Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ...ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ!!!!!

Θωρακίζεται το τραπεζικό σύστημα

Δίνεται ένα μήνυμα υποστήριξης στον τραπεζικό κλάδο με εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ευ. Βενιζέλος: Θα παρέχεται απρόσκοπτα ρευστότητα από την ΕΚΤ

Text SizeΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο
Θωρακίζεται το τραπεζικό σύστημα
Πλήρως διασφαλισμένο είναι το τραπεζικό σύστημα μετά τη χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών, ξεκαθάρισε τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Δίνεται ένα μήνυμα υποστήριξης στον τραπεζικό κλάδο με εξασφάλιση της χρηματοδότησής του", είπε ο πρωθυπουργός .

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και διευκρίνισε πως θα παρέχεται απρόσκοπτα ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη συνεργασία και την εγγύηση του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF).
Στην Αθήνα οι Ελληνες τραπεζίτες διαβεβαίωναν πως οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς και ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό. Συμπλήρωναν δε ότι, καθώς δημιουργείται ένα πλέγμα ασφαλείας για την ελληνική οικονομία, θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ας σημειωθεί ότι χθες στις Βρυξέλλες μετέβη τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, όσο και ο κ. Βασίλης Ράπανος ως επικεφαλής της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Και θα πρέπει να επισημανθεί ότι τη Σύνοδο Κορυφής παρακολούθησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, κ. Ζόζεφ Ακερμαν. Οπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών δείχνουν ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει. Και απαντούν στη διπλανή στήλη σε σειρά ερωτήσεων για την επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών.
5 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις ελληνικές τράπεζες
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις
1 Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;
Οχι απαντούν οι Ελληνες τραπεζίτες και η Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια διαβεβαίωση δίνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν επικεφαλής τραπεζών, με τη λύση που δόθηκε "θωρακίζεται" η χώρα και δημιουργείται μηχανισμός ασφάλειας για τις τράπεζες και κατ' επέκταση για τις καταθέσεις των Ελλήνων. Επιπλέον πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η Ευρώπη δείχνει πλέον την πρόθεσή της να ισχυροποιήσει το ευρώ.
Ανακούφιση στις διεθνείς αγορές
διαβάστε επίσης:

Ανακούφιση στις διεθνείς αγορές

2 Είναι ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες;
Απολύτως, δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας όχι μόνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά γενικότερα για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Παράλληλα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας των ομολόγων τους, αφού δημιουργείται ένα πιο σταθερό περιβάλλον για τη χώρα και θα μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
3 Θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας οι ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν με τις ίδιες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα τελευταία stress tests. Τραπεζικοί και οικονομικοί κύκλοι την υπολογίζουν στα 7 με 10 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας για τις ίδιες και τους καταθέτες τους.
Κέρδη για δείκτη και 111 μετοχές
διαβάστε επίσης:

Κέρδη για δείκτη και 111 μετοχές

4 Τι θα γίνει με τη ρευστότητα των τραπεζών;
Δεν θα πληγεί η ρευστότητα τραπεζών. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Τρισέ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα με την εγγύηση του EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης).
Η ενεργοποίηση του EFSF αποτελεί εγγύηση για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα ο EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να τα αγοράζει σε τρέχουσες τιμές (ό,τι έκανε δηλαδή μέχρι τώρα η ΕΚΤ).
«Χαιρετίζουν» τις αποφάσεις οι ασιατικές αγορές
διαβάστε επίσης:

«Χαιρετίζουν» τις αποφάσεις οι ασιατικές αγορές

Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF γίνεται προς τρεις βασικές κατευθύνσεις και θα του επιτρέπεται στο εξής: Να επεμβαίνει προληπτικά χρηματοδοτώντας τις χώρες που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται επικίνδυνα. Πριν δηλαδή αυτές βρεθούν εκτός αγορών.
Να χρηματοδοτεί την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα στήριξης. Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων "σε εξαιρετικές περιπτώσεις" με βάση ανάλυση της ΕΚΤ και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.
5 Για πόσο χρόνο θα μείνει η χώρα σε καθεστώς "selective default";
Αρχικά οι Οίκοι Αξιολόγησης αναμένεται να βαθμολογήσουν την Ελλάδα στην κλίμακα "selective default", στην οποία θα παραμείνει για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και στη συνέχεια οι τρεις αμερικανικοί Οίκοι Αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Στην περίπτωση της Ουρουγουάης, η χώρα είχε παραμείνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας 2 εβδομάδες.
Τι σημαίνει
Η επιλεκτική χρεοκοπία
Σημειώνουμε ότι ο χαρακτηρισμός "selective default" -επιλεκτική χρεοκοπία- είναι απλώς μια βαθμίδα στην κλίμακα των τριών αμερικανικών Οίκων Αξιολόγησης. Είναι ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Ούτε αναμένεται να προκύψει πρόβλημα στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ο χαρακτηρισμός "selective default" σημαίνει ότι μια χώρα δεν εξυπηρετεί ένα τμήμα του χρέους της. Συνεχίζει όμως να αποπληρώνει κανονικά το υπόλοιπο χρέος της. Δηλαδή, στην περίπτωση της Ελλάδας, επιλεκτική χρεοκοπία προκύπτει, αν δεν εξυπηρετηθούν τα ομόλογα που λήγουν π.χ. το 2012, όμως η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες εκδόσεις της.
Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου