Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η λιγότερο κακή λύση η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ......







Τη θέση πως για την Ελλάδα, αλλά επίσης και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, μια έξοδος από το κοινό νόμισμα συνιστά τη λιγότερο κακή λύση, καθώς με ένα υποτιμημένο νόμισμα οι Έλληνες θα ήταν και πάλι ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά, διατυπώνει ο γνωστός, όσο και αμφιλεγόμενος, Γερμανός συγγραφέας και πρώην μέλος του ΔΣ της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τίλο Σάραζιν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Εστεράιχ".
Όπως σημειώνει ο Τίλο Σάραζιν, έπειτα από ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως αν το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία δεν αλλάξουν ριζικά τη συμπεριφορά τους, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν μέσα στην Ευρωζώνη και αυτό που χρειάζονται είναι μια διαγραφή χρέους μέσα από χρεοκοπία και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Ισχυρίζεται, δε, πως οι Έλληνες απέδειξαν ότι δεν είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και τη δημοσιονομική προσαρμογή και ως εκ τούτου μένει ως λύση μόνον η κρατική χρεοκοπία και το νέο ξεκίνημα.
Ο Γερμανός συγγραφέας θεωρεί πως οι χώρες που έχουν πληγεί από κρίση, θα πρέπει από μόνες τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και παραπέμπει στις κατεστραμμένες -μετά το 1945- Γερμανία και Αυστρία, που δεν έλαβαν τόσο μεγάλη βοήθεια, και ειδικότερα στη Γερμανία, για την οποία -όπως διατείνεται- το σχέδιο Μάρσαλ αντιπροσώπευε μόλις το 4% του ΑΕΠ. Αντίθετα η Ελλάδα, αναφέρει, μόνον μέχρι το 2008 -δηλαδή πριν την έναρξη της κρίσης- είχε λάβει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία ποσά που αντιπροσώπευαν το 50% του ΑΕΠ της.
Ο Τίλο Σάραζιν σημειώνει ότι η οικονομική βοήθεια, οι εγγυήσεις και η διαγραφή του χρέους αντιστοιχούν πλέον στο 150% του ελληνικού ΑΕΠ και παρατηρεί πως όταν μια χώρα, που έχει λάβει τόσο εκτεταμένη βοήθεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση, τότε αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν επαρκούν τα χρήματα που της δόθηκαν.
Αναφερόμενος στις συνέπειες μιας επιστροφής στη δραχμή, παραδέχεται πως σίγουρα θα προξενούσε σημαντικά προβλήματα για μια μεταβατική περίοδο, όμως όταν όλα θα έχουν τελειώσει, «στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να ομιλούνται τα ελληνικά και η Κρήτη να βρίσκεται στον 35ο παράλληλο, απλά και μόνον θα διαπιστωθεί ότι τελικά μια χώρα μπορεί να ζει και με ένα άλλο νόμισμα».
Απαντώντας, εξάλλου, στο ερώτημα μήπως υποτιμά την κατάσταση, καθώς οι μεγάλοι τραπεζίτες φοβούνται το πλήρες χάος, ο Τίλο Σάραζιν επισημαίνει πως οι μεγάλοι τραπεζίτες ενδιαφέρονται μόνον για τους ισολογισμούς τους και όταν προκύπτει κάποια απώλεια, που δεν τους αρέσει, επικαλούνται το χάος στον κόσμο.

http://news.pathfinder.gr/finance/news/791592.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου