγονός. Παρόλο που και στον τομέα αυτό δεν αποκλείεται ένα μερικό γεγονός, αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να είναι ένα σοβαρό θέμα.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) στους ισολογισμούς του τραπεζικού συστήματος (ελληνικού και ευρωπαϊκού), αυτές είναι διαχειρίσιμες. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά και από τα stress tests που μόλις ανακοινώθηκαν και σχεδιάστηκαν σε ένα σημαντικό βαθμό για να λάβουν υπόψη τους την προοπτική απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Από την ανάλυση που προηγήθηκε, μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα αναφορικά με τις εξελίξεις:

1ο    Το όποιο περιορισμένο περιστατικό χρεοκοπίας θα αφορά τους τίτλους που λήγουν. Με δεδομένο ότι ο οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός (π.χ. επιλεκτική χρεοκοπία) θα έλθει μετά την αναγγελία του πακέτου που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδος μέχρι συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν αντιλαμβάνομαι πώς αυτός ο χαρακτηρισμός μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν (ημέρες και μήνες). Έχει ξανασυμβεί παρόμοιοι χαρακτηρισμοί του χρέους να διατηρηθούν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

2ο    Δεν αφορά τους καταθέτες του ελληνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τους χρηματοδοτούμενους από αυτό.

3ο    Σε κανέναν δεν αρέσει να αναφέρονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί (όπως επιλεκτική χρεοκοπία) για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, το πραγματικό γεγονός της αδυναμίας πληρωμών κατεγράφη από το Μάιο του 2010. Δεν ισχύει κάτι καινούργιο σήμερα!

Το σοβαρότερο, όμως, πρόβλημα που αναδεικνύεται από όλα τα παραπάνω είναι αυτό που αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης. Η «μάχη της Ιταλίας», που έρχεται, είναι το γεγονός που κάνει τόσο σημαντικές τις λύσεις που θα βρεθούν και για την ελληνική περίπτωση. Ας σκεφτούμε μόνο ότι το ιταλικό χρέος είναι σχεδόν τριπλάσιο από το χρέος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, μαζί! Ας σκεφτούμε επίσης ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ιταλικά χρέη 120 δισ. ευρώ περίπου! Γι’ αυτό σε ένα βαθμό η καθυστέρηση που παρατηρείται στις αποφάσεις είναι δικαιολογημένη. Εξάλλου, είναι τόσο περίπλοκα όλα αυτά τα θέματα και οι διαπραγματεύσεις, ώστε απαιτείται σημαντικός χρόνος για την ώριμη αντιμετώπισή τους. Δυστυχώς, όμως, η φωτιά διαπερνά την αυλή της Ευρωζώνης και απειλεί τη βασική κατασκευή της.

Ο ΛΟΓΟΣ....ΣΗΜΕΡΑ.....

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ....ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ; ΟΕΟ;

19 θέσεις μπροστά από τον ΠΑΟ ο Θρύλος!!!


Πρώτος από πλευράς ελληνικών ομάδων είναι ο Ολυμπιακός στην εβδομαδιαία κατάταξη της Euroindex.
Συγκεκριμένα οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην 38η θέση της γενικής κατάταξης, έχοντας συνολικά 2.728 βαθμούς και ακολουθεί ο Παναθηναϊκός στην 57η θέση με 2.595 βαθμούς. Ο ΠΑΟΚ είναι στην 86η θέση, η ΑΕΚ στην 116η και ο Άρης στην 138η. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Μπαρτσελόνα με 4.238 πόντους και την πρώτη 10άδα συμπληρώνουν οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γουνάιτεντ, Πόρτο, Τσέλσι, Μπάγερν, Ίντερ, Άρσεναλ, Βαλένθια και Μαρσέιγ.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΕΙΠΑ ΚΙ ΕΓΩ, ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ;

Εκτάκτως στις ΗΠΑ ο Βενιζέλος, για το νομοσχέδιο κατά της Ελλάδας.

Εκτάκτως στις ΗΠΑ ο Βενιζέλος, για το νομοσχέδιο κατά της Ελλάδας
Εκτάκτως για τις ΗΠΑ πετάει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το «κατεπείγον» του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.
Αιτία είναι το νομοσχέδιο… κατά της Ελλάδας που κατατέθηκε στην Γερουσία από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ (για την ακρίβεια δολάριο) στην Ελλάδα, για την οποία πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρει.

«Να προστατευτούν τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών που χαρίζονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ μέσω ΔΝΤ», ζητούν με το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Πρόκειται για την δεύτερη προσπάθεια των αντιπάλων του προέδρου Ομπάμα, οι οποίο είχαν επιχειρήσει και τον προηγούμενο χρόνο να κόψουν την παροχή βοήθειας προς την χώρα μας.

Η αρνητική εικόνα απέναντι στην χώρα μας ενδυναμώνει καθημερινά, αφού οι Ρεπουμπλικανοί, προκειμένου να πείσουν τον Ομπάμα να μην πάρει πρόσθετα μέτρα, χρησιμοποιούν την ελληνική οικονομική κατάσταση ως παράδειγμα προς… αποφυγήν!

«Ο Ομπάμα μας πάει εκεί», είναι ένα από τα συνθήματα στις στάσεις λεωφορείων και το «εκεί» δείχνει την Ελλάδα!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να μεταβούν στις ΗΠΑ. Ο κ. Βενιζέλος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον την Κυριακή το βράδυ, όμως οι συναντήσεις του με τον υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τ. Γκάιτνερ και μέλη της Γερουσίας δεν έχουν ακόμα «κλείσει». Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Star.gr
http://www.madata.gr/epikairotita/economy/119865.html

ΣΑΣ ΛΕΕΙ....ΚΑΤΙ;

Πέρασε στο... ντούκου η καταγγελία

Στο... ντούκου πέρασε η καταγγελία του Ολυμπιακού Βόλου περί του πραγματικού παραγκάρχη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατά την οποία "φωτογραφίζει" τον Νικόλα Πατέρα, ενώ δεν ασχολήθηκε κανείς και με τις "καυτές" συνομιλίες. Γράφει ο Ερυθρός Κατάσκοπος του RedPlanet.gr.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο το πως γίνεται να πέρασε στο... ντούκου η σημαντική καταγγελία του Ολυμπιακού Βόλου όσον αφορά για τον πραγματικό παραγκάρχη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η θεσσαλική ΠΑΕ με τα λεγόμενα της "φωτογραφίζει" τον Νικόλα Πατέρα, ο οποίος εδώ και εβδομάδες είναι... χαμένος, ενώ οι νέες "καυτές" συνομιλίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφέρουν συνομιλίες του πρώην προέδρου του "τριφυλλιού" με τον Μάκη Ψωμιάδη, οι οποίοι όριζαν διαιτητές! Ο κύριος Πιλάβιος τι κάνει για όλα αυτά;

 
Αναλυτικά οι συνομιλίες και η τοποθέτηση του Ολυμπιακού Βόλου:

"Σήμερα σας παραθέτουμε δύο απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, μέσα από τη δικογραφία, οι οποίες έχουν επιμελώς αγνοηθεί και οι οποίες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες" αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση των "ερυθρολεύκων".

Και συνεχίζει:

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 1

«Οι συνομιλίες που ακολουθούν αποτυπώνουν την ως άνω εγκληματική του δραστηριότητα: Την 31-3-2011, σε συνομιλία που είχε ο ΜΑΚΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ (Μ) με άγνωστο πρόσωπο (Α), που βρισκόταν στα γραφεία της ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ, αναφέρουν τα εξής:

«Α: Σιδηρόπουλος σε μας, Τσινιάρης στους άλλους λέει ο Διαμαντής. Σιδηρόπουλος σε μας και Τσινιάρης στο Βόλο.

Μ: Ότι του’πα έβαλε εντάξει, έβαλε ανθρώπους που να μην τους ελέγχει το κύκλωμα.

Α: Έπρεπε να την πέσουμε στον άλλο το μ…εκεί πέρα να δούμε τι σ…

Μ: Τον (ακατάληπτο) παρ’τον τηλέφωνο  και πες του είπε ο Ψωμιάδης αν δεν παίξεις Ξάνθη σε γάμησε. Πες του το στη ψύχρα, γι’ αυτό σ’ έβαλε εκεί πέρα πες του, αν δεν παίξεις Ξάνθη πες σε γάμησε».

Ενώ, εν συνεχεία, τηλεφωνωνεί στον «Διαμαντή» (Δ), αγνώστων λοιπών στοιχείων και αναφέρουν τα εξής:

«Μ: Για πες μου τους άλλους.

Δ: Σιδηρόπουλος σε μας, Τσινιάρης Ολυμπιακός Βόλου-Ξάνθη, Μάνταλος στην ΑΕΚ-Ατρόμητος.

Μ: Μάνταλος, Ατρόμητος-ΑΕΚ

Δ: ΑΕΚ-Ατρόμητος.

Μ: Πάρε με απ’ το σταθερό Διαμαντή σε 2 λεπτά.

….

Μ: Για λέγε.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 2

Την 10-4-2011, στη συνέχεια, ο Μάκης ΨΩΜΙΑΔΗΣ (Μ) επικοινωνεί με τον Νίκο ΠΑΤΕΡΑ (Ν):

«Ν: Έλα.

Μ: Έλα αδελφούλη μου τι γίνεται;

Ν: Καλά εσύ;

Μ: Πέθανε η κ… ο χοντρός σήμερα, πέθανε εντελώς (ενν. τον Αχιλλέα ΜΠΕΟ).

Ν: Γιατί;

Μ: εεεε περίμενε ότι θα πάρει πόντο εκεί μέσα.

Ν: Ναι ε;

Μ: Ναι ναι πέθανε εντελώς.

Ν: Πόσο πήγε το σκορ;

Μ: 2-1 μέσα.

Ν: Δηλαδή το έπαιξε ε;

Μ: Το έπαιξε ναι, κέρδιζε 1-0. Ο Κάκος τον γ… του έβγαλε και κόκκινη κάρτα στο τέλος του τερματοφύλακα.



Μ: Να σου πω! Από αύριο ασχολείσαι με το ματς Κυριακής, (ακατάληπτο) στον Βόλο να ρίξουμε τα α…μας. Πάση θυσία. Μην γίνει κανα λάθος δηλαδή ασχολείσου με Σισέδες με αρ…και έτσι κι αλλιώς πάση θυσία πρέπει να κερδίσεις εκεί. Πάση θυσία. Δηλαδή με τίποτα δεν πρέπει το μ…αυτό να (ακατάληπτο).

Ν: Εσύ θα καθίσεις Αθήνα καθόλου;

Μ:Θα κατέβω.

Ν: Ε άμα κατέβεις, πέρνα και λίγο από τον φίλο μας τον ψηλό.

Μ: Και με τον ψηλό Σισέ, άμα του πεις αυτό το πράγμα…

Ν: Βρε θα του πω εγώ, απλώς και εσύ φόβισέ τον λιγάκι.

Μ: Τι να τον φοβίσω ρε μ…απλώς εσύ θα του πεις πρόσεχε…

Ν. Βρε ξέρω εγώ τι θα κάνω σου λέω, το ξέρω εγώ τι θα κάνω.

Μ: …επί προσωπικού πες του εκει θα βάλεις αυτό και αυτό. Πρόξεσε μην γίνει καμία κέντα και δεν παίξει κάποιος από αυτούς που σου έδωσα σε γ…πες του. Μετά όλα θα κελαηδάν τα ράδια.

Ν: Εσύ πως πήγες;

Μ: Ε εντάξει αδιάφορος.1-1. Μία μ…και μισή.

Ν: Ο Αστέρας έπεσε σήμερα ε; έτσι έμαθα.

Μ: Ναι έπεσε ο άλλος που πούλησε το ματς στο …ο Μαρινάκης που το έδωσε το ματς στον ατρόμητο για να σωθεί;

Ν: Πιστεύεις ότι θα το έδινε με τέτοια διαφορά;

Μ: εεεε

Ν: Εγώ δεν πιστεύω ότι το έχει δώσει. Εγώ πιστεύω επειδή ξέρω πόσο ψυχανώμαλος είναι, ότι αυτός έχει τσαντιστεί τώρα.

Μ: Τι τσαντίστηκε, αφού πάσα έκανε ο παίκτης ο δικός τους να βάλουνε…"

Και η ανακοίνωση συνεχίζει με... βολές κατά του Νικόλα Πατέρα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο πραγματικός "παραγκάρχης".

Αναλυτικά ο επίλογος της ανακοίνωσης:

"Ύστερα από όλα αυτά, θέτουμε τα εξής ερωτήματα στους αρμόδιους φορείς και περιμένουμε πλέον μαζί με το σύνολο του φίλαθλου κόσμου τις απαντήσεις.

Πρώτον, πως είναι δυνατόν οι κ.κ. Πατέρας και Ψωμιάδης με εντολές τους να ορίζουν διαιτητές που μπορούν να ελέγχουν στους αγώνες του Ολυμπιακού Βόλου ώστε να μας θέσουν εκτός Ευρώπης, προς όφελος φυσικά φιλικά προσκείμενης ομάδας του κ. Πατέρα και την ίδια στιγμή ο κ. Αχιλλέας Μπέος να φέρεται ως «παραγκάρχης» και αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης; Μήπως κάτι δεν κολλάει σε αυτό το σενάριο;

Δεύτερον, μήπως ο πραγματικός παραγκάρχης είναι άλλος, όπως καταφανέστατα προκύπτει από τις πιο πάνω συνομιλίες, οι οποίες περιέργως δεν έχουν αξιολογηθεί αναλόγως;  Και πως είναι δυνατόν το συγκεκριμένο πρόσωπο να μην έχει καν κληθεί από την αρμόδιο εισαγγελέα και από την πειθαρχική επιτροπή για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, μέχρι και σήμερα";