Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Με πρωτοστάτη τον Μίμη Ανδρουλάκη επιστρέφει το «πράσινο αντάρτικο»


Επίθεση στα μέλη της κυβέρνησης που προήλθαν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού κι όχι από το ΠΑΣΟΚ επιφύλαξε σε συνέντευξή του, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης. Επιπλέον το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ίσως κοστίσει τελικά στην κυβέρνηση καθώς ξεσηκώνει αντιδράσεις είτε ήπιες, είτε πιο αποφασιστικές.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο Μίμης Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Χαρακτήρισε «για τα πανηγύρια» τον ανασχηματισμό που έγινε πέρυσι και ζήτησε την υιοθέτηση οργανωτικού σχήματος για το συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος. Μιλώντας για τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει αναλάβει χρέη συντονιστή, τον αποκάλεσε «παιδί», διερωτώμενος τι θα μπορούσε να κάνει από τη στιγμή που «την πρώτη μέρα τον άδειασαν πέντε-έξι». Υποστήριξε επιπλέον ότι τα προβλήματα δημιουργούν οι άνθρωποι του Παπανδρέου στην κυβέρνηση, δηλαδή αυτοί που είναι γενικά του περιβάλλοντος και μέσα σε ένα βράδυ αναδείχτηκαν από τον Παπανδρέου εκ του μηδενός.
Αιχμές και για τη Λούκα Κατσέλη, λέγοντας πως «τώρα, ο Χρυσοχοΐδης κάνει κάτι» αναφερόμενος στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ υποστήριξε ότι «φτάσαμε ένα χρόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης και δεν έγινε τίποτα». Επιπλέον, αν και δήλωσε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι το έκτο που έρχεται κι αυτό φέρνει μια διαρκή αναστάτωση στην αγορά και την οικονομία.
Μιλώντας για τον πρωθυπουργό, επισήμανε , ότι δεν έχει οικονομικό σύμβουλο, διαφώνησε με τη στρατηγική του πρωθυπουργού «να ανοίγεις διαρκώς τα θέματα και να ψηφίζεις διαρκώς νομοσχέδια» και μίλησε για μία λάθος «αρχική προσέγγιση της διακυβέρνησης αμέριμνη με φρου-φρου κι αρώματα, πράσινα ποδήλατα και πράσινες κυριακάτικες εκδρομές».
«Ακούς υπουργούς να ταξιδεύουν στο Πεκίνο, Αστακοί... Παναγία μου! Τι πράγματα είναι αυτά! Τι είναι αυτά; Θα κάνει απεργία, λέει, η ΔΕΗ την επόμενη εβδομάδα για την ιδιωτικοποίηση. Ποια ιδιωτικοποίηση; Αυτά είναι “Astakos line”. Αέρα-πατέρα. Δεν υπάρχουν σχέδια! Όλα στον αέρα» υποστήριξε, αναφερόμενος στο ζήτημα της ΔΕΗ που καίει αλλά και ρίχνοντας τις βολές του χωρίς να τον κατονομάσει στον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.
"Καζάνι" που βράζει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Στο θέμα της ΔΕΗ, ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Αθανασιάδης, δήλωσε για πρώτη φορά επισήμως προχθές στην ΕΤ3, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοσχέδιο για τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από 51%, επειδή όπως υποστήριξε αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον της χώρας, του κράτους και της περιοχής του. Όταν του επισημαίνεται ότι αυτό μπορεί να σημάνει τη διαγραφή του από την ΚΟ του κόμματος, τονίζει ότι το γνωρίζει αλλά δεν αλλάζει τη θέση του.
Πιο ήπιος, όμως επιφυλακτικός σε σχέση με το θέμα και ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «Νέα», δηλώνει υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, των συμβάσεων παραχώρησης, των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα και των στρατηγικών συμμαχιών, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι κρίσιμες εταιρείες που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με ευαίσθητες λειτουργίες της καθημερινότητας πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του Δημοσίου. Πάντως επισημαίνει πως κατά την άποψή του το κράτος και ο ιδιώτης επενδυτής μπορούν να συμφωνήσουν στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το τιμολόγιο, την καθολικότητα και τις θέσεις απασχόλησης.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ. «Είμαστε σίγουροι ότι όταν θα έλθει το τελικό σχέδιο και όταν θα κληθούν οι βουλευτές μας να πουν τις απόψεις τους και να αποφασίσουν, ότι θα έχουμε πείσει τους πάντες πως πρόκειται για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και στη ΔΕΗ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.
Εκτίμησε ότι όλοι οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να καταθέσουν προτάσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για τις αποκρατικοποιήσεις. "Θα ακολουθηθεί και σ’ αυτό το σημείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και σε άλλες αποκρατικοποιήσεις, η θεσμοθετημένη διαδικασία μέσω του υπουργικού συμβουλίου, μέσω του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, μέσω των επιτροπών και μέσω της Ολομέλειας" υποστήριξε. Τόνισε δε, ότι το κείμενο και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης δεν είναι τελικές "σε τέτοιο βαθμό, που να μπορούν να ανακοινωθούν".
Όσον αφορά στις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δήλωσε ότι "δεν έχουμε αντίπαλό μας καμία συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν έχουμε αντίπαλό μας κανέναν, παρά μόνον ό,τι σταματά και αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου