Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ "ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ"!!!!!!



austerity-hits-Greek-economyΛονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Βρετανικές εφημερίδες μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες ότι κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που δεν κατονομάζεται, επέκρινε χθες όσους αποκλείουν τροποποιήσεις στο ελληνικό μνημόνιο, λέγοντας ότι η διατήρησή του ως έχει δεν είναι ρεαλιστική.
«Όποιος ή όποια τυχόν υποστήριζε ότι δε χρειαζόμαστε και δεν μπορούμε να αναδιαπραγματευθούμε το μνημόνιο τρέφει αυταπάτες, διότι θα ήταν σαν να πίστευε ότι το πρόγραμμα, η όλη διαδικασία, έχει παραμείνει απόλυτα εντός στόχων από τις εβδομάδες πριν τις πρώτες ελληνικές εκλογές και μετά», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως μεταφέρουν οι Τάιμς και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς πάντως ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες αλλαγές προκύψουν, κατά την περίοδο του καλοκαιριού σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δε συνιστούν επιβράβευση για την εκλογική νίκη της ΝΔ. Η εφημερίδα ερμηνεύει τις δηλώσεις του αξιωματούχου ως αναφορά στο πλαίσιο των συχνών αναθεωρήσεων του ελληνικού μνημονίου λόγω χαμένων στόχων, που συχνά έχουν οδηγήσει σε περισσότερα μέτρα λιτότητας. Τονίζεται εξάλλου ότι λίγο μετά από αυτή την ενημέρωση ο οικονομικός εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ διέψευσε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση επί νέου μνημονίου με την Ελλάδα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει, η κατάσταση με την είσπραξη φόρων έχει αλλάξει, ο ρυθμός εφαρμογής των μέτρων-στόχων έχει αλλάξει, ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων έχει αλλάξει, επομένως αν και το μνημόνιο δεν αλλάξει, τότε δε θα λειτουργήσει. «Θα υπογράφαμε μία ψευδαίσθηση, επομένως πρέπει να καθίσουμε κάτω με τους Έλληνες συναδέλφους και να πούμε: εκεί έπρεπε να βρισκόμαστε τον Ιούλιο, αλλά τελικά βρισκόμαστε εδώ. Αυτό είναι ένα νέο μνημόνιο», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν χαιρέτισαν την πρόοδο που όπως διαπιστώνουν έχει σημειωθεί στη σύνοδο του G20 για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Ο κ. Όσμπορν άφησε να εννοηθεί ότι είναι δυνατή η υποχώρηση των Γερμανών στο θέμα της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων από τον EFSF και το διάδοχό σχήμα του, κάτι που θεωρεί σχεδόν δεδομένο το σύνολο του βρετανικού Τύπο.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επικαλούμενοι το Ρόιτερς, αναφέρουν επίσης ότι η απόσυρση κεφαλαίων από ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί, ενώ αντίθετα ορισμένοι ιδιώτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν τα χρήματά τους αμέσως μετά τις επαναληπτικές εκλογές.

http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19746:diamaxi-stin-eyrozoni-peri-lneoy-ellinikoy-mnimonioyr-&catid=46:economy&Itemid=82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου