Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Δωρεάν γενόσημα φάρμακα για τους ασφαλισμένους


2022FE809E2B4153177398983C63406F
Τεκμηριωμένη εισήγηση για τη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων μελετά το υπουργείο Υγείας. Η εφαρμογή του μέτρου θα ελαττώσει τα έξοδα των Ταμείων, συγκρατώντας τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη εντός των προδιαγραφών της τρόικας.
Στόχος είναι να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη, στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικας. Η πρόταση έχει υποβληθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και μελετάται. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου σχολίασε ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να επιτευχθούν οι σφιχτοί οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Στην περίπτωση που η εισήγηση γίνει αποδεκτή, θα επιφέρει μείωση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες ασφαλισμένους και εξοικονόμηση για τα Ταμεία. Για παράδειγμα, ένα πρωτότυπο σκεύασμα για το έλκος κοστίζει 20 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει σήμερα συμμετοχή 5 ευρώ (25%). Ο υπουργος Υγείας Α. Λυκουρέντζος και ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θ. Αμπατζόγλου
Για το αντίστοιχο γενόσημο (τιμή 8 ευρώ), ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώνει καθόλου συμμετοχή. Ωφελημένο είναι και το Ταμείο, καθώς στην πρώτη περίπτωση συμμετέχει στη δαπάνη με 15 ευρώ και στη δεύτερη με 8 ευρώ.
Τι είναι τα γενόσημα;
Γενόσημο προϊόν είναι φαρμακευτικό προϊόν που έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ίδιο με ήδη εγκεκριμένο προϊόν (το προϊόν αναφοράς/πρωτότυπο). Το γενόσημο προϊόν περιέχει την ίδια δραστική όπως το προϊόν αναφοράς, σε ίδια ποσότητα. Η δραστική ουσία ενός φαρμάκου είναι το συστατικό που του προσδίδει τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα.

Είναι ασφαλή;

Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους τα γενόσημα προϊόντα αδειοδοτούνται μετά τη λήξη της περιόδου «αποκλειστικότητας» του πρωτοτύπου φαρμάκου, η οποία διαρκεί συνήθως 10 χρόνια. Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία από κάποια εθνική αρχή της Ε.Ε. ή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και προβλέπει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων μεταξύ των οποίων και μελέτη βιοϊσοδυναμίας (bioequivalence study) ή μελέτη εξαίρεσης από την υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας (biowaiver justification) ανάλογα με την περίπτωση του προς εξέταση γενόσημου.

Ελληνική αγορά φαρμάκου και γενόσημα

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων. Σημειώνεται ότι σήμερα τα γενόσημα καταλαμβάνουν το 18% της αγοράς και θα πρέπει να ανέλθουν, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου στο 50% που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19990:dorean-genosima-farmaka-gia-toys-asfalismenoys&catid=3:society&Itemid=41

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου